DVE POZITIVNE PROMENE ZA MAME PREDUZETNICE

Mame preduzetnice su od avgusta 2023. godine u nešto povoljnijem položaju kada je u pitanju ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo, jer je počeo sa primenom izmenjen i dopunjen Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom

Kakva prava imaju mame preduzetnice?

Prava preduzetnica nisu izjednačena sa pravima zaposlenih žena, zbog čega su one u nepovoljnijem položaju. 

Inicijativa “Digitalne zajednice” “I preduzetnice su mame” je prepoznala pet razlika između zakonskih prava koja imaju trudnice i porodilje koje su u radnom odnosu i onih koja ostvaruju preduzetnice. 

Koje su to razlike?

  • Iznos naknade za vreme trudničkog bolovanja – da bi ostvarila pun iznos naknade zarade, preduzetnica bi morala da svoju radnju stavi u mirovanje. Ako bi radnja nastavila poslovanje, preduzetnica bi bila u obavezi da angažuje poslovođu. U tom slučaju ona dobija samo 50% naknade.
  • Radni staž – za vreme porodiljskog i odsustva radi nege deteta, preduzetnicama se ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje. Time one gube radni staž u trajanju od godinu dana.
  • Odustvo radi nege detata za treće i svako sledeće dete – preduzetnice su imale pravo na porodiljsko odnosno odsustvo radi nege deteta u trajanju od godinu dana. Za zaposlene žene trajanje odsustva u ovom slučaju je dve godine.
  • Pravo da se prenese odsustvo radi nege deteta na partnera – partner preduzetnice nije mogao da preuzme odsustvo sa rada radi nege deteta.
  • Zagarantovana minimalna zarada – za razliku od zaposlenih žena, kod preduzetnica ne postoji zagarantovana minimalna zarada tokom porodiljskog odsustva. 

Posle sastanka radne grupe u koju su ušli predstavnici civilnog sektora i resorsorsnih ministarstava pokrenut je postupak izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Koje su izmene usvojene?

Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje se primenjuju od 1. avgusta 2023, usvojene su dve promene:

  • Pravo da se prenese odsustvo radi nege deteta na partnera – partner preduzetnice sada može da preuzme brigu o detetu. Ukoliko ona želi da se vrati na posao, nakon što beba napuni 3 meseca, može preneti pravo na supružnika.
  • Odsustvo radi nege deteta za treće i svako sledeće dete – za treće i svako sledeće dete preduzetnice sada imaju pravo na odsustvo u trajanju od dve godine uz pripadajuću naknadu.

Ovim izmenama napravljene su značajne promene u poboljšanju položaja preduzetnica. Međutim, njihova prava još uvek nisu izjednačena sa pravima zaposlenih žena. Očekujemo i pratimo dalji razvoj situacije.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko ostvarivanja prava na trudničko ili porodiljsko odsustvo pišite nam na office@pausal.rs.

12 comments

    1. Da, odnosi se na mame koje su preduzetnice, ali promene koje su usvojene nisu uticale na način obračuna naknade tokom odustva.
      Kada je u pitanju trudničko bolovanje, naknada se određuje na osnovu proseka 12 meseci sa poreskog rešenja, a u slučaju porodiljskog gleda se prosek 18 meseci, koji se deli sa 1,5.
      Više u ovom tekstu.

  1. Pozdrav.
    Da li je zakon vazeci za zene preduzetnice koje su se porodile u Februaru 2023, tj. da li osvaruju pravo na porodiljsko u trajanju od dve godine i da li mogu da prenesu isto na oca deteta.
    Hvala.

    1. Draga Ana,

      Nažalost u ovom slučaju nema prava prenosa odsutva na supruga, jer je zakonom predviđeno da to mogu preuzeti samo supružnici zaposleni kod poslodavca. Vi u svakom slučaju možete nastaviti sa obavljanjem delantosti i ostavriti pravo na naknadu za porodiljsko.

  2. Da li je moguce da preduzetnica uopste ne otvori porodiljsko bolovanje? Pretpostavimo da ne zelim da prekidam rad i da ne zelim da imenujem poslovodju za vreme mog odsustva, i da se odricem prava na naknadu za porodiljsko.

    1. Zdravo, Jovana,

      Moguće je.
      Niste u obavezi da idete na porodiljsko, ali s obzirom na to da ne morate da prekidate obavljanje delatnosti/unajmljujete poslovodju, preporuka je da ga otvorite 🙂

      Za sve dodatno, tu smo!

  3. Dobar dan.Preduzetnica sam i trebam porodiljsko da otvorim.Buni me to sto doktorka hoce 28 dana pre termina a u decijoj zastiti mi receno kada se porodim.Imam radnika i da li je potrebno imenovati poslovodju?Da li cu imati neka primanja ako nastavim sebi da uplacujem doprinose? Hvala

    1. Kod preduzetnica porodiljsko počinje od dana rođenja deteta, kako su vam rekli u socijalnom. Ne morate da angažujet eposlovođu, ako ćete nastaviti da radite samotalno. Ako radnja radi, plaćate porez i doprinose i obračunava vam se staž ako na to mislite.

  4. Pre 8 meseci sam prešla u preduzetnice, a pre toga sam bila zaposlena na belo, u kompaniji, 7 godina. Da li mi se u obračun naknade za trudničko računa to zaposlenje u kompaniji ili samo preduzetnički deo?

    1. Za trudničko bolovanje vam se gleda trenutni osnov osiguranja, tako da biste ostvarili pravo samo na osnovu doprinosa koje ste uplatili kao preduzetnica. Dok biste za porodiljsko mogli da podnesete zahtev po oba osnova. Svakako, savetujemo da u RFZO i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, proverite za vaš specifičan slučaj.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *