Javlja se banka radi rasporeda deviznog priliva – šta popunjavam?

Kada je devizno poslovanje u pitanju, kontrola i oprez banaka su malo veći nego inače. Zato se nemojte iznenaditi kada od banke dobijete meil kojim je potrebno da opravdate i raspodelite svoj devizni priliv.

 

Svaki put kada budete primali novac na svoj devizni račun, prvo će vam se javiti banka koja vam dostavlja obaveštenje o ovom deviznom prilivu i zahtev da popunite raspored priliva, koji šaljete nazad banci i zatim primate sredstva na svoj račun. Ukoliko ne izvršite raspored priliva, novac vam neće leći na račun.

Za popunjavanje ovog formulara, 3 stavke će vam biti neophodne:

  1. Iznos koji je uplaćen – on će najverovatnije biti već naznačen. U slučajevima gde banka uzima proviziju, biće označen iznos koji je moguće rasporediti
  2. Broj kontrolnika – broj izdate fakture na osnovu koje vršite naplatu i primate sredstva
  3. Godina kontrolnika – tekuća godina
  4. Šifra osnova naplate – u zavisnosti od pružene usluge (navedene na fakturi), potrebno je navesti šifru koja odgovara ovoj usluzi, a koju ćete pronaći u Šifrarniku osnova naplate. Primer: za računarsko programiranje ćete koristiti šifru 302, za konsultantske usluge ćete koristiti 305, itd.

 

U zavisnosti od prakse banke, nekad vam mogu tražiti i kopiju dokumenta po kome je ostvarena naplata – tada prilažete uz formular i izdatu fakturu na koju se odnosi devizni priliv.

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *