Da li mi važi zdravstveno osiguranje dok mi je radnja u mirovanju?

Mogućnost “zamrzavanja” paušalne “agencije” je velika prednost tog oblika poslovanja jer se tokom mirovanja ne plaćaju porez i doprinosi. Međutim da li možeš da koristiš zdravstveno osiguranje dok ne obavljaš delatnost? Ovo je pitanje koje buni mnoge naše korisnike i pratioce. Dajemo ti odgovore u nastavku.

Da li mogu da koristim zdravstveno osiguranje kad “zamrznem” radnju?

Odgovor je zapravo i da i ne. Kako to? 🙂

Važno je da znaš da kad prijaviš privremeni prekid delatnosti APR ne dolazi do automatskog prekida prijave na socijalno osiguranje, već je odjava sa socijalnog osiguranja tvoja obaveza.

Kad se ne uplaćuju doprinosi, ne ostvaruje se ni pravo na osiguranje, međutim u praksi se može desiti da će tvoja zdravstvena knjižica nastaviti da važi do datuma do kog je overena (odnosno do datuma kada se odjaviš sa socijalnog osiguranja). Istek svoje zdravstvene knjižice možeš proveriti na ovom linku.

Šta ako želim da nastavim da koristim zdravstveno osiguranje?

Ukoliko želiš da nastaviš korišćenje zdravstvenog osiguranja tokom celog perioda mirovanja imaš dve opcije:

  • Opcija 1: nastavi da uplaćuješ sve doprinose prema poreskom rešenju.

Ova mogućnost je predviđena članom 50, stav 2 Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Na taj način ne gubiš ni pravo na zdravstveno osiguranje ni radni staž i nije potrebno da se odjavljuješ sa socijalnog osiguranja.

U ovom slučaju se podnosi i poreska prijava PPDG-1R (elektronski, putem portala ePorezi). Kao osnov za prijavu (tačka 1.1a) bira se 18 – nastavak plaćanja doprinosa u periodu privremenog prekida obavljanja delatnosti. Naša preporuka je da budeš u kontaktu sa svojim poreskim inspektorom da bi ispratio/la status ove prijave.

Važno je da znaš da ovu odluku ne možeš promeniti naknadno: ako biraš da nastaviš da plaćaš doprinose, plaćaš ih svakog meseca tokom celog perioda mirovanja.

  • Opcija 2: plaćaš samo doprinose za zdravstveno osiguranje

Ako izabreš prekid radnog staža, ali želiš da koristiš zdravstveno osiguranje u periodu mirovanja, možeš da uplaćuješ doprinose samo za zdravstveno. Ovu mogućnost imaš u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, član 17, stav 2.

Potrebno je:

  1. da se odjaviš sa socijalnog osiguranja (odlaskom u filijalu PIO fonda),

2. da se zatim dobrovoljno uključiš u sistem zdravstvenog osiguranja (kao samofinansirajući korisnik).

Mesečni iznos doprinosa koji uplaćuješ u tom slučaju menja se na godišnjem nivou. U 2024. godini iznosi 4.134,73 dinara. Potrebno je da se javiš lokalnoj filijali RFZO kako bi dobio/la uputstvo za dalje korake.

Kako stoje stvari za trudnice?

Važno je napomenuti da za trudnice stvari stoje malo drugačije. Trudnicama, odnosno porodiljama, i deci je zagarantovana zdravstvena zaštita, tako da je mogu ostvariti i bez overene zdravstvene knjižice. Da bi primala pun iznos naknade tokom trudničkog bolovanja preduzetnica mora staviti svoju “radnju” u mirovanje. Međutim čak i ako ne nastavi da uplaćuje doprinose (sve ili samo doprinose za zdravstveno osiguranje) imaće pravo da koristi zdravstvene usluge.

U tom slučaju izbor da li da se nastavi sa uplatom doprinosa ili ne utiče samo na to da li će preduzetnica posledično imati prekid radnog staža ili ne. Detaljnije o trudničkom bolovanju za preduzetnice možeš pročitati u ovom tekstu.

👉U okviru naših usluga bavimo se i svim pitanjima vezanim za zdravstveno i socijalno osiguranje za paušalce i frilensere. Ukoliko ti je potrebna pomoć, pošalji nam imejl na office@pausal.rs.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *