Usvojene nove ekonomske mere

Nove ekonomske mere podrške privredi, odnosno njihov pravni okvir, usvojene su na jučerašnjoj sednici Vlade republike Srbije. Mere su definisane kroz Zaključak, koji je dopuna Uredbe.

Ovaj paket mera podrazumeva isplatu dva puta po 60% minimalne zarade za avgust i septembar, kao i odlaganje poreza i doprinosa za jedan mesec. Prva isplata se očekuje do 10. avgusta, a naredna će biti u septembru.

Mikro, mali i srednji privredni subjekti koji su dobili novac u julu, ne treba da se prijavljuju za mere, uplate će dobiti automatski. Njima u avgustu i septembru sleduje 60% sredstava koja su uplaćena u julu, bez obzira na broj zaposlenih u tim mesecima.

Oni mogu odložiti plaćanje poreza i doprinosa za avgust podnošenjem poreske prijave PPP-PD sa datumom dospeća 05.01.2021. Krajnji rok za podnošenje prijave je 30.09.2020. Ukoliko ne žele odlaganje poreza i dopinosa ne upisuju 05.01.2021. kao datum dospeća.

Velika pravna lica dobiće 50% minimalne zarade po zaposlenom, koji je imao prekid rada od najmanje 15 radnih dana u junu i julu. Potrebno je da do 15. avgusta dostave spisak lica za koja ostvaruju pravo (obrazac SL).

U nove ekonomske mere uključeni su i privredni subjekti koji su registrovani od 16. marta zaključno sa 20. julom. Za njih postoji obaveza prijavljivanja, a uplatu će dobiti u septembru. Novoosnovana pravna lica je potrebno da podnesu poresku prijavu do 15. septembra, sa datumom dospeća 05.01.2021. godine.

Iznos direktnih davanja iznosi 120% minimalne neto zarade za mart, a sredstva će biti isplaćena u septembru. Broj zaposlenih utvrđuje se u skladu sa Uredbom (Član 9), a umanjuje se za broj zaoslenih kojima je prestao radni odnos u periodu od 01. do 31. avgusta.

Preduzetnici kod kojih ne postoji obaveza podnošenja PPP-PD prijave, direktna davanja (120% minimalne zarade za mart) će dobiti u septembru bez podnošenja prijave. Za novoregistrovane preduzetnike odlaže se plaćanje poreza i doprinosa za avgust, a za one koji su već koristili mere odlaže se plaćanje obaveza za jul.

I dalje postoji zabrana otpuštanja (više od 10% zaposlenih) u periodu od 3 meseca od isplate poslednje isplate. Gubitak prava na korišćenje starih mera zbog smanjenja broja zaposlenih važi 3 meseca od poslenje isplate iz Uredbe, dok za korišćenje novih mera važi period od 3 meseca nakon poslednje isplate iz Zaključka.

Direktna davanja se mogu koristiti samo za zarade zaposlenima i samo ukoliko su plaćeni porezi i doprinosi ili je njihovo plaćanje odloženo. Sredstva će biti isplaćena na već otvorene namenske račune. Za novoregistrovane subjekte koji se prijave za mere biće otvoreni novi namenski računi. Sredstva se mogu iskoristiti do 31.10.2020. godine, nakon čega se neutrošena sredstva vraćaju u budžet.

Napominjemo da ovim merama nije predviđeno odlaganje akontacija poreza na dobit pravnih lica, kao kod prethodnih.

Podsetimo se, u aprilu ove godine doneta je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima. Njom je omogućena isplata pomoći privrednim subjektima u iznosu 3 minimalca i odloženo plaćanje poreza i doprinosa.

31 comments

  1. Da li ce onda Uredba pretrpeti izmene i dopune? Ili negde postoji tekst zakljucka? Da li to objavljuje Sluzbeni glasnik?
    Ovde ima nekoliko nerazjasnjenih stvari, na koje drzava u saopstenju nije dala odgovor. 60% od koje osnovice minimalne zarade? Za prethodne tri uplate je uzeta martovska minimalna plata.
    Drugo, posto ovo onda ocigledno pomera rok za zatvaranje preduzeca za jos 3 meseca od septembra, dakle tek u januaru 2021. ce biti moguce zatvarati firme ako prihvatimo pomoc, zar ne?
    Napokon, postavlja se pitanje sta znaci odgadjanje obaveza za jedan mesec? Da li ce sve rok dospeca svih obaveza u 2020. biti pomeren za mesec dana unapred do kraja godine, ili samo rok dospeca obaveza za avgust i septembar? Odnosno, da li ce samo uzeti, recimo, avgustovsku obavezu i njoj preneti rok dospeca za 4. januar, kao sto je ucinjeno sa 3 obaveze s proleca?

  2. Postovani,

    Registrovala sam pausal 15. maja 2020. godine. Kad popunim PPP-PD obrazac, gde treba da ga predam i da li je to sve sto je potrebno za prijavu? I sta znaci podneti prijavu sa datumom dospeca 05.01.2021?

    Srdacan pozdrav

  3. Postovanje, preduzetnik sam, pausalac, od 10.6.2020. godine. Firma je otvorena pomoću sredstava Nsz za samozaposljavanje. Da li to sto sam dobila sredstva Nsz, iskljucuje direktna davanja drzave? Ne bih da nesto pogresim, da koristim sredstva ukoliko nemam pravo na njih.
    Srdacan pozdrav

  4. Preduzetnici koji su koristili olakšice za mart, april i maj dobijaju za avgust i septembar 60% što znači da se jun i jul preskače, odnosno rok za plaćanje juna je 31.jul a za jul 31. avgust?

  5. Postovani,

    Da li ima novih informacija o tome da li preduzetnici koji su zamrzli agenciju nakon 15.03, nisu usli u radni odnos i dobili uplate imaju i dalje pravo na sva direktna davanja? Neću zatvarati agenciju niti ulaziti u radni odnos ali stoji zamrznuta

  6. Poštovanu,
    Zakonski zatupnik- direktor primao je nadoknadu po ugovoru o delu do 30,06,2020 jer je bio zaposlen u drugoj firmi
    01,07,2020 zapošljava se u predzeću ,da li ima prava na olakšicu od 60% bi kako se prijaviti

    Zahvaljujem na odgovoru ,
    Koviljka

  7. Pozdrav,
    poslednja tri covid minimalaca sam prebacivao u delovima šifrom 289 sa namenskog na svoj privatni račun, takodje sam plaćao poreze i doprinose (paušal) direktno sa namenskog, šta mi je činiti?
    Hvala unapred!

  8. Postovani,

    Pausalna agencija mi je zamrznuta od 10. jula, medjutim isplata od 60% minimalne zarade mi je legla na racun, sta bih trebala da preduzmem po tom pitanju posto verujem da je greska..?|
    Hvala

  9. Poštovani,

    Registrovao sam preduzetnički firmu kao paušalac početkom juna. U gornjim komentarima ste naveli da ako smo paušalci i ako nemamo zaposlene ne moramo da podnosimo PPP-PD prijavu. Da li to znači da nam se automatski i plaćanje poreza odlaže? Kakva je procedura ako želim da se prijavim za novčanu pomoć a da istovremeno ne želim odlaganje plaćanja poreza?

  10. Postovanje, ja sam zamrzla pausalnu firmu 20.07. 2020. u kojoj sam jedina zaposlena, a pre par dana mi je legao novac od direktnih davanja. Ne znam da li je u pitanju greska ili nije i da li sam smela da prebacim novac sebi na racun. Pozdrav

  11. Postovanje, preduzetnik sam taksista, za koji mesec ne treba da se plate doprinosi Jul ili Avgust, i kada dospeva taj mesec za naplatu, da li kao i prthodna tri 2021 ili se pomera samo za jedan mesec?

    1. Kolega, ako pogledaš Upit stanja na EPorezima, videćeš da 15. avgusta nije bilo redovnog skidanja naših obaveza prema državi. To znači da je prava informacija da u avgustu ne treba da uplaćujemo naše porez i doprinose. To će se naplatiti, ne znam kako, naredne 2021. godine. A tužna je činjenica da nekolicina knjigovođa koje smo ja, ili neko od kolega, kontaktirali nisu dali tačnu informaciju. Toliko o čitanju propisa i uredbi… Pozdrav, kolega.

  12. Poštovani,
    skoro je do mene došla informacija da preduzetnici paušalci koji su iskoristili sredstva prvog kruga pomoci (3×30) zbog toga ne mogu zatvoriti svoju firmu do novembra meseca. Da li je ovo istina, i koji je razlog za to?

  13. Paušalac sam.Nisam plaćao porez za mart april i maj po Uredbi.Platio sam za jun.Interesuje me kako dalje.Da li plaćam za jul ?ILi je to automatski produženo.Da li to važi samo z ajedan mesec i to JUL a onda avgust ide redovno uplata?Hvala unapred na odgovoru.

  14. Poštovani, registrovao sam firmu pocetkom 2019 godine i do 08.07.2020. je firma radila bez prekida. Koristio sam pomoc za mart, april i maj. Nemam zaposlenih. 08.07.2020 sam zamrznuo firmu, nisam je ugasio, zbog manjka posla i usao u radni odnos. Na racun firme mi le legla nova pomoc u avgustu. Da li taj novac ne smem da diram ili kako? Unapred Vam hvala.

  15. Zdravo,imam nedoumicu i problem. Naime,kad je bila isplata onih prvih davanja od 3 minimalne zarade ja nisam imao uslov jer mi je firma bila privremeno odjavljena. To je u redu. Medjutim od 1. Juna mi je firma ponovo aktivna,pausalno je oporezivanje. Medjutim uopste mi nije otvoren covid racun i nemam nikakvu pomoc za jul i avgust. Ocekivao sam 21. Septembra ali nema. Ima li neko objasnjenje za to i kome mogu da se obratim? Hvala

  16. Poštovani,
    Preduzetničku firmu osnovala sam 22.06.2020 .uz pomoć NSZ i jedini sam zaposleni.Imam dva pitanja:
    1) da li imam prava na sredstva pomoći u visini 36400.00 din. koja su mi već uplaćena i
    2) da li ih ,ako imam,mogu prebaciti na račun firme ili moram da otvaram lični račun?

  17. Postovani,

    da li radnja – pausalac bez zaposlenih radnika, vlasnik je iskoristio sva direktna davanja, sme da zamrzne poslovanje, da kod APR preda zahtev za privremeni prekid delatnosti pre 10.12.2020. i ako to uradi da li cini prekrsaj i podleze kazni i povracaju direktnih davanja.

    Srdacan pozdrav.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *