U kojim slučajevima paušalci podnose poresku prijavu PPDG-1R

Skraćenica koju svaki paušalac pre ili kasnije mora da nauči 🙂 Poreska prijavaPPDG-1R je prijava za utvrđivanje poreza i doprinosa za paušalni prihod od samostalne delatnosti. Nekad se podnosila za svaku promenu koja utiče na visinu paušalnog poreza i doprinosa, kao što je početak obavljanja delatnosti, “zamrzavanje”, “odmrzavanje”, promena sedišta ili delatnosti itd. Međutim kako napreduje razmena podataka između APR i Poreske uprave, ova prijava se više ne podnosi u određenim situacijama. Nego, da vidimo kada sve moraš, a kada ne moraš da je podneseš.

NE: u ovim situacijama ne podnosi poreska prijava PPDG-1R

Da ti razjasnimo kada više nema potrebe za podnošenjem ove poreske prijave. Inače u uputstvima na portalu ePorezi, putem kojeg se podnosi ova prijava, i dalje stoje neke šifre osnova za prijavu koje se praktično više ne koriste 🤯 Neka te to ne buni.

U ovim slučajevima se NE PODNOSI poreska prijava:

  • Početak obavljanja samostalne delatnosti. Ova prijava se prosleđuje Poreskoj upravi automatski kada podnosiš zahtev za registraciju APR. Kada ti stigne rešenje o registraciji, poresko rešenje treba da bude doneto u roku od 48 sati. Ako se to ne desi, kontaktiraj svoju poresku upravu.
  • Prekid obavljanja samostalne delatnosti. I ovaj podatak Poreska uprava sada dobija od APR. Nakon što APR usvoji zahtev, Poreska uprava treba da donese novo poresko rešenje u kojem će navesti ukupno zaduženje do dana prekida. Međutim u praksi se dešava da Poreska uprava ne sazna za prekid delatnosti. Ako ti novo poresko rešenje ne stigne u elektronsko sanduče na portalu ePorezi u roku od nekoliko dana, naša preporuka je da kontaktiraš svog poreskog inspektora.
  • Nastavak obavljanja samostalne delatnosti nakon prekida obavljanja delatnosti. Isto kao i u prethodnom slučaju, ovu promenu ne moraš prijaviti kroz poresku prijavu PPDG-1R. Međutim ako se desi da ti ne stigne novo poresko rešenje u roku od nekoliko dana od usvajanja zahteva, kontaktiraj svog poreskog inspektora.
  • Promena sedišta. I ovaj podatak Poreska uprava preuzima od APR, tako da se ne podnosi poreska prijava PPDG-1R. Ova šifra (22) čak više nije aktivna na portalu ePorezi, tj. nemoguće je izabrati je. Međutim u praksi se dešava da u Poreskoj upravi nisu svesni ove promene. Važno je da ispratiš donošenje konačnog rešenja na staroj opštini kako te ne bi bespotrebno zaduživali i donošenje novog poreskog rešenja. Preporučujemo da budeš u komunikaciji sa inspektorom i na staroj i na novoj opštini, a detaljne informacije ćeš naći na ovom linku.
  • Promena šifre delatnosti. Ni prijavu šifre delatnosti nisi u obavezi posebno da prijaviš kroz obrazac PPDG-1R, pod uslovom da je uredno podneta i usvojena registraciona prijava promene podataka APR. Kao i kod prethodnih stavki, donosi se konačno rešenje i novo poresko rešenje. Treba da imaš u vidu da promenom šifre delatnosti gubiš pravo na 10% maksimalnog godišnjeg povećanja poreske osnovice.
  • Prestanak obavljanja samostalne delatnosti. Ni u slučaju gašenja preduzetničke “radnje” više nisi u obavezi da dodatno obavestiš Poresku upravu, dovoljno je da APR donese pozitivno rešenje.

DA: u ovim situacijama se podnosi poreska prijava PPDG-1R

U kojim slučajevima pak imaš obavezu da podneseš ovu poresku prijavu? Nabrojaćemo najčešće situacije s kojima se većina paušalaca suočava redovno ili povremeno.

  • Nastavak plaćanja doprinosa u periodu prekida obavljanja samostalne delatnosti. Ukoliko “zamrzavaš” svoju paušalnu “radnju”, a želiš da nastaviš da uplaćuješ doprinose kako bi mogao/la da koristiš zdravstveno osiguranje i izbegao/la prekid staža, podnosiš ovu prijavu. Važno je da imaš u vidu da se ova odluka ne može naknadno promeniti. Detaljnije o tome smo pisali u ovoj objavi.
  • Promena osnova osiguranja. U slučaju da si paušalac kojem je preduzetnička delatnost osnovna, plaćaš porez i sve doprinose. Ako si pak preduzetnik iz radnog osnova, plaćaš samo porez i doprinose za PIO. U slučaju da se zaposliš dok radiš kao paušalac ili izađeš iz radnog odnosa, u obavezi si da podneseš prijavu PPDG-1R kako bi se korigovao iznos doprinosa koje plaćaš. Detaljnije možeš pročitati na ovom linku.
  • Prelazak iz paušalnog oporezivanja u oporezivanje na stvarni prihod. Ovu prijavu popunjavaš ukoliko prekoračiš jedan od dva zakonska limita za paušalce. Važno je da znaš da se poreska prijava PPDG-1R podnosi kako bi se utvrdile konačne paušalne obaveze. Nakon što stigne poresko rešenje moraš da podneseš i prijavu PPDG-1S za prelazak na vođenje knjiga. U ovom slučaju ti takođe preporučujemo da budeš u kontaktu sa svojim poreskim inspektorom, koji će ti odrediti rok za početak vođenja knjiga. Detaljniju objavu na ovu temu imaš na linku.

Uputstvo za popunjavanje poreske prijave PPDG-1R možeš naći na ovom linku. A ako se ne snađeš ili ne želiš da “govoriš poreski”, Pausal.rs može da podnese poresku prijavu umesto tebe. Sve što je potrebno je da nam pošalješ imejl na office@pausal.rs 🙂

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *