Q&A Test samostalnosti

Edit 24.11.2022: Novo u ponudi! Aplikacija Digitalni test samostalnosti – prvi online alat u Republici Srbiji koji na jednostavan, lako razumljiv i sveobuhvatan način olakšava testiranje statusa tvoje samostalnosti.  Budi samostalan i siguran.

Primili smo dosta pitanja o testu samostalnosti, nakon što smo objavili video o tumačenju uputstva za njegovu primenu. Sada smo spremili odgovore na njih.

I ovog puta su nam pomogli:

  • Nikola M. Jovanović je rukovodilac odeljenja za poresko savetovanje u Confida Consulting doo Beograd. U svakodnevnom radu Nikola savetuje domaće i multinacionalne kompanije u vezi sa optimalnom primenom poreskih propisa, međunarodnim i domaćim poreskim planiranjem, rešavanjem lokalnih poreskih izazova.
  • Milutin Marinović je jedan od predstavnika Digitalne Zajednice, nezavisne organizacije srpskog digitalnog ekosistema, koja okuplja pojedince, preduzetnike, osnivače startapa, firme, organizacije koje stvaraju i implementiraju zajedničku platformu za dugoročni uspeh i razvoj srpske digitalne zajednice.

Odgovore na pristigla pitanja o testu samostalnosti možete pogledati ovde. *

Da podsetimo, 01.01.2020. godine počela je sa primenom izmena zakona o porez na dohodak građana, kojom je predviđeno uvođenje testa samostalnosti. Primena testa počela je 01.03.2020. godine.

Test sadrži 9 kriterijuma kojima se određuje samostalnost preduzetnika. Ukoliko preduzetnik ispunjava 5 ili više kriterijuma, znači da u svom poslovanju nije samostalan.

Test sprovodi preduzetnik samostalno sa svakim svojim klijentom. Ukoliko sa nekim klijentom pada test prihod ostvaren od tog klijenta se oporezuje kao dodatni prihod, ali sa ostalima može da nastavi da posluje na isti način.

Zakonom (član 21ž) je predviđen i podsticaj za zapošljavanje radnika koji u toku 2019. godine nisu bili u radnom odnosu (nezaposleni, preduzetnici). Poslodavci mogu dobiti podsticaj ukoliko zaposle kvalifikovanog radnika do 30.04.2020. To važi samo pod uslovom da se povećava broj radnika u odnosu na 31.12.2019. godine.

Ukoliko imate nekih pitanja, kao i uvek možete nam pisati na office@pausal.rs.

*Odgovore na pitanja dali smo na osnovu infomacija koje smo dobili. U pojedinim slučajevima, moguće je da će poreski inspektor uvidom u celokupno poslovanje imati drugačije misljenje.

2 comments

  1. Hvala vam puno na informacijama,
    Sta se desava ukoliko nemate ugovor sa klijentom sa kojim poslujete. Dali ce kreiranje „naknadnog“ ugovora (u kojem ce biti definisana saradnja sa klijentom, a ne samo ubacene stavke iz testa samostalnosti) biti priznato od strane inspektora?

    1. Da, nema razloga da ugovor ne bude priznat. Međutim, to ne isključuje mogućnost da inspektor kroz druge dostupne informacije proveri da li vaš odnos zapravo tako i izgleda.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *