Dilema: Mogu li da koristim novac sa računa dok mi je paušal zamrznut?

Šta možeš da radiš, ako su zamrzneš paušal, ali ti ostane novac na računu? Da li je on onda zarobljen ili smeš slobodno da ga koristiš? Da li moraš da čekaš da ponovo aktiviraš poslovanje?

Do sada je naša preporuka, na osnovu raspoloživih propisa i izvora, bila da ne koristiš sredstva sa poslovnog računa tokom mirovanja. Iz kontakt centra Poreske uprave stigla nam je pisana informacija da paušalci mogu raspolagati svojim sredstvima i u periodu prekida delatnosti:

Poreska uprava se poziva na mišljenje Ministarstva finansija RS broj 422-37/2006-01 od 26.6.2006. godine:

„…Preduzetnik – paušalac raspolaže sredstvima sa tekućeg računa za potrebe poslovanja radnje i svoje lične potrebe, odnosno potrebe svoje porodice (Mišljenje ministarstva finansija 414-00-231/99-04 od 12. oktobra 2001. godine).

Banka može vršiti isplate sa tekućeg računa preduzetnika preko iznosa već podignutog maksimalnog iznosa za lične potrebe (do osnovice iz Rešenja poreskog organa za plaćanje poreza na dohodak građana), za potrebe poslovanja uz podnošenje odgovarajuće originalne dokumentacije iz koje se mogu utvrditi iznos, osnov i namena plaćanja (obračun isplate zarada, otkupne liste za otkup poljoprivrednih proizvoda, rešenje o službenom putovanju, rešenje nadležnog organa o isplati štete, ugovor o delu, ugovor o zakupu, ugovor o stambenom kreditu…)……

Preduzetnik – paušalac, koji ne vodi poslovne knjige, ne utvrđuje rezultat poslovanja. Novčana sredstva sa poslovnog računa može uvek da podiže bez ograničenja jer se prilivi novčanih sredstava na poslovni račun smatraju njegovim ličnim sredstvima kojima raspolaže bez ograničenja.”

To znači da ti je dozvoljeno podizanje novca u mirovanju, kao i prebacivanje na lični račun, korišćenje poslovne kartice za plaćanja ili plaćanje obaveza poput softvera, mobilne telefonije i sl. sa poslovnog računa.

Koje limite treba da imaš u vidu kad podižeš novac?

Iako u citiranom mišljenju Ministarstva finansija piše da paušalci mogu da podižu sredstva sa poslovnog računa bez ograničenja, to zapravo ne znači bez ograničenja iznosa. Znamo, ovo deluje zbunjujuće. Da pojasnimo koja ograničenja postoje i zašto:

  • Dnevni limit za podizanje gotovine sa dinarskog poslovnog računa je 150.000 RSD. To je najveći iznos za isplate bez “pravdanja”, prema Pravilniku . Ako želiš da podigneš veći iznos banka ti može tražiti dokaze o osnovu i nameni, poput faktura, ugovora i sl. Kada prenosiš novac sa poslovnog na lični račun naša preporuka je da se držiš istog limita.
  • Podizanje deviza je dozvoljeno samo u dva slučaja. To je u slučaju plaćanja zakupa u devizama (ako je tako definisano ugovorom) i za potrebe službenog puta. U ovom drugom slučaju limit je 50 evra dnevno, koliko iznosi maksimalna visina dnevnice prema Zakonu u porezu na dohodak građana. Dodatno možeš podići novac za plaćanje smeštaja i prevoza, pod uslovom da imaš račune.

Detaljnije o tome kako raspolažeš svojim sredstvima kao paušalac možeš pročitati na linku.

Šta je još važno da znaš dok ti je paušalna “radnja” zamrznuta?

Dakle u periodu kada je tvoja paušalna “agencija” u mirovanju možeš da primaš uplate po osnovu prethodnih faktura i da raspolažeš novcem na svom poslovnom računu. Ali ne zaboravi: dok je radnja “zamrznuta” zabranjeno ti je da izdaješ nove fakture.

👉Ako imaš nedoumicu vezanu za svoje poslovanje, a ne znaš gde da tražiš odgovore, pošalji imejl našem timu na office@pausal.rs. Dajemo ti pouzdane odgovore i preporuke na osnovu zvaničnih izvora i svakodnevne komunikacije s državnim institucijama.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *