Kako ostvariti finansijsku pomoć države u vidu kredita?

Vlada Srbije usvojila je uredbe kojima su definisane ekonomske mere podrške privredi. U prethodnom tekstu govorili smo o merama koje se tiču direktnih uplata pomoći i odlaganja plaćanja poreskih obaveza. Ovog puta posvećujemo se uredbi koja određuje uslove za pomoć privrednim subjektima u vidu kredita

Ko ima prava da koristi pomoć u vidu kredita?

Pravo na korišćenje sredstava imaju:

  • Preduzetnici
  • Zadruge
  • Mikro, mala i srednja privredna društva​​ 

koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koja obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

Ciljevi ovog Programa su:

  • Podrška za nabavku obrtnih sredstava;
  • Podrška za održavanje likvidnosti u cilju redovnog izmirivanja obaveza.

Sredstva se ne mogu koristiti za:

  • organizovanje igara na sreću, lutrije i sl. delatnosti;
  • promet nafte i naftnih derivata;
  • proizvodnju i promet bilo kog proizvoda ili aktivnosti, koji se prema propisima smatraju zabranjenim.

Koji su to uslovi korišćenja kredita?

Osnovni uslov je zadržavanje broja zaposlenih u odnosu na 16.03.2020. Moguće je odstupanje od 10% u periodu do apliciranja na kredit, kao i u toku korišćenja. Kada se gleda broj zaposlenih, u taj broj ulaze i zaposleni radnici na određeno vreme. Pored toga postoje i uslovi za apliciranje na kredit:

  1. Dostava finansijskog izveštaja. Potrebno je da je subjekt predao i iskazao dobitak u redovnim finansijskim izveštajima za prethodne dve godine. Izuzetno, kredit se može odobriti i ako je u izveštajima za jednu godinu iskazan neto gubitak, ali je ostvaren poslovni dobitak. Ovaj uslov se ne odnosi na preduzetnike koji nemaju obavezu podnošenja ovih izveštaja (kao što su to paušalci).
  2. Uslov za zadruge. Zadruga mora uskladiti svoja akta, organe i poslovanje sa Zakonom o zadrugama. Takođe, moraju ispuniti da su u poslednje dve godine imali zadružnu reviziju.
  3. Da ne postoji pokrenut stečajni postupak, postupak za pripremljeni plan reorganizacije, likvidacije ili finansijske rekonstrukcije.

Kakav kredit je moguć?

Kredit koji je obezbedila Vlada nudi se pod sledećim uslovima:

– rok otplate do 36 meseci sa grejs periodom do 12 meseci;

– kamatna stopa je 1% na godišnjem nivou;

– krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima;

– otplata kredita vršiće se u mesečnim anuitetima;

– u grejs periodu kamata se obračunava i pripisuje glavnom dugu;

– minimalni iznosi kredita, za jednog korisnika sa povezanim licima: 

  • za preduzetnike i zadruge 200.000 din, 
  • za privredna društva 1.000.000 din;

– maksimalni iznosi kredita, za jednog korisnika sa povezanim licima: 

  • za preduzetnike i mikro pravna lica 10.000.000 din, 
  • za mala pravna lica 40.000.000 din, 
  • za srednja pravna lica 120.000.000.

Koji instrumenti obezbeđenja su potrebni?

U zavisnosti od iznosa kredita, potrebno je da dostavite sledeće:

  1. Do iznosa od 1.000.000 din: menice korisnika kredita i svih osnivača.
  2. Do iznosa od 2.000.000 din: menice korisnika kredita i svih osnivača i jemstvo lica koje je zaposleno na neodređeno vreme.
  3. Do iznosa od 10.000.000 din: menice korisnika kredita i svih osnivača i jemstvo povezanog pravnog lica.
  4. Za veće kredite potrebno je još dodatnih instrumenata.

Ukoliko su osnivači korisnika kredita strani državljani ili pravna lica, u tom slučaju se ne dostavljaju menice osnivača.

Šta je još važno znati?

  • Prijem zahteva se vrši dok se sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 10. decembra 2020. godine.
  • Krajnji rok za realizaciju odobrenih sredstava je 31. mart 2021. godine.
  • Može se podneti samo jedan zahtev za spomenuti program. Podnošenje zahteva se može ponoviti samo u slučaju da je prvobitan zahtev odbijen ili ukoliko je klijent odustao od korišćenja odobrenog zahteva pre puštanja sredstava.
  • Korisnik sredstava je dužan da tokom 3 godine od zaključenja ugovora omogući kontrolu i uvid u dokumentaciju radi kontrole namenskog korišćenja sredstava.

24 comments

  1. „Osnovni uslov je zadržavanje broja zaposlenih u odnosu na 16.03.2020. “
    Pozdrav, da li se ovo odnosi na to da od 16.03 nije bilo smanjenja broja zaposlenih, ili da u situaciji od uzimanja kredita tokom celog perioda otplate broj zaposlenih u firmi mora da bude isti kao na dan 16.03?

    Hvala

    1. Dragi Nenade,
      Odstupanje koje je dozvoljeno je do 10%. Sa danom podnošenja zahteva, a i u toku korišćenja kredita ne smete imati manje radnika od navedenog, odnosno morate imati najmanje 10% manje radnika u odnosu na dan 16.03.
      Pozdrav!

    1. Dragi Marko,
      Nažalost, na ovo pitanje još uvek nemamo odgovor. Sve nove odgovore koje budemo imali objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama.
      Pozdrav!

  2. Da li kao pauslac i jedini zaposleni treba da podnosim neku prijavu nekom organu ili sam po automatizmu u programu dodeljivanja 3 minimalca, i odlaganja placanja svih doprinosa do 4.01.2021.? Da li, ukoliko redovno izmirim obaveze doprinosa i tomom vanrednog stanja, automatski ostajem u programu dodeljivanja 3 minimalca?

    1. Dragi Aleksandre,
      Da, najavljeno je da paušalci koji nemaju druge zaposlene i ispunjavjau uslove će automatski biti prijavljeni na korišćenje ovih mera i da plaćanje poreza i doprinosa neće uticati na gubitak ovih prava.
      Ukoliko imate račun u više banaka, jedina obaveza koju imate je da podnesete poresku prijavu za odabir banke u kojoj će vam biti otvoren namenski račun – više o ovoj prijavi možete videti u jednom od našim drugih tekstova.

  3. Poštovani,

    Preduzetnik sam, interesuje me kredit ali mi nije jasno šta znači jemstvo povezanog pravnog lica za iznos kredita do 10,000,000 dinara. Da li ja imam pravo na taj iznos obzirom da ispunjavam ostale uslove ali nemam povezano pravno lice jedino ako su to moji kupci kojima pružam usluge.

  4. Moze li pausalac dobiti kredit I pod kojim uslovima. Ili ovo pak nije namenjeno nama kao sto je I do sada bio slucaj. Ili ce opet biti ko vas jebe, snalazite se kao I do sada

    1. Dragi Marjane,
      I paušalci mogu aplicirati za ove kredite. Pratite nas, uskoro ćemo objaviti tekst sa još novih detalja koji su postali dostupni o uslovima i potrebnoj dokumentaciji za apliciranje.

  5. Ja sam reduzetnik paušalac, 20.marta sam stopirao plaćanje doprinosa zahtevom koji je prihvaćen.Samo sam ja u firmi. Da li ću ja po automatizmu takodje ću dobiti taj novac za tri meseca ili neću?

    1. Dragi Borise,
      Preduzetnici koji su registrovali prekid obavljanja delatnosti posle 15.03. imaju pravo na korišćenje ovih mera.
      Paušalci koji uspunjavaju uslove, automatski su prijavljeni na korišćenje mera. Jedina vaša obaveza je da podnesete prijavu za izbor banke u kojoj će vam se otvoriti namenski račun, ukoliko imate račune otvorene u više banaka.
      Koji su sve uslove možete pročitati ovde, a kako da podnesete pomenutu prijavu ovde.

  6. Postovani,
    sredinom prosle godine novo pravno lice je nastalo izdvajanjem uz osnivanje i po fin izvestajima za 2019 je kvalifikovano kao malo privredno drustvo. Znaci ima samo finansijske izvestaje za 2019 jer je osnovano u Julu. Samim tim ne ispunjava uslove da ima 2 fin izvestaja.
    1) da li se moze koristiti izvestaj za 2018 drustva iz kog se izdvojilo jer je bilo de fakto deo njega.
    2) da li Veliko pravno lice moze biti jemac povezanom malom pravnom licu koje se izdvojilo i koji je onda max iznos kredita (40 miliona?)

    1. Dragi Filipe,
      Nažalost na ovo pitanje nemamo odgovor, ali možete kontaktirati Inovacioni fond kako bi proverili za vaš slučaj. Ovde možete videti brojeve telefona i email adresu na koju ih možete kontaktirati.

  7. Preduzetnik u momentu proglašenja vanrednog stanja ima prekida delatnosti.Uskoro planira da nastavi delatnost (sezonski posao).
    Pitanje je,da li ima pravo da aplicira za kredit kao vid finansijske pomoći od strane države?

  8. Postovani
    Pausalac sam i imam jednog zaposlenog. Nisam pravio prekid niti otpušta radnika. Nekako smo pregurali i dalje guramo. Prijavio me knjigovođa da li na račun moje firme mogu očekivati ta tri minimalac za sebe a na račun zaposlenog minimalac za njega? I jos jedno pitanje podneo bih zahtev za kredit na 30000 da li to ide online i šta mi je od dokumenata potrebno kao i na koji link da se uloguje da bih podneo zahtev.
    Hvala

    1. Dragi Slavko,

      Ako je knjigovođa podneo prijavu možete očekivati uplatu. Novac leže na namenski račun ozvoren za vašu preduzetničku radnju, odakle prebacujete novac zaposlenom.
      Pogledajte šta je neophodno da biste aplicirali za kredit Fonda za razvoj ili se raspitajte kod banke koji su uslovi za dobijanje kredita za koje garantuje država.

  9. Poštovani,
    Radim u javnom preduzeću koje se finansira iz sopstvenih izvora i na žalost, nije obuhvaćeno nijednom vrstom pomoći države. Bavimo se uslužnom delatnošću u sklopu saobraćaja pa smo za vreme pandemije ostali bez ikakvih prihoda a samim tim i bez osnovnih sredstava za život. Zanima me da li mi imamo pravo na ovaj povoljniji kredit s’obzirom da je naš osnivač grad?

    1. Dragi Marko,

      kredit možete dobiti od od Fonda za razvoj ili od poslovne banke. Banka će sigurno zahtevati da imate otvoren račun, pa vam je moj savet da se raspitajte prvo kod svoje banke, a onda možete i kod drugih.

  10. Postovani,
    Otvorio sam mesaru, tj proizvodnju i preradu mesnih specijaliteta, trgovinu i usluge sifra delatnosti 10.13… otvoreno je 07.08.2020
    Imam trenutno jednog zaposlenog, ali zbog veceg obima posla moracu da zaposlim jos dva do tri radnika u narednom perijodu..
    Interesuje me da li mogu da dobijem kredit?
    Unapred hvala

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *