Izvod otvorenih stavki (IOS): čemu služi i kako da ga kreiraš u Pausal aplikaciji

Stiže kraj godine, a uz to i izvod otvorenih stavki (IOS) u tvoj inboks! Nije ti jasno šta da radiš s tim? Ne brini, tu je pausal.rs da objasni 🙂 

Otkrij šta je IOS, treba li ga overiti, i kako ti Pausal.rs app može olakšati život u ovom godišnjem izazovu.

Šta je izvod otvorenih stavki?

Izvod otvorenih stavki (IOS) je dokument koji omogućava firmi i klijentu da pregledaju i usklade naplatu i plaćanje usluga, te prikazuje iznos neplaćenih sredstava zbog zakašnjenja ili nedostatka plaćanja faktura. Iako bi svaka faktura trebalo biti uredno obrađena i plaćena na vreme, u praksi, pogotovo u kompanijama s velikim prometom dokumenata, greške su neizbežne, ponekad dovodeći do gubitka ili dupliranja faktura. 

Izvod otvorenih stavki ima dvostruku funkciju:

  • Da se utvrdi stvarno stanje dugovanja i potraživanja za svrhe završnog računa (o tome ko je u obavezi da ga podnosi pišemo u nastavku),
  • Da se dostavi dužniku kao spisak svih neplaćenih obaveza.

Iako zakonom nije propisan rok za usaglašavanje međusobnih potraživanja i obaveza, IOS se najčešće šalje u toku oktobra i novembra.

Ko sve može da mi pošalje izvod otvorenih stavki?

  • Po pravilu IOS ćeš dobiti od pravnog lica ili knjigaša čiji si kupac (kupuješ robu ili usluge). IOS ti može poslati i banka u kojoj imaš poslovni račun jer si i za nju kupac usluge.
  • Ređe su situacije kada firme šalju IOS svojim dobavljačima odnosno pružaocima usluga.

Obrati pažnju: Ako ne vratiš Izvod otvorenih stavki (IOS) u roku od 8 dana, prema Zakonu o računovodstvu, smatraće se da se slažeš s informacijama koje su navedene u tom dokumentu.

Da li sam kao paušalac u obavezi da šaljem IOS?

Članom 22 Zakona o računovodstvu je definisano da međusobno usklađuju obaveze i potraživanja pravna lica i preduzetnici pre izrade finansijskih izveštaja. Kao paušalac ne podnosiš finansijske izveštaje, pa samim tim nemaš obavezu slanja IOS-a. Međutim IOS ti može biti praktičan alat u situaciji kada postoji neslaganje s nekom firmom ili kada imaš nenaplaćene fakture.

Uz Pausal app: izvod otvorenih stavki u nekoliko koraka!

U okviru aplikacije Pausal.rs omogućili smo ti jednostavno kreiranje i slanje izvoda otvorenih stavki.

U glavnom meniju izaberi: Statistika → Izveštaji → Tip pretrage: po komitentu. Zatim izaberi klijenta za kojeg želiš pregled stanja.

Unesi period za koji želiš pregled stanja i izaberi opciju preuzimanja ili direktnog slanja IOS-a iz aplikacije.

Tvoj IOS će izgledati ovako:

Važna napomena: da bi IOS koji kreiraš u našoj aplikaciji sadržao validne podatke, potrebno je da koristiš funkciju obeležavanja faktura statusom “Naplaćeno”. Ako je status fakture obeležen zelenom bojom uz komentar “Naplaćen”, znaćeš da će IOS biti ispravan.

Na taj način možeš na klik da preuzmeš pregled svih potraživanja prema klijentu i da ih uporediš sa stanjem koje ti je on poslao.

Isto tako možeš da koristiš IOS kao podsetnik za neplaćanje gde ćeš dužniku na pregledan način predstaviti sve dospele obaveze. IOS možeš poslati iz same aplikacije korišćenjem funkcije “Pošalji IOS”.

Obrati pažnju: Overen IOS mora da bude potpisan od strane zakonskog zastupnika ili za to ovlašćenog lica da bi se smatrao validnim dokumentom. Ako se šalje elektronski, mora da sadrži elektronski potpis.

Tako overen IOS služi kao dokument kojim se priznaje dug i može da se koristi u postupku naplate potraživanja, uključujući i sudsku naplatu.

Nadamo se da će tiova funkcionalnost dodatno olakšati poslovanje i omogućiti da se fokusiraš na svoje poslovne planove umesto da trošiš vreme na papire 🙂


Želimo da te podsetimo:

  • da za sva pitanja i nedoumice vezane za izvod otvorenih stavki možeš da nam pišeš na office@pausal.rs,
  • da aplikaciju Pausal.rs možeš probati besplatno prvih 15 dana.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *