Predstavljanje Nacrta uredbe o paušalnom oporezivanju

Ministarstvo finansija i NALED su danas u Palati Srbija održali, drugi po redu, okrugli sto u okviru kojeg je predstavljen Nacrt uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje.

Ovaj predlog zajedno sa kalkulatorom obračuna poreskog rešenja, trebalo bi da reši neke od problema transparentnosti sistema kao što su pitanje visine poreskog rešenja i da li određena šifra uopšte može da bude paušalno oporeziva.

Ukoliko se usvoji ovaj predlog, kao što se očekuje u decembru, poreska rešenja za novoregistrovane paušalce stizala bi u digitalnom obliku na portalu PU u roku od 48h, dok bi u periodu između 10. i 15. 01. stizala rešenja za tekuću godinu za već registrovane paušalce.

Važna izmena predložena ovom uredbom je ukidanje podnošenja poreske prijave PPDG-1R za početak obavljanja delatnosti, kao i sam obračun rešenja. Polazna osnovica za porez i doprinose računaće se na osnovu formule:

Po=prosečna zarada*broj zaposlenih/broj stanovnika

Za većinu delatnosti ovi podaci će se posmatrati prema opštini adrese sedišta, dok će se za određene delatnosti (poput taksi prevoza i računarskog programiranja) ovi podaci posmatrati na nivou države.

Bitno je napomenuti da se u naredne tri godine poreske obaveze neće uvećavati više od 10% godišnje, a predviđene su i dodatne korekcije polazne osnovice u zavisnosti od lokacije sedišta, vremena obavljanja delatnosti, starosti preduzetnika…

NALED u saradnji sa USAID je objavio kalkulator paušalnog poreza i doprinosa, na kojem možete izračunati njihovu visinu prema novoj uredbi uz napomenu da je kalkulator nezvaničan jer još uvek nije usvojena konačna uredba i okviran jer još uvek nisu objavljeni konačni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Očekuje se da kalkulator bude uskoro objavljen i na sajtu Poreske uprave, kao i da u obračun bude uključen parametar da li je preduzetnik u radnom odnosu ili penzioner. Naredni okrugli sto najavljen je za Niš (28.11.) i Kragujevac (03.12.).

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *