Usvojene nove ekonomske mere

Nove ekonomske mere podrške privredi, odnosno njihov pravni okvir, usvojene su na jučerašnjoj sednici Vlade republike Srbije. Mere su definisane kroz Zaključak, koji je dopuna Uredbe.

Ovaj paket mera podrazumeva isplatu dva puta po 60% minimalne zarade za avgust i septembar, kao i odlaganje poreza i doprinosa za jedan mesec. Prva isplata se očekuje do 10. avgusta, a naredna će biti u septembru.

Mikro, mali i srednji privredni subjekti koji su dobili novac u julu, ne treba da se prijavljuju za mere, uplate će dobiti automatski. Njima u avgustu i septembru sleduje 60% sredstava koja su uplaćena u julu, bez obzira na broj zaposlenih u tim mesecima.

Oni mogu odložiti plaćanje poreza i doprinosa za avgust podnošenjem poreske prijave PPP-PD sa datumom dospeća 05.01.2021. Krajnji rok za podnošenje prijave je 30.09.2020. Ukoliko ne žele odlaganje poreza i dopinosa ne upisuju 05.01.2021. kao datum dospeća.

Velika pravna lica dobiće 50% minimalne zarade po zaposlenom, koji je imao prekid rada od najmanje 15 radnih dana u junu i julu. Potrebno je da do 15. avgusta dostave spisak lica za koja ostvaruju pravo (obrazac SL).

U nove ekonomske mere uključeni su i privredni subjekti koji su registrovani od 16. marta zaključno sa 20. julom. Za njih postoji obaveza prijavljivanja, a uplatu će dobiti u septembru. Novoosnovana pravna lica je potrebno da podnesu poresku prijavu do 15. septembra, sa datumom dospeća 05.01.2021. godine.

Iznos direktnih davanja iznosi 120% minimalne neto zarade za mart, a sredstva će biti isplaćena u septembru. Broj zaposlenih utvrđuje se u skladu sa Uredbom (Član 9), a umanjuje se za broj zaoslenih kojima je prestao radni odnos u periodu od 01. do 31. avgusta.

Preduzetnici kod kojih ne postoji obaveza podnošenja PPP-PD prijave, direktna davanja (120% minimalne zarade za mart) će dobiti u septembru bez podnošenja prijave. Za novoregistrovane preduzetnike odlaže se plaćanje poreza i doprinosa za avgust, a za one koji su već koristili mere odlaže se plaćanje obaveza za jul.

I dalje postoji zabrana otpuštanja (više od 10% zaposlenih) u periodu od 3 meseca od isplate poslednje isplate. Gubitak prava na korišćenje starih mera zbog smanjenja broja zaposlenih važi 3 meseca od poslenje isplate iz Uredbe, dok za korišćenje novih mera važi period od 3 meseca nakon poslednje isplate iz Zaključka.

Direktna davanja se mogu koristiti samo za zarade zaposlenima i samo ukoliko su plaćeni porezi i doprinosi ili je njihovo plaćanje odloženo. Sredstva će biti isplaćena na već otvorene namenske račune. Za novoregistrovane subjekte koji se prijave za mere biće otvoreni novi namenski računi. Sredstva se mogu iskoristiti do 31.10.2020. godine, nakon čega se neutrošena sredstva vraćaju u budžet.

Napominjemo da ovim merama nije predviđeno odlaganje akontacija poreza na dobit pravnih lica, kao kod prethodnih.

Podsetimo se, u aprilu ove godine doneta je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima. Njom je omogućena isplata pomoći privrednim subjektima u iznosu 3 minimalca i odloženo plaćanje poreza i doprinosa.

13 comments

 1. Da li ce onda Uredba pretrpeti izmene i dopune? Ili negde postoji tekst zakljucka? Da li to objavljuje Sluzbeni glasnik?
  Ovde ima nekoliko nerazjasnjenih stvari, na koje drzava u saopstenju nije dala odgovor. 60% od koje osnovice minimalne zarade? Za prethodne tri uplate je uzeta martovska minimalna plata.
  Drugo, posto ovo onda ocigledno pomera rok za zatvaranje preduzeca za jos 3 meseca od septembra, dakle tek u januaru 2021. ce biti moguce zatvarati firme ako prihvatimo pomoc, zar ne?
  Napokon, postavlja se pitanje sta znaci odgadjanje obaveza za jedan mesec? Da li ce sve rok dospeca svih obaveza u 2020. biti pomeren za mesec dana unapred do kraja godine, ili samo rok dospeca obaveza za avgust i septembar? Odnosno, da li ce samo uzeti, recimo, avgustovsku obavezu i njoj preneti rok dospeca za 4. januar, kao sto je ucinjeno sa 3 obaveze s proleca?

  1. Poštovani,

   Pogledajte ponovo tekst, možete naći zaključak. Zavisi kako ste registrovani i da li ste već koristili olakšice.

   1. Vidim da ste danas proširili tekst. Jasno mi je sve sada. Hvala. Bilo bi odlično ukoliko biste postavili kompletan tekst Zaključka, ako ga već imate.

 2. Postovani,

  Registrovala sam pausal 15. maja 2020. godine. Kad popunim PPP-PD obrazac, gde treba da ga predam i da li je to sve sto je potrebno za prijavu? I sta znaci podneti prijavu sa datumom dospeca 05.01.2021?

  Srdacan pozdrav

  1. Draga Jovana.

   Ako ste paušalac i nemate zaposlene, ne podnosite ovu prijavu već ste automatski prijavljeni na mere ukoliko ispunjavate uslove.

 3. Postovanje, preduzetnik sam, pausalac, od 10.6.2020. godine. Firma je otvorena pomoću sredstava Nsz za samozaposljavanje. Da li to sto sam dobila sredstva Nsz, iskljucuje direktna davanja drzave? Ne bih da nesto pogresim, da koristim sredstva ukoliko nemam pravo na njih.
  Srdacan pozdrav

 4. Preduzetnici koji su koristili olakšice za mart, april i maj dobijaju za avgust i septembar 60% što znači da se jun i jul preskače, odnosno rok za plaćanje juna je 31.jul a za jul 31. avgust?

 5. Poštovani,

  Registrovao sam preduzetnički firmu kao paušalac početkom juna. U gornjim komentarima ste naveli da ako smo paušalci i ako nemamo zaposlene ne moramo da podnosimo PPP-PD prijavu. Da li to znači da nam se automatski i plaćanje poreza odlaže? Kakva je procedura ako želim da se prijavim za novčanu pomoć a da istovremeno ne želim odlaganje plaćanja poreza?

 6. Postovanje, preduzetnik sam taksista, za koji mesec ne treba da se plate doprinosi Jul ili Avgust, i kada dospeva taj mesec za naplatu, da li kao i prthodna tri 2021 ili se pomera samo za jedan mesec?

  1. Kolega, ako pogledaš Upit stanja na EPorezima, videćeš da 15. avgusta nije bilo redovnog skidanja naših obaveza prema državi. To znači da je prava informacija da u avgustu ne treba da uplaćujemo naše porez i doprinose. To će se naplatiti, ne znam kako, naredne 2021. godine. A tužna je činjenica da nekolicina knjigovođa koje smo ja, ili neko od kolega, kontaktirali nisu dali tačnu informaciju. Toliko o čitanju propisa i uredbi… Pozdrav, kolega.

 7. Paušalac sam.Nisam plaćao porez za mart april i maj po Uredbi.Platio sam za jun.Interesuje me kako dalje.Da li plaćam za jul ?ILi je to automatski produženo.Da li to važi samo z ajedan mesec i to JUL a onda avgust ide redovno uplata?Hvala unapred na odgovoru.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *