Kako elektronski prijaviti članove porodice na zdravstveno osiguranje?

Članove porodice možete prijaviti na svoje zdravstveno osiguranje i pritom vam se neće povećati doprinosi koje plaćate. Prijavu možete izvršiti elektronski, putem portala CROSO.

Da biste izvršili prijavu, biće vam neophodni:

 • Elektronski sertifikat;
 • Čitač kartica;
 • SecurityTray komponenta

Šta je potrebno od dokumentacije?

U zavisnosti od toga koga prijavljujete biće vam potrebna različita dokumentacija.

Za prijavu supružnika na zdravstveno osiguranje biće vam neophodno:

 • Fotokopija lične karte supružnika
 • Izvod iz matične knjige venčanih

Za vanbračnog partnera umesto izvoda iz knjige venčanih potrebna je izjava partnera da postoji zajednica (najmanje dve godine pre prijave) i da ne postoje zakonom propisane bračne smetnje, kao i overena izjava dva svedoka da vanbračna zajednica traje duže od dve godine.

Prilikom prijave dece na osiguranje od dokumentacije će vam biti potrebno:

 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Potvrda o prebivalištu (za decu mlađu od 18 godina) ili fotokopija lične karte deteta
 • Potvrda o školovanju (za lica starosti 18-26 godina)

Napomena: Ovu dokumentaciju ne prilažete u sklopu prijave, ali je potrebno da je sačuvate među svojom poslovnom dokumentacijom, kako biste je pokazali u slučaju kontrole.

Prijava na CROSO

Prvi korak procedure uključuje registrovanje vašeg naloga na platformi CROSO, čime ćete omogućiti ulazak u sistem radi podnošenja prijave. Registraciju možete izvršiti jednostavno, prateći uputstvo sa portala.

Nakon izvršene registracije, portal će vas preusmeriti na početnu stranicu, prilikom čega odabirate ulazak u sistem u svojstvu obveznika. Unesite PIN elektronskog sertifikata, a zatim PIB vaše agencije kako biste pristupili nalogu.

Podnošenje prijave za zdravstveno osiguranje

Kada pristupite vašem nalogu, sa leve strane izaberite opciju „Prijava„. Označavate da lice nije nosilac osiguranja (jer ste vi nosilac), u polju osiguranik upisujete svoj JMBG, dok u polju osigurano lice unosite podatke vašeg člana porodice.

Nakon unosa ovih podataka, u delu podaci o osiguranju bi trebalo da se vidi vaša prijava na aktuelno osiguranje. Kliknite na taj red i možete nastaviti „Dalje„.

U sekciji 1, imaćete uvid u podatke o licu koje želite da prijavite na osiguranje.
Svi podaci o osiguranom licu bi trebalo da budu automatski upisani, vaše je samo da proverite njihovu tačnost. Ukoliko podaci nisu upisani, možete ih sami uneti.

U ovom delu potrebno je samo da:

 • U polju 12 odaberete srodstvo sa osiguranim licem (supružnik, partner ili dete).
 • U sekciji 2, u polju broj 14, upisujete datum početka osiguranja (dan kada vršite prijavu).
 • Evidentirate dokaze, odnosno odaberete dokumentaciju na osnovu koje je izvršena prijava.

Nakon toga, možete kliknuti „Snimi“ i unosom PIN-a završiti sa podnošenjem prijave. Ukoliko ste, prilikom popunjavanja obrasca, preskočili određeni korak, portal će vam uputiti obaveštenje i neće dopustiti da podnesete prijavu.

Overa zdravstvenog osiguranja

Kada podnesete prijavu, potrebno je da prođe 24 časa kako bi zdravstveno osiguranje bilo overeno. Kada se prijavite na portal sa leve strane izaberite meni “RFZO”. Označite opštinu za koju vršite proveru i kliknite na „Status overe zdravstvenih knjižica„. Dobićete podatak do kada je izvršena overa.Ukoliko iz nekog razloga sistemska overa osiguranja nije izvršena, savetujemo vam da se putem mejla obratite nadležnoj filijali RFZO.

Jedan od razloga zbog kojeg sistemska overa neće biti izvršena, jeste nepostojanje izdate kartice zdravstvenog osiguranja (KZO). Ukoliko je to slučaj, dovoljno je da izvršite uplatu prema podacima koje možete videti ovde. Dokaz o uplati, zajedno sa potvrdom o prijavi, možete poslati mejlom filijali RFZO, kako bi se podneo zahtev. U tom slučaju treba da dobijete Potvrdu s kojom će vaš supružnik ili dete moći da ide kod lekara, dok kartica ne bude izrađena.

15 comments

 1. Postovani, potrebna mi je pomoc.
  Suprug i ja smo vencani i zivimo u Beogradu. On je strani drzavljanin (CG) i nije trenutno zaposlen zbog svog zdravstvenog stanja. Da li ja mogu da ga prijavim za zdravstveno osiguranje preko sebe? U stalnom radnom odnosu sam.
  Hvala unapred

  1. Draga Anita,

   Kada unesete sve podatke, pre nego što kliknete dalje, trebalo bi da se u donjem delu pojave vaši podaci. Kliknite na taj red, kako biste odabrali osobu preko koje će se izvršiti prijava. Trebelo bi da onda bude sve u redu kada kliknete dalje. Ukoliko i dalje imate problema možete nam se javiti na office@pausal.rs kako bismo probali da vam pomognemo ili ukoliko želite da nas ovlastite da mi izvršimo prijavu.

  1. Ukoliko vaš muž nije zaposlen pored toga što ima paušalnu agenciju, moguće je da vas prijavi na njegovo zdravstveno osiguranje. Potrebno je da vas prijavi putem CROSO portala, za šta će mu biti potreban: elektronski sertifikat, čitač kartica, SecurityTray komponenta, kao i fotokopija vaše lične karte i izvod iz matične knjige venčanih. Nakon što vas prijavi na portal, nakon 24 sata može proveriti da li vam je knjižica overena, u slučaju da nije, potrebno je da nadležnom RFZO-u pošaljete mail sa podacima agencije vašeg muža i da napišete da je potrebno da se knjižica overi vama, nakon čega ćete u prilogu dodati vašu očitanu ličnu kartu i MA obrazac koji ćete preuzeti kada izvršite prijavu za CROSO.

 2. hvala na objasnjenju. a da li moze primera radi supruznik koji radi u drzavnoj firmi da prijavi suprugu koja je preduzetnik? ili supruga/preduzetnik je u obavezi da placa zdravstveno/socijalno osiguranje u tom slucaju?

 3. Poštovani, stvorena je velika konfuzija oko prijavljivanja frilensera na sajt. Koja je, zapravo, prodecura za elektronsko prijavljivanje na CROSO i da li nam je potrebno još nešto osim elektronskog sertifikta, čitača i Trey komponente?

  1. Postovani,

   Za pristup na CROSO portalu potrebno je da imate elektronski sertifikat jednog od odobrenih izdavaca (MUP-a, Poste Srbije, PKS-a, Halcom-a ili E-Smart Systems-a) i instaliranu Security tray komponentu. I to bi bilo to. ?

   Na nasoj najnovijoj vesti smo opisali tacnu proceduru kako se prijaviti na CROSO kao frilenser.

   Ukoliko imate nekih pitanja, stojimo na raspolaganju.

   Lep pozdrav,

  1. Postovani,

   Prilikom prijave na osiguranje, obavezno je selektovati dokaze koje prilazete tokom prijave.

   Najbolje bi bilo da kontaktirate podrsku portala na info@croso.rs ili putem telefona 011/2856-005; 011/2856-006.

   Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju.

   Lep pozdrav 🙂

 4. Poštovani,

  Ako sam kao nezaposleno lice osigurana preko supruga, a nismo na istim adresama, kom domu zdravlja pripadam, da li po svojoj adresi i gradu ili njegovoj adresi i gradu? Iz mog doma zdravlja kažu da upute sada mogu dobiti samo iz njegovog grada, a ja tamo nemam karton ni izabranog lekara ni prebivalište.

  Hvala unapred na odgovoru.

  1. Postovana,

   Od RFZO-a smo dobili odgovor da se vi kao nezaposleno lice mozete leciti kod izabranog lekara na teritoriji vaseg prebivališta, dok upute i sve veće radnje morate raditi na opštini nosioca osiguranja – vaseg supruga.

   Za sve dodatno, stojimo na raspolaganju ?

   Srdacan pozdrav,

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *