Da li zaposlena lica mogu imati paušalnu agenciju?

Apsolutno da! Možete otvoriti agenciju dok ste zaposleni i isto tako se zaposliti dok imate agenciju. Ukoliko ste zaposleni, agencija se vodi kao dodatna, a ne osnovna delatnost.

Šta se menja u ovom slučaju?

Kada ste zaposleni, firma u kojoj radite plaća za vas porez i doprinose (za PIO, zdravstveno i nezaposlenost) i preko nje ste zdravstveno osigurani. To znači da ćete, kada registrujete svoju agenciju, biti u obavezi da plaćate jedino porez na prihod od samostalne delatnosti i doprinos za PIO. Oni se obračunavaju isto kao i kada je osnovna delatnost u pitanju – 10% osnovice za porez i 25,5% osnovice za doprinos za PIO.

*napomena: pri plaćanju doprinosa za PIO u slučaju zaposlenja koristi se uplatni račun 840-0000721419843-40 , dok se račun za uplatu poreza ne menja.

Kako da prijavim Poreskoj upravi promenu?

Ukoliko tek otvarate agenciju i zaposleni ste, pri registaciji u APR-u obeležićete da ste u radnom odnosu i prilikom podnošenja poreske prijave kao osnov osiguranja izabraćete br. 2 – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos.

Ako dođe do promene dok je agencija već aktivna, bilo da započnete ili prekinete radni odnos, potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R i kao osnov za prijavu navodite br. 7 – Promena osnova osiguranja. Zatim, kao osnov osiguranja birate 1 – obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti, ukoliko prekidate radni odnos, odnosno 2 – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos, ukoliko zasnivate radni odnos. Uz prijavu, kao prilog dodajte i MA obrazac prijave/odjave.

Ne zaboravite – ukoliko dođe do prekida radnog odnosa, u obavezi ste da se prijavite na zdravstveno osiguranje preko agencije. Ovaj proces se ne odvija po automatizmu, već je potrebno da se u roku od 3 dana prijavite u nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Za to ce vam biti potreban M obrazac, lična karta i rešenje iz APR-a o registraciji agencije.

Bonus pitanje: Da li mogu registrovati više paušalnih agencija na svoje ime?

Ne, jedno fizičko lice može imati samo jednu preduzetničku radnju registrovanu na svoje ime.

36 comments

  1. Postovani,

    Trenutno sam pausalac kome je ponudjen radni odnos od 15. Oktobra. Ja bih zamrzla agenciju, samo me zanima sa kojim datumom je to najbolje (potrebno) uraditi da bih izbegla placanje doprinosa za agenciju.

    Hvala,

    1. Draga Ivana,

      Ako ne želite da imate prekid radnog staža, možete već sada predati prijavu za obustavljanje delatnosti sa 14. ili 15. oktobrom. Ukoliko izaberete 14. i prijave vas 15. neće biti prekida radnog staža, već će se samo nastaviti. Ako izaberte 15. preklopiće vam se radni odnos i paušalna agencija, pa ćete za taj jedan dan platiti doprinos za PIO i porez, što vam je opcija ako želite da se osećate sigurnije. Takođe, možete predati za zamrzavanje tek kada vas prijave, ali u tom slučaju ne možete staviti datum u prošlosti već najranije datum kada predajete prijavu. Tada biste platili opet samo PIO i porez, a za koliko dana zavisi od dana kada predate. Pogledajte proceduru za zamrzavanje ovde.

  2. Poštovani,
    supruga planira da otvori školu jezika a istovremeno da ostane zaposlena u drugoj firmi. Da li, ukoliko se odlučimo za treće dete, može da ode na porodiljsko odsustvo kao zaposlena i ostvari pravo na dve godine odsustva. Da li može da koristi prava na porodiljsko odsustvo kao zaposlena a da joj škola jezika radi za to vreme?
    Hvala na odgovoru!

    1. Dragi Nikola,

      S obzirom da je malo specifična situacija, najbolje je da proverite informacije u 27. marta. Po mojom mišljenju, škola bi mogla da nastavi da posluje preko ovlašćenog poslovođe.

  3. Poštovani,

    Paušalac sam koji je od 1. februara ove godine stupio u radni odnos sa drugom firmom. Međutim, svoju paušalnu agenciju sam u APR-u zamrznuo tek od 15. februara. Sada je potrebno da popunim PPDG-1R obrazac i imam par nedoumica.

    Prvo, da li je zaista neophodno da popunim dva PPDG-1R obrasca – jedan po osnovu 7 za promenu osnova osiguranja, a potom i jedan po osnovu 4, za zamrzavanje? Konkretno, zanima me da li sam zakonski obavezan da šaljem PPDG-1R po osnovu 7? Da li mogu imati problema sa poreskom ako samo pošaljem PPDG-1R po osnovu 4 i zamrznem firmu?

    I drugo, da li je rok za predavanje PPDG-1R obrasca po osnovu 7 30 dana, isto kao i PPDG-1R po osnovu 4?

    Hvala unapred

    1. Dragi Viktore,

      Trebalo bi da predate obe prijave, da bi Poreska uprava mogla da uradi ispravno rešenje za period od kada ste u radnom odnosu. Rok za prijavu promne je 30 dana.

  4. Draga Sonja,

    Kako popuniti prijavu PPDG-1R ukoliko sam u periodu od 18. maja do 17. juna (zaključno) bio zaposlen kod drugog poslodavca, a sve vreme sam i aktivan preduzetnik-paušalac (nisam zamrznuo delatnost)? Prijavio sam se kod RFZO u roku od 3 dana, pa sada treba da podnesem prijavu.

    Jasno mi je u načelu ovo što ste naveli u tekstu, ali nisam sasvim siguran šta odabrati u ostalim poljima u delu „1. PODACI O PRIJAVI“. Naime, radi se o poljima „1.1 Vrsta prijave“ i „1.1b Vrsta poreske obaveze“. Shvatio sam da je „1.1a Osnov za prijavu“ u mom slučaju „7 – promena osnova osiguranja“, ali ne vidim gde onda mogu da izaberem „1 – obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti“, budući da sam prekinuo radni odnos. Takođe nisam siguran da li u ovom slučaju treba da popunjavam i datume u poljima „1.2 Poreski period od do“ i „1.3 Datum dospelosti za podnošenje poreske prijave“.

    Hvala unapred na pomoći!

    1. Dragi Vladimire,

      Tako je, vrsta prijave je broj 7, a polje 1.1b unosite 5-izmena akontacije. Poreski period od 18.06. (kada bi trebalo da ste prijavljeni preko paušala) do 31.12.2020. Datum dospelosti je 30 dana od promene. U delu 3 – podaci za utvrđivanje obaveze plaćanja doprinosa, unećete redni broj 1, osnov osiguranja 1 – obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti za isti period od do.

  5. Poštovana,

    10. avgusta sam stupila u radni odnos pa sam iz tog razloga podnela prijavu radi izmene osnova osiguranja od pomenutog datuma. Još uvek nisam dobila rešenje od poreske pa me zanima koji iznos doprinosa treba da platim za prvih deset dana avgusta. Da li ja treba da izračunam koliko treba da uplatim (i kako) ili će poreska to da naznači u rešenju?

    Unapred hvala na odgovoru!

  6. Poštovani, Interesuje me sledeće:
    Pošto sam zaposlena u privatnoj firmi, preko koje sam osigurana i primam zaradu,
    a htela bih da otvorim paušalnu agenciju kako bih mogla da vršim usluge projektovanja preko interneta za klijente iz inostranstva, koja je vaša preporuka – koja je najjednostavnija varijanta da to uradim i koliko bi bili moji troškovi prema državi …. ???
    Šta ako se desi da u toku nekog perioda nemam klijente i nemam nikakve prihode ?? Da li i za taj mesev na primer imam obavezu plaćanja nekih dažbina ???
    Hvala unapred !!!
    POZZ

  7. Poštovani, Vlasnik sam preduzetničke radnje (paušalac). Imao sam period mirovanja od 15.12.2013. do 10.01.2018. Postoji li zakonska mogućnost da retroaktivno uplatim samo PIO doprinose, kako bih spojio radni staž. Radnja je od 2018, aktivna.

  8. Poštovani,
    U septembru sam otvorila firmu dok sam bila u radnom odnosu. 31.12. radni odnos sam prekinula i šta je potrebno sve da uradim i gde sve da prijavim novonstalu promenu? (rekli su mi da RFZO radi po autmoatizmu, da ne moram ništa da šaljem, vidim da je post pisan 2018, da li je to stvarno tako )

  9. Zaposlena sam u drzavnoj firmi, zelim da otvorim neku pausalnu firmu iz oblasti gradjevine. Koje su moje obaveze prema drzavi a da pritom zelim i dalje da ostanem na starom poslu. Unapred hvala na odgovoru.

  10. Imam otvorenu firmu pausal godinu dana.. hteo bi da je zamrznem i da se prijavim na biro zbog dobijanja potvrde sa biroa kao nezaposleno lice radi dobijanja drugog posla u inostranstvu.. da li to mogu da uradi…

  11. Postovana Sonja,

    Da li mozete da pojasnite kako se kao prilog dodaje i MA obrazac prijave/odjave uz podnijetu poresku prijavu PPDG-1R kroz ePorezi?
    Par dana ranije sam podnijeo poresku prijavu zbog prelaska u radni odnos, ali nisam uspio da pronadjem kako priloziti i MA obrazac (u okviru iste prijave).

    Pozdrav,
    Stojan

  12. Poštovani,
    Vlasnij sam paušalne agencije koja je u stanju mirovanja od marta 2020. godine. kada sam se zaposlio i presao u radni odnos kod poslodavca. Sada bih zeleo da je ponovo aktiviram zbog dodatnih delatnosti koje bi obavljaobi naplacivao preko agencije. Mozete li mi reci koji bi tacno bio ispravan redosled koraka za ponovno aktiviranje agencije i prijavu poreskoj upravi? Hvala unapred. Ivan.

  13. Postovani,
    Imam pausalnu agenciju koja je otvorena kao dodatna delatnost, u januaru sam dao otkaz i podneo PPDG-1R za promenu osiguranja kako bih me prebacili na osnovnu delatnost, takodje sam promenio i delatnost, sve je proslo ok, stiglo mi je resenje gde saad imam da placam PIO, socijalno, zdravstveno, nezaposlenost…
    Da li ja treba nesto dodatno da podnosim u PIO i zdravstvenom, da bi to sve bilo aktivno (inspektorka mi je rekla da za PIO ne treba, za zdravstveno ne zna)? Takodje ne vidim PIO broj na APR-u… znam da se to vidi kada se prvi put otvara agencija kao osnovna delatnost.

    Dodatno, resenje za pausalni porez mi je ostalo isto iako mi je manja osnovica sa novom sifrom delatnosti. Inspektorka mi je rekla da je to zato sto je promena sifre bila u 2022 god. a oni su mi vec odredili resenje prema staroj sifri za 2022, ne znam da li je to uredu?

    Hvala unapred!

    Veliki pozdrav
    Dragan

  14. Poštovana,
    zaposlen sam kao nastavnik u školi, a planiram da registrujem dopunsku delatnost kao sudski prevodilac. Da li imam nekakvih ograničenja što se tiče ograničenja radnog vremena dopunske delatnosti tokom nedelje, rada subotom i nedeljom, a sve u smislu izdavanja fiskalnih računa fizičkim licima?

  15. Pozdrav!

    Preduzetnik sam od 2020 godine. I od 1.6.2023. cu zapoceti radni odnos.
    Htela bih da stavim firmu u mirovanje u junu i da je zatvorim, kada bude najranije moguce.
    Znam da treba da predam obrazac PPDG-1R po osnovu 7, pa nakon toga po osnovu 4, sudeci po porukama iznad.
    Ono sto mi je nejasno je kojim redom idem, i koji datum da stavim za osnov 7?
    Da li da prvo zamrznem firmu recimo od 15 juna, pa da onda predam obrazac 7 i napisem period od 1-15 juna 2023? Pa nakon toga obrazac 4?

    Hvala puno na odgovoru!

    1. Što se tiče vašeg problema možemo vam predložiti da ga rešite na sledeći način:
      Prvo pošto ste ušli u radni odnos, potrebno je da odmah podnesete prijavu za promenu osnova osiguranja PPDG-1R sa osnovom 7 i da kao datum ulaska navedete 1.6. I datum do kog ćete biti u radnom odnosu 31.12., naravno uz prijavu je potrebno da priložite MA obrazac.Druga stvar je da predate dokumentaciju za zamrzavanje u APRu kada budete hteli da privremeno prekinete delatnost, ali poreska prijava se u tom slučaju ne podnosi, od 1.1.2023. podnosi se poreska prijava PPDG-1R samo ukoliko menjate osnov osiguranja. I kada dobijete rešenje iz Poreske Uprave, potrebno je da uplatite sva dugovanja po rešenjima, nakon čega možete krenuti u proces zatvaranja.
      Ukoliko vam bude potrebna neka pomoć pri podnošenju prijave, zamrzavanju ili zatvaranju, možete nas kontaktirati na office@pausal.rs .

  16. Postovani.
    Mene interesuje sledece:
    Posto sam zaposlen na neodredjeno i imam redovne uplate Pio,zdravstveno…. I sada kada bih otvorio pausalnu firmu kao dodatnu delatnost placao bih samo porez na dobit. To mi je jasno. A pitanje je sta ako ja nemam dobit svakog meseca, tacnije nekad imam dodatnog posla a nekada ne. Da li i za mesec u kome nisam imao prihode placam neki odredjeni porez ili ne? Posto mi je posao takav i odredjena klijentela hoce da plati preko firme i potrebno mi je da izdajem racune, sad posla nema uvek pa eto zanima da li bih i u slucaju da nema posla morao nesto platiti.

    1. Poštovani,

      Kada otvarate paušalnu firmu kao dodatnu delatnost, obavezni ste da plaćate poreze i doprinose, uključujući i doprinose za PIO. Obaveze kojih ćete biti oslobođeni su doprinosi za zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

      Ovi porezi i doprinosi se plaćaju svakog meseca prema rešenju koje dobijete prilikom registracije vaše paušalne agencije, a iznos koji trebate platiti je fiksan.

      Međutim, kada se suočite sa periodom bez prihoda, imate mogućnost privremene obustave rada vaše agencije. Ova obustava podrazumeva da nećete plaćati poreze i doprinose za taj period, ali takođe nećete moći koristiti svoj račun niti izdavati fakture za pružene usluge dok je agencija zamrznuta. Tačnije, nećete moći da izvršavate usluge pre nego što prijavite nastavak obavljanja delatnosti.

      U slučaju da vam je potrebna pomoć oko zamrzavanja paušalne agencije, pišite nam na office@pausal.rs.

  17. Poštovani,
    Trenutno sam zaposlen i plaćam godišnji porez na dohodak građana za koji dobijam PPP PO obrazac.
    Znam da paušalci nisu u obavezi da plaćaju taj porez.
    Ako bih ostao zaposlen i otvorio paušalnu agenciju, da li bi mi godišnji porez na dohodak građana bio uvećan?

    1. Postovani,

      Ukoliko biste pored radnog odnosa otvorili i pausalnu agenciju, godisnji porez bi bio uvecan, obzirom da se i pauslna agencija smatra izvorom prihoda.

      Napominjemo da se kod preduzetnika sa pausalnim modelom oporezivanja za obracun ne uzima ukupno ostvareni prihod, vec osnovica sa poreskog resenja o placanju pausalnog poreza.

      Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju ?

      Pozdrav,

  18. Poštovani,

    paušalac sam i istovremeno sam u radnom odnosu. Po rešenju poreske uprave plaćam samo doprinos na PIO. Da li će se nešto promeniti ukoliko budem zaposlen sa nepunim radnim vremenom (50%) umesto sa dosadašnjih 100%. Da li se i u tom slučaju računa da sam u radnom odnosu ili ću plaćati i doprinose za zdravstveno i nezaposlenost pored soprinosa za PIO?
    Unapred zahvaljujem na odgovoru

    1. Draga Svetlana,

      Čak i ako ste angažovani part time, vama se agencija smatra sekundarnom (dodatnom) delatnošću, te ste i dalje izuzeti plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za nezaposlenost, obzirom da vam ih poslodavac već uplaćuje, te paušalno rešenje ostaje isto 🙂

  19. Postovani,

    Zaposlen sam kao zdravstveni radnik u Opstoj Bolnici. Otvorio bih agenciju vezanu za skroz drugu delatnost (nema veze sa zdravstvom i delatnoscu kojom se trenutno bavim). Da li postoje neka zakonska ogranicenja za zaposlene u javnim sluzbama, zdravstvu vezano za ovaj konkretan primer?

      1. Takodje sam medicinski radnik,imam ugovor na neodredjeno i pausalnu firmu…razmisljam o promeni radnog mesta,trebao bih da dam otkaz na trenutnom radnom mestu i konkurisem na drugo koje bi bilo takodje u zdravstvu…zanima me da li cu imati nekih problema zbog pausalne firme,da li moram da je zamrznem/ugasim pre nego sto konkurisem na drugo radno mesto?

        1. Ne bi trebalo da imate problema da vam paušalna agencija bude aktivna dok konkurišete na drugo mesto. Potrebno je samo da kada vas odjave sa trenutnog radnog mesta, se prijavite u PIO n aosiguranje preko agencije i podnesete poresku prijavu za promenu osnova osiguranja, a zatim kada se ponovo zaposlite samo podnesete poresku prijavu za promenu osnova osiguranja, da bi vam doneli ispravna poreska rešenja. Instrukcije možete videti ovde: https://blog.pausal.rs/kako-da-popunim-ppdg-1r-prijavu-ako-se-zaposlim/

  20. Zdravo,

    Otvorio sam agenciju u decembru 2023. dok sam jos bio u radnom odnosu. Moj poslednji radni dan u firmi je bio pocetkom 2024. godine. Stiglo mi da je platim samo deo za PIO i porez na prihod u 2023. godini. S obzirom da cu od sada raditi samo preko agencije, ako sam dobro razumeo treba da popunjavam PPDG-1R obrazac online prvo i posle toga moram do filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje sa M obrazacem, ličnom kartom i rešenjem iz APR-a o registraciji agencije. Ili bi trebalo jos neki korak izmedju? Takodje, proslo je vise od 3 dana kako nisam zaposlen u firmi, nisam siguran sta povodom toga i od kog datuma bi onda trebalo da stavim da mi vazi zdravstevno osiguranje…

    Hvala puno unapred. Pozz

    1. Zdravo,

      Prvo je potrebno da idete u PIO fond kako biste se prijavili na osiguranje svoje agencije. Dobićete novi MA obrazac. Osiguranje počinje da vam važi od sledećeg dana od kada je izvršena odjava u kompaniji u kojoj ste radili.

      Zatim idete u RFZO da overite zdravstvenu knjižicu. Oni će vam reći datum važenja osiguranja i taj datum unosite u aplikaciju.

      Da bi vam se promenilo poresko rešenje, potrebno je da se podnese prijava PPDG-1R za promenu osnova osiguranja. I onda čekate novo rešenje na portalu ePorezi.

      Ukoliko Vam je potrebna pomoć, možete nam se javiti na mejl office@pausal.rs da vam pomognemo.

  21. Poštovani,
    možda ovaj moj problem nije za ovde…ali…
    Naime, trenutno nisam u radnom odnosu (dugi niz godina) ali planiram da otvorim radnju u paušalu.
    Međutim, neko mi je rekao da ne mogu da otvorim dok ne izmirim dug u penzionom, a problem je u sedecem:
    Pre 15ak godina (po prestanku rada u firmi) sam uplaćivao poljoprivredno penziono 5-6 godina (da bi imao radni staž), dok se nisam zaposlio opet u jednoj firmi. Međutim, meni u PIO nisu stopirali poljprivredno penziono po novom zaposlenju, i tako danas dugujem određenu količinu novca sa kamatom.
    Dakle, novac u PIO ne dugujem od dugova radnje ili firme, nego od poljoprivrednog penzionog, pa mi je neko rekao da ne mogu otvoriti radnju dok to ne izmirim. Tačcno ili ne?
    Hvala unapred.

    1. Poštovani,

      Specifičan je slučaj, pa ne možemo reći sa sigurnošću. Vi sigurno možete da se registrujete, ali postoji mogućnost da vam odmah oduzmu PIB zato što postoje dugovanja. Proveravaju se dugovanja po JMBG, tako da je moguće da bi ovo kod vas bio slučaj. Bilo bi bolje da prvo proverite u PIO dugovanja i ukoliko ste u mogućnosti izmirite dugovanja, pre otvaranja.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *