Javlja se banka radi rasporeda deviznog priliva – šta popunjavam?

Kada je devizno poslovanje u pitanju, kontrola i oprez banaka su malo veći nego inače. Zato se nemojte iznenaditi kada od banke dobijete meil kojim je potrebno da opravdate i raspodelite svoj devizni priliv.

 

Svaki put kada budete primali novac na svoj devizni račun, prvo će vam se javiti banka koja vam dostavlja obaveštenje o ovom deviznom prilivu i zahtev da popunite raspored priliva, koji šaljete nazad banci i zatim primate sredstva na svoj račun. Ukoliko ne izvršite raspored priliva, novac vam neće leći na račun.

Za popunjavanje ovog formulara, 3 stavke će vam biti neophodne:

  1. Iznos koji je uplaćen – on će najverovatnije biti već naznačen. U slučajevima gde banka uzima proviziju, biće označen iznos koji je moguće rasporediti
  2. Broj kontrolnika – broj izdate fakture na osnovu koje vršite naplatu i primate sredstva
  3. Godina kontrolnika – tekuća godina
  4. Šifra osnova naplate – u zavisnosti od pružene usluge (navedene na fakturi), potrebno je navesti šifru koja odgovara ovoj usluzi, a koju ćete pronaći u Šifrarniku osnova naplate. Primer: za računarsko programiranje ćete koristiti šifru 302, za konsultantske usluge ćete koristiti 305, itd.

 

U zavisnosti od prakse banke, nekad vam mogu tražiti i kopiju dokumenta po kome je ostvarena naplata – tada prilažete uz formular i izdatu fakturu na koju se odnosi devizni priliv.

 

 

45 comments

  1. Poštovani,

    od trenutka kada sam poslao popunjeno obaveštenje o deviznom prilivu, koliko banka ima pravo da zadrži novac bez da ga prosledi na odgovarajući račun? Da li je to zakonom regulisano ili banka može da to radi po svom nahođenju?

    Hvala

    1. Dragi Ivane,

      To je definisano pravilima banke, ali po našem iskustvu raspoređuje se u toku istog dana, osim možda rilikom prve uplate kada može da traje 2-3 dana. Ukoliko je prošlo više, kontaktirajte vašu banku.

  2. Stigao mi je devizni priliv po osnovu dobijenog granta za EU projekat Horizon2020.
    Savetuju me da stavim sifru 767, ali se ona meni nekako ne uklapa jer ovo nije poklon (neobavezujuci pravni posao) vec grant, koji je dvostrano obavezujuci pravni posao. Sredstva su namenska za sprovodjenje aktivnosti na odobrenom projektu.

  3. Pozdrav.Molim vas za informaciju koja bi bila sifra osnova za priliv deviznih sredstava,u pitanju je prodata roba(betonske zardinjere) svedskoj ambasadi.Roba ce biti isporucena u Bg.

    1. Draga Elizabeta,

      Po vašem opisu deluje da bi vam odgovarala šifra 712:
      „Роба на територији Републике Србије – наплате, односно плаћања по спољнотрговинском послу за робу
      која не прелази царинску линију“

    1. Draga Ivana,

      Ne bi trebalo da imate bilo kakav problem sa rasporedom priliva, ovi podaci se prikupljaju zbog statistike. Ukoliko želite da menjate, najbolje je pozovite banku da vam objasne na koji način je to najlakše da uradite.

  4. Pozdrav, stigao mi je devizni priliv po osnovu držanja online časova engleskog jezika studentima u Japanu. Da li da u izjavi o deviznom prilivu označim šifru 816 – naknade honorara nastavnika i profesora, pošto me pojedine kolege na internet forumima savetuju da koristim šifru 837- Plaćanja i naplate rezidenata preko strane institucije elektronskog novca po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga, a koja se ne obavljaju preko platnih kartica domaćih izdavalaca. Ova druga šifra je, navodno, povoljnija u smislu oporezivanja deviznog priliva.
    Unapred zahvalan na vašem odgovoru.

    1. Dragi Aleksandre,

      Zavisi da li ste i kako registrovani. Ako ste registrovani kao preduzetnik onda birate šifru prema uslugama koje pružate i to ne utiče na vaše oporezivanje, koja tačno šifra bi bila bih onda morala da proverim.

  5. Postovana,
    Posedujem agenciju za komunikacije i odnose sa javnoscu.
    Inace predajem i Engleski jezik ali po ugovu sa stranom kompanijom ne vodim se kao profesor vec kao konsultant za Engleski jezik.
    Koju sifru bih mogao da koristim sa obzirom da posedujem agenciju za komunikacije i odnose sa javnoscu?

  6. Postovani,
    Otvorio sam firmu pre mesec dana.
    Klijent mi je uplatio novac pre nedelju dana, ali meni iz banke ne stize nista za raspodelu priliva. Da li mozda znate koliko dana u proseku prodje od uplate klijenta do javljanja banke radi raspodele priliva i da li to zavisi od banke do banke?

  7. Poštovani,
    Imala sam priliv novca iz inostranstva, u pitanju je stipendija od strane stranog ministarstva za kurs jezika online. Ja sam ga već i odslušala, ali eto oni tu daju i neki iznos polaznicima. Koju šifru da stavim? Dakle nije u pitanju nikakav posao, niti pružanje usluga sa moje strane? Da li je to neoporezivo ili ne? Hvala?

  8. Meni se desilo da banka intesa nije unela pravilno email za priliv pa sam se prepisivao sa njima i podrskom posaljioca nedeljama dok intesa nije priznala i to kada sam nasao vezu, da su pare bile kod njih posle 2 dana od slanja.

  9. Postovani jedno pitanje. Ubedjuju me neki vlasnici pausala da postoji neko pravilo da priliv ne sme u jednom kalendarskom mesecu biti veci od 1/12 godisnjeg dozvoljenog od 6 miliona u (sto je manje od 500.000 mesecno). To bi znacilo da ako nekad primim 600.000 a nekad 399.000 bih bio u nekom prekrasaju iako sam na kraju godine ispod 6 miliona. Da li je to istina? Da li ste mozda culi za neko nepisano pravilo da to izaziva neku kontrolu ili nesto tako ?

    1. Ovo i mene interesuje sa obzirom da sam takodje otvorio pausal pre par dana.

      Mislim da to nije tacno jer postoji i limit od 8 miliona od dana do istog dana prethodne godine… 6 miliona je godisnji klasicni a ovaj bi trebao da regulise te povremene vece prilive.

  10. Poštovani,
    Otvorila sam firmu i klijent mi je uplatio novac, u pitanju je računarsko programiranje. Šifra je, dakle, 302. Koju posebnu oznaku treba da koristim? (uplata na osnovu softverskih usluga)

  11. Poštovani,

    Da li je problem ako smo u prvom izveštaju o deviznom prilivu pogrešili šifru?
    Da li savetujete da se konsultujemo sa bankom da se to ispravi (ako može), ili neće biti problem, ako su u buduće šifre tačne?

    Hvala unapred!

  12. Poštovani, imam priliv novca iz inostranstvu u pitanju su dispičerske usluge za firmu u Americi, koju šifru bih mogao da koristim sa obzirom da imam preduzeće d. o. o. Pozdrav

  13. Postovani,
    Da li preduzetnik pausalac, koji prima uplate na devizni racun, moze da kupi nekretninu (stan), direktnim prebacivanjem novca(40.000eura) sa deviznog racuna pr. pausalca na racun prodavca stana, koji je fizicko lice.Posto po nasem zakonu pausalac, ne moze da podize eure ,nego mora da ih konvertuje u dinare.Da li je ova opcija, direktnog prebacivanja deviza izvodljiva i zakonski regularna? Hvala unapred, pozdrav!

  14. Dobar dan,
    Firma registrovana u Engleskoj ja sam vlasnik. Poslao sam sebi novac u Srbiju za placanje poreza, raznih racuna za kucu koju posedujem u Beogradu. Nisam poreski rezident u Srbiji i banka mi trazi da popunim osnov priliva kako bi sredstva bila proknjizena. Koju sifu trebam da stavim?

  15. Postovanje,
    Stigao mi je devizni priliv od airbnb-a za rentiranje stana, taj stan sam rentirao stranom drzavljaninu u trajanju mesec dana. Banka Inteza nije proknjizila jos uvek sredstva jer mi trazi da popunim izjavu i osnov (sifru) za priliv. Obzirom da sam fizicko lice, da li sam u obavezi da popunjavam izjavu? Ako da, koju sifru tj osnov da upisem?

  16. Poštovani,
    Ako priliv iz inostranstva bude npr. 500 USD, a zatim ta sredstva želim da prebacim na svoj devizni račun koji je u EUR, da li je potrebno da kreiram fakturu sa iznosom u USD ili onim koji bude u EUR? Da li taj iznos treba da bude umanjen za iznos koji se uzima kao provizija ili ostaje u celosti?

    1. Dragi Darko,

      Možete napraviti fakturu na iznos i valutu koju će vam klijent uplatiti recimo da je to 500 USD ili možete napraviti u EUR protivvrednosti. Vrednost je svakako ona koju vam klijent plaća, ne umanjujete za provzije koje u međuvremenu nastanu, jer je to vaš trošak.

  17. Pozdrav, kada izdajem fakture za svoje usluge klijentu, kao sifru za priliv novca iz inostranstva koristim 305.

    Da li istu sifru mogu da koristim za fakture koje se odnose na troskove koje treba da refundiram usled poslovnih putovanja i slicno?

    Hvala unapred na odgovoru.

  18. Poštovanje,
    Koja je procedura u slučaju da postoji Ino provizija, tj. razlika između dogovorenog iznosa (inicijalni iznos) i onoga koji će firma primiti – Iznos. Znači klijent je na mene (moju firmu) prebacio trošak bankarkse provizije pa primljeni iznos ne odgovara iznosu na fakturi – da li da radim prvo profakturu, pa onda konačnu fakturu kada primim sredstva ili?
    U pitanju je razlika od $10.
    Hvala

    1. Poštovani,

      Vi izdajete fakturu na iznos kolika je vaša usluga, a bankarska provizija je vaš trošak, nije potrebno da menjate fakturu, zato što ćete primiti manje novca na račun zbog provizije.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *