Kako da dobijete uverenje da ste kvalifikovani novozaposleni

Ukoliko se vodite kao kvalifikovani novozaposleni, odnosno ispunjavate uslov za korišćenje olakšica za kvalifikovano novozaposleno lice, previđeno Zakonom o porezu na dohodak građana ( član 21ž ), vaš poslodavac će vam najverovatnije tražiti dokaz da ispunjavate uslove. Podsetimo se, uslovi su:

  • da se radnik zaposli do 60 dana od prestanka vanrednog stanja ukoliko je u 2019. godini bio preduzetnik, odnosno do 31.12.2020. godine ukoliko nije imao status preduzetnika
  • da se povećava broj zaposlenih u odnosu na 31.12.2019.
  • sam radnik mora da ispunjava uslov da nije bio zaposlen u 2019-oj godini.

Da bi dokazali poslodavcu da niste bili u radnom odnosu i imali status kvalifikovani novozaposleni, potrebno je da izvadite uverenje. 

Uverenje možete preuzeti sami na sledeće načine:

Putem portala e-Šalter PIO fonda

PIO fond uveo je e-Šalter putem kog možete podneti zahtev online, čak i ukoliko nemate elektronski potpis. Vrsta zahteva koju ovim putem birate je Podaci uneti u matičnu evidenciju, Zahtev za izdavanje uverenje o podacima unetim u matičnu evidenciju. Ovde možete pročitati kako ovim putem možete podneti zahtev.

Putem portala CROSO

Da bi pristupili CROSO morate da imate elektronski potpis, čitač kartice i drajvere instalirane za čitanje potpisa. Koji su drajveri potrebni zavisi od sertifikacionog tela i na njihovom sajtu ih možete naći. Osim toga potrebna je još jedna komponenta – security tray

Sledeći korak je da izvršite registraciju tako što ćete izabrati E-prijava.

Zatim ovde izaberite u levom meniju: Registracija fizičkog lica 

Potom popunite sve potrebne podatke i kliknite na Registruj se. Ako vam se javlja greška možete poslati email na info@croso.rs. U mejlu je potrebno da im date podatke: Ime i Prezime, JMBG i uputiti na to da ste prošli kroz sve potrebne korake i da vam prikazuje grešku. 

Po našem dosadašnjem iskustvu, trebalo bi brzo da dobijete odgovor da je problem rešen i da možete da nastavite sa prijavom.

Kada se ulogujete, u meniju sa leve strane ćete naći odeljak ‘’Izdavanje uverenja’’, u njemu se nalaze dva fajla, preuzmite oba i sačuvajte u Pdf-u.

Sada znate kako možete dobiti potvrdu bez mnogo muke, a ako vam ipak zatreba pomoć, pišite nam na office@pausal.rs

19 comments

  1. Poštovana/i,

    Da li je potrebno da agencija bude zamrznuta ili zatvorena da bi poslodavac stekao pravo na beneficije? U uverenju koje sam dobio konkretno mi stoji da sam od 2017. bio prijavljen na agenciju, bez datuma prestanka jer još se poreske prijave nisu obradile koje sam poslao ranije. Da li će to praviti problem poslodavcu ili ne.

    Pozdrav

    1. Dragi Miloše,
      Ne, ovo neće biti prepreka. Bitno je samo da se na uverenju vidi da niste bili u radnom odnosu u 2019. godini. U ovoj godini vaša agencija može biti i aktivna, dok ste u radnom odnosu, to ne predstavlja problem da poslodavac ostvari olakšice za vas.
      Pozdrav!

  2. Ako lice koje u ovom momentu treba da postane član društva,sa malim osnivačkim ulogom 5-24% udela a bude prijavljeno kao radnik u društvu da li ima pravo na olakšice.Tokom 2019 god nije bilo zapošljeno ni po jednom osnovu.

  3. Imajuci u vidu da se PIO ne placa, zanima me buducnost radnika sa ovom olaksicom. Kako se vodi radni staz i kako ce to uticati na obracun penzije takvih radnika?

  4. Poštovani,
    Nisam radio od 1.1.2019. do 30.4.2020.
    Ne radim ni sad, i nisam bio na NSZ.
    Preduzetnici koja bi me zaposlila po osnovu kvalifikovani novozaposleni u poreskoj su rekli da ne ispunjavam uslove jer nisam bio 6 meseci na NSZ, iako se to u Zakonu… član 21 ž ne pominje?
    Jesam li ili nisam kvaligikovani novozaposleni?

  5. Dobar dan zelim.
    Možete li mi reci da li preduzetnik paušalac ima pravo na ove poreske olakšice za novozaposlenog do kraja 2022 godine, ukoliko sada u mesecu avgustu zaposli lice koje je nezaposleno od početka 2019 godine?

  6. Ljiljana,
    Postovani otvorila sam preduzetnicku radnju u avgustu 2020 i zaposlila jednog radnika koji se smatra novozaposlenim jer nije poslednje 2 godine radio i bio prijavljen u Nsz,a drugi je bio na Nsz samo 5 dana u ovoj godini.Da li imam pravo za njega na olaksice kao kvalifikovani novozaposleni? U cemu je razlika izmedju ta dva pojma i koje se sifre primenjuju za svakog ponaosob prilikom podnosenja zahteva ? Hvala

  7. OSNOVANA RADNJA U 08/2020 U 10 MESECU PRIMLJENA DVA KVALIFIKOVANA NOVOZAPOSLENA RADNIKA, PRE TOGA NIJE BILO PRIJAVLJENIH RADNIKA,10.12.2020 JEDAN RADNIK DAJE OTKAZ.
    UKOLIKO ZAPOSLIMO NOVO LICE U 12. MESECU OVE GODINE BEZ OLAKŠICA IMAMO LI PRAVO DA I DALJE KORISTIMO OLAKŠICE ZA PREOSTALOG KVALIFIKOVANOG.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *