Kako se prijaviti za subvencije za fiskalnu kasu?

Rok za prijavu za subvencije za fiskalnu kasu ističe 31.01.2022. godine. Prijava se vrši u dva koraka putem portala e-Porezi. Podsećamo da novi Zakon o fiskalizaciji počinje sa primenom 01. maja.

Ko može da se prijavi za subvencije za fiskalnu kasu?

Pravo da apliciraju za program imaju obveznici registrovani zaključno sa 29.10.2021. godine. Obveznici kojima je privremeno oduzet PIB, kao i korisnici javnih sredstava nemaju pravo na korišćenje finansijske podrške.

Pravni subjekti koji ostvare pravo na pomoć imaju rok od 6 meseci od početka primene Zakona o fiskalizaciji (tačnije do 01.05.2022. godine) počnu da evidentiraju promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja. U suprotnom gube pravo na pomoć i u obavezi su da vrate uplaćen novac sa kamatom.

Prvi korak – prijava poslovnog prostora

Da biste mogli da podnesete prijavu za subvenciju, potrebno je prvo da prijavite poslovni prostor. Obratite pažnju da ćete tek dan nakon podnošenja ove prijave biti u mogućnosti da podnesete prijavu za subvenciju.

Detaljne instrukcije za prijavu poslovnog prostora pogledajte u tekstu:

Drugi korak – prijava za subvencije za fiskalnu kasu

24h od uspešne prijave prostora, možete podneti prijavu za subvencije. Na portalu e-Porezi birate FIP EFU – Finansijska podrška za nabavku elektronskih fiskalnih uređaja.

Ako tek počinjete sa fiskalizacijom, birate – „Nov obveznik fiskalizacije„, unosite broj lokacija u kojima će se nalaziti fiskalni uređaji i birate račun na koji će biti uplaćena sredstva.

Ukoliko ste već obeveznik fiskalizacije birate opciju – „Postojeći obveznik fiskalizacije„, unesite podatke o broju fiskalnih uređaja i lokacija i birate račun na koji će biti uplaćena sredstva. Nakon toga, unosite identifikacione brojeve fiskalnog modula kase (IBFM). Za unos koristite velika latinična slova.

Postojeći obveznik fiskalizacije

Kada podnesete prijavu i ona dobije status „Podneta„, nije moguće menjati je ili podneti drugu.

Šta nakon podnešenja prijava?

Nakon podnošenja ove dve prijave u sandučetu dobijate obaveštenja koja su vam neophodna za kupovinu fiskalnog uređaja. Ne morate čekati da vam sredstva budu uplaćena kako biste kupili fiskalni uređaj. Novac će svakako biti na vašem računu i nije potrebno ništa dodatno da radite po tom pitanju. Za samo instalaciju i postavljanje uređaja obratite se serviserima fiskalnih uređaja.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *