Q&A sa Pausal & Payoneer webinara

  • Da li kao paušalac smem da potrošim vise od 150k dnevno Payoneer karticom?

Helena: Da. Limit od 150k dnevno važi za podizanje gotovine i prebacivanje novca na lični račun. Što se tiče Poreske uprave ne postoji limit za trošenje novca, jer su troškovi vidljivi na računu za razliku od gotovine, ali može se desiti da banke za neke veće transakcije traže fakturu ili ugovor.

 

  • Jedno pitanje u vezi iznosa na fakturi. Ako je npr. klijentu naplaćeno $50, a Upwork fee je recimo 10$, moja zarada je $40, fakturisano će biti koliko?
  • I jos jedno pitanje, nisam najbolje razumeo onaj deo sa prijavom sume. Dakle ako sam zaradio npr 500$ na upworku, 20% ide upworku, dakle ja sam realno zaradio 400$, +  sitan fee od par dolara dok to dodje do Payoneera da ne racunamo… Koju sumu mi prijavljujemo tako da kazem?

Helena: Mislim da možemo da spojimo ova dva pitanja zajedno, a koristiću ispod u odgovoru primere iznosa iz drugog pitanja.

Naplaćeno klijentu = zarada 🙂

Znači, prijavljuje se suma od 500$ i ona ide na fakturu. Vi ćete na kraju kad sve svedete imati manji iznos, ali su to sve vaši troškovi koje sami snosite.

Da objasnim na primeru – Zamislimo da je Upwork zapravo neka domaća firma i da ste napravili dogovor da radite kod te firme u kancelariji i plaćate zakup za radno mesto. Vaša faktura neće tada sadržati iznos vaših usluga pa minus troškovi zakupa, već vi dajete fakturu firmi na svoje usluge i ona daje vama na njene usluge zakupa.

 

  • Kako se registruje Payoneer kao „obična“ banka, ukoliko nam je kartica izdata od inostrane banke (a po zakonu NBS ne možemo imati račun u stranoj zemlji osim u nekim specifičnim slučajevima – ili je tako bilo ranije)?

Helena: Zakon o deviznom poslovanju (član 32.) kaže da rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom preko izdavaoca elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga. Takođe, pre nekoliko godina je puštena i objava NBS-a koja potvrđuje da je dozvoljeno korišćenje naloga u stranim institucijama elektronskog novca, ali naravno kako nisu registrovane u našoj zemlji, pod određenim uslovima (npr. nisu dozvoljene transakcije između rezidenata).

 

  • Ukoliko novac povlačimo sa Payoneera – kako to da račun izdajemo UpWorku kada će u banci tražiti dokaz (povlačimo novac sa Payoneera a račun je za UpWork)? Pitanja su vezana iz ugla paušalca/agencije.

Helena: Račun izdajemo Upworku jer je on taj koji uplaćuje novac, a Payoneer je samo “posrednik” u transferu, odnosno druga institucija novca. Isto je kao da ste prebacili novac sa jednog na drugi račun u banci i banka bi to morala da prepozna.

 

  • Koliko su korisnici Payoneera vidljivi ili ne-vidljivi Poreskoj i koji su rizici korišćenja?

Helena: Sam listing naloga na Payoneer-u nije vidljiv Poreskoj upravi, ali oni imaju prava da ga traže od vas pri bilo kakvoj standardnoj kontroli i vi ste u obavezi da ga dostavite.

Ono što je njima vidljivo jeste svako vaše podizanje novca sa bankomata ili korišćenje kartice u prodavnici, prevlačenje novca na domaći račun, znači sve što radite u zemlji je njima potpuno vidljivo.

Što se tiče rizika, za sada se freelanceri ne diraju i ljudi nemaju problema. Do kog momenta će biti ovako zaista ne znamo, ali je sasvim sigurno da to neće još dugo trajati.

 

  • Da li je „Pausal“ totalno besplatan za korišćenje uz Sinhro račun Societe Generale banke?

Helena: Tenutno važi promocija po kojoj je Pausal besplatan prva 3 meseca za klijente Societe Generale banke.

 

  • Pitanje za Helenu, da li postoji neka integracija izmedju Pausal app i Payoneera? I ako ne, da li se radi na tome?

Helena: Trenutno privodimo kraju našu integraciju i nadam se da ćemo vas vrlo ubrzo obradovati ovom vešću. Svakako imamo velike planove za povezivanje naših sistema i olakšavanje poslovanja sa inostranstvom, tj. manje šetkanja izmedju naših aplikacija 🙂

 

  • Šta ako imam Payoneer karticu na fizičko lice, a paušalac sam, da li treba da menjam nešto?

Helena: Naša preporuka je da se otvara business nalog na Payoneer-u, jer ga koristite u poslovne svrhe i to je onda i najpravilnije. Međutim, preduzetnici se posmatraju kao fizička lica i ne bi trebalo da bude ikakvih problema što koristite ovaj nalog, dokle god vodite u svojim knjigama sve kako treba.

 

  • Da li ima neka banka razumevanja za digitalne institucije?

Helena: Banke se još uvek privikavaju na ovakve institucije i poslovanje preko njih, međutim ima i onih koje su već potpuno svesne njihovog prisustva. Prema našem iskustvu, banke koje su najbolje prihvatile digitalne institucije i pokazale se kao najbolje za ove račune, su Societe Generale, Intesa i Raiffaisen.

 

  • Koja je vaša preporuka za banku?

Helena: Pausal sarađuje sa Societe Generale bankom već tri godine i prema zaista super saradnji, nju bismo i preporučili svim kontraktorima i freelancerima. Sinhro paket za preduzetnike paušalce smo zajedno krojili i napravili zaista super ponudu, a pored toga dosta rade na digitalizaciji i poboljšavanju uslova (dobar primer je SoGe Pay opcija u Pausal appu kojom se vrše plaćanja sa bankovnog računa).

 

  • Koliko traje proces otvaranja paušalne agencije?

Helena: Sama registracija agencije traje 1-2 dana. Nakon registracije slede koraci otvaranja računa u banci i podnošenja poreske prijave. Kompletan proces se mora završiti u roku od 15 dana, ali može trajati mnogo kraće.

 

  • Is the option to withdraw in RSD available at the moment?
  • Does Payoneer support Serbian dinars as a currency?

Leon: For now it’s not, we expect it to happen at some point. Now you can withdraw to USD or EUR account.

 

  • How much money and how long (time) my money can stay on the Payoneer debit card, without pulling it to the local bank account?

Leon: You can keep as many funds as you need on your Payoneer account (card is just the one withdrawal options of many), and as long as you need.

 

  • Can I connect Payoneer with a debit card connected to my domestic account in foreign currency?

Leon: You can withdraw funds to any domestic bank account in USD and EUR.

 

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *