Kako aplicirati za kredit za održavanje likvidnosti?

Fond za razvoj Srbije objavio je uslove za korišćenje kredita predviđenih Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima, kao i neophodnu dokumentaciju za apliciranje. O samoj Uredbi pisali smo u jednom od ranijih tekstova, a ovde možete videti kako da podnesete zahtev za kredit?

Šta su novine u odnosu na Uredbu?

 • Prema programu sredstva se mogu koristiti za održavanje tekuće likvidnost i nabavku obrtnih sredstava, odnosno na izmirivanje dugovanja i obaveza prema dobavljačima i državi, gorivo, sirovine, zarade…Sredstva se ne mogu koristiti za refinansiranje drugih kredita. 
 • Za preduzetnike paušalce najviši iznos odobrenog kredita može biti do 50% ostvarenog prometa kod poslovnih banaka u 2019. godini. Osim toga podnosilac zahteva ne sme da ima blokadu računa dužu od 30 dana u kontinuitetu ili 90 dana sa prekidima u prethodnih godinu dana. 
 • Za jemca i povezano pravno lice (ukoliko se koriste kao instument obezbeđenja kredita) važi isto pravilo kao i za korisnika kredita – ne sme biti u procesu likvidacije, stečajnog postupka ili postupka reorganizacije i finansijske rekonstrukcije, ali i da nema blokadu dužu od 30 dana u kontinuitetu, odnosno 90 dana sa prekidima. Pored toga potrebno je da je u prethodnoj godini ostvario prihod u visini zahtevanog kredita. 
 • Jemac ne može biti lice zaposleno kod privrednog subjekta koji podnosi zahtev, kao ni u njegovim povezanim licima. 
 • Visina odobrenog kredita zavisi od broja radnika, tako da maksimalni iznos kredita može biti do 4.000.000 din ukoliko privredni subjekat ima jednog zaposlenog radnika (uključujući i osnivača). 
 • Minimalna pojedinačna vrednost opreme koja se zalaže kod fonda je 50.000 din.
 • Povezani privredni subjekti mogu koristiti jedan kredit koji je obezbeđen jemstvom povezanog lica, a ukoliko postoje ostali krediti potrebno ih je obezbediti drugim instrumentom. 

Šta je potrebno paušalcima za podnošenje zahteva za kredit?

Da bi paušalac aplicirao za kredit potrebno je da priloži određenu dokumentaciju. Deo dokumentacije može se naći na sajtu Fonda i to su:

 • Zahtev za odobrenje kredita 
 • Saglasnosti korisnika za pribavljanje izveštaja od Kreditnog biroa
 • Izjava o povezanim licima
 • Izjava o državnoj pomoći
 • Izjava o posedovanju imovine

Osim toga, potrebno je pribaviti sledeću dokumentaciju:

 • Dokaz o uplati naknade (600 din) za korišćenje usluga Kreditnog biroa 
 • Potvrda banke o ostvarenom prometu po dinarskom i deviznom računu, za prethodnu i odvojeno za tekuću godinu
 • Očitana lična karta (ili fotokopija ukoliko dokument nije čipovan)
 • Kartice kupaca i dobavljača sa obuhvaćenim prometom za 2019. godinu (nije jasno naznačeno, ali je naša pretopstavka da će u slučaju paušalaca biti dovoljna KPO knjiga)
 • Poresko rešenje za prethodne dve godine
 • U zavisnosti od instrumenta kojim se obezbeđuje kredit potrebna je dodatna dokumentacija naznačena u spisku potrebne dokumentacije. 

Kako se podnosi zahtev?

Zahtev i neophodnu dokumentaciju za apliciranje je potrebno skenirati i poslati na prijemzahteva_covid19@fondzarazvoj.rs. Original dokumentacija će se predavati prilikom potpisivanja ugovora. 

Prijem zahteva će se vršiti dok postoje sredstva, odnosno najkasnije do 10.12.2020. godine. Odluku po primljenim zahtevima Fond će doneti najkasnije do 31.12.2020. godine. 

Krajnji rok za realizaciju odobrenih kredita je 31.03.2021. godine. 

29 comments

 1. Postovanje, znate li mozda da li postoji mogucnost apliciranja za kredit za pausalce, ako je radnja osnovana krajem decembra 2019. godine, u a prva tri meseca 2020. godine ima promet 1 000 000 rsd. Da li to proveravam u poslovnoj banci ili? Pozdrav

 2. PKS je na sajtu blica odgovorilo da pausalci iz radnog odnosa imaju pravo na 3 minimalca. Prijavio sam se jos kad su objavili odgovor na to pitanje! Danas na sajtu PKS u „najcesca pitanja i odgovori 3“ stoji da nemaju. I sta sad da radim? Ko ce vracati novac sa kamatom i kaznom greskom onih (PKS) koji su i radili na uredbi?

  1. Poštovani,

   Kao paušalac iz radnog odnosa imate pravo samo na odlaganje obaveza. Ukoliko ste podneli prijavu za odabir banke, ona ne bi trebalo da se računa kao da ste se prijavili za mere. Svakako Poreska uprava je najavila da će nakon kraja meseca provervati ko ostvaruje pravo i da će prema tome biti izvršena plaćanja.

  1. Draga Maria,
   Jedan od kriterijuma je da vam najviši iznos odobrenog kredita može biti do 50% ostvarenog prometa u 2019. godini. Samim tim, naše mišljenje je da za kredit ne možete aplicirati ukoliko ste radnju osnovali u ovoj godini.

 3. Postovani,pausalac sam servis automobila prijavljen od 2012.Zbog nabavke nove opreme,novog objekta cesto sam bio u blokadi.Kakve su sanse za dobijanje kredita za nastavak daljeg poslovanja.
  Unapred hvala,
  Srdacan pozdrav,
  Zoran Dragojevic

  1. Dragi Zorane,

   Ako su sada izmirene sve obaveze možete aplicirati za kredit, a kolika je šansa da ćete dobiti zavisi od Fonda.

 4. Poštovana,

  Kako se tumači ovaj deo: „Osim toga podnosilac zahteva ne sme da ima blokadu računa dužu od 30 dana u kontinuitetu ili 90 dana sa prekidima u prethodnih godinu dana.“?

  Prethodnih godinu dana u odnosu na datum proglašenja vanrednog stanja, datum donošenja uredbe ili datum podnošenja zahteva za kredit za likvidnost?

 5. Kao vlasnik radnje imam platu 15400djn i placam doprinose oko 11000.da li ja imam pravo na 30360din ili se gleda moja minimalna plata od 15400din kao vlasnika trgovinske radnje.

  1. Dragi Srdjane,
   Ukoliko se vase pitanje odnosi na direktna davanja – vi ste u obavezi da platite porez i doprinose na zaradu koju isplatite sebi, bez obzira da li je ona isplacena iz vasih sredstava ili sa namenskog racuna, ukoliko isplacujete sebi licnu zaradu.

 6. Draga Sonja,

  ako bih dobio kredit kao pausalac, da li bih novac mogao podići u kešu na bankomatu tokom dve nedelje iz delova, pazeci na dnevni limit?

  Pozdrav!

  1. Dragi Marko,

   Ako ne postoje neki uslovi kredita koji ograničavaju korišćenje, vi slobodno raspolažete i sa tim novcem i možete ga dizati u okviru dnevnog limita.

 7. Postovani, da li znate kako mogu da proverim da li su dobili moj zahtev za kredit. Aplicirao sam za pomoc za vreme COVID-19. 08.05.2020. i jos uvek nista, niti sam odbijen niti sam dobio kredit, pa me zanima da li postoji broj telefona ili email gde mogu to da proverim. Hvala unapred.

   1. Hvala na odgovoru, redovno pratim sajt, cudi me da nisam dobio bilo kakav odgovor. Na telefon se ne javlja niko, zvao sam na vise brojeva.

 8. Pozdrav,

  Paušalac sam i aplicirao bih za kredit za likvidnost, pa me zanima nekoliko stvari.
  Da li sredstva koja budu odobrena ležu na moj uobičajen račun i mogu se koristiti kao bilo koj druga sredstva sa računa firme, ili se otvara namenski račun na koji sredstva ležu, i sa kog se ta sredstva mogu koristiti isključivo za održavanje likvidnosti i navedene troškove? Takođe, da li ako u prethodnom periodu nisam imao plaćanja prema dobavljačima, mogu navesti namenu sredstsva za plaćanje drugim dobavljačima koji se bave istom delatnošću kao i ja?

  Hvala unapred!

  Aleksandar

 9. ja se zovem maira Slavonskinm. Majka mi je rekla da ide na mrežu i naišla je na publikaciju jose luis zajma u kojoj se kaže da njezina zajmodavac široj javnosti daje zajam po vrlo niskim kamatama.
  Dakle, kontaktirao sam tvrtku putem njene e-adrese: (joseluisloans@gmail.com)
  koji je na postu koji je vidjela moja majka i tražio sam zajam od 8000 eura na razdoblje od 2 godine. Tvrtka mi je odgovorila i poslala mi sve uvjete svoje tvrtke koje sam pročitao i složio sam se s njima. Nakon odobravanja zahtjeva za zajam, primio sam obavijest od svoje banke da je moj bankovni račun, za koji sam izjavio da je plaćen, iznos od 8.000 eura. Otplatu kredita završio sam 18. prosinca, a zatim sam odlučio tražiti iznos od 32.000 eura za pokretanje vlastitog posla, koji sam dobio u svojoj banci
  Stoga bih htio iskoristiti ovu priliku i poslati poruku svima koji traže pouzdanog privatnog zajmodavca na Internetu da se prijave za kredite JoJe Luisa putem e-pošte: joseluisloans@gmail.com,
  Telefonski broj: +13075431042 možete ih kontaktirati i na Whatsappu: +13075431042 Također me možete kontaktirati ako trebate moju pomoć ili želite postaviti pitanja o tome kako sam dobio zajam. Evo moje e-pošte: (mairaivo250@gmail.com]

 10. Pročitajte moje svjedočenje
  Zovem se Tomislav Gordić. Majka mi je rekla da ide na mrežu i naišla je na publikaciju JOSE LUIS Loan koja kaže da njezino zajmodavce daje široj javnosti zajam po vrlo niskoj kamatnoj stopi. Stoga sam kontaktirao tvrtku putem njene e-adrese: (joseluisloans@gmail.co
  koja je na postu koji je vidjela moja majka i tražila sam zajam od 12.000 eura na rok od 2 godine. Tvrtka mi je odgovorila i poslala mi sve uvjete svoje tvrtke koje sam pročitao i složio sam se s njima. Nakon odobravanja zahtjeva za zajam, primio sam obavijest od svoje banke da je moj bankovni račun, za koji sam izjavio da je plaćen, iznosio 12.000 eura. Otplatu zajma završio sam u studenom, a zatim sam odlučio tražiti iznos od 32.000 eura za pokretanje vlastitog posla, koji sam nakon istih postupaka dobio na svoj bankovni račun
  Stoga bih iskoristio ovu priliku i poslao poruku svima koji traže pouzdanog privatnog zajmodavca na Internetu da bi se prijavili za zajam Jose Luisa putem e-pošte: (joseluisloans@gmail.com)
  Također me možete kontaktirati ako trebate moju pomoć ili me želite pitati kako sam dobio kredit. Evo moje e-pošte: [mairaivo250@gmail.com] ,,,,,,,

 11. Ja sam TJ, želio bih podijeliti izvanredno svjedočanstvo o tome kako sam dobio 2.000.000 eura, ZAJAM preko ELENE NINO kreditne investicije i sve vrste. ako ste zainteresirani za zajam kontaktirajte putem e-pošte: Elenanino0007@outlook.com

 12. Sind Sie finanziell depressiv? Auf der Suche nach einem DARLEHEN?

  Wir bieten Privatkredite, Geschäftskredite, Studentendarlehen, Autokredite und Bill Pay-Darlehen von ($)€5.000,00 bis ($)€5.000.000,00, Dollar/Euro, zu 3% Zinssatz. Kredite müssen legitimen und legalen Zwecken dienen.

  INFORMATIONEN ZUM KREDITNEHMER

  Ihre Namen ………………….
  Dein Land………………….
  Deine Stadt…………………..
  Ihr Zustand ……………………..
  Deine Adresse …………………
  Deine Arbeit ……………..
  Ihr Familienstand ………………..
  Geschlecht ………./Alter ……………………..
  Telefonnummer………………….
  Monatliches Einkommen……………………
  Laufzeit des Darlehens ……………………..
  Erforderlicher Darlehensbetrag……………..

  Vielen Dank und hoffen, bald von Ihnen zu hören, damit wir Ihnen die Darlehensbedingungen und den Tilgungsplan zusenden können.

  Unterschrift,
  Vorstandsvorsitzender
  Susanne Klatten.
  E-MAIL: financesus@hotmail.com

 13. Zdravo
  Izvinite zbog ovakvog načina da vas kontaktiram.
  Uzgred, ako ja napravim ovu publikaciju, samo da vidim da li jesi
  već ste imali koristi od finansiranja od 10.000 do 100.000 evra koje je pokrenula MMF banka u saradnji sa UN i Bankue BCE de FRANCE da vam pomogne sa bespovratnim grantom za vaše projekte ili za sve vaše potrebe i podstakne profitabilno poslovanje za kolekciju ove nove godine i pomozite porodicama, završite onlajn kreditima koji prate prevaru. Kontaktirajte me za više detalja putem e-pošte: annakristinkristinsdottir94@gmail.com

  VhatsApp: +447362038840

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *