Kako posluju frilenseri: Severna Makedonija

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

Frilenseri su važna zajednica i deo privrede svakog društva, odnosno države. Broj ljudi koji se odlučuju za frilensing je u stalnom porastu. Međutim način na koji oni posluju su drugačije uređeni u različitim državama. Istraživali smo na koji način posluju frilenseri u drugim državama, kako bismo mogli da uporedimo različite prakse.

Frilenseri u Severnoj Makedoniji

Frilenseri u Severnoj Makedoniji imaju obavezu da prijave godišnji prihod, kako bi bili oporezovani, slično kao i u Bugarskoj. Neophodno je da prijave prihod preko e Uprave radi potvrde ili ispravke popunjene poreske prijave za dohodak fizičkog lica. 

Troškovi poslovanja frilensera u Makedoniji

Frilenseri i porez

Porez na dohodak se plaća na godišnjem nivou. Prihod se prijavljuje elektronskim putem. Poreska osnovica za utvrđivanje poreza na dohodak je zbir bruto prihoda koji se umanjuje za:

Porez na dohodak se plaća po progresivnim stopama, i to: 

  • na godišnji prihod do 17.550 evra poreska stopa je 10%
  • na godišnji prihod od 17.550 evra poreska stopa je 15% 

Frilenseri u doprinosi

Fizička lica koja pružaju usluge preko interneta su u obavezi da plaćaju doprinose.

Zakon o obaveznim doprinosima za socijalno osiguranje utvrđuje minimalnu i maksimalnu osnovicu za plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje.

Minimalna osnovica za obračun doprinosa je 50% od prosečne zarade u Severnoj Makedoniji. U Severnoj Makedoniji ona trenutno iznosi 670 evra, što znači da će minimalna osnovica za doprinose biti 335 evra. Najmanji iznos koji se može uplatiti u Severnoj Makedoniji za doprinose je 93,7 evra.

Maksimalna osnovica za doprinose frilensera je 12 prosečnih plata, što iznosi 8.040 evra. To znači da je najveći iznos koji može da se plati za doprinose u Severnoj Makedoniji 2.251 evra.

Doprinosi koji se plaćaju su:

  • Penzijsko i invalidsko osiguranje 18,8%
  • Zdravstveno osiguranje 7,5%
  • Osiguranje u slučaju nezaposlenosti 1,2%
  • Dodatno zdravstveno osiguranje 0,5%

Severna Makedonija je zemlja koja je prepoznala potencijal frilensera, i u velikoj meri olakšala njihovo poslovanje. Kao veoma povoljnu okolnost istakli bismo što nerezidenti Severne Makedonije mogu da se registuju u njoj i posluju legalno bez obaveze plaćanja doprinosa. To znači da digitalni radnici koji se registruju u Severnoj Makedoniji i nisu njeni rezident mogu poslovati legalno samo ako plate porez na dohodak, što su prilično povoljni uslovi. 

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.

One comment

  1. Poštovanje Mina.
    Verujem da ste detaljno proučili Makedonske zakone. Želim samo da vas pitam da li je možda u međuvremenu došlo do nekih izmena?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *