Da li zaposlena lica mogu imati paušalnu agenciju?

Apsolutno da! Možete otvoriti agenciju dok ste zaposleni i isto tako se zaposliti dok imate agenciju. Ukoliko ste zaposleni, agencija se vodi kao dodatna, a ne osnovna delatnost.

Šta se menja u ovom slučaju?

Kada ste zaposleni, firma u kojoj radite plaća za vas porez i doprinose (za PIO, zdravstveno i nezaposlenost) i preko nje ste zdravstveno osigurani. To znači da ćete, kada registrujete svoju agenciju, biti u obavezi da plaćate jedino porez na prihod od samostalne delatnosti i doprinos za PIO. Oni se obračunavaju isto kao i kada je osnovna delatnost u pitanju – 10% osnovice za porez i 25,5% osnovice za doprinos za PIO.

*napomena: pri plaćanju doprinosa za PIO u slučaju zaposlenja koristi se uplatni račun 840-0000721419843-40 , dok se račun za uplatu poreza ne menja.

Kako da prijavim Poreskoj upravi promenu?

Ukoliko tek otvarate agenciju i zaposleni ste, pri registaciji u APR-u obeležićete da ste u radnom odnosu i prilikom podnošenja poreske prijave kao osnov osiguranja izabraćete br. 2 – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos.

Ako dođe do promene dok je agencija već aktivna, bilo da započnete ili prekinete radni odnos, potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R i kao osnov za prijavu navodite br. 7 – Promena osnova osiguranja. Zatim, kao osnov osiguranja birate 1 – obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti, ukoliko prekidate radni odnos, odnosno 2 – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos, ukoliko zasnivate radni odnos. Uz prijavu, kao prilog dodajte i MA obrazac prijave/odjave.

Ne zaboravite – ukoliko dođe do prekida radnog odnosa, u obavezi ste da se prijavite na zdravstveno osiguranje preko agencije. Ovaj proces se ne odvija po automatizmu, već je potrebno da se u roku od 3 dana prijavite u nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Za to ce vam biti potreban M obrazac, lična karta i rešenje iz APR-a o registraciji agencije.

Bonus pitanje: Da li mogu registrovati više paušalnih agencija na svoje ime?

Ne, jedno fizičko lice može imati samo jednu preduzetničku radnju registrovanu na svoje ime.

11 comments

 1. Postovani,

  Trenutno sam pausalac kome je ponudjen radni odnos od 15. Oktobra. Ja bih zamrzla agenciju, samo me zanima sa kojim datumom je to najbolje (potrebno) uraditi da bih izbegla placanje doprinosa za agenciju.

  Hvala,

  1. Draga Ivana,

   Ako ne želite da imate prekid radnog staža, možete već sada predati prijavu za obustavljanje delatnosti sa 14. ili 15. oktobrom. Ukoliko izaberete 14. i prijave vas 15. neće biti prekida radnog staža, već će se samo nastaviti. Ako izaberte 15. preklopiće vam se radni odnos i paušalna agencija, pa ćete za taj jedan dan platiti doprinos za PIO i porez, što vam je opcija ako želite da se osećate sigurnije. Takođe, možete predati za zamrzavanje tek kada vas prijave, ali u tom slučaju ne možete staviti datum u prošlosti već najranije datum kada predajete prijavu. Tada biste platili opet samo PIO i porez, a za koliko dana zavisi od dana kada predate. Pogledajte proceduru za zamrzavanje ovde.

 2. Poštovani,
  supruga planira da otvori školu jezika a istovremeno da ostane zaposlena u drugoj firmi. Da li, ukoliko se odlučimo za treće dete, može da ode na porodiljsko odsustvo kao zaposlena i ostvari pravo na dve godine odsustva. Da li može da koristi prava na porodiljsko odsustvo kao zaposlena a da joj škola jezika radi za to vreme?
  Hvala na odgovoru!

  1. Dragi Nikola,

   S obzirom da je malo specifična situacija, najbolje je da proverite informacije u 27. marta. Po mojom mišljenju, škola bi mogla da nastavi da posluje preko ovlašćenog poslovođe.

 3. Poštovani,

  Paušalac sam koji je od 1. februara ove godine stupio u radni odnos sa drugom firmom. Međutim, svoju paušalnu agenciju sam u APR-u zamrznuo tek od 15. februara. Sada je potrebno da popunim PPDG-1R obrazac i imam par nedoumica.

  Prvo, da li je zaista neophodno da popunim dva PPDG-1R obrasca – jedan po osnovu 7 za promenu osnova osiguranja, a potom i jedan po osnovu 4, za zamrzavanje? Konkretno, zanima me da li sam zakonski obavezan da šaljem PPDG-1R po osnovu 7? Da li mogu imati problema sa poreskom ako samo pošaljem PPDG-1R po osnovu 4 i zamrznem firmu?

  I drugo, da li je rok za predavanje PPDG-1R obrasca po osnovu 7 30 dana, isto kao i PPDG-1R po osnovu 4?

  Hvala unapred

  1. Dragi Viktore,

   Trebalo bi da predate obe prijave, da bi Poreska uprava mogla da uradi ispravno rešenje za period od kada ste u radnom odnosu. Rok za prijavu promne je 30 dana.

 4. Draga Sonja,

  Kako popuniti prijavu PPDG-1R ukoliko sam u periodu od 18. maja do 17. juna (zaključno) bio zaposlen kod drugog poslodavca, a sve vreme sam i aktivan preduzetnik-paušalac (nisam zamrznuo delatnost)? Prijavio sam se kod RFZO u roku od 3 dana, pa sada treba da podnesem prijavu.

  Jasno mi je u načelu ovo što ste naveli u tekstu, ali nisam sasvim siguran šta odabrati u ostalim poljima u delu „1. PODACI O PRIJAVI“. Naime, radi se o poljima „1.1 Vrsta prijave“ i „1.1b Vrsta poreske obaveze“. Shvatio sam da je „1.1a Osnov za prijavu“ u mom slučaju „7 – promena osnova osiguranja“, ali ne vidim gde onda mogu da izaberem „1 – obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti“, budući da sam prekinuo radni odnos. Takođe nisam siguran da li u ovom slučaju treba da popunjavam i datume u poljima „1.2 Poreski period od do“ i „1.3 Datum dospelosti za podnošenje poreske prijave“.

  Hvala unapred na pomoći!

  1. Dragi Vladimire,

   Tako je, vrsta prijave je broj 7, a polje 1.1b unosite 5-izmena akontacije. Poreski period od 18.06. (kada bi trebalo da ste prijavljeni preko paušala) do 31.12.2020. Datum dospelosti je 30 dana od promene. U delu 3 – podaci za utvrđivanje obaveze plaćanja doprinosa, unećete redni broj 1, osnov osiguranja 1 – obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti za isti period od do.

 5. Poštovana,

  10. avgusta sam stupila u radni odnos pa sam iz tog razloga podnela prijavu radi izmene osnova osiguranja od pomenutog datuma. Još uvek nisam dobila rešenje od poreske pa me zanima koji iznos doprinosa treba da platim za prvih deset dana avgusta. Da li ja treba da izračunam koliko treba da uplatim (i kako) ili će poreska to da naznači u rešenju?

  Unapred hvala na odgovoru!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *