Digitalni test samostalnosti

S ponosom vam predstavljamo naš novi proizvod – Digitalni test samostalnosti!

Sada svi preduzetnici (paušalci i knjigaši), kao i privredna drustva koja sarađuju sa njima imaju alat koji može da im pomogne u sigurnijem poslovanju. 

Nakon skoro 3 godine od uvođenja testa samostalnosti i velikog broja održanih konsultacija, rešili smo da digitalizujemo ovaj poreski propis

Digitalni test samostalnosti je online alat koji vam omogućava da na jednostavan i razumljiv način izvršite procenu samostalnosti. 

Šta je test samostalnosti?

Test samostalnosti je propis čija je primena započeta u 2020. godini. On se odnosi na sve preduzetnike, kao i pravna lica koja s njima sarađuju. 

Sastoji se od 9 kriterijuma, koji treba da procene koliko je preduzetnik (bez obzira da li je u pitanju preduzetnik paušalac ili preduzetnik knjigaš) samostalan u odnosu na svakog svog nalogodavca. Preduzetnik moze ispunjavati do 4 kriterijuma, kako bi se smatrao samostalnim. 

Ukoliko preduzetnik ispunjava više kriterijuma, to znači da njegov način poslovanja sa tim Nalogodavcem ne ispunjava formu Preduzetnika, odnosno da bi s njim trebalo da posluje na drugi način. Osim toga, celokupni prihod ostvaren od tog Nalogodavca se dodatno oporezuje (po stopi od 45%). 

Preduzetnik vrši procenu odnosa sa svojim Nalogodavcem samostalno, odnosno ne postoji propisana forma koja mora da se ispuni. Zato je tu Digitalni test samostalnosti

Šta se dobija Digitalnim testom samostalnosti?

Digitalni test samostalnosti omogućava vam da na jednostavan način testirate svoj odnos sa Nalogodvacem, da budete sigurniji u svom poslovanju, kao i da bolje razumete sam propis. 

Aplikacija vas vodi kroz različita pitanja, a na osnovu vaših odgovora vrši procenu za svaki kriterijum testa. Na kraju dobijate detaljan izveštaj i objašnjenja za svaki kriterijum. 

Pored objašnjenja dobijate primer Izjave o statusu samostalnosti koju možete prilagoditi i priložiti kao dokument u slučaju potrebe komuniciranja sa Javnim institucijama. 

Aplikacija ne čuva vaše podatke, tako da su vaša diskrecija i privatnost podataka zagarantovani

Prijavu možete izvršiti ovde, kako biste dobili instrukcije za uplatu. Nakon izvršene uplate, dobićete pristupni kod i vaše testiranje može da počne. 

2 comments

  1. Poštovani,

    Zanima me sledeća situacija. Ukoliko sam zapošljen na neodređeno vreme kod poslodavca ( uredno se plaćaju porezi i doprinosi ), a ujedno planiram da otvorim paušalnu radnju kao dodatnu delatnos. Posao koji bi obavljao van radnog vremena. Da li mi je potrebna saglasnost poslodavca kako bi obavljao dodatnu delatnos?
    Unapred hvala.

    1. Poštovani, nije vam potrebna saglasnost poslodavca, naravno osim ako se vaša delatnost kao preduzetnika može tretirati kao konkurencija, a s poslodavcem imate ugovor o zabrani konkurencije i sl.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *