3 razloga zašto da postanete paušalac

Imate sjajnu poslovnu ideju i sada ste verovatno već pred odlukom da otvorite svoju firmu. Čestitamo. To je sjajna i hrabra odluka koja će vam doneti jednu uzbudljivu avanturu. Preduzetništvo je puno izuzetnih iskustava, a sa sobom nosi mnogo slobode. Međutim, dok razmišljate kako da otvorite firmu, verovatno ste naišli na dilemu: da li da budem paušalac ili „knjigaš“. Oba vida oporezivanja imaju svoje prednosti i mane. Pripremili smo za vas 3 dobra razloga zašto bi paušal mogao da bude sjajna opcija za vas.

 

Kada budete započeli proces registrovanja firme, čeka vas malo papirologije i mnoštvo nekih odluka. Većina obaveza je zabavna i kreativna, kao što su logotip firme, veb stranica, sadržaj za stranice. Kada su u pitanju papirologija i vid oporezivanja, stvari postaju malo komplikovanije i zato je važno da donosite dobre odluke. Verovatno imate mnogo pitanja. Uz dobre odgovore ćete osigurati da vaš posao teče bez problema. Iz tog razloga smo pripremili za vas mali, ali vredan spisak razloga zašto je paušal dobra opcija za vas.

1. Registracija paušalne agencije je zaista jednostavna

Paušalci imaju tu sjajnu pogodnost da svoju agenciju mogu da otvore samostalno u samo nekoliko koraka. Na svojoj stranici smo pripremili sjajan vodič za registrovanje paušalne agencije. Kao što ćete videti, sastoji se od samo nekoliko koraka. Već za nekoliko dana možete da postanete legalna i registrovana agencija i da započnete poslovanje. Sav proces teče izuzetno brzo. Vreme je bitan resurs, a sigurno ne želite da ga gubite na dug proces registrovanja. Pre registrovanja same delatnosti obratite pažnju i na relevantni Zakon (član 40) i proverite da li možete da registrujete svoju agenciju kao paušalnu.

Ukoliko imate dileme ili želite da uštedite vreme i na registrovanju, bez brige, jer pausal.rs je mislio i na to. Obratite nam se ako imate pitanja, a preko navedenog vodiča, već u koraku 1, možete da nam date punomoćje i dozvolite nama da otvorimo agenciju umesto vas.

2. Možete slobodno da upravljate novcem

Ovo je jedna izuzetna prednost paušala u odnosu na knjigaško oporezivanje. Budući da već registrujete agenciju kako biste sebi stvorili mnoštvo prilika, ovakav vid slobode će vam verovatno prijati. Pri paušalnom oporezivanju dobijate fiksni iznos poreza i doprinosa koje morate da uplatite svakog meseca. Kada isplatite tu sumu, sav preostali prihod koji ostvarite u toku meseca možete da podižete bez pravdanja i slanja računa knjigovođi. Taj fiksni iznos oporezuje vaš celokupni prihod i zato imate tu slobodu. Vodite računa o limitima i nećete imati problem.

Želite da platite račun u restoranu karticom koja je povezana sa računom firme? Želite da kupite novi nameštaj? Potreban vam je novac uveče u izlasku? Ništa od toga nije problem. Platite karticom firme ili podignite novac sa bankomata kao da podižete sa privatnog računa. Ne morate da sačuvate nijedan račun.

3. Nije vam potreban knjigovođa

Tako je. Paušalno oporezivanje je namenjeno preduzetnicima koji iz nekog razloga ne mogu da vode poslovne knjige. Vama nije potreban knjigovođa u tom slučaju i to je već jedan trošak manje. Ne morate da izrađujete ni završne godišnje bilanse. Sve što treba da uradite jeste da platite svoje fiksne iznose poreza i doprinosa svakog meseca i da vodite KPO (knjigu paušalnog oporezivanja). Ukratko, to je formular u koji unosite sve fakture koje ste izdali svojim klijentima.

 

Zvuči jednostavno, zar ne?

Čitav proces može da bude još jednostavniji, te smo pripremili kao bonus  i 4. razlog zašto je paušal sjajna opcija.

4. Aplikacija Pausal.rs automatizuje vaše obaveze

Ne treba vam knjigovođa, ali opet postoje obaveze koje troše vreme. Recimo, KPO knjiga ili overavanje zdravstvene knjižice. Šta ako postoji način da automatizujete te obaveze i izbegnete gomilu dilema? U našoj aplikaciji imate opciju za generisanje KPO knjige. Želite da overite zdravstvenu knjižicu? Aplikacija takođe sadrži opciju i za to. Na mejl dobijate formulare i uputstva.

Na taj način dobijate svoju verziju elektronskog knjigovođe sa kojim u nekoliko klikova rešavate sve obaveze pored plaćanja brzo i lako.

Više o našoj aplikaciji i njenim funkcionalnostima možete da pronađete na stranici za podršku.

Zainteresovali smo vas? Upustite se onda u ovu avanturu i podelite ovaj tekst sa svojim kolegama i koleginicama koji razmišljaju o opcijama oporezivanja.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *