Obraćanje javnosti povodom izveštavanja Startit-a

Sa željom da dodatno pojasnimo jedan od naših najnovijih tekstova, prihvatili smo poziv Startit-a da damo izjavu za njihov sajt. Nažalost, razočarani smo da vidimo da se pribeglo senzacionalističkim1 naslovima.

Pre svega naslov “Mnogi frilenseri su besni na Pausal, softver namenjen frilenserima” implicira da postoji problem sa našom aplikacijom, o kome treba da se obaveste korisnici. To niti je tačno, niti je tema samog članka, kao ni našeg teksta na koji se Startit poziva. 

Pausal: Frilensere ne oslobađa to što se nisu dobro raspitali, država predložila korektan ustupak” – ovo je naslov povodom teksta “Nedostaci predloga vlade nakon pregovora sa frilenserima”. Cilj teksta je predlog rešenja za frilensere koji su zarađivali u proseku manje od 50.000 dinara mesečno za prethodnih 5 godina.Njihova egzistencija je ugrožena i ako se primene ustupci države, dok se kroz naslov Startit-a može zaključiti da zastupamo stav da frilenseri treba da prihvate trenutnu ponudu države.

Nakon naše sugestije da je naslov tabloidan i izvesno štetan za našu kompaniju, redakcija Startit-a je odbila da isti koriguje.

Pausal podržava borbu frilensera i potrebu da se pronađe adekvatno rešenje za njihovo poslovanje. Cilj našeg predloga je da se skrene pažnja na onu grupu ljudi koji su najugroženiji, a čiji glas se nedovoljno čuje. Stvaranje negativne atmosfere, kojoj su tekstovi Startita doprineli, odvlači pažnju sa problema.

1 Senzacionalizam u masovnim medijima je vrsta pristrasnog i kontroverznog izveštavanja pri kojem se preteruje u opisima određenih događaja i tema s ciljem povećanja gledanosti ili čitanosti.  … Senzacionalizam se može definisati i kao ciljano isprovocirana reakcija javnosti kroz objavljivanje neproverenih i nepotpunih, ali intrigantnih informacija.

14 comments

  1. Kamo srece da samo naslovi ne valjaju, citav Vas stav po pitanju frilensera je katastrofalan. Pozivate otvoreno na podelu, sto je stav vlasti, iznosite podatke NALED-a o zaradi frilensera koji nemaju veze sa realnoscu, da ne pricamo o cifri od 25,29% frilensera koji su se registrovali kao preduzetnici. To bih vec okarakterisao kao ociglednu laz NALED-a koju ste Vi prihvatili iz samo Vama poznatog razloga. Zao mi je sto u ovom napadu na frilensere niste jasno zauzeli nasu stranu vec pokusavate da iznesete svoj stav, stetan po nas, i predstavite to kao da nas podrzavate.

    1. „Pozivate otvoreno na podelu“ – ne zovu uopste na podelu.
      „Stav vam je katastrofalan“ = „meni i mojim istomisljenicima se ne svidja sta ste rekli“

      Glavni problem je nerazumevanje sta su iz Pausala rekli, a sta nisu.
      Dakle, postoji razlika izmedju necega sto je „neustavno“ i necega sto je „neposteno“.

      Neustavno je (po iznetom tumacenju) da se naplati porez nakon koga osobi ostaje manje od minimalca.

      Pausal je to objasnjavao jer je to bitan argument koji dokazuje problem sa predlogom vlasti.
      Pausal nigde ne tvrdi da je to jedina legitimna kritika predloga vlasti.
      Postoje i druge validne kritike. Sto je arsenal validnih kritika veci, to je bolja pregovaracka pozicija frilensera, a predlog vlasti deluje losije.

      Sa druge strane, neposteno je da se obrisu dugovanja do 600k dinara godisnje, a da se naplati oko 30% dazbina nekom ko je zaradio 605k dinara.
      Ali to nije neustavno.
      Tu je granica pravne i politicke borbe.

      U Startit tekstu, iz Pausala jasno pisu:
      „ukoliko bi Udruženje radnika na internetu svojim zalaganjem uspeo da izdejstvuje još pogodnije uslove, Paušal bi to svakako podržao“
      Dakle, Pausal nije protiv politicke borbe URI-ja.
      Oni su samo napravili razliku izmedju pravnog i politickog argumenta.

      Startit je to (po meni namerno) dodatno zakuvao time sto je u naslovu izvukao iz konteksta formulacije koje ce najvise da iritiraju frilensere.
      Startit se neposteno ponasa, ali to nije nista novo.
      Hoce malo da povecaju broj klikova, a malo i da se operu od zalaganja protiv (preduzetnika) frilensera tokom donosenja testa samostalnosti.
      Vukasin Stojkov je tada (septembar 2019.) pisao da mu „nije posteno“ da se za jedan isti posao placa razlicit porez i da je to „iskonski greh pausalnog sistema“. Placenje manjeg poreza mu je tada bio greh.
      Uopste nije uzeo u obzir u tom tekstu razlike u poslovnoj sigurnosti tih razlicitih modela radjenja istog posla. Sada pokusavaju da povrate svoj kredibilitet.

      Na kraju, zelja da se napada svako ko ne zastupa isti stav sinhronizovano nije nesto sto je dobro po drustvo.
      Ako prihvatimo takav pristup nismo bolji od rezimskih botova.

      Pozdrav od korisnika Pausal softvera i clana URI-ja 🙂

      1. znam da citirate, ali moram da prokomentarišem:
        „Neustavno je (po iznetom tumacenju) da se naplati porez nakon koga osobi ostaje manje od minimalca.“
        Šta je sa svim preduzetnicima koji su uplaćivali doprinose kada dinara nisu imali posla? Ovde zaista mislim na sebe u mnogim mesecima. O tome niko ne može da vodi računa osim preduzetnika. Njegova je odgovornost da ako ima posla plati porez, a ako nema posla i dalje plati porez ili taksu za mirovanje. Ne znam kako to ustav obezbeđuje minimalac?

  2. Dragi pausal.rs – Na žalost, vaše neskromno mešanje sa „pausalnim“ predlozima koje ste izlagali donosi samo negativan efekat onima kojih se situacija tiče života i robstva, i ako iskreno mislite da pomažete, razmislite još jednom. Slazete se suvise pristrasno za resenje koje veelika vecina jasno i glasno reklo NE!

    Ljudski je pogrešiti ali imam jak utisak da vam namera i nije najbolja jer ma koliko da čujete mišljenje onih u čiji se život mešate i dalje se drzite svoje ploče. Gubite kredibilitet, i ma koliko zvučalo bezznačajno, gubite i buduće korisnike- a i neke trenutne kojih se ako nista drugo tice proslost od 2015 a sa vama su skorijeg datuma.

    Za vas će biti posla svakako, samo nas ostavite da rešimo kako znamo i umemo kada nemate razumniji stav kako bi smo i mi imali i posla i života. odmažete mnogo!!!

    govorite da se zalazete za neki limit neoporezivanja , nezahvalno je gadjati se brojkama radi da se kaze nesto.

    nije dovoljno dobro proracunato ako mislite da pomazete. ako se dodvorujete vlasti , odlicno vam ide.

    ako nemozete da pomognete nemojte odmagati.

    veoma razocaran al koga briga je li da? 😉

  3. Jedino sto je ovde senzacionalisticki je vas pogresan pristup marketingu da preko ledja frilensera dodjete do medijskog prostora da reklamirate svoju platformu. Nazalost vi se tu ne zaustavljate i iznosite stavove i predloge koji su kao prvo ne prihvatljivi ljudima o cijoj se egzistenciji radi a kao drugo stete jedinstvu te iste grupe stvarajuci iluziju da ce porez i doprinosi nekima da budu otpisani a nekima da bude naplaceni. Za kraj voleo bih da svima pretstavite ekonomsku analizu iz koje ste zakljucili da neko sa 50000 dinara prihoda je daleko ugrozeniji nego neko sa 55000 koga bi trebalo oporezovati u potpunosti.

  4. Ni vas pristup problemu koji imaju frilenseri nije u redu,pa vi nastavljate po svom i apsolutno vas ne zanima to sto su vam rekli da prekinete da pravite podele medju njima prema zaradi,jer svi imaju isti problem.
    Nadam se da sada razumete kako je to kada neko tera po svom bez da ga je briga sta druga strana zastupa.

  5. Poštovani,
    Vaši tekstovi odražavaju vaše stavove sa kojima se frilenseri nisu složili i štaviše snažno im se protive budući da su štetni za većinu.
    Naslovi nisu problem. Vi ste problem. Takodje, senzacionalizmu ste pre svega pribegli vi na samom startu vašeg interesovanja za ovu temu. Molim vas da više ne pokušavate sopstvenu relevantnost da gradite na mučnoj i nepravednoj, a aktuelnoj situaciji frilensera.
    Vaše predlaganje osnivanja preduzetnika nije primenljivo, to ste napokon i sami shvatili. Ali, vaše predlaganje, ako smem da ocenim, mizerne i skoro pa nedostojanstvene visine prihoda koja bi bila u razmatranju za “oprost svih dugova” je štetna iz više razloga:
    1. Dug ne postoji, ne može da postoji ni oprost. Dug o kom vi pričate nije dug frilensera, već poreskih službenika koji su svojim postupcima pogrešnog informisanja oštetili gradjane i državu.
    2. Sa prihodima od preko 50.000 din NIJE MOGUĆE registrovati privredni subjekat i preživeti. Apsolutni minimum u 2021.god. iznosi 120.000 din za normalan život i izmirene sve obaveze .
    3. Kako se moralno pravda oprost nekom ko je zaradjivao do 50.000 din, ako neko ko je zaradjivao do 80.000 din treba po vašem mišljenju da izmiri ceo “dug” te mu se u realnosti onda više isplati da zaradjuje do 50.000 din? Koji logički proces je doprineo smišljanju ovako GLUPE ideje?
    4. Da ste bar malo socijalno inteligentni, nakon ovakvog negativnog odziva na vaše “dobronamerne” predloge, vi biste se prosto povukli jer ste ispali veoma neobavešteni, glupi u društvu, nimalo u pravu, kolaboracionisti sa vlašću.
    5. Ne mešajte se tamo gde niste pozvani. Toliko je lako.

    Izgubili ste klijente, verujte mi, mene ste zauvek kao preduzetnika izgubili.
    Potencijalno i ogroman broj onih koji će se tek registrovati kao preduzetnici.

    Ništa se ne razlikujete od svih pseudo-stručnjaka na ovu temu od kojih vrve mediji a kojima je jedina svrha i životu da se ne zamere vlasti. Molim vas, povucite se. Dosta je bilo.

  6. Predlozi su vam čisto podilaženje lošem predlogu vlade. Kao evo još samo ovo nešto sitno da srede i biće super. Pa ko je zaradio 49.000 je ekonomski ugrožen i ne treba da plati a ko je zaradio 51.000 da plaća sledećih 10 godina. Znam za slučaj 65 godišnje penzionere koja je dupunjavala svoju malu penziju radom. Sad treba do 75 godine i tu penziju da daje državi za dug i da radi još više u tim godinama da ima od čega da živi. Ako joj se sloši zdravlje iole ne zna šta bi. To zato što država nije ni znala ni htela da radi svoj posao a vi ne smete jasno da ukažete na sve te propuste države. Npr do pre par godina država je preko zastarelih zakona tražila da svako ko zarađuje od internet oglašavanja ima za svaki prikazan oglas ima deklaracije i papire kao da je tv reklama u pitanju. Adsense nije mogao između ostalog zbog toga nije ni mogao da se otvori iz Srbije osim kao fizičko lice. A kao fizičko lice ne znaju da te oporezuju bez ugovora nego jedino da se čuješ ti sa tim guglom da ti napiše… Besmisao na sve strane!

  7. Naravno da je naslov bio senzacionalistički, ljudi nisu bili besni na softver već na stavove firme Paušal. StartIT se sada pere zato što je napravio haos sa testom samostalnosti, pa zato pokušava da drži stranu URI-ja.

    Predlog ljudi iz paušala je zapravo odličan i pokazuje da se veliki kriju iza malih koji će najviše nagrabusiti ovime što radi vlada. Svi oni koji su i zarađivali veće cifre su svesno izbegavali plaćanje bilo kakvih nameta, pa makar i paušalnih, zato što su mislili „ja sam programerčina, šta ja imam da plaćam državi bilo šta“. Zato i treba da plate sada, a mali treba da budu oslobođeni tih velikih nameta.

    Tako je u svim normalnim državama, kada se već pozivate na zakone u drugim zemljama. Prihod je oporezovan tek od određene cifre, pa posle ide progresivno.

    Prestanite da gadite ljudima naziv „frilenser“ jer ovim stavovima i nerealnim zahtevima samo odbijate normalne ljude.

    Pozdrav od pravog frilensera koji plaća namete već 10 godina.

    1. Kao neko ko ima mala primanja ali je odlučio da posluje legalno, potpuno se slažem sa komentarom. Ovde najviše ispaštaju ljudi sa malim primanjima, i njima je najviše potreban ovaj zakon. Član sam URI-ja, podržavam svaki vid borbe za poboljšanje statusa i otpis dugovanja ali me ostrašćeni, izrazito subjektivni napadi velikog broja članova na sve one koji se nisu ponašali kao oni, ili sagledavaju širu sliku, motivišu da se okrenem radu ozbiljnijih organizacija. Napadi velikih, koji se kriju iza malih.

    2. Aha, kao što su i programerčine radile kao paušalci, a zapravo teme prikrivali radni odnos, pa umesto da državi na svoju platu plate porez od 300.000, plaćali su 20.000 mesečno. Oni su takođe kršili zakon, pa im je poreska em sve oprostila i nije im proveravala poslovanje pet godina unazad, em im dala povlastice kako bi ih provoleli da reše to.

  8. ‘naslov “Mnogi frilenseri su besni na Pausal, softver namenjen frilenserima” implicira da postoji problem sa našom aplikacijom, o kome treba da se obaveste korisnici’

    Na zalost, sami ste se upleli u ovo kada ste na blogu vase web aplikacije poceli da dajete vase predloge za „razresenje“ problema frilensera. Informativni i komparativni clanci su bili potpuno OK, ali donosenje bilo kakvih zakljucaka i davanje predloga nije umesno i niko to nije ocekivao niti trazio od vas.

  9. Postovani,

    Osim naslova za koji odgovornost prebacujete na Startit, problem je i u vasem stavu. Kao neko ko zaradjuje sumu novca oko 2000e jedan mesec, pa narednih nekoliko meseci imam primanja koja su ispod 100e ili su nekad cak i u minusu smatram da ovaj vas predlog i te kako nije dobar.
    1. Svi koji su frilenseri (bilo da imaju veca ili manja primanja) su u problemu iz razloga sto odlika frilensa je upravo u tome da kad radis, tad budes i placen, kad ne radis onda nisi placen i to omogucava upravo to da dobar broj ljudi ne radi svakog meseca ili jednostavno nema tu mogucnost da drzi svoja primanja iznad prosecnih nameta za pausalno oporezivanje, kao i za bilo koji drugi vid vec postojeceg nacina oporezivanja. Zato je potrebno postaviti novi zakon koji ce omoguciti frilenserima da imaju da imaju privilegiju da rade kad zele i koliko zele, a da na osnovu toga plate normalne iznose poreza koji su u skladu sa njihovim primanjima, bilo da zaradjuju 200e, 500e, 1000e ili 5000e.
    2. Trenutni nameti koje drzava hoce da sprovede nisu povoljni ni za ljude koji su zaradjivali 200e ni za ljude koji su zaradjivali 1000e iz razloga sto 80% (nova ponuda vlade svede taj namet na 56% ukljucujuci redovne namete+prethodne na 10godina) primanja su jednako nenaplativa i za coveka koji je zaradjivao vise u odnosu na nekog ko je zaradjivao manje (da ne ulazimo u problematiku nekog ko je mozda radio 16+ sati dnevno i uspevao da zaradi vise u odnosu na nekog ko je mozda radio 2 sata dnevno, to je vec sitacija koja zahteva posebnu diskusiju).
    3. Pausalno oporezivanje nije resenje za frilensere u prilog tome govori situacija iz stava 1.
    4. Hvala Pausalu na podrsci i pokusaju da resi problem, ali smatram da je pre svega potrebno podrzati frilensere tako sto bi se konsultovali sa udruzenjem koje predstavlja frilensere i samim frilenserima pre iznosenja javno stava koji vecini frilensera ne ide u korist i predstavljati ga kao povoljno resenje samo za jednu grupu frilensera.
    5. Cilj vlade da naplati namete unazad 5 godina za nesto sto su van ustavno pokusali da urade (naplate doprinose, a da pritom ne upisu te iste doprinose u penzioni fond, jer jel te zakon ne dozvoljava retroaktivnu primenu) i pri tom da pre toga nikoga nisu obavestili da imaju bilo kakve obaveze prema drzavi po zakonu iz 2001. godine (kad prakticno ni internet u Srbiji nije postojao, a kamo li ljudi koji rade preko njega). Gde je poreska davala informacija da ne treba nista da se placa, jer nas zakon ne prepoznaje i oni ne znaju kako to da obracunaju do trenutka kad se prelazi 2.4m dinara na godisnjem nivou gde tek onda imamo obavezu placanja poreza. Takav stav vlade i igra na moc i silu kako bi naplatili nesto samo zato sto su videli pogodnu grupu ljudi koji su uspeli da opstanu u ovom sistemu u kom zivimo je za svaku osudu i umesto da radimo svi zajedno na donosenju resenja za svakog ko se bavi ili planira da se bavi frilensom u Srbiji, mi pokusavamo da se izdelimo na ljude koji zaradjuju minimalne zarade, visoke zarade i mnoge druge podele koje su toliko nebitne za trenutnu situaciju…

    Cilj je resiti problem svih, a ne samo jednog dela te grupe i omoguciti bolji ZIVOT za svakog pojedinca u nasoj drzavi, a ne omoguciti nacin PREZIVLJAVANJA!

    Srdacan pozdrav,
    Frilenser

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *