Kad je rešenje – preknjiženje

Zaboravili ste da se promenio poziv na broj za 2019. godinu, pa ste uplatili na stari poziv na broj. Ili ste pomešali žiro račune na koje treba da uplatite porez i doprinose. Ili ste u prethodnoj godini uplatili više nego što je trebalo, pa želite višak da prenesete u novu godinu. Rešenje je preknjiženje. 

Da biste ispunili uslove za preknjiženje potrebni su vam:

 • Izvod iz banke – na kom se vide pogrešno uplaćena stredstva ili kopije uplatnica ukoliko ste plaćali gotovinom
 • Zahtev za preknjizenje

 

Kako da popunim zahtev?

Sada, kada ste preuzeli Zahtev, možemo početi sa popunjavanjem.

1. Zaglavlje

U ovom delu treba da popunite sledeće podatke:

 • Mesto, adresu i telefon vaše preuzetničke radnje
 • PIB
 • JMBG
 • Filijalu poreske uprave kojoj upućujete zahtev, odnosno opštinu na kojoj je vaša agencija registrovana (npr. Palilula, Novi Sad, Leskovac…)

 

2. Podaci o uplatama

U sledećem delu Zahteva popunjavate podatke o pogrešno izvršenoj uplati. Ovo je ključan deo, jer u njemu obrazlažete šta je potrebno da se preknjiži.

Sa leve strane upisujete podatke računa na koji ste izvršili uplatu, a sa desne strane račun na koji želite da “prebacite” pogrešno uplaćena sredstva.

 

Primer 1: Pogrešan poziv na broj

Zaboravili ste da promenite poziv na broj i da ste uplatili po pozivu na broj za prethodnu godinu, pa ste uplatili:

 • 13.500 din. za doprinos za PIO
 • 4.300 din. za doprinos za zdravstveno osiguranje
 • 650 din. za doprinos za nezaposlenost
 • 4.100 din. za porez

Uplatili ste na poziv na broj za 2018 – 1234590000009654321, umesto na ispravan 0934590000009654322.

Popunjen zahtev za preknjiženje izgledaće ovako:

Računi sa leve i desne strane su identični, ali se razlikuje poziv na broj. Na levoj strani upisan je pogrešan poziv na broj za 2018. godinu, a na desnoj strani ispravan za 2019. godinu.

 

Primer 2: Dobar poziv, ali pogrešan račun

Recimo da ste pogrešili jednu uplatu i da ste umesto na račun za doprinos za zdravstveno osiguranje uplatili 4.300 din. na račun poreza. Zahtev će izgledati ovako:

Dakle, sa leve strane upisujemo račun za uplatu poreza, a sa desne strane račun za uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok poziv na broj ostaje isti sa obe strane.

 

3.Kraj zahteva

Kao poslednji korak, potpisujete zahtev u polju “ovlašćeno lice” (pečat nije obavezan, ali ukoliko ga posedujete uvek ga možete staviti). Uz Zahtev prilažete i izvod iz banke na kome se vide uplate ili uplatnice ukoliko ste plaćali gotovinom.

 

Zahtev predajete na pisarnici svoje Poreske uprave ili šaljete (preporučenom) poštom. Predlažem da Zahtev predate u dva primerka. Tako ćete dobiti svoj pečatiran primerak, znaćete šta ste i kada predali i imaćete broj predmeta pomoću kojeg ćete moći lakše da se raspitate o statusu svog Zahteva.

 

Savet plus: Preknjiženje obično traje dugo, po nekoliko meseci. Za sve to vreme rašće kamata za dugovanje. Da biste izbegli plaćanje te kamate ili podnošenje Zahteva za otpis kamate, koji ćete opet čekati, ukoliko ste u mogućnosti uplatite dugovanje. Kada preknjiženje bude gotovo, jednostavno ćete preskočiti ili umanjiti uplatu.

 

Ukoliko vam je potrebna pomoć, uvek nam se možete obratiti na office@pausal.rs

 

2 comments

  1. Dragi Nenade, hvala na podršci. 🙂 Mogu reći u ime celog tima, da nam je uvek drago kad čujemo da su ljudi zadovoljni. Ako imate neku temu o kojoj biste voleli da čujete više, slobodno nam pišite. 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *