Rok za godišnji porez na dohodak građana 15.05.2024. 

Proleće nam donosi još jedan važan datum u poreskom kalendaru: 15.05. je rok za podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana za 2023. godinu.

Ko je u obavezi da podnese ovu prijavu?

Godišnju prijavu za porez na dohodak građana, poznat i kao porez na „ekstra prihod“, podnose fizička lica koja su u prethodnoj godini ostvarila prihode veće od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade isplaćene u Republici Srbiji. Ovo znači da navedenu obavezu imaju sva fizička lica koja su u 2023. godini prihodovala više od 4.269.564 din. neto.

Iznos trostruke prosečne godišnje zarade smatra se neoporezivim iznosom. Zato fizička lica koja su prihodovala manje od 4.269.564 din u prošloj godini, ne podnose ovu prijavu.

Obrati pažnju: Lica mlađa od 40 godina imaju pravo na dodatno umanjenje koji je jedak iznosu tri prosečne zarade (4.269.564 din). To znači da ukoliko si imao/imala manje od 40 godina u toku 2023. godine, ne podnosiš prijavu i ne plaćaš porez na prihode manje od 8.539.128 dinara. 

Koji se prihodi oporeziju?

Kada se govori o prijavi poreza na dohodak, najčešće se prvo pomisli na prihod ostvaren od zarada iz radnog odnosa. Međutim, u obračun ulaze i prihodi ostvareni od samostalne delatnosti, autorskih i srodnih prava, izdavanje nepokretnosti… Drugim rečima, potrebno je da sabereš sve ostvarene prihode po navedenim osnovama u 2023. godini i da proveriš da li prelaze iznos 4.269.564 din. Svi prihod koji ulaze u obračun definisani su Zakonom o porezu na dohodak građana, član 87. stav 2.

Ukoliko posluješ kao frilenser, a imaš prihode veće od neoporezivog iznosa, imaš i obvezu plaćanja ovog poreza. Kao prihod ti se računa ukupno ostvaren prihod, umanjen za iznos plaćenih poreza i doprinosa.

Kod preduzetnika paušalaca kao prihod se posmatra osnovica sa poreskog rešenja. Kako osnovica ne može biti veća od neoporezivog iznosa, paušalci koji nemaju drugi izvor prihoda ne podnose ovu prijavu.

Obrati pažnju: u iznos prihoda računaju se neto prihodi ostvareni u prethodnoj godini. O tome šta to tačno znači, kao i o načinu obračunavanja poreza i o dozvoljenom poreskom umanjenju možeš pročitati u ovoj blog objavi.

Šta je potrebno da uradiš kao obveznik ovog poreza?

Godišnji porez na dohodak građana obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja. Od aprila 2023. godine prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak se automatski popunjava na portalu ePorezi.

Poreska uprava je nedavno najavila da će od 01.04.2024. godine, na osnovu raspoloživih podataka o prihodima građana, popuniti poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu.

Svi obveznici ovog poreza su dužni da na portalu ePorezi provere iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi. U slučaju da se slažeš sa iskazanim podacima, biraš opciju “Potpiši i podnesi”.

Ukoliko se ne slažeš sa podacima potrebno je da ih koriguješ. Za izmenu i dopunu poreske prijave potrebno je dostaviti dokaze. Zatim se prijava podnosi putem opcije „Potpiši i podnesi“. Rok za plaćanje obračunatog poreza je 15. maj 2024. godine.

Obrati pažnju: Poreska uprava nema uvid u to da li fizičko lice ima poreska umanjenja, kao što su osigurani članovi porodice, poreski kredit (alternativni investicioni fond) itd.

👉Ukoliko ti je potrebna pomoć oko poreske prijave ili prikupljanja potrebnih dokaza, naš tim je tu. Pošalji nam imejl na office@pausal.rs.

2 comments

    1. Zdravo, Aleks,

      Tako je, uzima se neto prihod. Za frilensere, to je prihod umanjen za iznos plaćenih poreza i doprinosa.

      Ažurirali smo blog da ne bi bilo zabune, hvala vam na sugestiji!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *