Preduzetništvo kao recept za ekonomski rast

Edit 24.11.2022: Novo u ponudi! Aplikacija Digitalni test samostalnosti – prvi online alat u Republici Srbiji koji na jednostavan, lako razumljiv i sveobuhvatan način olakšava testiranje statusa tvoje samostalnosti.  Budi samostalan i siguran.

Veliko nam je zadovoljstvo da imamo priliku da vam predstavimo naš pogled o uticaju preduzetništva na ekonomiju,ukažemo na njegov značaj, i istaknemo probleme s kojima se preduzetnici mogu susreti. Jedna od ključnih tema za preduzetnike je test samostalnosti, pa smo ovu priliku iskoristili da spomenemo novi proizvod na kojem radimo, a koji će biti značajan za sve preduzetnike i one koji to žele da postanu, ali i za sva lica koja sarađuju sa njima.

Prenosimo vam samo deo, a celokupan tekst mozete videti ovde (str. 36-40).

Test samostalnosti je sa sobom doneo velike nedoumice u pogledu tumačenja Kriterijuma, i zbog toga je ubrzo posle usvajanja zakona doneseno „Uputstvo za primenu Testa samostalnosti“. Uprkos tome što je Uputstvo veoma opširno, ono se odnosi na veliki broj delatnosti, i zbog toga često postoje nedoumice u pogledu njegovog tumačenja. Nesumljivo da bi preduzetnicima tumačenje bilo olakšano kada bi postojalo konkretno navođenje ili praktični primer za svaku delatnost, ali s obzirom na obuhvat delatnosti, to prosto nije moguće. 

Za sveobuhvatnu analizu i mišljenje potrebno je ozbiljno uloženo vreme i novac zbog angažovana poreskih stručnjaka, dok samostalno razumevanje poreskog propisa od 60 strana takođe zahteva mnogo vremena, ali i nesigurnost u pogledu ispravnosti tumačenja. Ovaj problem dobija na značaju ako uzmemo u obzir da je posledica pada testa samostalnosti oporezivanje celokupnog prihoda ostvarenog od nalogodavca sa kojim radite test efektivno 45,5%. 

Kada su u pitanju posledice pada testa samostalnosti postoji razlika da li usluge pružate domaćem ili inostranom nalogodavcu. Ukoliko uslugu pružate domaćem nalogodavcu, u slučaju pada testa, posledice pada snosiće nalogodavac. Nasuprot tome ukoliko padnete test u odnosu na inostranog nalogodaca, posledice pada će snositi sam preduzetnik.

Kako bismo doprineli podsticajnoj poslovnoj atmosferi preduzetništva, Clever je uz podršku Digitalne zajednice koja se i okupila zbog donošenja testa samostalnosti, napravio Digitalnu verziju testa samostalnosti koji kroz jednostavno inovativo rešenje utiče na stabilnost preduzetničkog poslovanja. Dodatno, Digitalni test samostalnosti predstavlja priliku da se izvrši edukacija preduzetnika, ali i pravnih lica koja posluju sa njima, o načinu tumačenja kriterijume testa samostalnostni i na osnovu toga dobiju sigurnu procenu njihovog odnosa, i izbegnu plaćanje kazni.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *