Počinju prijave prihoda frilensera za prvi kvartal 2024.

Završen je prvi kvartal 2024. godine i počinju prijave prihoda frilensera. To znači da frilenseri imaju rok od 30 dana odnosno do 30. aprila 2024. godine da prijave svoje prihode ostvarene u periodu prvog kvartala (januar, februar i mart) 2024. godine.

Ko se smatra frilenserom?

Frilenser je:

  • Domaće fizičko lice koje pruža usluge stranoj kompaniji koja nema predstavništvo u Srbiji ili stranom fizičkom licu – kao što su usluge: programiranja, dizajna, marketinga, virtuelne asistencije, prevođenja, držanja onlajn časova, kao i rad preko platformi poput  Upwork-a i Fiverr-a i sl.
  • Domaće fizičko lice koje pruža usluge domaćem fizičkom licu – kao što su usluge: privatnih časova, kućnih popravki, čišćenja i održavanja stanova, čuvanja dece i sl.
  • Strano fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva radeći u Srbiji ili pak pruža usluge fizičkim licima u Srbiji (kako domaćim tako i stranim).

Preduzetnici mogu da oporezuju prihode kao frilenseri, samo u slučaju da sa tim klijentom padaju test samostalnosti. 

Šta ima novo na portalu Frilenseri?

U periodu proteklom od prethodnog roka za prijavu portal Frilenseri je objavio novu verziju Vodiča za prijavu i plaćanje poreza, koji je sada dopunjen novim odgovorima na pitanja frilensera.

Isto tako, dodata je engleska verzija portala. Ukoliko imaš prijatelje strance koji rade kao frilenseri u Srbiji ili si i sam stranac kome je lakše čitati na engleskom nego na srpskom, sada možeš lakše da se informišeš o svojim obavezama.

Kako se podnosi prijava prihoda?

Od drugog kvartala 2023. omogućeno je podnošenje prijava prihoda frilensera putem portala “Frilenseri”. Za prijavu prihoda neophodan je elektronski sertifikat, ConsentID ili možeš ovlastiti drugo lice za podnošenje prijave (da, Pausal.rs može da podnese prijavu umesto tebe!).

Podsetimo se, postoje dva modela po kojima frilenser (fizičko lice) može da se oporezuje. Model oporezivanja se bira prilikom podnošenja prijave. Visinu poreza i doprinosa za svoje prihode možeš proveriti putem kalkulatora na portalu “Frilenseri”.

Poresku prijavu možeš popuniti i uz snimak našeg vebinara “Korak po korak do uspešnih frilens prijava”.

📧Ukoliko želiš da ti pomognemo oko prijave ili zakažemo konsultacije o frilens poslovanju, piši nam na office@pausal.rs. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *