Dopunjena uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima

10. aprila Vlada Srbije je donela Uredbu o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima kojom su definisane mere pomoći privrednim subjektima u vidu odlaganja određenih poreza i doprinosa, kao i uplate minimalne zarade. Juče, 24. aprila, ova uredba je dopunjena.

Koje su izmene kojim je dopunjena uredba?

  • Izmene za utvrđivanje broja zaposlenih za koje imate pravo na direktna davanja. Ukoliko u toku meseca aprila ili maja imate zaposlenog kome je prestao radni odnos, za njega nećete dobiti direktna davanja. Iznos bespovratnih sredstava koji će vam biti uplaćen je jednak broju zaposlenih za koje ste podneli PPP-PD prijavu umanjen za broj zaposlenih kojima je prestao radni odnos u tom mesecu.

  • Rok do kog morate iskoristiti direktna davanja. Direktna davanja koja primite u obavezi ste da iskoristite najkasnije do 15. avgusta 2020. godine.

  • Izmene za velika pravna lica. Imaju pravo na direktna davanja za zaposlene čije se rešenje o prekidu rada odnosi na najmanje 15 radnih dana u mesecu aprilu i maju.

  • Kako vršite povraćaj direktnih davanja. Ukoliko izgubite pravo na korišćenje ovih mera, povraćaj direktnih davanja vršiće se na poseban namenski račun.

  • Definisan je pojam dividende. Pod tim, podrazumevaju sve isplate svojim vlasnicima koje izvrši društvo po osnovu njihovog vlasništva nad akcijama ili udelima.

  • Subjekti brisani iz Evidencije korisnika javnih sredstava. Ispostavilo se da su pojedini subjekti brisani iz Evidencije korisnika javnih sredstava, a navedeni su na Spisku korisnika. Ukoliko ste zaključno sa danom stupanja na snagu uredbe brisani sa Spiska, imate pravo na fiskalne pogodnosti i direktna davanja.

Deo uredbe koji se odnosi na novčanu pomoć građanima nije dopunjen u ovoj uredbi. Doneta je nova uredba kojom se definiše formiranje privremenog registra i način uplate jednokratne pomoći punoletnim državljanima Srbije u iznosu od 100 evra. Prijave za dobijanje ove pomoći počinju od 15. maja i podnose se do 5. juna ove godine.

84 comments

  1. Pitanje u vezi sa rokom iskoriscavanja direktnih davanja: da li ovo znaci da se do naznacenog roka sa namenskog racuna mora potrositi novac koji je dobijen? U slucaju preduzetnika pausalca (koji nema zaposlene), da li se taj novac moze potrositi na doprinose ili na platu samom sebi tj prebaciti na privatni racun pod sifrom 241?

    1. Poštovana,

      Tako je, do tada se novac mora potrošiti. Još uvek nije definisano kako će paušalci moći da prebace novac na lični račun, čim budemo imali informaciju podelićemo je.

      1. Poštovani,

        Takođe sam u istoj situaciji i zanima me da li je moguće taj problem rešiti prostim prebacivanjem sredstava sa namenskog na poslovni tekući račun?

        Hvala

      2. Poštovani,

        Da li imate nove infomacije na koji način paušalci koji sebi ne isplaćuju zaradu mogu prebaciti novac na svoj račun? Šta upisati za poziv na broj, s obzirom da nemamo poreske prijave, pa samim tim ni BOP za uplatu?

        1. Draga Aleksandra,
          Sredstva sa namenskog racuna mozete prebaciti na svoj licni racun sa sifrom placanja 241, a poziv na broj ne morate upisati nista.

  2. Potreban savet,
    Nije označen jedan od postojeća dva računa. Paušalno oporezovan, nema zaposlenih. Sa obzirom da je portal e-uprave prikazivao grešku, rok je prošao… račun postoji… Koje su opcije?
    Hvala!

  3. Poštovana,
    Pitanje u vezi novčanih davanja. Na žalost dobili smo pogrešne informacije, imamo otvoren trezorski račun i još jedan u jednoj banci, nismo uradili odabir banka i sad je proteklo rok. Da li ima neka opcija da dobijem novčanu pomoć? Proverio sam i nemamo otvoren namenski račun još… Preduzetnik pausalac koji nema zaposleni.
    Pozdrav

  4. postovani,
    molim za savet: imam radnika kome je istekao ugovor o radu 03.04. a koji je odmah produzen za mesec dana. imam li pravo na pomoc drzave u vidu direktnog davanja za radnike?

    hvala, pozdtav

    1. Draga Dubravka,
      Ukoliko je njegov ugovor produžen, to vam ne predstavlja problem jer nemate smanjenje u broju zaposlenih (osim ako nemate drugih zaposlenih s kojima je raskinut radni odnos). Ako ispunjavate uslove, imate pravo na korišćenje ovih mera.

  5. Poštovani,
    Ukoliko preduzetnik reši da isplati redovnu platu i dodatak na platu u vidu minimalca koji daje država, da li se obračunavaju porezi i doprinosi na celokupni iznos, na primer ukoliko zaposleni ima platu od 30.000din, a preduzetnik reši da isplati redovnu platu u tom iznosu i minimalac koji država daje, u ukupnom iznosu od 60.000din, da li se na taj iznos obračunavaju porezi i doprinosi?
    I još jedno pitanje ukoliko se obračunava porez i doprinosi na minimalac koji daje država, da li se porezi i doprinosi obračunavaju na 30.000 ili je to neto iznos koji se uplaćuje zaposlenima?

    1. Draga Verice,
      Da, na celokupan iznos koji ćete isplatiti zaposlenom je potrebno obračunati porez i doprinose, bez obzira da li je isplaćeno iz vaših sredstava ili onih koje vam je država dala. Ukoliko ćete isplatiti ukupno 60.000 zaposlenom, na taj iznos obračunavate porez i doprinose.

      1. Da li je potrebno izmeniti poresku prijavu PPP-PD koja je podneta za april mesec krajem aprila kako bi se ostvarilo pravo na direktna davanja, zbog toga sto je bruto zarada za zaposlenog obracunata na 25.800,00 tj na najnizu osnovicu za doprinose ili se moze podneti nova prijava za zaposlenog i da bruto zarada bude u iznosu razlike od 15.200 (41000-25800)?

  6. Da li isto vazi ako je preduzetnik zaposlen ali van privatnog sektora a preduzetnik je u dodatnoj delatnosti. Posto se navodi da ce zaposleni dobiti vec kod poslodavca tri minimalca pa bi se dupliralo, a ako nije zaposlen u privatnom sektoru ne dobija kod poslodavca?

  7. Postovani,

    Ima li novih informacija o direktnim davanjima za pausalce? Isplate su pocele, pitanje je kako mozemo raspolagati ovim sredstvima? Djeluje mi da je jedini nacin prenos na neki drugi racun, ali pitanje je sta je dozvoljeno a sta ne (preduzetnicki racun, privatni, neki treci…)!?
    Drugo pitanje je – da li se sada zna hoce li pausalci placati doprinose za ova davanja?

        1. Postovani,
          Hvala puno na brzom i konkretnom odgovoru, kao i uvijek!
          Kada ce se znati da li pausalci placaju dodatne doprinose (osim onih standardnih po resenju) na ova davanja?

    1. Draga Marina,
      Za zaposlene koji nisu angazovani na puno radno vreme, imate pravo na direktna davanja srazmerno procentu angazovanja. Cinjenica da ste vi primili pun iznos bi trebalo da je greska i ne preporucujemo vam da sva sredstva potrosite.

  8. Postovani,

    Kao vlasniku i jedinom zaposlenom u doo osnovanom 2.3.2020., isplacena mi je plata za mart 23.4. u punom iznosu od 70.000 RSD.

    PPP-PD je podneta 30.4. na taj iznos (70.000 RSD).

    Danas (7.5.) mi je legla prva uplata od 30.367 RSD na namenski COVID-19 racun.

    Da li ova uplata od 30.367 RSD mora da se isplati kao plata za mesec MART (u kom slucaju bi iznos koji je naveden u podnetoj PPP-PD za mart bio pogresan) ili je moguce ovaj iznos isplatiti kao platu za APRIL (pa onda iznos koji dobijem u junu kao platu za maj i iznos koji dobijem u julu kao platu za jun)?

    Hvala unapred

    1. Draga Jelena,
      Mozete isplatiti aprilsku platu iz sredstava koje ste primili sada. Privredna komora odgovorila je na ovo pitanje ovde – pitanja 18 i 27
      Ne zaboravite samo da sva sredstva morate iskoristiti najkasnije do 15. avgusta!

      1. „Ukoliko izgubite pravo na korišćenje ovih mera, povraćaj direktnih davanja vršiće se na poseban namenski račun.“ Na koji način paušalac sa preduzetničkom agencijom, jedini zaposleni, uopšte može da izgubi pravo na ovu pomoć?

        1. Draga Milena,
          Jos uvek je ostalo nejasno da li preduzetnici mogu zatvoriti svoju radnju pre isteka 3 meseca od kada su primili poslednju uplatu od drzave, odnosno da li tako gubite pravo.

  9. Dobar dan, ja sam taksista, u statusu mi piše da sam aktivan,takođe sam u reprogramu, imam otvoren jedan poslovni račun ali do danas (07.05.2020) mi nije otvoren Covid račun. U čemu može da bude problem i gde bih mogao da se raspitam?
    Hvala

  10. Poštovani,

    Preduzetnik sam, paušalac i ne isplačujem sebi platu. Firmu sam zamrzao 25.03.2020
    i legla su mi sredstva na namenski račun. Zanima me kako smem da iskoristim ta sredstva a da ne učinim poreski prekršaj?

    Da li da sa tog računa platim komunalije i ostale račune ili da ta sredstva prebacim na privatan racun ili nesto treće što je po propisu?

    Unapred hvala

    1. Dragi Zeljko,
      Sredstva koja legnu na namenski racun mozete preneti na svoj licni racun sa sifrom placanja 241. Namenska sredstva se ne mogu trositi sa tog racuna za placanje troskova.
      Medjutim, s obzirom da vam je radnja zamrznuta, nemamo jos uvek informaciju da li bi bili u obavezi da placate porez i doprinose za taj period s obzirom da primate sredstva. Nase misljenje je da nemate obavezu, ali nemamo konkretan odgovor, pa vam mozemo samo savetovati da kontaktirate poresku upravu pre nego sto trosite novac.

  11. Poštovani,

    Preduzetnik je iz svojih sredstava isplatio neto zaradu radniku za mart i u PPP PD označio datum plaćanja 4.1.2021. Da li porez i doprinose za mart plaća bilo kada do 4.1.2021. ili je trebalo na dan isplate neto zarade?

    Da li sredstva koja su uplaćena na poseban račun može da koristi za isplatu neto zarade za april?

    Sredstva koja je dobio za sebe da li može sa posebnog računa da prebaci ( šifra 241 ) na lični tekući račun i da koristi za sebe ili mora da koristi za potrebe radnje?

    1. Draga Slavice,
      Porez i doprinose mozete platiti bilo kada pre 04.01.2021. ili od tada placati na rate. Niste u obavezi da platite istog dana kada i neto zaradu jer ste se prijavili na odlaganje placanja poreza i doprinosa.
      Sredstva mozete iskoristiti za sledecu platu, samo vodite racuna da sva sredstva treba potrositi do 15. avgusta.
      Ukoliko je u pitanju preduzetnik pausalac, moze koristiti sifru placanja 241 kako bi isplatio na svoj licni racun. Kada prebaci sredstva, ne postoji nikakva kontrola za sta ce sredstva biti koriscena.

  12. Poštovani,

    Nakom sto mi je banka otvorila racun, ja sam podneo zahtev u Apr-u za privremeni prekid poslavanja, preduzetnicka agencija je u pitanju. Resenje o prekidu dobijam kroz koji dan, ali bez obzira na to dobio sam uplatu direktnih sredstava. Kako da uradim povrat tih sredstava, da ne bio u prekrsaju? Hvala

    1. Dragi Aco,
      Ukoliko sredstva sa namenskog racuna ne iskoristite, ona ce se po zavrsetku ovih mera vratiti u budzet Republike Srbije i vi necete biti u bilo kakvom prekrsaju.

  13. Da li je preduzetnicima dozvoljeno da prenesu novac sa namenskog racuna na racun firme ili moraju da prenesu novac na svoje tekuce racune koje imaju kao fizicka lica?
    Da li osnivac i jedini zaposleni u DOO preduzecu ima pravo na direktna davanja?
    I ako ima, kad kreću isplate za mikro preduzeća?

    1. Dragi Milane,
      U Uredbi nije striktno navedeno, i neke kompanije su izdavale misljenja da preduzetnici mogu preneti novac na racun radnje. Medjutim, mi nemamo definitivnu potvrdu da li je ovo ispravno. Ono sto znamo je da kao pausalac mozete sredstva preneti na svoj licni racun sa sifrom placanja 241.
      Sto se tice doo drustva – ukoliko ste u radnom odnosu, ispunjavate ostale uslove i prijavili ste se za koriscenje ovih mera, imate pravo. Isplate su krenule juce, kako za preduzetnike tako i za pravna lica.

    1. Draga Jasna,
      Preduzetnik koji je korisnik penzije nema pravo na direktna davanja za sebe, vec samo svoje zaposlene. Ukoliko ste dobili novac na namenski racun, nas savet je da ga ne trosite, kako bi on bio vracen u budzet i vi izbegli placanje eventualnih kazni.

  14. Da li imam prava na direktna davanja ukoliko sam trenutno preduzetnik paušalac bez zaposlenih i radim normalno, a postoji mogućnost da za mesec-dva zamrznem preduzetnika i otvorim (i zaposlim se u) DOO? Da li bih morao da direktna davanja vratim u tom slučaju?
    Hvala

  15. Poštovani,

    Pausalac sam. Zamrznula sam firmu 01.04.2020. Istog dana sam stupila u radni odnos.
    Otvoren mi je namenski račun ali na njega nije legla uplata. Jasno mi je da za april i maj nemam pravo na uplatu, ali ne vidim razlog zašto mi nisu uplaćena sredstva za mart. Da li možda znate koji bi bio razlog i da li je moguće da je došlo do greške? Kome bi mogla da se obratim za više informacija? Poreskoj upravi?

    1. Draga Majo,
      Po nasim saznanjima, nisu jos uvek izvrsene sve uplate direktnih davanja. Svakako, mozete proveriti sa poreskom upravom da li je doslo do neke greske.

  16. INTERESUJE JE ME, PREDUZETNIK JE PLATIO ZARADE ZAPOSLENIMA ZA MART 03.04.2020.g., PORESKU PRIJAVU SMO IZMENILI U SKLADU SA cl. ZOP-a 40., PRVOBITNA NA PORTALU PORESKE UPRAVE JE STORNIRANA,A NA KARTICI PORESKE TECE KAMATA.NOVA POD 04.01.2021.g., STOJI U ZADUZENJU.
    DA LI MORA DA PLATIMO MARTOVSKE POREZE I DOPRINOSE JER JE PRVOBITNA PRIJAVA ZADUZENA PRE 10.04.2020.

    1. Postovani,
      Savetovala bih vam da kontaktirate poresku upravu radi vaseg slucaja, kako bi proverili. Ukoliko ste izmenili prijavu tako da prihvatate koriscenje mera, nase misljenje je da niste u obavezi sada platiti.

  17. Postovani,

    Kao preduzetnik (taxista) podneo sam u naznacenom roku na portalu E-uprava prijavu u kojoj banci zelim da mi bude isplata. Na potralu je postajala mogucnost izmedju dve banke, kod kojih sam imao racune koji su trenutno UGASENI. Na koji nacin sada ja mogu da ostvarim pravo na ovu pomoc kada u trenutku prijave nisam znao (niti jos uvek znam) da je potrebno da imam aktivan racun u banci, da bi otvorili namenski Covid racuN. Na sajtu NBS kada proverim nema me, kao ni u banci. Takodje u banci nisam uspeo da dobijem informaciju, pretpostavljam zbog prenatrpanog posla koji su bankarski sluzbenici imali ovih dana. U APR-u sam registrovan kao aktivan, i ovo je moja osnovna delatnost.

    Hvala unapred

    1. Dragi Stojane,
      Mozete proveriti sa poreskom upravom da li i dalje postoji sansa da vam se otvori namenski racun, i ako je vec prosao rok za to. Svakako morate imati otvoren tekuci racun u nekoj banci kako bi i namenski racun mogao da vam bude otvoren.

  18. Poštovani,
    Molim za informaciju. Kao preduzetnik korisnik sam subvencije… da li mogu ako želim(a želim) da nastavim sa plaćanjem poreza i doprinosa?
    Mart sam već isplatila pre donetih olakšica.
    Unapred zahvalna

  19. Poštovani,

    Najpre želim da celom vašem timu uputim pohvale za iscrpne odgovore i beskonačno strpljenje. Nijedan kol centar i baza podataka vam nisu ravni. 🙂

    Preduzetnik sam paušalac (bez zaposlenih) i planiram da se od 18.5.2020. zaposlim kod drugog poslodavca. U međuvremenu sam video da mi je uplaćen prvi iznos od 30 367 din od strane države u sklopu ranije najavljenog paketa pomoći.
    1. U slučaju da zamrznem PR do kraja maja ili nešto ranije (pre ili posle stupanja u radni odnos kod novog poslodavca), da li imam pravo da iskoristim navedeni iznos za mart i eventualno još i uplatu za april, ako to bude u narednim danima dok mi je PR još aktivna?
    2. Pretpostavljam da u slučaju zaposlenja kod drugog poslodavca gubim pravo da koristim i treću uplatu (za maj).
    3. Takođe bih vas zamolio ukoliko imate informaciju (jer to ranije još nije bilo poznato) da li postoji neka obaveza da PR ostane aktivna neko određeno vreme nakon poslednje uplate od strane države?
    4. Da li u slučaju da pomoć za mart (i eventualno april) mogu da koristim sredstva mogu da prebacim sa namenskog na lični račun uz šifru 241? (ovo je samo da potvrdim informaciju iz prethodnih komentara)

    Najlepše hvala na odgovorima i konstantnoj pomoći!

    1. Dragi Vladimire,

      Danas smo dobili informaciju od Poreske uprave da agenciju možete da zamrznete, ali ne smete da zatvorite do kraja oktobra. Za radni odnos nismo dobili informaciju, ali čim budemo saznali objavićemo na našim mrežama. Naš savet je da ne koristite novac sa namenskog računa još neko vreme, dok ne budemo sigurni da možete da ga koristite.

  20. Поштовани,
    власник сам паушалне радње, имам три запослена радника на одређено време, за мене су уплаћена давања помоћи у износу од 30.376 рсд., за запослене нису, ишао сам у локалну пореску управу, немају одговор, имате ли неку адресу или бр.телефона код кога би се могао информисати о наведеном пропусту, велики поздрав.

    1. Dragi Milane,
      Ukoliko ste ispravno podneli prijavu za vase zaposlene, odnosno kroz nju se prijavili za koriscenje ovih mera za vase zaposlene, mozete probati da pozovete kontakt centar poreske uprave kako bi pokusali da saznate zasto je doslo do greske.

  21. Postovani,
    Vlasnik sam i jedini zaposljeni ,malo peduzeće ,DOO, mart sam isplatio a PPP-PD prijavu sam pustio za April mesec sa rokom 04.01.2021 godine i otvoren mi je namenski racun, sredstva jos nisu uplacena , kome da se obratim

  22. Poštovani,

    puno hvala na brzim i tačnim informacijama. Vi radite posao umesto državnih organa 🙂

    Ja sam paušalac, bez zaposlenih, plaćam poreze i doprinose po akontacionom rešenju Poreske uprave. Imam dva pitanja, ako možete samo da mi potvrdite:
    1. Ako sam vas dobro razumeo, sredstva sa namenskog COVID računa potrebno je prebaciti na lični (tekući) račun građana, a ne na poslovni račun preduzetničke agencije? I to je potrebno učiniti sa šifrom 241?
    2. Da li je i inače, u redovnim okolnostima, najbolje uz tu šifru (241) prebacivati sredstva sa poslovnog računa agencije na lični (tekući) račun građana? Meni su svojevremeno savetovali da to činim sa šifrom 290 (Ostale transakcije).

    Hvala na strpljenju i vrednom radu.
    Pozdrav

    1. Dragi Milose,
      1. Mozete sredstva ili prebaciti na licni racun ili na preduzetnicki (sa sifrom 263).
      2. Vecina banaka zahteva da prenose vrsite sa sifrom 241 na licni racun u slucaju da zelite da podignete neki od kredita ili koristite slicne usluge banke. Ovo je jedina razlika za vas izmedju toga koju sifru koristite.
      Hvala vam na lepim recima, drago nam je da pomazemo 🙂

  23. Postovani,

    firma mi je odbijena pa mi treba pojasnjenje ako je moguce?
    Naime do 15.03.2020. smo imali 31 zaposlenog, nakon toga 20.03.2020. smo prekinuli saradnju sa 6 zaposlenih od kojih smo 4 vratili 27.04.2020.. Dakle 30.04.2020. smo imali 29 zaposlenih i odbijeni smo za pomoc.

    1. Dragi Nikola,
      Prvi kriterijum da bi mogli da koristite ove mere je da niste imali smanjenje u broju zaposlenih za vise od 10% od 15.03. do 10.04., odnosno dana kada je doneta uredba.

  24. Poštovani,

    imam jedno pitanje na koje već neko vreme ne mogu da nađem odgovor, nadam se da ćete mi Vi pomoći.

    Paušalac sam od 2018 godine, 16.04.2020 sam stavio ageniciju u mirovanje, a 28.04.2020 sam prešao u radni odnos.
    S’ obzirom da su mi na namenski račun legla sredstva od države, imam li ja pravo da iskoristim tu prvu uplatu jer sam poslovao kao paušalac tokom vanrednog stanja? Naravno, jasno mi je da ne mogu da koristim sredstva iz druge i treće uplate (ako uopste i bude uplaćeno na taj moj račun) jer sam tada već prešao u radni odnos.
    Tako da me interesuje jedino ta prva uplata i da li ja imam pravo da je iskoristim?

    Hvala unapred na odgovoru, sve najbolje!

    Pozdrav

    1. Dragi Igore,
      Nazalost, ni mi jos uvek nemamo odgovor na ovo pitanje. Sve nove informacije koje budemo dobili, objavljivacemo na nasem blogu ili drustvenim mrezama.

  25. Želim da vas pohvalimza trud i odgovore.
    Molim za pomoć u vezi bolovanja koje je započeto 20 februara 2020 i zaključeno 19 maja 2020 i prava na pomoć.

    Na Covid račun firme je legla uplata 30.000,00 za radnika koji je na bolovanju do 30 dana bio od 20 februara do 20 marta 2020, a posle toga je na bolovanju preko trideset dana na teret rfzo. Da li mogu ovom radniku da isplatim proporcionalni deo državne pomoći za prvih 20 dana marta, obzirom da je do tog datuma bolovanje išlo na teret poslodavca.
    Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

  26. Poštovani/a,

    Knjigovodstvo je podnelo PPP-PD za april početkom maja , te nije ispoštovalo rok (30.04.) za direktna davanja za mesec april. S obzirom da je u prijavi kao datum plaćanja određen 04.01.2021. godine, da li znate šta treba učiniti u tom slučaju? Kako da budemo sigurni da će za preostala dva meseca biti dobijena sredstva?

    Unapred Vam hvala na odgovoru.
    Srdačan pozdrav!

  27. Postovani,
    Da li imate informaciju, iz kog razloga porez i doprinosi za pausalce, ali i za druge preduzetnike koji ne predaju PPPPD prijavu, nisu stornirani u Maju mesecu, tj oni koji pristizu na naplatu 15.05.2020.?.. Dok su u Aprilu 15.04.2020. stornirani.

    To ce biti finansijski problem za one koji zele da podnesu zahtev za kredit u Banci, jer nemaju uredno izmirene obaveze prema PU.

  28. Poštovani,
    Trudim se da pažljivo pročitam pitanja i odgovore da ne bih ponavljala ali mi se čini da nisam našla odgovor na pitanja koja me interesuju. Ja sam paušalac, ne isplaćujem sebi platu, i samo time se bavim, nisam u radnom odnosu i sl.
    -Imala sam novca na računu agencije i juče uplatila sve poreze i doprinose a na nalozima pisala na koji se mesec odnose-mart, april, maj. Onda sam sa namenskog računa na koji mi je legla prva uplata od države htela da prebacim novac na biznis račun pa sam ipak zbog evidencije odatle isplatila poreze i doprinose za jun (na nalozima pisala xxx – za jun 2020). Da li sam pogrešila tj da li je bitno šta piše na mom nalogu za isplatu, ako se vidi da sam uredno potrošila novac (da li je trebalo da to iskoristim za mart, a ne za jun)? Računala sam da je tako u redu jer do 15. avgusta ima vremena…
    -Druga stvar se ondosi na „višak“ novca: kad isplatim svemesečne, ostane mi otprilike 3.000 dinara viška. Kad uračunam još dve takve uplate od države, ostaće oko 9.000 dinara. Šta da radim sa tim novcem? Da li da ga prebacim na moj lični račun, ili ga ostavim tj vraća se državi?
    Hvala Vam puno unapred

    1. Draga Tanja,

      Trebalo je novac sa namenskog računa da uplatite na lični ili preduzetnički, pa da tek onda isplatite porez i doprinose. Proverite sa bankom na koji način možete da vratite sredstva na namenski račun i možete pozvati kontakt centar poreske uprave (0113310111)da vas upute u dalje korake, mada je nama rečeno da mora da se vrati novac na namenski račun. Inače određeno za šta ćete iskoristiti novac, tako da svakako možete novac koji vam je ostao da isplatite na lični račun sa šifrom 241, bez poziva na broj.

  29. Поштовани,

    Ја сам предузетник (паушалац), који је пред ванредно стање ступио у радни однос (09.03) који је трајао до краја прве недеље маја месеца. Схватам да немам право на помоћ Владе за март и април, занима ме да ли то право помоћи имам на мај, обзиром да од 08.05. више нисам у радном односу. Уколико да, интересује ме како бих ту помоћ могао да добијем.
    И везано за порез и доприносе, да ли без обзира на радни однос имам право на одложено плаћање истих у том периоду и да ли морам да поднесем неку пријаву за то.

    Хвала унапред
    Поздрав!

  30. Postovani,
    Prvi kriterijum da bi mogli da koristitmo mere je da nismo imali smanjenje u broju zaposlenih za vise od 10% od 15.03. do 10.04., odnosno dana kada je doneta uredba.
    Zaposlena koji koristi porodljsko odsustvo od 18.6.2019. do 18.6.2020. ( nije na teret poslodavca i nije prikazan u PPPPD prijavi ) ne zeli vise da radi.
    Da li se gubi pravo na pomoc ako odjavimo ovog radnika 19.6.2020. a da pritom ne zaposlimo nekog drugog radnika?
    Pozdrav i hvala

  31. Fiskalne pogodnosti koristim za 04, 05, i 06. mesec i tako sam podneo PPPD. U junu
    sam uvecao broj radnika za 3. Da li i za njih u julu doijam minimalac. Unapred hvala

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *