Kako u Srbiji koristiti Payoneer

Da li je dozvoljeno korišćenje stranih institucija elektronskog novca u Srbiji, kao što su Payoneer i Paypal? Kratak odgovor je – Da. Međutim, morate voditi računa o nekoliko stvari, o čemu ćemo govoriti u ovom tekstu. 

Za šta možete koristiti Payoneer?

Pre svega moramo da se osvrnemo na Zakon o deviznom poslovanju, kojim je određeno da se plaćanja u Srbiji moraju vršiti u dinarima, osim u posebnim slučajevima kao što su plaćanje zakupa i naknade za službeno putovanje.

Važno: U većini slučajeva nije dozvoljeno plaćanje u devizama u republici Srbiji.

To znači da, ukoliko plaćate fakturu nekome ko je u Srbiji, morate plaćanja da vršite u RSD valuti. Isto važi i ukoliko neko iz Srbije vrši vama plaćanje. Dakle, Payoneer ne možete koristiti za plaćanja unutar zemlje.

Novac koji primite putem Payoneera, možete povući na devizni račun, a zatim konvertovati u dinare, kako biste koristili za plaćanja u zemlji.

Takođe, kako su nam rekli iz NBS prema Zakonu o deviznom poslovanju, Zakonu o platnim institucijama i Zakonu o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost – rezidenti ne mogu obavljati platni promet u Republici Srbiji preko strane institucije elektronskog novca i iz tog razloga kartice koje su te institucije izdale ne bi mogle da se koriste za plaćanja preko POS terminala, kao ni za podizanje novca sa bankomata u zemlji.

Međutim, dozvoljeno je devizno plaćanje ka inostranstvu, tako da sredstva sa stranih institucija elektronskog novca možete koristiti za inostrana plaćanja.

Opcije korišćenja sredstava primljenih na Payoeer nalog

Dakle, sredstva sa Payoneer naloga možete koristiti za uplate ka inostranstvu. Sredstva možete povući na svoj preduzetnički, devizni račun u banci. Odatle ih možete koristiti za inostrana plaćanja ili plaćanja zakupa i službenog puta. Ukoliko želite da ih koristite za druga plaćanja u zemlji, potrebno je da ih konvertujete. Takođe, sredstva možete ostaviti i kasnije odlučiti kako želite da postupite s njima.

Koje su vaše obaveze?

Važno je da znate da za novac koji primite na Payoneer, Paypal ili neku drugu stranu alternativnu instituciju novca, morate da imate „opravdanje“. Odnosno, ako uplatu primate kao preduzetnik, morate imati fakturu po kojoj ste primili tu uplatu. Čak i ako novac ne povučete na svoj devizni račun, potrebno je da imate fakturu, jer ste izvršili uslugu i na osnovu fakture klijent treba da vam izvrši uplatu.

Obratite pažnju: Fakturišete cenu koštanja vaše usluge, koju vam je i platio kupac. To znači da ne umanjujete iznos za različite troškove transfera i provizija, koje se smatraju vašim troškom.

Prema objavi Narodne banke Srbije i Poreske uprave, vaš listing platnog prometa može biti sklon kontroli. Ovo znači da kada vam Poreska uprava traži da pošaljete KPO knjigu i fakture radi standardne kontrole, u vašim “knjigama” mora postojati promet i sa svih računa koji su registrovani u institucijama elektronskog novca.

Zaključak cele priče: Slobodno koristite Payoneer, PayPal i naloge u drugim stranim institucijama elektronskog novca, što vam i potvrđuje zvanično NBS. Ne zaboravite da kreirate fakturu za svaki priliv novca na taj nalog, a zatim dalje slobodno raspolažite ovim novcem – bilo da ga trošite sa tog računa za plaćanja ka inostranstvu ili prebacujete na svoj račun preduzetnički račun.

Bonus info: O Payoneer-u možete više pročitati ovde a za sve korisnike Pausal aplikacije smo pripremili super benefite za korišćenje ovog servisa.

89 comments

 1. „Da bi prebacili novac na vaš dinarski račun, morate prvo prebaciti na devizni, ne možete sa ino deviznog računa direktno prebacivati na vaš dinarski.“

  Može. Povežite Visa karticu dinarskog računa na Paypal i dobićete novac na taj račun, u dinarima. Kursne razlike i troškove transakcije knjižite kao trošak.

  1. Tacno, u pravu ste. Ali mi ovde govorimo o prebacivanju novca na racun. Kada je u pitanju kartica, takav je sistem da vi mozete primati novac ali ce on uvek leci u dinarima.
   Sto se tice kursnih razlika i troskova transakcije, vi njih ne knjizite jer pausalci ne pravdaju troskove – ne kreirate godisnje bilanse niti podnosite bilo kakve izvestaje.

 2. Ako primim novac na PayPal i PayPal skine proviziju od 4% da li to znači da fakturu pravim umanjenu za 4% jer sam ja primio 4% manje novca. I tu cifru upisujem u KPO. Da li sam u pravu?

  1. Ne, provizija PayPal-a nije ukljucena u vasu cenu. Vi fakturisete iznos koji vama vas kupac treba da plati na racun, koji god on bio. Provizije i slicni troskovi su troskovi koje vi snosite i nisu povezani sa pruzanjem usluge i njenim kostanjem.
   Zatim u KPO knjigu upisujete iznos koji se nalazi na fakturi, u RSD valuti (po srednjem kursu NBS-a na dan izdavanja fakture).

  1. Po pravilu, trebalo bi da imate sve racune na ime agencije (samim tim i business naloge), jer vi fakturisete u ime agencije i primate novac u njeno ime.

 3. Pozdrav,

  Da li je moguce kao pausalac koristiti personalne naloge na Paypal-u i Payoneer-u za primanje uplata od stranih klijenata? Ili ti nalozi moraju biti biznis nalozi?

   1. Pozdrav Sonja,

    da li predstavlja problem to sto vec imam payoneer nalog kao fizicko lice? Da li me to sprecava da otvorim i biznis nalog s obzirom da sam vec registrovan pod odredjenim imeneom, mejlom i ostalim podacima?

   2. Takodje bih hteo da proverim jos jednu informaciju oko koje imam nedoumicu citajuci vase postove na blogu. Da li fizicko lice koje ima payoneer nalog fizickog lica, ima pravo da koristi payoneer karticu za placanja i isplate na bankivnim automatima na teritoriji Srbije?

    Hvala puno unapred

   3. Isto tako, ako sam dobro razumeo, fizicko lice koje je rezident Srbije i poseduje payoneer nalog, nema pravo da sa svog payoneer naloga nekom drugom licu koje je takodje rezident Srbije uplati novac na devizni racun? Ovo je zbog toga sto su rezidenti Srbije duzni da jedni drugima uplacuju u domacoj valuti, tj. RSD? Ovo jedino ne vazi u slucaju kada tipa preduzentik sa svog paynoeer biznis naloga uplacuje sebi na devizni racun firme, a to je zbog toga sto se to vodi kao prebacivanje novca unutar racuna firme. Da li dobro razumem?

    Jos jednom, hvala vam unapred

 4. Ako ja fakturišem cenu koštanja svoje usluge kako onda posle da pravdam to što je priliv iznosa novca manji od moje fakturisane cene koštanja jer svakako će biti manji posle naplate provizija od strane Upwork-a i Paypal-a? I da li uopšte moram da pravdam manjak novca na računu u odnosu na fakturu? Hvala!

  1. U cenu kostanja je ukljucena i provizija Upworka, jer je to direktno vezano za klijenta (faktura se odnosi na Upwork, pa samim tim i svi troskovi vezani za njega uticu na ovu cenu).
   Znaci vi fakturisete onaj iznos novca koji vama uplacuje Upwork. Sve provizije od strane PayPal-a, Payoneera, banke itd. se mogu videti na izvestajima koje oni pruzaju, tako da u slucajevima kada postoji manjak novca moze se lako videti i zasto je to tako. Vi cete ovo pravdati samo u slucaju da se vrsi kontrola i vama traze na uvid i listing ovih racuna i izvode iz banke, ali ne brinite, svi imaju u vidu da se radi o devizama i da postoji transfer novca, zbog cega cete vi i naravno primiti manje novca. Veci je problem ako primite vise novca nego sto ste fakturisali 🙂

 5. Ovo su vrlo korisne informacije. Ipak zelela bih da razjasnim- potrebno je da se fakturise ona suma koja je uplacena na Paypal nalog od strane klijenta, ili suma koja je raspoloziva na Paypalu nakon sto Paypal uzme svoj procenat na sumu koja je meni uplacena? To me pomalo buni, tek se pripremam da postanem pausalni privrednik… nadam se da cete moci da odgovorite na ovo pitanje.

  1. Fakturise se ona suma koja je uplacena na PayPal (Payoneer, bankovni racun itd.) od strane klijenta. Procenat koji uzima PayPal se racuna kao bankarska provizija, sto predstavlja vas trosak i nije povezano sa troskovima koji su ukljuceni u vasu uslugu. U sustini, uvek fakturisete iznos koji vama klijent uplati, na koji god to racun bio.

 6. Zdravo. Pre svega, sve pohvale za ovaj blog jer zaista umnogome pomaže razumevanju svih zavrzlama u vezi sa paušalnin oporezivanjem.
  Hteo bih da pitam u vezi sa povlačenjem novca sa PayPal-a na devizni bankovni račun. Nameravam da otvorim agenciju/firmu/šta god, tj. da budem paušalac. Trenutno poslujem sa poslodavcina iz Kine i Amerike, a uplate mi stižu na PP u USD. Da li mogu tu uplatu da preusmerim na svoj devizni račun firme i da te novce podignem u USD na šalteru banke?
  Unapred hvala!
  Veliki pozdrav!

  1. Bojane, jako mi je drago da to čujem! 🙂
   Možete da preusmerite uplate i da novac primate na devizni račun, ali devize možete podići sa računa samo u dva slučaja – za plaćanje zakupa ili troškove službenog puta. Ono što možete da uradite pored toga jeste da konvertujete devize i prebacite na dinarski račun, a zatim podignete taj novac. Imamo u pripremi tekst na temu kako paušalac raspolaže novcem, pa će vam verovatno i to pomoći, očekujte ga uskoro 🙂
   I nema na čemu, veliki pozdrav!

 7. Kupac meni uplacuje na Paypal nalog u dolarima. A racun na koji prebacujem je u evrima. U kojoj valuti da izdam fakuturu? Unapred hvala.

  1. Žarko izvinjavamo se na kasnom odgovoru! Iz nekog razloga je sistem inicijalno odbacio vaš komentar, ali smo uspeli da ga povratimo.
   Ako novac primate na PayPal u dolarima, onda i u toj valuti izdajete fakturu. Šta nakon toga radite sa novcem, pa i prebacivanje u drugu valutu, je potpuno vaša stvar.

 8. Zdravo! Ovo je veoma korisna informacija, hvala! Imam pitanje, odnosno zelim da proverim da li sam dobro razumela: da li mogu da normalno podignem novac sa Payoneera na bankomatu, ako imam fakturu o tom iznosu koji mi je legao na racun? Ili moram da ga prebacim na devizni racun i podignem ako zelim da njime raspolazem „fizicki“? Hvala unapred!

  1. Svakako, šta god radili sa novcem na Payoneer-u, je bitno da imate fakturu za svaki priliv sredstava. A potpuno ste dobro razumeli – možete da podižete novac na bankomatu, jer se automatski vrši konverzija deviza u dinare, a dozvoljeno je da slobodno raspolažete dinarima. A ukoliko želite, možete i prebaciti novac na devizni račun, ali u tom slučaju da biste raspolagali njime, prvo ga morate prebaciti na dinarski račun. Možda će vam značiti i tekst koji smo pisali na ovu temu: Kako raspolažem novcem kao paušalac?

 9. pozdrav, imam payoneer povezan sa mts deviznim racunom, e sad moje pitanje je da li kada prebacim novac sa payonner racuna na domaci devizni(mts) podlezem nekom pacanju poreza? posto uradio sam za probu transver od 50e i u okviru maila su mi poslali da popunim izjavu o poreklu novca i tek onda mi pustili na racun. e sad da li je to neki prekrsaj ili mogu da prebacujem iznose na devizni sa payoneer-a na devizni?

  1. Dragi Bojane,

   Ukoliko govorimo o preduzetničkom računu ne plaćate nikakav dodatan porez. Međutim, ako govorimo o ličnom tekućem računu, uplata se posmatra kao prihod koji se oporezuje. Možete više o poslovanju fizičkih lica pročitati ovde.

   1. Draga Sonja,
    Moje shvatanje je da se uplata na lični tekući račun ne mora obavezno posmatrati kao prihod koji se oporezuje, jer je moguće da je uplata recimo stigla od tetke iz kanade.
    Da li sam u pravu i da li postoje različite opcije kada su uplate na lični tekući račun u pitanju?

    Unapred hvala na odgovoru.
    Srdačno.

    1. Poštovani,

     Ovde je reč o Payoneer-u koji se koristi za poslovne transakcije, tako da prihod koji se ostvari ovim putem (bilo na lični ili preduzetnički račun) mora biti za pržene usluge i tako se mora oporezovati.

 10. Jos uvek nisam kreirao payoneer business nalog ali ukoliko bih to uradio i zatrazio karticu od Payoneer-a, da li bi bilo legalno koristiti je kod nas i podizati novac na bankomatu recimo?

  Znam da je potpuno legalno koristiti Payoneer (kao sto ste i vi pomenuli u ovom clanku), ali me konkretno interesuje sta u slucaju kada imam Payoneer business karticu? Da li mogu podizati novac sa bankomata kod nas ili ne?

  Podizanje bi verovatno bilo u RSD.

  Hvala najlepse 🙂

  1. Poštovani,

   Prema poslednjim informacijama koje smo dobili od NBS prema Zakonu o deviznom poslovanju, Zakonu o platnim institucijama i Zakonu o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost – rezidetni ne mogu obavljati platni promet u Republici Srbiji preko strane institucije elektronskog novca i iz tog razloga kartice koje su izdale strane institucije elektronskog novca (u ovom slučaju Payoneer) ne bi mogle da se koriste za plaćanja preko POS terminala, kao ni za podizanje novca sa bankomata u zemlji.

     1. Postovana Sonja,

      Molim Vas, pomozite sad i meni 🙂
      Naime, ja sam se upravljao prema Vasem ranijem savetu https://blog.pausal.rs/kako-u-srbiji-koristiti-paypal-i-payoneer/#comment-65
      i podizao novac sa svog Payoneer naloga na bankomatima. Tek sada vidim komentar da NBS ovo ne dozvoljava i da sam u prekrsaju. Da li postoji nacin da ovo ispravim i kakvu kaznu mogu da ocekujem? Inace sav priliv na Payoneer nalogu je uredno upisan u KPO knjigu i za svaku od uplata postoji izdata faktura. Takodje, nijedna od ovih uplata ne utice na ukupan godisnji promet, u smislu da se promet priblizi cifri od 6 miliona dinara.

 11. Bravo za Paušal ekipu i sve što radite 🙂

  Nadovezao bih se samo na poslednje pitanje na koje je razjašnjeno da Payoneer kartica ne može da se koristi u Srbiji (bilo na POS terminalima, bilo na ATMovima).

  Kakvo je stanje sa korišćenjem te kartice u inostranstvu? U principu, trebalo bi da je plaćanje na POS terminalima legalno jer je to poslovanje sa „ne-rezidentom“ R. Srbije… ali kakvo je stanje sa podizanjem gotovine u inostranstvu na ATMovim? :/

  1. Hvala na podršci, drago nam je da naš rad ostavlja pozitivan utisak. 🙂
   Što se Payoneer kartice tiče, možete je bez problema koristiti u inostranstvu i za plaćanje i na bankomatu. 🙂

   1. Nema na čemu i hvala na odgovoru 🙂
    Da li u slučaju podizanja gotovine na bankomatu u inostranstvu imamo neki limit (sa strane preduzetnika-paušalca)?

    1. Osim limita koji postavlja sam bankomat, odnosno banka, ne postoji drugi limit. Naravno, u ovom slučaju treba imati u vidu proviziju koja će biti naplaćena.

 12. Ćao,

  Malo su me zbunili prethodni odgovori, pa ako možete da mi razjasnite par stvari.

  Konkretno, ja sam preduzetnik paušalac – da li ja smem da dižem novac sa Payoneera na bankomatima ili MORAM sve da šaljem banci pa tek onda da slobodno koristim pare?

  Drugo pitanje – ako hoću da kupim nešto preko neta, npr. avio karte u stranoj valuti, da li ja smem to da uradim direktno sa Payoneera ili je to zabranjeno?

  U oba slučaja se podrazumeva da napravim fakture.

  Hvala, pozdrav!

  1. Draga Katarina,

   Kada primite novac na Payoneer račun, možete ga ostaviti u celini ili delom na računu ukoliko ćete imati plaćanja u inostranstvu. Dakle, možete kupiti karte ukoliko ih plaćate u stranoj valuti. Novac sa bankomata u Srbiji prema tumačenju NBS-a ne bi trebalo da dižete, pa ukoliko želite da dižete novac u zemlji, morali biste prvo da povučete na račun banke i konvertujete.

   1. Draga Sonja,
    Prvo, hvala vam na svemu što radite na ovom blogu, nama preduzetnicima mnogo znači.
    Drugo, a da se nadovežem na komentar iznad, ja sam mislila da smem da podižem novac sa Payoneera na bankomatima u zemlji i tako sam dizala novac otkako sam otvorila agenciju, pre nekih godinu dana. Pošto sad vidim da to nije dozvoljeno, pretpostavljam da sam u velikom problemu pa bih htela da vas pitam šta sada da radim?
    Puno vam hvala još jednom!!!

    1. Draga Kristina,

     Drago mi je da čujem da vam naši blogovi pomažu. Ako imate predlog o čemu biste voleli da čitate, slobodno nam pišite. 🙂
     Ne bi trebalo da budete u problemu, jer koliko nam je poznato, NBS i Poreska uprava još uvek ne postoji sistem provere. Savet je da izbegavate na dalje to da radite, za slučaj da do nekih promena dođe i da se uvede sistem kontrole. Možete ovde pročitati mišljenje koje su nam dali iz NBS.

     1. Draga Sonja,
      Hvala na izuzetno brzom odgovoru!
      Neću više to raditi, sve ću prebacivati na račun (osim ino plaćanja). Dakle, poreski inspektor ne bi trebalo da mi pravi problem oko tih faktura? Ukoliko dođe do inspekcije, pretpostavljam da bih onda zajedno sa KPO knjigom trebalo da predam i listing sa Payoneera?

      Još jedno pitanje vezano za vaše usluge – ako se ja sada pretplatim na vaše usluge, da li postoji mogućnost da unesem u aplikaciju sve fakture koje sam do sada imala od otvaranja firme? Koliko sam razumela, unosom faktura se automatski pravi i KPO knjiga?

      Hvala još jednom! 🙂

     2. Draga kristina,

      Bitno je da imate pokriveno fakturama sve uplate i ne bi trebalo da imate ikakvih problema. U slučaju kontrole možete predati listing i sa Payoneera, ali verujem da bi vam to naknadno tražili ukoliko im je potrebno.

      Slobodno se registrujte na Pausal aplikaciju, imaćete probni period u kojem ćete moći da vidite sve funskcionalnosti. Možete uneti sve prethodne fakture, a možete ih čak poslati i nama da vam ih unesemo. U pravu ste, unosom faktura automatski će biti napravljene i KPO knjige. 🙂

      Nema na čemu, slobodno nam se javite na office@pausal.rs. 🙂

 13. Sad me zbunio Vaš komentar.. Zar u uvodnom tekstu niste rekli da nije preporuka da podižemo novac sa bankomata i plaćamo na post terminalima Payoneer karticom?

  1. Draga Sanja,

   Nisam sigurna na koji komentar mislite, ali nije peporuka da dožete novac i plaćate karticom u Srbiji, ali je možete koristiti u inostranstvu.

   1. Poštovana Sonja,

    i mene zbunjuje ovaj komentar.

    Medju prvim komentarima ovog teksta, napisali ste sledeće:
    „Svakako, šta god radili sa novcem na Payoneer-u, je bitno da imate fakturu za svaki priliv sredstava. A potpuno ste dobro razumeli – možete da podižete novac na bankomatu, jer se automatski vrši konverzija deviza u dinare, a dozvoljeno je da slobodno raspolažete dinarima. A ukoliko želite, možete i prebaciti novac na devizni račun, ali u tom slučaju da biste raspolagali njime, prvo ga morate prebaciti na dinarski račun.“

    Navedeni komentar je iz decembra 2018, pretpostavljam da je došlo do promena, pa trenutno nije dozvoljena upotreba Payoneer kartica na bankomatima u Srbiji, već je potrebno novac prebaciti na račun u banci?

    1. Dragi nikola,

     Tako je, u međuvremenu smo dobili mišljenje NBS da po zakonu ne bi trebalo da se koriste kartice za plaćanja ili dizanja novca u zemlji.

 14. Ovo su bas korisne informacije i nesto sto sam odavno trazio. Imam pitanje ukoliko mi je legla uplata na paypal decembra prosle godine. Sada bi da prebacim novac na devizni racun firme — da li mogu pri povlacenju na devizni racun banke da je proknjizim kao fakturu iz ove godine?

  1. Dragi Miloše,

   Ispravno bi bilo da datum fakture bude onaj kada ste primili uplatu na Paypal. Što se banke tiče nećete imati nikakvih problema iako je faktura sa datumom u ovoj godini, ali u slučaju poreske kontrole ili proveravanja računa, može biti.

   1. Sonja, hvala puno na brzom odgovoru. Jos jedno pitanje, da li je dozvoljeno prebaciti novac sa paypal-a na direktno na racun fizickog lica?

    1. Dragi Miloše,

     Nema na čemu. Paypal bi trebalo da vam bue povezan sa preduzetničkim računom i na njega bi trebalo da prebacujete novac, ne na račun fizičkog lica.

 15. Postovani,
  Mozda bi ste mi vi mogli pomoci… uradio sam nekoliko projekata za poznanike iz inostranstva (bez ikakve firme, inace sam zaposlen) i novac primio na payoneer karticu, sa koje sam posle na bankomatu podizao novac i placao racune. Da li je to nezakonito? Ako jeste, da li mogu trpeti posledice i koje?

  1. Dragi Denise,

   Ispravno bi bilo da ste prijavili prihod kao fizičko lice i samooporezovali se (iznos poreza je oko 45%). Da li ćete trpeni neke posledice, zavisi od toga da li će se vršiti poreska kontrola. Pretpostavljam da bi u tom slučaju morali da platite porez i dodatnu kamatu.

 16. Dobar dan, zanima me da li je moguce ubaciti novac na peeyoner karticu direktno sa deviznog racuna (sa USD deviznog racuna na USD karticu)? I ako nije koji je najednostavniji nacin da se na karticu uplate pare?

  1. Dragi Stefane,

   Trebalo bi da možete sa svog računa da pustite devizni nalog na Payoneer račun, a keš ne možete uplatiti.

 17. Postovani imam jedno pitanje. Pausalac sam i imam klijente iz inostrastva. Dosad sam radila sve preko faktura i uplate su bile direktno na devizni racun firme, medjutim novi klijent zahteva Payoneer placanje. To je u redu, i mogu da ga spojim na racun firme, ali uskoro idem na porodiljsko i firma ce biti na mirovanju, s tim da cu nastaviti rad sa klijentom preko Payoneera. Na koji nacin da regulisem placanje ako ce firma biti u mirovanju a uplate na payoneer ce pristizati?

  1. Poštovana,

   Dok je radnja u mirovanju ne bi trebalo da primate novac. Ukoliko idete na porodiljsko možete ostaviti aktivnu agenciju i angažovati poslovođu, kako biste i dalje mogli da radite.

 18. Imam firmu oko 2 godine i svo to vreme i Pejonir nalog, međutim, tek od pre par meseci sam povezao Pejonir sa računom. Dakle, nekih godinu i po dana mi uplate s Pejonira nisu lezale u banku i nisam ih ni fakturisao. Da li da ih fakturišem retoraktivno? U koliko ozbiljnom sam problemu što uplate nisu išle preko banke? Pozdrav

  1. Poštovani,

   Iako uplate nisu išle preko banke, trebalo je za njih da imate fakture. Odnosno, račun treba da posmatrate kao da je vaš drugi devizni račun i bez obzira da li ste novac povlačili na račun banke ili ne, treba da imate fakturu za te uplate. U kolikom problemu možete da budete, zavisi najviše od vašeg inspektora.

 19. Ćao,
  Na osnovu informacija sa ove strane sam pre par meseci kupila avio karte direktno sa Payoneera, dakle nisam ih prvo prebacivala na svoj preduzetnički račun. Međutim, zbog situacije sa koronavirusom, novac za karte će mi biti refundiran na Payoneer račun. Mene sad zanima kako ja da pravdam taj novac, kako da ga provučem na svoj preduzetnički račun, po kom osnovu, koja šifra? Bilo kakve informacije će značiti. Hvala unapred na odgovoru.

  1. Draga Katarina,

   S obzirom da je novac vraćen, a nije izvršena nova usluga, možete povući novac na račun banke i rasporediti po osnovu po kojem je prvobitno i primljen. Ukoliko je u pitanju više od jedne fakture, samo ćete upisati osnov za obe i priložiti ih.

 20. Postovani, nedavno sam otvorila nalog na Payoneer-u. Ono sto me zanima jeste da li mi neko iz Kine ko je fizicko lice, moze uplatiti novac na Payoneer? Mozda na taj nacin tako sto cu request-ovati isplatu i poslati sta treba, a osoba da mi uplati novac putem svog racuna u banci? POsto je koliko znam, Payoneer neaktivan u Kini.

  1. Draga Lano,
   Ukoliko vas klijent nema Payoneer racun, moze vam uplatiti sa svog racuna u bilo kojoj banci na vas racun na Payoneer bez problema.

   1. Hvala. Lepo sam znaci razumela, dajem one podatke sa Payoneer-ovog racuna. Da li moram da idem na request a payment i posaljem validan dokumenat da bih opravdala to, ili samo posaljem osobi podatke za uplatu?

    1. Bitno je da vi u svojoj evidenciji imate fakturu kao osnov za posao koji ste obavili i koji ćete naplatiti. Da li ćete vi poslati zahtev za plaćanje ili samo poslati klijentu podatke je potpuno svejedno, možete uraditi kako god je vama ili klijentu lakše.

 21. Poštovani, u proceduri sam registrovanja agencije, pokušavam da sakupim sve informacije. Ako sam dobro razumeo, neko ko je u paušalu ne bi trebao da koristi privatni Payoneer nalog, već bi trebao da registruje Business nalog (čak i ako već poseduje privatni nalog).
  Ako je to tačno, da li možete dati odgovor šta teba izabrati u polju Type of bussiness entity? Šta odgovara našem paušalu od ponuđenog:
  Public Corporation, Private Corporation, Sole Proprietorship, Limited liability Company (LLC), Partnership, Limited Company (Ltd) ili Incorporation (Inc)?

 22. Dobar dan,
  Ja se vodim kao preduzetnik paušalac. U banci Intesa su mi rekli da PayPal mogu koristiti samo kao fizičko lice. Da li je to tačno? Da li u tom slučaju moram da plaćam porez i doprinose na svaku uplatu bez obzira što iste već plaćam kao paušalni obveznik?
  Najljubaznije vas molim vas za pojašnjenje.
  Unapred hvala!

  1. Draga Mina,
   Ne, paypal mozete koristiti i kao preduzetnik, otvaranjem business naloga i povezivanjem sa vasem poslovnom karticom u banci, a ne licnom.

 23. Dobar dan,

  Imam nalog na Payoneer-u kao pravno lice, pri prijemu novca u moju banku kao Nalogodavac vodio se Payoneer Inc. medjutim poslednji put kao Nalogodavac (Ordering Customer) vodilo se ime moje firme.
  Kontaktirala sam Payoneer i oni kazu da po novom pravilu pod nalogodavac ide moje ime/ime firme.

  Banka tvrdi da ne smeju da procesuiraju uplatu „od mene meni“ i da bi to bilo moguce morala bih da prijavim Payoneer racun Narodnoj Banci. (Moj Payoneer racun je otvoren kao racun firme, nisam ga otvorila kao fizicko lice.)

  Da li je tacno da banka ne sme da procesuira uplatu sa Payoneer-a ako se ja/moja firma vodi kao nalogodavac?

  Da li je tacno da moram da prijavim racun Narodnoj Banci?

  Koji bi mi bio sledeci korak da bih primila uplatu?

  Ako imate bilo kakve informacije na ovu temu bile bi mi od velike koristi, hvala.

   1. Dobar dan ,
    Imam slican problem. Imam nalog kao fizicko lice na Payoneeru vec duze vreme. U februaru ove godine sam otvorila firmu kao pusalac. Medjutim, prilikom prebacivanja novca sa Payoneera na devizni racun firme, banka me je opomenula da treba da im dostavim dokument kojim dokazujem po kom osnovu imam otvoren racun u inostranstvu , jer u suprotnom nece moci da mi proknjize tj. prebace novac na racun. Problem je , kako kazu, sto trenutno izgleda da sama sebi saljem novac, a to nije zakonom dozvoljeno. Takodje su mi rekli da imaju mnogo klijenata koji posluju preko Payoneera , samo da se kod mene prilikom prebacivanja novca potkrao neki problem. Iz Payoneera su mi rekli da ne moram da otvaram biznis nalog kod njih kako bih prebacivala novac, a iz nase banke su mi dali savet da se informisem preko blogova. Ne znam kako da resim ovaj problem 🙁
    Molim Vas pomozite, ako Vam je ovaj slucaj poznat.

  1. Draga Dano,

   Izvinjavamo se promakao nam je komentar. Da li ste uspeli da rešite problem u međuvremenu?
   Možete li nam reći koja je banka u pitanju?

 24. Postovani,

  koja je procedura ako dobijem par jednokratnih uplata na payoneer koje bih posle koristio za kupovinu kriptovaluta? Da li i dalje moram da se samooporezem kao fizicko lice? Isto pitanje, sta ukoliko sav novac potrosim u inostranstvu (kupovina onlajn servisa preko interneta itd). Koje kontrole i zakon postoje u Srbiji za ove slucajeve?

  Pozdrav, i hvala unapred na odgovoru

  1. Poštovani,

   Za svaku uplatu iz inostranstva koju primate na osnovu pruženih usluga, potrebno je da se samooporezujete. NBS i Poreska uprava mogu da vrše kontrole, a mogu se pozvati na Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o platnim usluga, Zakon o porezu na dohodak građana…

 25. Poštovani,

  Predajem online Engleski za Kinesku firmu. Napravila sam Payoneer account.
  Imam debitnu karticu u Banca Intesi u USD. Primam platu takođe u USD.

  Moje pitanje je da li mi preporučujete da naručim njihovu karticu (koliko sam shvatila ne mogu da je legalno koristim u Srbiji?) ili mi preporučujete da idem preko banke?

  Koja opcija je pogodnija što se tiče provizije i konverzije valuta?

  Hvala unapred

  1. Draga Saro,
   Tako je, payoneer karticu mozete koristiti za ino placanja, ali ne bi trebalo za domaca placanja ili podizanja na bankomatu. Ukoliko cete novac koristiti u Srbiji, nas savet je da ga prebacite na racun u preduzetnicki racun u domacoj banci, pa onda trosite. Sto se tice provizija, najbolje je da proverite na sajtu Payoneera i vase banke.
   Pozdrav!

 26. Ako sam dobro shvatio dakle devize mogu da se povlače sa paypal-a i na dinarski račun preko kartice. U tom slučaju banka sama vrši konverziju a fakturisanje i knjiženje je isto?

 27. Pozdrav,

  Interesuje me, da li iko moze da prati priliv novca na Payoneer racunu, ako se nikada novac ne prevacuje na devizni u Srbiji vec se podize na bankomatu u inostranstvu?
  Prekinula bih sa radom na Upwork-u, ali bih zadrzala karticu (racun) i klijenta.
  I da napomenem, ne interesuje me uplacivanje poreza i doprinosa u Srbiji jer vec radim u inostranstvu, ovo bi bilo samo “honorarno” i ponekad.

  Unapred zahvalna.

 28. Postovani, moj sin je stekao preko 15000 pratilaca na Youtube pa je usao na sistem AdSense, tako da su pocele da stizu uplate od Google, Dublin, Ireland na moj devizni racun kao fizicko lice jer su oni trazili neki racun za uplatu jer je sin maloletan. Posto sam ujeno i preduzetnik pausalac, zanima me da li nekako mogu da uklopim taj iznos u svoja primanja kao preduzetnik ili da otvorim Payoneer racun,…treba mi savet. Hvala!

 29. Postovni,

  Imam Payoneer nalog preko koga mi firma uplacuje novac. Takodje, otovrila sam agenciju, placam pausal. Zanimaju me sledece stvari:

  1) da li ja moram da pravim fakturu i saljem poslodavcu ili ja jednostavno mogu da izdam fakturu na kojoj stoji da sam taj novac prakticno poslala sama sebi sa svog Payonner racuna? Posto sam vec primio upalte pre nego sto sam otovrio agenciju jel mogu da napravim fakture u kojima sotji da je to prebacceno sa Payonnera i da tkao prebacim novac na agenciju?

  2) sta raditi sa novcem koji se podize u inostrasntvu na bankomatu?

  Hvala unapred 🙂

 30. Postovani,
  Dizajner sam na upwork sajtu i imam iskljucivo inostrane klijente. Novac mi leze na PayPal racun. Prevelik bi porez placala kada bih svaki put novac prebacivala na svoj racun u banci i podizala ga. Plan je otvaranje pausalne filme. Dakle, otvorim firmu i poreska mi izracuna moje mesecne obaveze. Otvorim racun u banci koji povezam sa svojim paypal racunom. Taj deo sam shvatila. Medjutim, bune me same fakture. Kako bi ih pravila za svoje upwork klijente (to su mi trenutno jedini klijenti). Da li bi morala svakom svom upwork klijentu da saljem fakture nakon svakog priliva novca na svoj racun? Kako bi sastavljala date fakture?
  U sustini, shvatila sam za mesecni iznos koji bih placala ako sam pausalac ali i ne kako bih dosla do svog novca. Vas blog je idealan, dosta mi je pomoglo sve gore napisano pa se nadam da cete biti ljubazni da i meni odgovoriti na sve ovo.
  Srdacan pozdrav,
  VELIKO HVALA

 31. Poštovani, već više od mesec dana imamo novac na Payoneer računu. Dobili smo novu karticu koju smo uspešno aktivirali ali sredstva sa računa ne prelaze na karticu. Na kartici je stanje nula. Pošto izdajemo stan preko Airbnb uplate za to dobijamo preko Payoneera. Molim vas za savet kako da dođemo da svojih sredstava. Pozdrav

 32. Hoću da prodam neke stvari preko oglasa npr.Ebay , npr.gitaru…
  Da li će mi se odbiti kao što pišu 20% na primljenu sumu pa još 20% na ostatak ? Možda još nešto ?
  Na to sam platio kad sam kupovao carinu,pdv…
  Evo platih pre neki dan za kobilicu za el.gitaru od 990din. preko Aliekspresa 350din dažbine . (carina100+pdv200+50?) ?

 33. Zdravo, kada prebacimo novac sa UpWorka na poslovni Payoneer i tek posle par meseci pošaljemo novac na poslovni devizni račun, da li se vidi da je novac poslat posle par meseci, a npr fakturu napišemo na taj dan slanja? Hvala!

  1. Draga Milana,

   Vi fakturu izdajete kada izvršite uslugu bez obzira kada novac prebacite na račun, a prihod vam se gleda prema KPO knjizi, odnosno izdatim fakturama.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten + 9 =