Kada se gubi status paušalca?

Kao što postoje uslovi koje morate da ispunite da biste se registrovali kao paušalac, tako postoje uslovi koje morate da ispunjavate da biste ostali paušalac. Postoje dva limita u okviru kojih morate da poslujete da biste zadržali svoj status. 

Limit od 6 miliona dinara

Ovaj limit se odnosi na ostvaren prihod u kalendarskoj godini, odnosno od 01.01. do 31.12. svake godine. Sa početkom godine ovaj limit se računa od nule.

Ukoliko prekoračite ovaj limit, gubite pravo na paušalno oporezivanje. Poreska uprava će doneti rešenje po kojem ćete morati da vodite poslovne knjige – postajete preduzetnik knjigaš. Ako pređete limit u prvoj polovini godine, Poreska uprava će naložiti vođenje poslovnih knjiga od 01.07. tekuće godine odnosno, ako prekoračite limit u drugoj polovini godine – od 01.01. naredne godine. Do tog datuma i dalje se vodite i ponašate kao paušalac.

Takođe, bićete u obavezi da podnesete elektronsku poresku prijavu PPDG-1R i PPDG-1S kako biste prijavili prelazak sa paušalnog oporezivanja na vođenje knjiga.

Imajte u vidu: Ukoliko izgubite status paušalca, možete ga ponovo dobiti naredne godine ukoliko ispunjavate uslove iz Zakona o porezu na dohodak građana (član 40.). Potrebno je da podnesete Poreskoj upravi Zahtev za paušalno oporezivanje do 30. novembra, nakon čega bi trebalo da dobijete rešenje o odobrenom paušalnom oporezivanju, počevši od naredne godine.

Limit od 8 miliona dinara

Ovaj limit odnosi se na ostvaren prihod u prethodnih 365 uzastopnih dana. Dakle, sa početkom godine ovaj limit neće krenuti od nule, kao prethodni, već će računati prihod u prethodnih 365 dana.

Ukoliko prekoračite ovaj limit, ulazite u sistem PDV-a i automatski gubite status paušalca. Prijavu u sistem PDV-a bi trebalo da izvršite sami po prekoračenom limitu, podnošenjem obrasca EPPDV Poreskoj upravi. Rok za prijavu je do isteka roka za predaju periodične PDV prijave (do 15. u mesecu za prethodni mesec), ali se posmatrate kao obveznici PDV-a od dana nakon probijanja limita.

Kako automatski gubite status paušalca, i u ovom slučaju podnosite elektronske prijave PPDG-1R i PPDG-1S kao kada prekoračite limit od 6 miliona.

 

Ne zaboravite: Ukoliko izgubite status paušalca, vaše poslovanje se menja i neophodno je da angažujete knjigovođu. Ako primetite da ste blizu nekom od ovih limita, savetujemo vam da se na vreme posavetujete sa knjigovođom o vašem daljem poslovanju. 

 

Savet plus: PAUSAL aplikacija automatski vodi računa o oba vaša limita kako biste poslovali bez brige. 🙂

 

.

2 comments

 1. „Savet plus: PAUSAL aplikacija automatski vodi računa o oba vaša limita kako biste poslovali bez brige. 🙂“

  Pa zapravo ovo nije tačno. Vaša aplikacija za telefone i Web verzija različito računaju ove limite i prave veću štetu nego korist korisnicima. Ako vam neko slepo veruje, da umete da sabirate, može pogrešiti i izgubiti pravo na paušalno oporezivanje, a vi za to ne snosite odgovornost.

  1. Ljubo, žao nam je ako ste imali loša iskustva sa našom aplikacijom.

   Da pojasnim – mobilna aplikacija na vrhu limita prikazuje samo ukupan fakturisani iznos zbog preglednosti; web aplikacija pokazuje i ukupan naplaćeni iznos, na osnovu naplata koje ste unosili u aplikaciju.

   Zašto je ovo ovako? Ukupan naplaćeni iznos se prikazuje jer banci, pa time i Poreskoj upravi, je vidljiv samo vaš promet na računu, ne i kada ste izdali neku fakturu. Što znači da njima može biti vidljivo da ste prešli limit i mogu vas pozvati da vas o tome obaveste, a vi ste zapravo fakturu izdali u prethodnoj godini i samo primili uplatu malo kasnije. Da ne bi došlo do zabune, upravo zato app pruža ovu informaciju i pokazuje vam i fakturisan i naplaćen prihod.

   Svakako, ako vidite prostora za poboljšanje ili mislite da negde grešimo, pozivam vas da nam pišete i pomognete da unapredimo aplikaciju. Cenimo sve što naši korisnici imaju da nam kažu i zaista smo zahvalni na svakoj pomoći.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *