Šta je potrebno preduzetniku za otvaranje računa u banci?

Nakon što se registrujete u APR sledi otvaranje računa u banci, kako biste mogli da obavljate transakcije. Ne možete koristiti postojeći račun fizičkog lica, već je neophodno da otvorite preduzetnički dinarski račun. Ukoliko vaše poslovanje to zahteva, možete otvoriti i devizni račun u željenoj valuti.

Ukoliko se još uvek niste registrovali u Agenciji za privredne registre, korake registracije paušalne agencije možete pronaći na sajtu naše aplikacije u segmentu “Kako da postanem paušalac?

Potrebna dokumentacija

Svaka banka ima svoje procedure i dokumentaciju za otvaranje računa. Do pre nekoliko godina standard je bio da, dostavite potvrdu iz APR-a, overen potpis (OP obrazac) i overenu kopiju ličnih isprava, kao i da budete fizički prisutni u banci pri otvaranju računa. To više nije slučaj u svim bankama, što možete videti u našem istraživanju.

Članom 14 odluke O bližim uslovima i načinu otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa, definisano da pravna lica i preduzetnici ne moraju da dostave rešenja ukoliko je moguće da neophodne podatke banke pribave uvidom u registar. Isto je navedeno da da nije neophodno dostavljanje OP obrasca ukoliko se ugovori drugi način provere autentičnosti. 

*OP obrazac nije potreban, ako se dokumentacija potpisuje pred službenikom
*OP obrazac nije potreban, ako se dokumentacija potpisuje pred službenikom

Kao što možete videti, određene banke su otvorene za mogućnost da preuzmu podatke sa sajta APR-a. Međutim, neke ipak zahtevaju da im se dostavi kopija rešenja.

Overen OP obrazac, u većini banaka više nije potreban, ukoliko se dokumentacija potpisuje pred službenikom.

Online otvaranje računa

Neke od banaka otvorile su i mogućnost za online otvaranje računa. Skrećemo pažnju da samo kod Raiffeisen banke nije neophodan OP obrazac, dok kod ostalih kod kojih postoji mogućnost otvaranja računa online, OP obrazac je neophodan ako se ne potpisuje dokumentacija pred službenikom.

*Potpisivanje ugovora se vrši u ekspozituri

Imajte na umu, da otvaranje računa u banci može da traje nekoliko dana. Nakon što potpišete ugovor, najčešće narednog dana račun bude aktivan. To možete proveriti na sajtu NBS, unosom jednog podatka za pretragu.

Napomena: Informacije su dobijene istraživanjem i kontaktiranjem banaka. Savetujemo da pre otvaranja proverite aktuelnu ponudu i procedure sa samom bankom.

4 comments

  1. Zdravo
    Zelim da osnujem PR preduzetnik pausalac. Da li mogu sediste firme da stavim u gradu, gde je i sediste i mesto prebuvalista, a racun firme da se otvori u ekspozituri u drugom gradu.
    Jer, mislim da je mesto nase ekspoziture danas i nebitno

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *