Kako da obezbedim zdravstveno osiguranje za moju porodicu?

Jedan od benefita koje ostvarujete kao preduzetnik jeste ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje. Kao i kada ste zaposleni, možete osigurati i članove svoje porodice. Ovim se neće uvećati doprinosi koje plaćate.

Koga možete da osigurate?

Članovi porodice koje možete da osigurate su supružnik (ili vanbračni partner) i deca.

Kako?

Da biste osigurali svoje članove porodice, potrebno je da pripremite određenu dokumentaciju i da je odnesete u Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO). Obratite pažnju da nadležnu filijalu RFZO birate u zavisnosti od toga gde vam je registrovana agencija i gde je vaše prebivalište.

  • Ukoliko su vaše prebivalište i sedište agencije u istom gradu, nadležna je filijala na opštini gde je registrovana agencija. Npr. adresa u vašoj ličnoj karti nalazi se na opštini Voždovac, ali je sedište agencije u Rakovici. Nadležna filijala biće Rakovica.
  • Ukoliko se mesto prebivališta i sedšta razlikuju, nadležna je filijala na opštini prebivališta. Npr. vaše prebivalište je na opštini Palilula u Beogradu, ali je sedište agencije u Kruševcu, prijavu vršite u RFZO Palilula.

Šta je potrebno od dokumentacije?

U zavisnosti od toga koga prijavljujete na osiguranje potrebno je da sa sobom ponesete sledeću dokumentaciju:

  1. Za supružnika:
  • Izvod iz matične knjige venčanih
  • Ličnu kartu (očitanu ukoliko je čipovana ili kopiju ukoliko nije)
  • Popunjen M obrazac
  1. Za vanbračnog partnera:
  • Izjava partnera da postoji vanbračna zajednica duža od 2 godine overena kod notara
  • Izjava dva svedoka da postoji vanbračna zajednica duža od 2 godine overena kod notara
  • Ličnu kartu (očitanu ukoliko je čipovana ili kopiju ukoliko nije)
  • Popunjen M obrazac
  1. Za decu:
  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Potvrda o prebivalištu
  • Potvrda o školovanju – za decu od 18 do 26 godina života
  • Popunjen M obrazac

M obrazac možete preuzeti sa našeg sajta ili ga PAUSAL aplikacija može popuniti za vas.

 

Uz ovu dokumentaciju ponesite i karticu zdravstvenog osiguranja, kako bi se kartica sinhronizovala u skladu sa izvršenim promenama. Osiguranje će se automatski overavati ukoliko redovno izmirujete porez i doprinose. Ukoliko iz nekog razloga ne dođe do automatske overe, moraćete da odnesete u RFZO Poresko uverenje o izmirenim obavezama, koje sada možete dobiti i elektronskim putem.

Ako vi ili članovi vaše porodice još uvek nemate karticu zdravstvenog osiguranja ili ste je izgubili, ponesite sa sobom i dokaz o uplati takse za izradu kartice. U tom slučaju dobićete potvrdu s kojom ćete moći da idete kod lekara, dok se kartica ne izradi.

Napomena: Ni za prijavu ni za overu zdravstvenog osiguranja nije neophodno lično prisustvo.

 

 

 

3 comments

  1. Poštovani/a,

    da li postoji ikakva mogućnost da preduzetnik bude nosilac zdravstvenog osiguranja za svoju braću/sestre?
    Ukoliko postoji, koja je procedura za tako nešto?

    Zahvaljujem se unapred.

    Srdačan pozdrav,
    Bojana

  2. Ako je dete prijavljeno elektroskim putem, aa osiguranik je suprug koji u radnom odnosu, dali Poslodavac ima pristup nekim podacima tipa(datum rodjenja ili tako nesto. Ili bilo koje podatke za koga ce biti nosilac osiguranja?

    1. Draga Milice,

      Ako dobro razumemo, dete treba da se prijavi preko suprugovog osiguranja. Da bi poslodavac to uradio mora da dobije izod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu (potvrdu da je redovan đak, ako dete ide u školu).
      Ako je dete trenutno prijavljeno preko suprugovog osiguranja, a treba da promeni komaniju, nova kompanija nema pristup detetovim podacima, ali dete neće biti automatski prijavljeno na novo osiguranje, nego morate priložiti dokumentaciju.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *