Kako se vrši promena delatnosti kod preduzetnika?

Promena delatnosti može biti potrebna ukoliko ste se odlučili da je vreme za izmene u vašem poslovanju ili vam se ukazala prilika da se upustite u nove poslovne poduhvate. Koji god da je razlog, promenu pretežne delatnosti, možete izvšiti u samo par koraka!

Promena delatnosti u Agenciji za privredne registre

Ukoliko ste paušalac vodite računa da je nova šifra delatnosti takođe paušalno oporeziva, kako ne biste izgubili status paušalca.

Prvi korak je priprema dokumentacije za APR, za šta vam je potrebno:

Dodatak broj 7 popunjavate podacima vezanim za šifru i naziv delatnosti na koju želite da preregistrujete Vašu preduzetničku radnju. U slučaju da je za šifru delatnosti koju birate, neophodna saglasnost, odnosno dozvola nadležnog ministarstva (kao što je slučaj sa zdravstvenim delatnostima, taksi prevozom, prometom oružija…), uz prijavu prilažete i taj dokument.

Dodatak broj 1 prilažete ukoliko Vaša preduzetnička radnja sadrži i opis delatnosti u sklopu poslovnog imena. U tom slučaju, menja se i poslovno ime, u skladu sa novom pretežnom delatnošću. Za ovu promenu ne plaćate dodatnu taksu, a Uputstvo za promenu poslovnog imena agencije možete pročitati u našem tekstu OVDE.

Za svaku promenu preduzetnik plaća taksu APR. Podatke za uplatu administrativne takse, kao i generator poziva na broj, možete pronaći OVDE.

Napomena: Generisani poziv na broj važeći je isključivo za jednu uplatu i ne može se upotrebljavati više puta!

U roku od 5 radnih dana biće doneto rešenje o izvršenoj promeni.

Podnošenje poreske PPDG-1R prijave

Edit: Od 2023. godine ne podnosi se prijava PPDG-1R za promenu šifre delatnosti. APR i Poreska uprava sami komuniciraju o promeni. Naš savet je da ipak javite Poreskoj upravi da je došlo do promene i da pratite donošenje novog rešenja na portalu ePorezi. Ukoliko ste menjali šifru delantosti pre 2023. godine, pratite korake za podnošenje prijave u nastavku.

Nakon što se izvrši promena delatnosti, odnosno APR donese Rešenje o promeni, sledeći korak jeste podnošenje poreske PPDG-1R prijave, putem portala ePorezi.

Rok za podnošenje poreske prijave jeste do 31.01. naredne godine. Prema Uredbi o paušalnom oporezivanju član 3. poreska obaveza će se promeniti u skladu sa novom delatnošću od naredne godine u odnosu na onu u kojoj je izvršena promena.

Prilikom popunjavanja PPDG-1R prijave birate osnov prijave 24 – Izmena obima poslovanja, u detaljima birate 24-4 – Promena šifre delatnosti, dok za vrstu poreske obaveze birate vrstu broj 5:

Prikaz odabira osnova za PPDG-1R prijavu

Nakon obrade prijave, možete očekivati novo rešenje sa izmenjenim poreskim obavezama.

Kome se još prijavljuje promena delatnosti?

Kao i svaku promenu u poslovanju, tako je i promenu pretežne delatnosti neophodno prijaviti banci, dostavljanjem primerka Rešenja o promeni pretežne delatnosti, kako biste izbegli eventualnu blokadu preduzetničkog računa.

Takođe, neophodno je da registrujete promenu i u PIO fondu, kako bi vaši poslovni podaci bili ažurirani unutar Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Da li mogu da obavljam druge delatnosti?

Preduzetnici, mogu registrovati isključivo jednu pretežnu delatnost. Medjutim, oni mogu fakturisati i usluge iz drugih delatnosti pod uslovom da:

1. su one paušalno oporezive

2. su prihodi ostvareni od osnovne delatnosti veći od 50% ukupnih prihoda ostvarenih od poslovanja tokom posmatrane kalendarske godine. 

Dakle, ne morate menjati delatnost svaki put kada želite da fakturišete drugu vrstu usluga, samo morate da vodite računa o ova dva uslova.

One comment

  1. Postovani,imam skolicu stranih jezika i po sifri 8559 sam izuzeta od obrazovanja i spadam u ovu grupu za fiskalizaciju.Nisam u pdv u,neinteresantna sam za poresku,imam samo velike procedure oko svega toga koje se mozda mogu izbeci promenom sifre.Sta predlazete?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *