Da li zaposlena lica mogu imati paušalnu agenciju?

Apsolutno da! Možete otvoriti agenciju dok ste zaposleni i isto tako se zaposliti dok imate agenciju. Ukoliko ste zaposleni, agencija se vodi kao dodatna, a ne osnovna delatnost.

Šta se menja u ovom slučaju?

 

Kada ste zaposleni, firma u kojoj radite plaća za vas porez i doprinose (za PIO, zdravstveno i nezaposlenost) i preko nje ste zdravstveno osigurani. To znači da ćete, kada registrujete svoju agenciju, biti u obavezi da plaćate jedino porez na prihod od samostalne delatnosti i doprinos za PIO. Oni se obračunavaju isto kao i kada je osnovna delatnost u pitanju – 10% osnovice za porez i 26% osnovice za doprinos za PIO.

*napomena: pri plaćanju doprinosa za PIO u slučaju zaposlenja koristi se uplatni račun 840-0000721419843-40 , dok se račun za uplatu poreza ne menja.

 

Kako da prijavim Poreskoj upravi promenu?

Ukoliko tek otvarate agenciju i zaposleni ste, pri registaciji u APR-u obeležićete da ste u radnom odnosu i prilikom podnošenja poreske prijave kao osnov osiguranja izabraćete br. 2 – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos.

Ako dođe do promene dok je agencija već aktivna, bilo da započnete ili prekinete radni odnos, potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R i kao osnov za prijavu navodite br. 7 – Promena osnova osiguranja. Zatim, kao osnov osiguranja birate 1 – obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti, ukoliko prekidate radni odnos, odnosno 2 – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos, ukoliko zasnivate radni odnos. Uz prijavu, kao prilog dodajte i MA obrazac prijave/odjave.

 

Ne zaboravite – ukoliko dođe do prekida radnog odnosa, u obavezi ste da se prijavite na zdravstveno osiguranje preko agencije. Ovaj proces se ne odvija po automatizmu, već je potrebno da se u roku od 3 dana prijavite u nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Za to ce vam biti potreban M obrazac, lična karta i rešenje iz APR-a o registraciji agencije.

 

Bonus pitanje: Da li mogu registrovati više paušalnih agencija na svoje ime?

Ne, jedno fizičko lice može imati samo jednu preduzetničku radnju registrovanu na svoje ime.

 

 

3 comments

  1. Postovani,

    Trenutno sam pausalac kome je ponudjen radni odnos od 15. Oktobra. Ja bih zamrzla agenciju, samo me zanima sa kojim datumom je to najbolje (potrebno) uraditi da bih izbegla placanje doprinosa za agenciju.

    Hvala,

    1. Draga Ivana,

      Ako ne želite da imate prekid radnog staža, možete već sada predati prijavu za obustavljanje delatnosti sa 14. ili 15. oktobrom. Ukoliko izaberete 14. i prijave vas 15. neće biti prekida radnog staža, već će se samo nastaviti. Ako izaberte 15. preklopiće vam se radni odnos i paušalna agencija, pa ćete za taj jedan dan platiti doprinos za PIO i porez, što vam je opcija ako želite da se osećate sigurnije. Takođe, možete predati za zamrzavanje tek kada vas prijave, ali u tom slučaju ne možete staviti datum u prošlosti već najranije datum kada predajete prijavu. Tada biste platili opet samo PIO i porez, a za koliko dana zavisi od dana kada predate. Pogledajte proceduru za zamrzavanje ovde.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *