Koja prava ima preduzetnik iz Zakona o zdravstvenom osiguranju?

Preduzetnik, kao i svi drugi oblici poslovanja u Srbiji imaju obavezu plaćanja poreza i doprinosa. Doprinose  u našoj državi je obavezno plaćati i uređeni su Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Postoje tri vrste doprinosa koje plaćate i na osnovu njih dobijate određena prava, i to su:

  1. Penzijsko i invalidsko osiguranje
  2. Zdravstveno osiguranje
  3. Osiguranje u slučaju nezaposlenosti

Već smo rekli da je plaćanje doprinosa za sve obavezno, ali ipak najveći obim prava ostvaruju lica koja su angažovana preko ugovora o radu. U daljem tekstu obradićemo doprinose koje plaćaju preduzetnici za zdravstveno osiguranje, i pokazati koja prava ostvaruju.  

Kada preduzetnik uplati doprinose za zdravstveno osiguranje, on dobija određena prava iz Zakona o zdravstvenom osiguranju. Na slici možete videti koja su to prava. 

Da li imate prava ukoliko se odlučite da privremeno prekinete obavljanje delatnosti?

Na osnovu člana 50, stava 2. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje preduzetnici imaju mogućnost da nastave da plaćaju doprinose i u periodu kada ne obavljaju delatnost. Na vama je da izaberete da li ćete prestati da plaćate doprinose i na taj način nećete moći da uživate prava iz socijalnog osiguranja, ili ćete se odlučiti da nastavite da plaćate doprinose, čime nećete izgubiti svojstvo osiguranika, jer se ne podnosi odjava sa osiguranja. Obratite pažnju jer ukoliko se odlučite da nastavite da plaćate doprinose za socijalno osiguranje u toku perioda kada ne obavljate delatnost to opredeljenje ne možete menjati u toku perioda prekida.

S druge strane, ukoliko ste se odlučili da prestanete da plaćate doprinose, imate opciju da plaćate samo zdravstveno osiguranje. Zakon o zdravstvenom osiguranju u članu 17, stavu 2. propisuje da preduzetnik kome je prestalo svojstvo osiguranika za vreme privremene odjave obavljanja delatnosti može da se uključi u obavezno zdravstveno osiguranje radi obezbeđivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sebe i članova uže porodice. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *