Kakva nas budućnost rada čeka?

U organizaciji Centra za istraživanje javnih politika uz podršku Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP), Međunarodne organizacije rada i Olof Palme centra tokom 4. i 5. decembra na Fakultetu dramskih umetnosti, održana je druga po redu konferencija posvećenu radu na temu: „Budućnost rada: Konfliknte vizije, sukobljene politike„.

Tokom ova dva dana imali smo prilike da čujemo različita mišljenja o tome kakva nas budućnost rada očekuje, koja je uloga pojedinaca, koja poslodavaca, a koja države u tom procesu, na koji način će digitalizacija uticati na rad, koja su prava radnika i u kojoj meri su ispinjuna i šta je to što čini dostojanstvenost rada…?

Simbolično, na bini su bile postavljene prazne stolice. One su sve vreme bile tu da nas podsećaju na buduće naraštaje, na one na koje mislimo kad kažemo budućnost rada i one koji još uvek ne mogu da puste svoj glas već mi govorimo umesto njih.

Od učesnika konferencije mogli smo da čujemo kakav je trenutno tretman rada u svetu i u Srbiji, kakva su očekivanja i projekcije za budućnost i na koji način mi učestvujemo u promenama, ali i vizionarske ideje Indi Džohara, stručno mišljenje Ekeharda Ernista i planove Fransin Pikap, predstavnice UNDP-a u Srbiji. Kada govorimo o budućnosti rada, ne bi smeli da se zaobiđu digitalni radnici, koji sve više postaju „sadašnjost rada“. O njihovom položaju u društvu i kako se on može poboljšati, o njihovim stavovima i očekivanjima govorili su podaci istraživanja Centra.

Još jedna od interesantnih tema bilo je i pitanje veštačke inteligencije i kako ona, kao i digitalizacija uopšte, mogu uticati na budućnost rada, na same procese selekcije radnika, ali i procese samog rada. Do koje mere programi mogu da zamene ljudski faktor, da li će i kako oni uticati na promene zanimanja i dinamiku radnog okruženja?

O dostojanstvenosti rada i na koji način uskladiti potrebe radnika, ali i poslodavaca, kako u trenutnom sistemu, tako i u budućnosti, mogli smo da čujemo i iz ugla sindikata, zaposlenih i poslodavaca, a isto tako i njihova predviđanja kako će se izgledati rad.

Različita predviđanja, sukobljena mišljenja. Ipak, u nečemu se većina učesnika slaže – promene su dugotrajan proces i obuhvataju promene čitavih sistema. Da bi govorili o budućnosti moramo raditi na njenoj viziji već danas.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *