Kako posluju frilenseri: Hrvatska

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

Frilenseri su važna zajednica i deo privrede svakog društva, odnosno države. Broj ljudi koji se odlučuju za frilensing je u stalnom porastu. Međutim način na koji oni posluju su drugačije uređeni u različitim državama. Istraživali smo na koji način posluju frilenseri u drugim državama, kako bismo mogli da uporedimo različite prakse.

Frilenseri u Hrvatskoj

Legitiman rad frilensera u Hrvatskoj je moguć iako se ne registruju. Dovoljno je samo da zaključe Ugovor o delu. Podvrsta Ugovora o delu je Autorski ugovor. Druga mogućnost koju imaju na raspolaganju je registracija – kao preduzetnik.

Ugovor o delu

Ugovor o delu predstavlja građanskopravni ugovor kojim se određuje obavljanje jednokratnog posla u određenom vremenskom roku i za određenu ugovorenu naknadu. Kod ovakvih ugovora uz neto naknadu obračunava se i porez na dohodak od 24%, doprinosi za zdravstveno osiguranje 7,5% i doprinosi za penziono osiguranje 10%.

Autorski ugovor

Kao što je već napomenuto podvrsta Ugovora o delu je Autorksi ugovor, i on je uređen Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima. Autorska dela predstavljaju originalna, duhovna (intelektualna) ostvarenja iz književnog, umetničkog i naučnog područja.  Velika prednost ovih ugovora je što imaju neoporezivi prihod i čine ih troškovi koji se odbijaju od bruto zarade i ne podležu oporezivanju. Za autorska dela oni iznosi 30%, a za ugovore za umetničko delo 55%. Porez na dohodak iznosi 24%, doprinosi za zdravstveno osiguranje 7,5% i doprinosi za penziono osiguranje 10%

Troškovi frilensera u Hrvatskoj – ugovor o delu

Iznosi poreza i doprinosa za oba ova ugovora mogu se izračunati i uz pomoć kalkulatora.

Preduzetnici

Ako se frilenser odluči da postane preduzetnik najpovoljnije rešenje je da se registuje kao „paušalac“. Uslovi koje frilenseri moraju ispuniti da bi se ovako registrovali su:

  1. da nisu obveznici poreza na dodatu vrednost
  2. da njihov godišnji prihod ne prelazi 40.000 evra 
Troškovi frilensera paušalaca u Hrvatskoj

Frilenseri preduzetnici i porez

Da bi se paušalci oporezovali, prvo je neophodno odrediti godišnju poresku osnovicu, pa tek onda primeniti poresku stopu od 12%

  1. Za one preduzetnike koji zarade manje od 11.226 evra godišnje (933 evra mesečno) , porez na dohodak iznosi 202 evra (16.83 evra mesečno)
  2. Od 11.226- 15.187 evra, porez na dohodak je 273 evra (22,7 evra mesečno)
  3. Od 15.188-  19.744 evra, porez na dohodak je 355 evra (19,5 evra mesečno) 
  4. 19.745- 30.374 evra, porez na dohodak je 547 evra (45,5 evra mesečno)
  5. Od 30.375 do 40.000 porez na dohodak je 713 evra (59,4 evra mesečno)

Frilenseri preduzetnici i doprinosi

Paušalci kojima je to jedino zanimanje obavezni su sami da plaćaju doprinose.

Za penziono osiguranje: 20%

Za zdravstveno osiguranje: 16,5%

Za obračun doprinosa takođe postoji osnovica, koju propisuje država i za 2020. godinu ona je iznosila 3.496, 80 kuna (461,8 evra). To znači da su doprinosi za paušalce fiksni, i kada se primene stope doprinosa oni iznose 168,5 evra mesečno.

Kao što možemo primetiti, način poslovanja frilensera u Hrvatskoj je dosta sličan poslovanju frilensera u Srbiji. Ovo konkretno znači da ni Hrvatska, ni Srbija nisu donele nove zakone koji će omogućiti lakši način poslovanja frilensera, već su obe njihovo poslovanje prilagodile starom poreskom sistemu. Ovo će svakako biti izazov za obe zemlje u budućnosti.

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *