Promena podataka u prijavi za eko taksu

Došlo je do promena u vašem poslovanju? Ili ste napravili grešku prilikom podnošenja prijave? Pogledajte šta je potrebno da uradite i kako, u zavisnosti od promene do koje je došlo, odnosno koja je greška napravljena.

Možda će vas zanimati:
Online prijava za eko taksu u 5 koraka

Promena lokalna samouprave

Ukoliko započnete poslovanje na novoj opštini, na kojoj niste obavljali delatnost, potrebno je da podnesete novu prijavu. U ovom slučaju podnosite prijave na svim opštinama na kojima ste obavljali delatnost uključujući i novu. Menjaju se datum (upisuje se datum kada je započeto obavljanje delatnosti na novoj opštini) i broj opština (sada se povećava za jedan).

Ako prekinete obavljanje delatnosti na određenoj opštini, na prijavi za tu opštinu menjate samo datum – do kada se obavljanje delatnosti prekinulo. Na prijavama za druge opštine menja se datum (upisuje se dan nakon prekida obavljanja delatnosti) kao i broj opština (smanjuje se za jedan).

U slučaju da ste uneli pogrešan broj opština prilikom podnošenja prijave, potrebno je da podnesete novu u kojoj ćete promeniti samo ovaj podatak.

Prekid i prestanak obavljanja delatnosti

U slučaju da privremeno obustavite delatnost ili u potpunosti prekinete, podnosite novu prijavu u kojoj menjate samo datum (upisuje se period do datuma prestanka obavljanja delatnosti). Ukoliko imate registrovanih više poslovnih jedinica, na različitim opštinama, podnosite prijavu sa izmenjenim datumom za svaku od opština.

Promena ostvaren prihod

Ukoliko ste pogrešili prilikom unosa poslovnih prihoda, ispravku pravite podnošenjem nove prijave u kojoj ćete izmeniti potreban iznos. I u ovom slučaju se podnose prijave za sve opštine na kojima se obavlja delatnost.

Dakle, ukoliko ste napravili grešku ili je došlo do promene u poslovanju podnosite novu prijavu. U njoj menjate potrebne podatke i to činite za sve opštine na kojima poslujete. Prijavu koju ste već podneli putem portala LPA, možete kopirati i zatim izmeniti neophodne podatke.

Slika: Kopija podnete prijave na portalu LPA

Napomena: S obzirom da se papirna prijava malo razlikuje od elektronske i nemate mogućnost upisa datuma, savetujemo vam da na prijavi napomenete do koje izmene je došlo.

Ne zaboravite – rok za podnošenje prijave za eko taksu je do 31.07.

Važna izmena: od 2024. godine prijave za eko taksu će se podnositi do 30.04.

37 comments

  1. Poštovana,

    Ako je 15.05.2020. došlo do privremenog prekida poslovanja preduzetnika (zamrzavanja), da li se u prijavi za eko taksu za 2020. godinu pise datum (od/do):

    1.1.2020. – 15.05.2020.
    ili
    1.1.2020. – 31.12.2020. ?

  2. Poštovanje, da li u iznos prihod treba upisati iznos iz bilansa stanja ili iznos sa hiljadama, to je šturo objašnjeno , da li je 100.000,00 potrebno upisati kao 100 ili 100.000,00. Hvala

  3. Postovana,
    posto sam pogresio u popunjavanju elektronske prijave za 2020 godinu, uradio sam po upustvu i kopirao a zatim ispravio jedan pogresan podatak a zatim sacuvao i potpisao prijavu, tako da sada umesto po jednu za 2019 i 2020 imam dve prijave za 2020 (ne moze da se izbrise ona sa pogresnim unosom). Sta bi trebalo da uradim u tom slucaju?Pretpostavljam da ce shvatiti da je jedna suvisna…

  4. Da li se upisuju prihodi u 2018. ili 2019. godini, s obzirom da se u prijavi navodi prihod u godini koja prethodi godini za koju se utvrdjuje naknada?

    Hvala

  5. Poštovana Sonja,

    Ako firma posluje na više opština, da li to znači i da elektronskim putem mora da se izvrši onoliko prijava koliko opština ima, znači za svaku opštinu posebno.
    a svaki put se upisuje ukupan prihod koji je firma ostavrila (sve opštine ztajedno)

    Pozdrav

  6. Dali ste pogresne instrukcije za promenu podataka u slucaju greske!
    Prateci vase instrukcije napravio sam jos jednu kopiju postojece koju nje bilo moguce obrisati, tako da sam celo prepodne isao od saltera do saltera i pisao zahteve i molbe da mi se obrise dvostruka prijava i na kraju predao na pisarnicu i pitanje kakav ce ishod biti…
    Dva [uta sam vam postavio pitanje sta preduzeti i niste mi odgovorili…
    Zahvaljujem vam na trudu ali je neumesno davati neproverene informacije kada je rec o novcu, to moze napraviti nepredvidjene troskove koji su nama iscedjenim privatnicima veliki, koliki god oni bili!

  7. Poštovana,
    U podacima o licu koje podnosi prijavu naveden direktor društva ograničene odgovornosti – Ime prezime i JMBG,bez PIB-a. Da li je to greška? I ako jeste, da li će uticati na nešto?

  8. Poštovana Sanja,
    Da li pogrešno napisane prijave mogu da se izbrišu. Pogrešila sam broj opština i po Vašem savetu podnela nove prijave, ali sada ih tamo imam četiri. Šta da radim dalje? Unapred hvala

    1. Draga Jelena,

      Ovakvo uputstvo smo dobili od LPA. Ne brišu se prijave, već bi trebalo da se uradi obračun prema poslednjoj. Proverite i sa vašom loklanom samoupravom.

  9. Poštovana,

    Ako je 01.07.2020. došlo do ponovnog aktiviranje preduzetnika (bio je u mirovanju od 01.01.2020.), da li se u prijavi za eko taksu za 2020. godinu piše datum (od/do):

    1.1.2020. – 31.12.2020.
    ili
    01.07.2020. – 31.12.2020. ?

  10. Poštovana,
    poslovanje preduzetničke radnje sam prekinuo ( zamrzao ) 01.06.2018. Dakle više od 2 godine. Da li je potrebno da podnosim prijavu za eko-taksu, i za 2019. ali i za 2020.?

  11. Postovana,

    Agenciju imam od 2017. godine.
    Promenio sam mesto sedista agencije 13. maja. 2019. a potom zatvorio agenciju 1. februara 2020.

    Koje datume navodim prilikom podnosenja prijave za eko taksu?

    Srdacan pozdrav, Sladjan

  12. Poštovani,

    Prošle godine sam popunio prijavu za Eko taksu, za 2019. I 2020. Uredno mi je došlo rešenje i to sam platio.
    Sad me zanima da li je isto tako prijavljujem za Eko taksu i za 2021. Ili čekam da mi stigne resenje po automatizmu?
    Paušalac sam.

    Hvala
    Sve pohvale za sajt, znači nam puno

    Željko, Beograd

  13. Postovani,
    Pausalac presao na drugu opstinu sa 12.05.2021. godine. Osnovan je prosle godine 13.07.2020. godine. Kako se unose prihodi do 12.05. a kako od 13.05.2021. godine.
    Hvala unapred na odgovoru.

    1. Draga Anđela,

      Ne bi trebalo da bude problema, s obzirom da su iste takse za mikro pravna lica i preduzetnike, ali bismo vam svakako savetovali da kontaktirate Lokalnu samoupravu i da postupite u skladu sa njihovim instrukcijama ili da podnesete novu prijavu sa ispravljenim podacima.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *