Nova uredba o paušalnom oporezivanju – kalkulator poreskih obaveza i elektronska poreska rešenja

Od 01.01.2020. godine počela je sa primenom nova Uredba o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje.

Kao što je ranije najavljivano, najveće novine su:

  • Način obračuna poreskog rešenja – Polazna osnovica za obračun poreskih rešenja dobijaće se primenom formule Po=prosečna zarada*broj zaposlenih/broj stanovnika uz primenu korektivnih koeficijenata. Maksimalno povećanje osnovice za već registrovane preduzetnike biće 10%.
  • Kalkulator poreskih obaveza – unosom nekoliko elemenata moguće je izračunati visinu poreskih obaveza u naredne 3 godine, bez obzira da li je preduzetnik registrovan ili to tek želi da učini.
  • Zahtev za paušalno oporezivanje – Prilikom registracije u APR potrebno je opredeliti se za pušalno oporezivanje, nakon čega nije potrebno podnositi poresku prijavu PPDG-1R. Preduzetnici knjigaši koji ispunjavaju uslove za paušalno oporezivanje, mogu do 31. oktobra podneti zahtev za narednu godinu.
  • Računovođama i preduzetnicima iz oblasti autograne biće omogućeno paušalno oporezivanje
  • Dostava poreskog rešenja – svim novoregistrovanim paušalcima (počev od 15. januara) poresko rešenje biće doneto elektronskim putem na portalu ePorezi, u roku od 48h. Postojeći preduzetnici će na isti način dobiti poreska rešenja za 2020. godinu u periodu između 10. i 15. januara.

Poreska uprava najavila je i da će se 15.02.2020. godine automatski izvršiti prenos pretplate sa BOP za 2019. godinu na novi BOP, bez obaveze podnošenja zahteva za preknjiženje.

Ovde možete pogledati spisak šifara koje su paušalno oporezive, preuzeti Uredbu, kao i pročitati odgovore na najčešća pitanja.

19 comments

    1. Dragi Nemanja,

      Poreska uprava je samo ovo najavila kao način dostave poreskog rešenja, koliko je nama poznato to će biti jedini način. Videćemo kako će u praksi funkcionisati.

    1. Draga Marija,

      Možete probati da tražite od inspektora kopiju rešenja, nismo sigurni koliko su u mogućnosti da vam izađu u susret. Probajte ponovo da pokrenete aplikaciju, nama radi, ali koliko smo videli još nema rešenja za 2020.

  1. Poštovani,

    Pošto ste upućeni od početka u ovu uredbu, molim Vas za pojašnjenje zašto je odlučeno da paušalno utvrđeni prihod skoro 1.5 puta veći nego sada?

    Koliko sam ja shvatio, na rešenju mi piše koliki mi je novi utvrđeni paušalni prihod, ali ne može godišnje da raste 10% u naredne tri godine? A posle toga će biti iznos koji sada piše na rešenju?

    S poštovanjem,

    Marko Kosanović

    1. Dragi Marko,

      S obzirom da je uredbom predviđen malo drugačiji obračun od onog koji je do sada važio, predviđeno je da se za već registrovane paušalce povećava rešenje do 10% godišnje, kako bi se nakon 3 godine usaglasila rešenja. Koliki iznos poreskog rešenja možete da očekujete u naredne 3 godine možete proveriti na kalkulatoru. Sada plaćate prema rešenju za 2020. koje bi trebalo da ste dobili preko portala ePorezi. Ukoliko ste dobili rešenje za 2020. godinu i ukoliko je ono u odnosu na prethodno rešenje veće od 10% imate pravo na žalbu.

  2. Postovani,
    Jos uvek mi nije stiglo poresko resenje u poresko sanducete, iako pise da ce u roku od 48 sati stici. Preduzetnik pausalac je osnovan 23.01.2020.godine, sifra delatnosti 6201.Poslao sam upit stanja, ali stoji da nemam poreskih zaduzenja.

    1. Poštovani,

      Koliko je nama poznato svi registrovani preduzetnici su dobili svoje poresko rešenju u roku odd 48h. Proverite ponovo sanduče, pa ukoliko nije stiglo najbolje je da pozovete svog poreskog inspektora (zovete poresku upravu i tražite inspektora zaduženog za preduzetnike na prvo slovo vašeg prezimena).

  3. POstovani ,
    Da li pausalac ,taxi preduzetnik ili neki drugi pausalac , moze da uplacuje sebi na tekuci racun sa poslovnog racuna ,platu ,licni dohodak ili kako god da se to sad zove ?
    Ako sme , da li sme da uplati kao dodatak neoporezivi deo zarde ili se kod pausalca sve to tretira kao neoporeziva zarada ?

    1. Poštovani,

      Paušalac nema platu, već slobodno raspolaže prihodom koji ostvari. Možete prebaciti novac na lični račun, ali je preporuka da ne prebacujete više od 150.000 dnevno koliki je limit i za podizanje gotovine. A kao šifru plaćanja možete koristiti 289 ili 241 (neke banke bolje posmatraju ovu šifru u slučaju zahteva za kredit).

  4. Poštovani,
    Imajući u vidu da „Uredba o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje“ ne sadrži posebne odredbe o dostavljanju rešenja Poreske uprave, a da Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji kao i Zakon o elektronskoj upravi predviđaju da „Fizičko i pravno lice može da koristi usluge elektronske uprave, ako se za to registruje“, možete li da objasnite na osnovu kog propisa se vrši dostava poreskih rešenja preko elektronskog sandučeta poreskim obveznicima koji se nisu dobrovoljno registrovali za prijem iste, odnosno koji ne žele/ ili mogu da pristupe elektronskom sandučetu. Unapred zahvalan,

  5. Poštovani,
    Ako sam dobro shvatila, prvo treba da predam zahtev za elektronski sertifikat (12000 dinara godišnje) pa tek onda mogu da koristim servise na E porezima?

    Hvala na odgovoru!

    1. Draga Marina,

      Da biste koristili aplikaciju ePorezi potrebno je da imate elektronski sertifikat koji možete dobiti besplatno u MUP-u ukoliko imate čipovanu ličnu kartu. Ukoliko nemate možete ga izvaditi u PKS ili Pošti, a cena je oko 3000 din. Druga opcija je da putem PEP obrasca ovlastite drugo lice za upotrebu elektronskih servisa, odnosno pristup portalu.

  6. Dobar dan,
    Otvorila sam firmu krajem prosle godine i ostavila je neaktivnom. U Januaru sam otvorila racun i sve ostalo sto je bilo neophodno. Otisla sam i aktivirala firmu u APR-u krajem januara. Kada sam dobila resenje da je ona aktivna poslala sam preko E-Porezi zahtev za odredbu pausalnog poreza i obelezila da je prijava zakaznela. Proslo je vise od 2 nedelje a ja jos uvek nisam dobila odgovor u sanducetu. Koliko dugo trebam cekati? Uskoro bih trebala i platiti svoj prvi mesec poreza, ali resenja jos nema.

    1. Draga Tamara,

      Možda bi najbolje bilo da se čujete sa svojim inspektorom s obzirom da ste registrovani u tom prelaznom periodu. Za početk možete videti da li vam je prijava obrađena, tako što ćete osvežiti status. Ukoliko nije, najverovatnije je da ni rešenje nije doneto, a ukoliko se čujete sa inspektorom, velika je šansa da će se ubrzati proces.

  7. Kako je paušalno oporezivanje predviđeno za poljoprivredna gazdinstva, po Pravilniku od 1. marta 2020.g. Ministarstva za poljoprivredu, koja treba da se registruju kao preduzetnici za prodaju poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji cele Srbije i koji je postupak?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *