Kako raspolažem novcem kao paušalac?

Već ste mnogo puta mogli videti u našim tekstovima kako naglašavamo da paušalac ima obavezu da pravda svoje prihode, kreiranjem faktura, ali ne i svoje troškove, kao i da nema obavezu da vodi knjige i predaje godišnje bilanse. Prema Zakonu o porezu na dohodak građana (član 43.), jedina njegova obaveza je vođenje poslovne knjige o ostvarenom prometu tj. KPO knjige.

Upravo se u tome ogleda i jedna od glavnih prednosti paušalca – što je on slobodan da raspolaže svojim novcem kako želi i bez pravdanja svojih troškova, ali naravno poštujući odgovarajuća pravila.

 

Prebacivanje novca na račun fizičkog lica

Jedini transfer novca koji je ovde dozvoljen jeste između preduzetničkog i ličnog računa paušalca, što znači da on sebi može potpuno slobodno prebacivati novac. Ono što buni mnoge jeste – šta znači ovo prebacivanje i da li je to njihova plata? Odgovor je ne, ovo se ne vodi kao plata, jer on nije zaposleni već vlasnik preduzetničke radnje i on nema ličnu zaradu, već zaradu agencije. Tako da sav novac koji paušalac koristi je zapravo materijalni trošak njegove paušalne radnje.

 

Prebacivanje novca na račun pravnog lica – plaćanje troškova

Paušalac može da potpuno slobodno plaća svoje troškove sa preduzetničkog računa – transakcije su dozvoljene ka bilo kom pravnom licu. U ovom slučaju je bitno napomenuti da nije dozvoljeno vršiti transakcije u devizama sa domaćim licima, tj. nije dozvoljeno da primate devizne uplate niti da ih šaljete bilo kome ko je iz Srbije. Ako vršite plaćanje unutar zemlje, plaćate u dinarima; ako vršite plaćanje ka inostranstvu, vršite u devizama. Izuzetak od ovog pravila postoji u dva slučaja, o kojima govorimo u narednom poglavlju.

 

Podizanje gotovine

Kada je u pitanju podizanje gotovine sa računa, postoji samo jedan limit koji je potrebno ispoštovati i to je 150.000 din. u jednom danu. Ukoliko paušalac podigne veću sumu u toku jednog dana, biće potrebno da dostavi banci i fakturu kojom može opravdati podizanje tolike sume novca.

 

Što se tiče deviza, njih je moguće preuzeti sa računa samo u dva slučaja.

U Srbiji nije dozvoljeno vršiti plaćanje drugom domaćem licu u devizama, bilo fizičkom bilo pravnom, izuzev u slučajevima kada se plaća zakup ili troškovi službenog puta.

Samim tim, da bi paušalac podigao devize sa svog računa u banci, morao bi da dostavi ili ugovor o zakupu ili odluku o službenom putu, u zavisnosti od toga za šta mu je novac potreban.

 

*Napomena: Ukoliko koristite karticu neke institucije elektronskog novca, kao npr. Payoneer karticu, možete podizati novac sa ove kartice i koristiti je za plaćanje unutar zemlje, jer se njenim korišćenjem automatski vrši konverzija novca u dinare i zapravo radite ono što smete, vršite transakciju u dinarima i podižete sa kartice dinare.

 

 

24 comments

  1. Šifre plaćanja koje možete koristiti za prebacivanje novca na lični račun je 241 ili 289.
   Što se vas tiče svejedno je koju ćete šifru koristiti, ali u nekim bankama ukoliko želite da dobijete kredit ili dozvoljeni minus, traže da ovi prenosi budu sa šifrom 241.

 1. Da li paušalac sme da prebaci više od 150000 dinara na svoj privatni račun u jednoj transakciji ili jednom danu? S obzirom da slobodno raspolaže novcem, ne vidim prepreku. Imajući u vidu potrebu za pravdanjem fakturom u slučaju podizanja gotovine, deluje da neke prepreke ipak postoje. Ideja je da prebacim novac na privatni, i raspolažem njim kad mi zatreba, bez ograničenja u pogledu iznosa. Najbanalniji primer je želja da novac privatno stavim na štednju u slučaju da iskoči dobra ponuda.

  1. Ne, i prebacivanje novca sa preduzetničkog na lični račun i podizanje gotovine podležu limitu od 150.000 dinara dnevno.
   Ukoliko želite da raspolažete slobodno svojim novcem kad god vam zatreba, možete ga svaki dan prebacivati na svoj lični račun, pa ga zatim odatle koristiti za štednju ukoliko iskoči dobra ponuda.
   Moraju ipak postojati neka ograničenja, jer se radi o velikim sumama novca i banka nije slobodna da pruža velike transakcije bez ikakvog praćenja ili ograničenja.

   1. Nisam siguran da je ovo tačno, prebacivao sam veće sume novca na svoj privatni račun u jednom danu i nisam imao nikakvih problema. Da napomenem da sam prošao vrlo detaljne poreske kontrole posle toga. Jedino ne može keš sa računa paušalca preko 150.000 din dnevno, ali bezgotovinski može bez limita.

    1. Dragi Dušane, drago mi je da niste imali problema. Moguće je da neki inspektori neće praviti problem ako prebacujete više od limita i da ste imali sreće da je to baš vaš inspektor. Moj savet je, da ipak novac koji prebacujete na lični račun bude u okviru limita od 150.000 din. To je savet koji smo dobili i od Poreske uprave, pa verujem i da je naispravniji način.

  1. Uroše, u inostranstvu možete slobodno plaćati evrima, bez konverzije. Plaćanja u zemlji moraju biti u dinarima, zato je neophodna konverzija, dok gotovinu u devizama možete podići samo za potrebe poslovnog puta ili plaćanja zakupa.

   1. Pozdrav!
    Kod mene je situacija da imam racun u Erste banci i koristim Erste business Visa karticu. Receno mi je da kad dodje devizni priliv, ja ga moram prebaciti na dinarski racun da bih uopste mogla da koristim novac sa kartice, bilo u inostranstvu ili kod nas. Sto znaci da ja pretvaram evre i dinare, pa onda ako u inostranstvu kupim Rituals kreme, mmm, onda mi konvertuje iz dinara i evre i koliko sam primetila, skida novac sa dinarskog dela racuna, ne onog deviznog cini iznos jos uvek nisam prebacila u dinare.
    Mozemo iz banke podici novac u evrima ako ih pravdamo kako ste rekli, zakup ili put i troskovi, ali kako novac zadrzati na deviznom racunu i placati u inostranstvu? Ili je to do Erste banke ili mi je nesto ipak promaklo?

    1. Draga Tijana, kada je plaćanje karticom u pitanju, funkcionisanje zavisi od banke do banke. Najbolje je da proverite sa svojim bankarom da li postoji mogućnost da se izbegne dupla konverzija ili da se raspitate u drugim bankama koji su uslovi.

 2. *Napomena: Ukoliko koristite karticu neke institucije elektronskog novca, kao npr. Payoneer karticu, možete podizati novac sa ove kartice i koristiti je za plaćanje unutar zemlje,

  Kako ovakve kartice tretira nas poreski sistem? Trosenjem sa ovih kartica, unutar nase zelje, ti se identifikujes nasem platnom sistemu gde mozes postati element poreskih inspektora koje moze zanimati poreklo takvog novca. Stim u vezi se smatra da si prihod ostvario u SRB a nisi platio porez ili?

  1. Dragi Nenade, vi ste svakako u obavezi da izdate fakturu za novac koji primite na Payoneer nalogu, jer se on (Payoneer) posmatra kao drugi devizni račun. Na taj način „opravdavate“ novac koji koristite. Možete o tome više pročitati u našem drugom tekstu.
   Isto je kao kada primate novac na devizni račun, pa izvršite konverziju da biste koristili dinare. Vi izdajete fakturu samo za deviznu uplatu. Tako je i u ovom slučaju, samo se konverzija vrši automatski.
   Poreska uprava ima pravo da trži listing uplata sa Payoneer naloga i na taj način može izvršiti proveru, ali se dodatni porez ne plaća.

 3. Hvala na informacijama. Blog je odličan.

  Imam jedno dodatno pitanje. Kada se radi o prebacivanju novca na račun fizičkog lica (vlasnika) da li postoji neki limit koliko novca sme da se prebaci odjedanput? Kao npr. sto ima limit za gotovinu 150.000 dnevno.

  Hvala

  1. Hvala vam, drago mi je da vam je od pomoći 🙂
   Da, i prebacivanje na lični račun podleže istom limitu od 150.000 dinara dnevno.

 4. Da li mogu evre sa mog deviznog racuna da prebacim na isto moj devizni racun u nekoj drugoj banci?
  Hteo bi da iskoristim povoljniju kursnu listu druge banke kad bi ih eventualno prebacivao u dinare

  1. Poštovani, ukoliko govorite o preduzetničkom deviznom računu u drugoj banci, možete prebaciti novac. Samo imajte u vidu da su provizije u ovom slučaju uglavnom visoke i proverite da li bi vam takav potez bio isplativ.

 5. Poštovani, cuo sam da moram da pazim na limit od 2 200 000 dinara, da li imate informacije o tome? Kao da iznad toga pravdam troskove gotovinskim racunima i slicno. Sta ciniti? 😊

  1. Dragi Daniele, kao paušalac ne pravdate troškove bez obzira na njihovu visinu i dokle god poslujete u okviru limita od 6, odnosno 8 miliona. To su ujedno i jedini limiti koji postoje kod paušalaca. Ukoliko prekoračite neki od ovih limita menja se način vašeg poslovanja o čemu možete pročitati ovde.

 6. Postovani,
  Da li smem prenositi novac sa svog privatnog racuna na poslovni, bez pravdanja?
  Pausalac sam, preduzetnik.
  Hvala Vam unapred!

  1. Dragi Novice,

   Možete bez problema prebaciti novac sa privatnog računa na poslovni. U tom slučaju potrebno je da imate Ugovor o pozajmici (koji potpisujete vi kao vlasnik preduzetničke radnje i vi kao fizičko lice).

 7. Poštovana Dajana,

  Nakon razgovora sa više knjigovođa koji imaju podeljeno mišljenje, kao i nakon čitanja vašeg bloga i dalje mi nije jasno sledeće:
  1. Iz kog razloga se ne može prebacivati novac na tuđi fizički račun sa poslovnog, ako se troškovi ni u kom slučaju ne moraju pravdati?
  2. Da li se putem poslovnog računa mogu plaćati računi u tuđe ime? (primer: podstanar plaća račune u ime stanodavca)

  Hvala vam unapred na odgovoru!

  1. Dragi Saša,

   Za prebacivanje novca sa preduzetničkog računa na račun drugog fizičkog lica mora postojati osnov, odnosno ugovor po kojem se novac uplaćuje, a to podrazumeva da za tu uplatu potrebno obračunati i platiti porez. Sa svog preduzetničkog računa možete plaćati račune kao u primeru koji ste naveli.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *