Google Play Merchant account konačno dostupan u Srbiji

Kompanija Google omogućila je korišćenje trgovinske platforme uz Google Merchant Account, za područje Srbije. Na taj način će IT firme iz naše zemlje biti u mogućnosti da vrše naplatu servisa i proizvoda dostupnih na Google Play Store.

Ova inicijativa potekla je od strane organizacije srpskih preduzetnika, a realizovana je u saradnji sa Vladom republike Srbije i Narodnom bankom Srbije.

Lazar Stojković, saosnivač Serbian Enterpreneurs, i Brano Perković, su organizovali posetu predstavnika Google-a u Beogradu kako bi razgovarali o mogućnostima za saradnju.  

Tokom posete Beogradu, sreli smo se i sa premijerkom Anom Brnabić i njenim timom za tehnološko preduzetništvo sa jednom jedinom tačkom na agendi: rešavanje pitanja nemogućnosti prodaje Android aplikacija na Google Play Store-u iz Srbije. Tu je napravljen prvi direktan kontakt između kompanije Google i Vlade Republike Srbije koji je zakotrljao loptu i na kraju rezultirao ovim lepim vestima.

rekao je Lazar Stojković

Do sada je bilo moguće napraviti nalog iz Srbije, sa srpskom adresom samo za potpuno besplatne aplikacije. Jedini vid monetarizacije bio je kroz reklame, zbog čega su domaći programeri bili primorani da rade iz drugih zemalja ili preko izdavača. Omogućavanjem ove opcije prevaziđen je veliki hendikep za naše developere.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *