Novi zakon o fiskalizaciji

Novi Zakon o fiskalizaciji počinje sa primenom od počeka 2022. godine. Njime je predviđeno nekoliko novina vezanih za rad sa fiskalnim kasama. Jedna od najvećih izmena tiče se promene šifri delatnosti koje će biti osobođene fiskalne kase.

Update: Od 01.11.2021. godine obveznici će moći da se prijave za prelazak na novi model fiskalizacije, a krajnji rok za prelazak je produžen do 30.04.2022. godine.

Šta donosi novi Zakon o fiskalizaciji?

Novim Zakonom tebalo bi da se omogući efikasnije poslovanje, smanjenje administracije i troškova i lakša kontrola. To će biti omogućeno uvođenjem elektronskog fiskalnog uređaja, koji radi online, a podatke o evidentiranom prometu, odnosno o izdatim fiskalnim računima, šalje Poreskoj upravu u trenutku izdavanja. To znači da će za rad sa fiskalnom kasom biti neophodna internet konekcija, ali je predviđeno da se u slučaju prekida interneta ili njegove nedostupnosti, podaci o prometu čuvaju u internoj memoriji dok se ne dostave Poreskoj upravi (najkasnije u roku od 5 dana).

Obveznik fiskalizacije je svaki preduzetnik (paušalac ili knjigaš) i pravno lice. Oni su u obavezi da evidentiraju svaki pojedinačno ostvaren promet na malo, nezavisno od načina plaćanja (gotovina, kartica, čekovi…) kao i za primljene avanse za budući promet. Dakle, ako radite samo sa pravnim licima i preduzetnicima, nije vam potrebna fiskalna kasa. Međutim, ako radite sa fizičkim licima, najverovatnije će vam biti potrebna.

U slučaju da dođe do promene podataka o poslovnom prostoru ili ukoliko se obustavi obavljanje delatnosti, potrebno je prijaviti Poreskoj upravi u roku od 24 sata od nastanka promene.

Članom 5. ovog Zakona propisanu su podaci koje fiskalni račun mora da sadrži, što je još detaljnije definisano Pravilnikom.

Poreska uprava objavila je Tehnički vodič sa uslovima i elementima fisklanog uređaja, kojim su detaljnije opisani sadržaj i izgled fiskalnog računa, bezbednosni elementi i sl.

Delatnosti oslobođene upotrebe fiskalnog uređaja

Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, predviđene su delatnosti koje od naredne godine neće morati da koriste fiskalnu kasu. To su:

Šifra delatnostiOpis
49.31Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika
49.32
Taksi prevoz
51.10
Vazdušni prevoz putnika u delu koji se odnosi na međunarodni prevoz putnika;
52.21
Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju
53.10
Poštanske aktivnosti javnog servisa
61Telekomunikacije
64Finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova
65Osiguranje, reosiguranje i penzijski fondovi, osim obaveznog socijalnog osiguranja
66Pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga i osiguranju
69.10Pravni poslovi izuzev aktivnosti javnih beležnika i izvršitelja
75.00Veterinarske delatnosti - Primarna terenska zdravstvena zaštita životinja, poslovi iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja, poslovi dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja
84.30Obavezno socijalno osiguranje
85Obrazovanje, osim delatnosti iz grane 85.5 - Ostalo obrazovanje
86Zdravstvene delatnosti - zdravstvene usluge koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja
87Socijalna zaštita sa smeštajem
88Socijalna zaštita bez smeštaja
92Kockanje i klađenje u delu koji se odnosi na igre na sreću čiji je priređivač Državna lutrija Srbije, kao i za igre na sreću za koje priređivač u elektronskoj formi dostavlja podatke o izvršenom prometu organu nadležnom za igre na sreću, u skladu sa propisima;
94.91Delatnost verskih organizacija

Osim toga, upotrebe fiskalnog uređaja/kase oslobođene su i:

  1. Delatnosti iz Zakona o komunalnim delatnostima, osim upravljanja grobljima i sahranjivanje; pogrebne delatnosti i pružanja usluga na pijacama: izdavanje u zakup objekata, tezgi i prostora na njima
  2. Poslovi iz Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata, osim kamenorezačkog zanata
  3. Pojedine delatnosti u okviru sledećih grupa, i to: 47.99 Ostala trgovina na malo izvan prodavnica, tezgi i pijaca – prodaja preko putujućih prodavaca – ulična prodaja sladoleda, lozova, kokica i štampe – kolporteri; 96.09 Ostale nepomenute lične uslužne delatnosti – aktivnost čistača cipela, nosača, lica za naplatu parkiranja automobila

Kasu neće morati da upotrebljavaju fizička lica koja prodaju sopstvene poljoprivredne proizvode na pijačnim tezgama. Isto važi i za obveznike koji svoje usluge naplaćuju izdavanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon…).

Ukoliko je vaša delatnost oslobođena upotrebe fiskalne kase, ali pružate usluge iz delatnosti koje to nisu, promet tih usluga morate evidentirati preko fiskalne kase.

U odnosu na uredbu koja je trenutno na snazi, novom Uredbom, značajno je smanjen broj delatnosti koje su oslobođene upotrebe fiskalne kase.

Zabrana vršenja delatnosti

Ukoliko se u procesu kontrole utvrde nepravilnost u radu, može se izreći zabrana rada:

  • do 15 dana – ukoliko se utvrdi nepravilnost prvi put
  • do 90 dana – ukoliko se utvrdi nepravilnost drugi put
  • do godinu dana – ukoliko se utvrdi nepravilnost treći put

Zabrana rada izriče se za poslovni prostor u kojem je utvrđena nepravilnost. Osim zabrane rada, predviđene su i novčane kazne od 300.000 do 2.000.000 dinara (predviđene članovima 15. – 18. Zakona).

Kao što smo već napomenuli, odredbe novog zakona odnose se na sve preduzetnike i pravna lica. Ukoliko vaša delatnost prema novoj Uredbi nije oslobođena upotrebe fiskalne kase, od naredne godine bićete u obavezi da je koristite ako poslujete sa fizičkim licima. Država će subvencionisati nabavku novih uređaja, o čemu više možete pročitati ovde.

10 comments

      1. Interesuje me da li je za sifru delatnosti ,,1391 heklanje i kukicanje ,, potrebna fiskalna kasa.U ,,Правилнику о одређивању послова који се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности,, stoji da ovo spada pod domacu radinost i da nije potrebna fiskalna kasa.Da li sam u pravu.
        Hvala

    1. Zar već nije trebalo? Kod kog god zubara da sam išao imao je fiskalnu kasu i izdavao račune.
      Proverio sam ih par u APR-u i pod tom šifrom su 8623.

      Da moraćete ako radite sa fizičkim licima, stoji i u gornjem tekstu.

      1. Oно што мене буни је да пише горе да су делатности у оквиру
        86 Zdravstvene delatnosti – zdravstvene usluge koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ослобођене обавезе фискализације а ту спада и приватни зубари.

  1. Zamolila bih Vas da mi potvrdite da li sam u pravu: ja radim preko Upworka, a kako sam registrovana kao preduzetnik pausalac sve fakture izdajem njima. To bi znacilo da nisam u obavezi da imam fiskalnu kasu (jer je Upwork pravno lice)?
    Hvala unapred na odgovoru!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *