Nova uredba o paušalnom oporezivanju – kalkulator poreskih obaveza i elektronska poreska rešenja

Od 01.01.2020. godine počela je sa primenom nova Uredba o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje.

Kao što je ranije najavljivano, najveće novine su:

 • Način obračuna poreskog rešenja – Polazna osnovica za obračun poreskih rešenja dobijaće se primenom formule Po=prosečna zarada*broj zaposlenih/broj stanovnika uz primenu korektivnih koeficijenata. Maksimalno povećanje osnovice za već registrovane preduzetnike biće 10%.
 • Kalkulator poreskih obaveza – unosom nekoliko elemenata moguće je izračunati visinu poreskih obaveza u naredne 3 godine, bez obzira da li je preduzetnik registrovan ili to tek želi da učini.
 • Zahtev za paušalno oporezivanje – Prilikom registracije u APR potrebno je opredeliti se za pušalno oporezivanje, nakon čega nije potrebno podnositi poresku prijavu PPDG-1R. Preduzetnici knjigaši koji ispunjavaju uslove za paušalno oporezivanje, mogu do 31. oktobra podneti zahtev za narednu godinu.
 • Računovođama i preduzetnicima iz oblasti autograne biće omogućeno paušalno oporezivanje
 • Dostava poreskog rešenja – svim novoregistrovanim paušalcima (počev od 15. januara) poresko rešenje biće doneto elektronskim putem na portalu ePorezi, u roku od 48h. Postojeći preduzetnici će na isti način dobiti poreska rešenja za 2020. godinu u periodu između 10. i 15. januara.

Poreska uprava najavila je i da će se 15.02.2020. godine automatski izvršiti prenos pretplate sa BOP za 2019. godinu na novi BOP, bez obaveze podnošenja zahteva za preknjiženje.

Ovde možete pogledati spisak šifara koje su paušalno oporezive, preuzeti Uredbu, kao i pročitati odgovore na najčešća pitanja.

4 comments

 1. Da li ce resenje moci da se dobije i nekim drugim putem, na primer da stigne na email ili na adresu a ne da bude vidljivo samo na portalu ePorezi?

  1. Dragi Nemanja,

   Poreska uprava je samo ovo najavila kao način dostave poreskog rešenja, koliko je nama poznato to će biti jedini način. Videćemo kako će u praksi funkcionisati.

  1. Draga Marija,

   Možete probati da tražite od inspektora kopiju rešenja, nismo sigurni koliko su u mogućnosti da vam izađu u susret. Probajte ponovo da pokrenete aplikaciju, nama radi, ali koliko smo videli još nema rešenja za 2020.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *