Kako posluju frilenseri: Albanija

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

Frilenseri su važna zajednica i deo privrede svakog društva, odnosno države. Broj ljudi koji se odlučuju za frilensing je u stalnom porastu. Međutim način na koji oni posluju su drugačije uređeni u različitim državama. Istraživali smo na koji način posluju frilenseri u drugim državama, kako bismo mogli da uporedimo različite prakse.

Frilenseri u Albaniji

U Albaniji prosečna zarada frilensera se kreće od 561 evra (najniži prosek) do 1218 evra (najviši prosek). Takođe, statistika pokazuje da žene u Albaniji u proseku imaju manji prihod za 7%. Pojedinci koji imaju prebivalište u Albaniji podležu porezu na svoj svetski prihod, dok nerezidenti podležu porezu samo na dohodak ostvaren iz albanskih prihoda.

Rezidentima u Albaniji se smatraju:

  • Pojedinci koji imaju prebivalište, porodicu i vitalne interese u Albaniji
  • Albanski državljani koji služe na konzularnom, diplomatsko ili sličnom položaju van Albanije
  • Pojedinci koji u Albaniji borave uzastopno ili neredovno najmanje 183 dana tokom poreske godine, bez obzira na nacionalnost ili zemlju od vitalnog interesa. 
Troškovi poslovanja frilensera u Albaniji

Frilenseri u Albaniji imaju mogućnost da posluju kao samozaposleni i da se registruju u Nacionalnom poslovnom centru. Obaveze frilensera u Albaniji su da plate porez na dohodak, kao i doprinose koji podrazumevaju socijalno i zdravstveno osiguranje.

Frilenseri i porez

U Albaniji frilenseri plaćaju porez na dohodak u zavisnosti od visine prihoda:

  • 0- 244 evra – ne podleže oporezivanju (ovo je učinjeno izmenom zakona iz 2014. godine)
  • 245 – 1.217 evra, poreska stopa je 13%
  • preko 1.218 evra plaća se 126,65 evra + 23% za iznos preko 1.218 evra

Takođe, postoji mogućnost odbijanja troškova poslovanja. Porez na dohodak se obračunava na godišnju zaradu, ali se plaćaju akontacije unapred.

Frilenseri i doprinosi

Centralna institucija za doprinose je Institut za socijalno osiguranje

Samozaspolena lica koja se smatraju frilenserima moraju da obračunaju i uplate doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje. Osnovica za doprinose je minimalna referentna osnovica zarade koja se utvrđuje odlukom Veća ministra. Ove minimalne referentne zarade za doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje variraju od 334,90 evra do 720,94 evra, u zavisnosti od vrste profesije, radnog iskustva profesionalca, statusa licence i specifične oblasti u kojoj obavlja delatnost. 

Stope koje se primenjuju su:

  • za socijalno osiguranje 23%
  • za zdravstveno osiguranje 3,4%

To znači da najmanji iznos koliko frilenseri mogu da plate za doprinose u Albaniji je 88,42 evra. Dok bi najviši iznos bio 190,33 evra. 

O načinu poslovanja frilensera u Albaniji istakli bismo tri pozitivne stvari. Prva je što postoji prihod koji ne podleže oporezivanju, jer je to podsticaj u početnim godinama poslovanja. Primer takve prakse mogli smo da vidimo i u drugim državama, poput Velike Britanije. Druga se odnosi na to što postoji progresivna stopa oporezivanja, koja zavisi od visine prihoda. I treća je što obaveze za doprinose nisu velike, što znači da ne predstavljaju veliko opterećenje za poslovanje frilensera u Albaniji.

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *