Kako u Srbiji koristiti Payoneer

Da li je dozvoljeno korišćenje stranih institucija elektronskog novca u Srbiji, kao što su Payoneer i Paypal? Kratak odgovor je – Da. Međutim, morate voditi računa o nekoliko stvari, o čemu ćemo govoriti u ovom tekstu. 

Za šta možete koristiti Payoneer?

Pre svega moramo da se osvrnemo na Zakon o deviznom poslovanju, kojim je određeno da se plaćanja u Srbiji moraju vršiti u dinarima, osim u posebnim slučajevima kao što su plaćanje zakupa i naknade za službeno putovanje.

Važno: U većini slučajeva nije dozvoljeno plaćanje u devizama u republici Srbiji.

To znači da, ukoliko plaćate fakturu nekome ko je u Srbiji, morate plaćanja da vršite u RSD valuti. Isto važi i ukoliko neko iz Srbije vrši vama plaćanje. Dakle, Payoneer ne možete koristiti za plaćanja unutar zemlje.

Novac koji primite putem Payoneera, možete povući na devizni račun, a zatim konvertovati u dinare, kako biste koristili za plaćanja u zemlji.

Takođe, kako su nam rekli iz NBS prema Zakonu o deviznom poslovanju, Zakonu o platnim institucijama i Zakonu o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost – rezidenti ne mogu obavljati platni promet u Republici Srbiji preko strane institucije elektronskog novca i iz tog razloga kartice koje su te institucije izdale ne bi mogle da se koriste za plaćanja preko POS terminala, kao ni za podizanje novca sa bankomata u zemlji.

Međutim, dozvoljeno je devizno plaćanje ka inostranstvu, tako da sredstva sa stranih institucija elektronskog novca možete koristiti za inostrana plaćanja.

Opcije korišćenja sredstava primljenih na Payoeer nalog

Dakle, sredstva sa Payoneer naloga možete koristiti za uplate ka inostranstvu. Sredstva možete povući na svoj preduzetnički, devizni račun u banci. Odatle ih možete koristiti za inostrana plaćanja ili plaćanja zakupa i službenog puta. Ukoliko želite da ih koristite za druga plaćanja u zemlji, potrebno je da ih konvertujete. Takođe, sredstva možete ostaviti i kasnije odlučiti kako želite da postupite s njima.

Koje su vaše obaveze?

Važno je da znate da za novac koji primite na Payoneer, Paypal ili neku drugu stranu alternativnu instituciju novca, morate da imate „opravdanje“. Odnosno, ako uplatu primate kao preduzetnik, morate imati fakturu po kojoj ste primili tu uplatu. Čak i ako novac ne povučete na svoj devizni račun, potrebno je da imate fakturu, jer ste izvršili uslugu i na osnovu fakture klijent treba da vam izvrši uplatu.

Obratite pažnju: Fakturišete cenu koštanja vaše usluge, koju vam je i platio kupac. To znači da ne umanjujete iznos za različite troškove transfera i provizija, koje se smatraju vašim troškom.

Prema objavi Narodne banke Srbije i Poreske uprave, vaš listing platnog prometa može biti sklon kontroli. Ovo znači da kada vam Poreska uprava traži da pošaljete KPO knjigu i fakture radi standardne kontrole, u vašim “knjigama” mora postojati promet i sa svih računa koji su registrovani u institucijama elektronskog novca.

Zaključak cele priče: Slobodno koristite Payoneer, PayPal i naloge u drugim stranim institucijama elektronskog novca, što vam i potvrđuje zvanično NBS. Ne zaboravite da kreirate fakturu za svaki priliv novca na taj nalog, a zatim dalje slobodno raspolažite ovim novcem – bilo da ga trošite sa tog računa za plaćanja ka inostranstvu ili prebacujete na svoj račun preduzetnički račun.

Bonus info: O Payoneer-u možete više pročitati ovde a za sve korisnike Pausal aplikacije smo pripremili super benefite za korišćenje ovog servisa.

129 comments

  1. „Da bi prebacili novac na vaš dinarski račun, morate prvo prebaciti na devizni, ne možete sa ino deviznog računa direktno prebacivati na vaš dinarski.“

    Može. Povežite Visa karticu dinarskog računa na Paypal i dobićete novac na taj račun, u dinarima. Kursne razlike i troškove transakcije knjižite kao trošak.

    1. Tacno, u pravu ste. Ali mi ovde govorimo o prebacivanju novca na racun. Kada je u pitanju kartica, takav je sistem da vi mozete primati novac ali ce on uvek leci u dinarima.
      Sto se tice kursnih razlika i troskova transakcije, vi njih ne knjizite jer pausalci ne pravdaju troskove – ne kreirate godisnje bilanse niti podnosite bilo kakve izvestaje.

  2. Ako primim novac na PayPal i PayPal skine proviziju od 4% da li to znači da fakturu pravim umanjenu za 4% jer sam ja primio 4% manje novca. I tu cifru upisujem u KPO. Da li sam u pravu?

    1. Ne, provizija PayPal-a nije ukljucena u vasu cenu. Vi fakturisete iznos koji vama vas kupac treba da plati na racun, koji god on bio. Provizije i slicni troskovi su troskovi koje vi snosite i nisu povezani sa pruzanjem usluge i njenim kostanjem.
      Zatim u KPO knjigu upisujete iznos koji se nalazi na fakturi, u RSD valuti (po srednjem kursu NBS-a na dan izdavanja fakture).

      1. Pozdrav Sonja,

        da li predstavlja problem to sto vec imam payoneer nalog kao fizicko lice? Da li me to sprecava da otvorim i biznis nalog s obzirom da sam vec registrovan pod odredjenim imeneom, mejlom i ostalim podacima?

      2. Takodje bih hteo da proverim jos jednu informaciju oko koje imam nedoumicu citajuci vase postove na blogu. Da li fizicko lice koje ima payoneer nalog fizickog lica, ima pravo da koristi payoneer karticu za placanja i isplate na bankivnim automatima na teritoriji Srbije?

        Hvala puno unapred

      3. Isto tako, ako sam dobro razumeo, fizicko lice koje je rezident Srbije i poseduje payoneer nalog, nema pravo da sa svog payoneer naloga nekom drugom licu koje je takodje rezident Srbije uplati novac na devizni racun? Ovo je zbog toga sto su rezidenti Srbije duzni da jedni drugima uplacuju u domacoj valuti, tj. RSD? Ovo jedino ne vazi u slucaju kada tipa preduzentik sa svog paynoeer biznis naloga uplacuje sebi na devizni racun firme, a to je zbog toga sto se to vodi kao prebacivanje novca unutar racuna firme. Da li dobro razumem?

        Jos jednom, hvala vam unapred

  3. Ако ја фактуришем цену коштања своје услуге како онда после да правдам то што је прилив износа новца мањи од моје фактурисане цене коштања јер свакако ће бити мањи после наплате провизија од стране Upwork-a и Paypal-а? И да ли уопште морам да правдам мањак новца на рачуну у односу на фактуру? Хвала!

    1. U cenu kostanja je ukljucena i provizija Upworka, jer je to direktno vezano za klijenta (faktura se odnosi na Upwork, pa samim tim i svi troskovi vezani za njega uticu na ovu cenu).
      Znaci vi fakturisete onaj iznos novca koji vama uplacuje Upwork. Sve provizije od strane PayPal-a, Payoneera, banke itd. se mogu videti na izvestajima koje oni pruzaju, tako da u slucajevima kada postoji manjak novca moze se lako videti i zasto je to tako. Vi cete ovo pravdati samo u slucaju da se vrsi kontrola i vama traze na uvid i listing ovih racuna i izvode iz banke, ali ne brinite, svi imaju u vidu da se radi o devizama i da postoji transfer novca, zbog cega cete vi i naravno primiti manje novca. Veci je problem ako primite vise novca nego sto ste fakturisali 🙂

  4. Ovo su vrlo korisne informacije. Ipak zelela bih da razjasnim- potrebno je da se fakturise ona suma koja je uplacena na Paypal nalog od strane klijenta, ili suma koja je raspoloziva na Paypalu nakon sto Paypal uzme svoj procenat na sumu koja je meni uplacena? To me pomalo buni, tek se pripremam da postanem pausalni privrednik… nadam se da cete moci da odgovorite na ovo pitanje.

    1. Fakturise se ona suma koja je uplacena na PayPal (Payoneer, bankovni racun itd.) od strane klijenta. Procenat koji uzima PayPal se racuna kao bankarska provizija, sto predstavlja vas trosak i nije povezano sa troskovima koji su ukljuceni u vasu uslugu. U sustini, uvek fakturisete iznos koji vama klijent uplati, na koji god to racun bio.

  5. Zdravo. Pre svega, sve pohvale za ovaj blog jer zaista umnogome pomaže razumevanju svih zavrzlama u vezi sa paušalnin oporezivanjem.
    Hteo bih da pitam u vezi sa povlačenjem novca sa PayPal-a na devizni bankovni račun. Nameravam da otvorim agenciju/firmu/šta god, tj. da budem paušalac. Trenutno poslujem sa poslodavcina iz Kine i Amerike, a uplate mi stižu na PP u USD. Da li mogu tu uplatu da preusmerim na svoj devizni račun firme i da te novce podignem u USD na šalteru banke?
    Unapred hvala!
    Veliki pozdrav!

    1. Bojane, jako mi je drago da to čujem! 🙂
      Možete da preusmerite uplate i da novac primate na devizni račun, ali devize možete podići sa računa samo u dva slučaja – za plaćanje zakupa ili troškove službenog puta. Ono što možete da uradite pored toga jeste da konvertujete devize i prebacite na dinarski račun, a zatim podignete taj novac. Imamo u pripremi tekst na temu kako paušalac raspolaže novcem, pa će vam verovatno i to pomoći, očekujte ga uskoro 🙂
      I nema na čemu, veliki pozdrav!

    1. Žarko izvinjavamo se na kasnom odgovoru! Iz nekog razloga je sistem inicijalno odbacio vaš komentar, ali smo uspeli da ga povratimo.
      Ako novac primate na PayPal u dolarima, onda i u toj valuti izdajete fakturu. Šta nakon toga radite sa novcem, pa i prebacivanje u drugu valutu, je potpuno vaša stvar.

  6. Zdravo! Ovo je veoma korisna informacija, hvala! Imam pitanje, odnosno zelim da proverim da li sam dobro razumela: da li mogu da normalno podignem novac sa Payoneera na bankomatu, ako imam fakturu o tom iznosu koji mi je legao na racun? Ili moram da ga prebacim na devizni racun i podignem ako zelim da njime raspolazem „fizicki“? Hvala unapred!

    1. Svakako, šta god radili sa novcem na Payoneer-u, je bitno da imate fakturu za svaki priliv sredstava. A potpuno ste dobro razumeli – možete da podižete novac na bankomatu, jer se automatski vrši konverzija deviza u dinare, a dozvoljeno je da slobodno raspolažete dinarima. A ukoliko želite, možete i prebaciti novac na devizni račun, ali u tom slučaju da biste raspolagali njime, prvo ga morate prebaciti na dinarski račun. Možda će vam značiti i tekst koji smo pisali na ovu temu: Kako raspolažem novcem kao paušalac?

  7. pozdrav, imam payoneer povezan sa mts deviznim racunom, e sad moje pitanje je da li kada prebacim novac sa payonner racuna na domaci devizni(mts) podlezem nekom pacanju poreza? posto uradio sam za probu transver od 50e i u okviru maila su mi poslali da popunim izjavu o poreklu novca i tek onda mi pustili na racun. e sad da li je to neki prekrsaj ili mogu da prebacujem iznose na devizni sa payoneer-a na devizni?

    1. Dragi Bojane,

      Ukoliko govorimo o preduzetničkom računu ne plaćate nikakav dodatan porez. Međutim, ako govorimo o ličnom tekućem računu, uplata se posmatra kao prihod koji se oporezuje. Možete više o poslovanju fizičkih lica pročitati ovde.

      1. Draga Sonja,
        Moje shvatanje je da se uplata na lični tekući račun ne mora obavezno posmatrati kao prihod koji se oporezuje, jer je moguće da je uplata recimo stigla od tetke iz kanade.
        Da li sam u pravu i da li postoje različite opcije kada su uplate na lični tekući račun u pitanju?

        Unapred hvala na odgovoru.
        Srdačno.

        1. Poštovani,

          Ovde je reč o Payoneer-u koji se koristi za poslovne transakcije, tako da prihod koji se ostvari ovim putem (bilo na lični ili preduzetnički račun) mora biti za pržene usluge i tako se mora oporezovati.

  8. Jos uvek nisam kreirao payoneer business nalog ali ukoliko bih to uradio i zatrazio karticu od Payoneer-a, da li bi bilo legalno koristiti je kod nas i podizati novac na bankomatu recimo?

    Znam da je potpuno legalno koristiti Payoneer (kao sto ste i vi pomenuli u ovom clanku), ali me konkretno interesuje sta u slucaju kada imam Payoneer business karticu? Da li mogu podizati novac sa bankomata kod nas ili ne?

    Podizanje bi verovatno bilo u RSD.

    Hvala najlepse 🙂

    1. Poštovani,

      Prema poslednjim informacijama koje smo dobili od NBS prema Zakonu o deviznom poslovanju, Zakonu o platnim institucijama i Zakonu o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost – rezidetni ne mogu obavljati platni promet u Republici Srbiji preko strane institucije elektronskog novca i iz tog razloga kartice koje su izdale strane institucije elektronskog novca (u ovom slučaju Payoneer) ne bi mogle da se koriste za plaćanja preko POS terminala, kao ni za podizanje novca sa bankomata u zemlji.

          1. Postovana Sonja,

            Molim Vas, pomozite sad i meni 🙂
            Naime, ja sam se upravljao prema Vasem ranijem savetu https://blog.pausal.rs/kako-u-srbiji-koristiti-paypal-i-payoneer/#comment-65
            i podizao novac sa svog Payoneer naloga na bankomatima. Tek sada vidim komentar da NBS ovo ne dozvoljava i da sam u prekrsaju. Da li postoji nacin da ovo ispravim i kakvu kaznu mogu da ocekujem? Inace sav priliv na Payoneer nalogu je uredno upisan u KPO knjigu i za svaku od uplata postoji izdata faktura. Takodje, nijedna od ovih uplata ne utice na ukupan godisnji promet, u smislu da se promet priblizi cifri od 6 miliona dinara.

  9. Bravo za Paušal ekipu i sve što radite 🙂

    Nadovezao bih se samo na poslednje pitanje na koje je razjašnjeno da Payoneer kartica ne može da se koristi u Srbiji (bilo na POS terminalima, bilo na ATMovima).

    Kakvo je stanje sa korišćenjem te kartice u inostranstvu? U principu, trebalo bi da je plaćanje na POS terminalima legalno jer je to poslovanje sa „ne-rezidentom“ R. Srbije… ali kakvo je stanje sa podizanjem gotovine u inostranstvu na ATMovim? :/

    1. Hvala na podršci, drago nam je da naš rad ostavlja pozitivan utisak. 🙂
      Što se Payoneer kartice tiče, možete je bez problema koristiti u inostranstvu i za plaćanje i na bankomatu. 🙂

      1. Nema na čemu i hvala na odgovoru 🙂
        Da li u slučaju podizanja gotovine na bankomatu u inostranstvu imamo neki limit (sa strane preduzetnika-paušalca)?

        1. Osim limita koji postavlja sam bankomat, odnosno banka, ne postoji drugi limit. Naravno, u ovom slučaju treba imati u vidu proviziju koja će biti naplaćena.

  10. Ćao,

    Malo su me zbunili prethodni odgovori, pa ako možete da mi razjasnite par stvari.

    Konkretno, ja sam preduzetnik paušalac – da li ja smem da dižem novac sa Payoneera na bankomatima ili MORAM sve da šaljem banci pa tek onda da slobodno koristim pare?

    Drugo pitanje – ako hoću da kupim nešto preko neta, npr. avio karte u stranoj valuti, da li ja smem to da uradim direktno sa Payoneera ili je to zabranjeno?

    U oba slučaja se podrazumeva da napravim fakture.

    Hvala, pozdrav!

    1. Draga Katarina,

      Kada primite novac na Payoneer račun, možete ga ostaviti u celini ili delom na računu ukoliko ćete imati plaćanja u inostranstvu. Dakle, možete kupiti karte ukoliko ih plaćate u stranoj valuti. Novac sa bankomata u Srbiji prema tumačenju NBS-a ne bi trebalo da dižete, pa ukoliko želite da dižete novac u zemlji, morali biste prvo da povučete na račun banke i konvertujete.

      1. Draga Sonja,
        Prvo, hvala vam na svemu što radite na ovom blogu, nama preduzetnicima mnogo znači.
        Drugo, a da se nadovežem na komentar iznad, ja sam mislila da smem da podižem novac sa Payoneera na bankomatima u zemlji i tako sam dizala novac otkako sam otvorila agenciju, pre nekih godinu dana. Pošto sad vidim da to nije dozvoljeno, pretpostavljam da sam u velikom problemu pa bih htela da vas pitam šta sada da radim?
        Puno vam hvala još jednom!!!

        1. Draga Kristina,

          Drago mi je da čujem da vam naši blogovi pomažu. Ako imate predlog o čemu biste voleli da čitate, slobodno nam pišite. 🙂
          Ne bi trebalo da budete u problemu, jer koliko nam je poznato, NBS i Poreska uprava još uvek ne postoji sistem provere. Savet je da izbegavate na dalje to da radite, za slučaj da do nekih promena dođe i da se uvede sistem kontrole. Možete ovde pročitati mišljenje koje su nam dali iz NBS.

          1. Draga Sonja,
            Hvala na izuzetno brzom odgovoru!
            Neću više to raditi, sve ću prebacivati na račun (osim ino plaćanja). Dakle, poreski inspektor ne bi trebalo da mi pravi problem oko tih faktura? Ukoliko dođe do inspekcije, pretpostavljam da bih onda zajedno sa KPO knjigom trebalo da predam i listing sa Payoneera?

            Još jedno pitanje vezano za vaše usluge – ako se ja sada pretplatim na vaše usluge, da li postoji mogućnost da unesem u aplikaciju sve fakture koje sam do sada imala od otvaranja firme? Koliko sam razumela, unosom faktura se automatski pravi i KPO knjiga?

            Hvala još jednom! 🙂

          2. Draga kristina,

            Bitno je da imate pokriveno fakturama sve uplate i ne bi trebalo da imate ikakvih problema. U slučaju kontrole možete predati listing i sa Payoneera, ali verujem da bi vam to naknadno tražili ukoliko im je potrebno.

            Slobodno se registrujte na Pausal aplikaciju, imaćete probni period u kojem ćete moći da vidite sve funskcionalnosti. Možete uneti sve prethodne fakture, a možete ih čak poslati i nama da vam ih unesemo. U pravu ste, unosom faktura automatski će biti napravljene i KPO knjige. 🙂

            Nema na čemu, slobodno nam se javite na office@pausal.rs. 🙂

      1. Poštovana Sonja,

        i mene zbunjuje ovaj komentar.

        Medju prvim komentarima ovog teksta, napisali ste sledeće:
        „Svakako, šta god radili sa novcem na Payoneer-u, je bitno da imate fakturu za svaki priliv sredstava. A potpuno ste dobro razumeli – možete da podižete novac na bankomatu, jer se automatski vrši konverzija deviza u dinare, a dozvoljeno je da slobodno raspolažete dinarima. A ukoliko želite, možete i prebaciti novac na devizni račun, ali u tom slučaju da biste raspolagali njime, prvo ga morate prebaciti na dinarski račun.“

        Navedeni komentar je iz decembra 2018, pretpostavljam da je došlo do promena, pa trenutno nije dozvoljena upotreba Payoneer kartica na bankomatima u Srbiji, već je potrebno novac prebaciti na račun u banci?

  11. Ovo su bas korisne informacije i nesto sto sam odavno trazio. Imam pitanje ukoliko mi je legla uplata na paypal decembra prosle godine. Sada bi da prebacim novac na devizni racun firme — da li mogu pri povlacenju na devizni racun banke da je proknjizim kao fakturu iz ove godine?

    1. Dragi Miloše,

      Ispravno bi bilo da datum fakture bude onaj kada ste primili uplatu na Paypal. Što se banke tiče nećete imati nikakvih problema iako je faktura sa datumom u ovoj godini, ali u slučaju poreske kontrole ili proveravanja računa, može biti.

  12. Postovani,
    Mozda bi ste mi vi mogli pomoci… uradio sam nekoliko projekata za poznanike iz inostranstva (bez ikakve firme, inace sam zaposlen) i novac primio na payoneer karticu, sa koje sam posle na bankomatu podizao novac i placao racune. Da li je to nezakonito? Ako jeste, da li mogu trpeti posledice i koje?

    1. Dragi Denise,

      Ispravno bi bilo da ste prijavili prihod kao fizičko lice i samooporezovali se (iznos poreza je oko 45%). Da li ćete trpeni neke posledice, zavisi od toga da li će se vršiti poreska kontrola. Pretpostavljam da bi u tom slučaju morali da platite porez i dodatnu kamatu.

  13. Dobar dan, zanima me da li je moguce ubaciti novac na peeyoner karticu direktno sa deviznog racuna (sa USD deviznog racuna na USD karticu)? I ako nije koji je najednostavniji nacin da se na karticu uplate pare?

  14. Postovani imam jedno pitanje. Pausalac sam i imam klijente iz inostrastva. Dosad sam radila sve preko faktura i uplate su bile direktno na devizni racun firme, medjutim novi klijent zahteva Payoneer placanje. To je u redu, i mogu da ga spojim na racun firme, ali uskoro idem na porodiljsko i firma ce biti na mirovanju, s tim da cu nastaviti rad sa klijentom preko Payoneera. Na koji nacin da regulisem placanje ako ce firma biti u mirovanju a uplate na payoneer ce pristizati?

    1. Poštovana,

      Dok je radnja u mirovanju ne bi trebalo da primate novac. Ukoliko idete na porodiljsko možete ostaviti aktivnu agenciju i angažovati poslovođu, kako biste i dalje mogli da radite.

  15. Imam firmu oko 2 godine i svo to vreme i Pejonir nalog, međutim, tek od pre par meseci sam povezao Pejonir sa računom. Dakle, nekih godinu i po dana mi uplate s Pejonira nisu lezale u banku i nisam ih ni fakturisao. Da li da ih fakturišem retoraktivno? U koliko ozbiljnom sam problemu što uplate nisu išle preko banke? Pozdrav

    1. Poštovani,

      Iako uplate nisu išle preko banke, trebalo je za njih da imate fakture. Odnosno, račun treba da posmatrate kao da je vaš drugi devizni račun i bez obzira da li ste novac povlačili na račun banke ili ne, treba da imate fakturu za te uplate. U kolikom problemu možete da budete, zavisi najviše od vašeg inspektora.

  16. Ćao,
    Na osnovu informacija sa ove strane sam pre par meseci kupila avio karte direktno sa Payoneera, dakle nisam ih prvo prebacivala na svoj preduzetnički račun. Međutim, zbog situacije sa koronavirusom, novac za karte će mi biti refundiran na Payoneer račun. Mene sad zanima kako ja da pravdam taj novac, kako da ga provučem na svoj preduzetnički račun, po kom osnovu, koja šifra? Bilo kakve informacije će značiti. Hvala unapred na odgovoru.

    1. Draga Katarina,

      S obzirom da je novac vraćen, a nije izvršena nova usluga, možete povući novac na račun banke i rasporediti po osnovu po kojem je prvobitno i primljen. Ukoliko je u pitanju više od jedne fakture, samo ćete upisati osnov za obe i priložiti ih.

  17. Postovani, nedavno sam otvorila nalog na Payoneer-u. Ono sto me zanima jeste da li mi neko iz Kine ko je fizicko lice, moze uplatiti novac na Payoneer? Mozda na taj nacin tako sto cu request-ovati isplatu i poslati sta treba, a osoba da mi uplati novac putem svog racuna u banci? POsto je koliko znam, Payoneer neaktivan u Kini.

      1. Hvala. Lepo sam znaci razumela, dajem one podatke sa Payoneer-ovog racuna. Da li moram da idem na request a payment i posaljem validan dokumenat da bih opravdala to, ili samo posaljem osobi podatke za uplatu?

        1. Bitno je da vi u svojoj evidenciji imate fakturu kao osnov za posao koji ste obavili i koji ćete naplatiti. Da li ćete vi poslati zahtev za plaćanje ili samo poslati klijentu podatke je potpuno svejedno, možete uraditi kako god je vama ili klijentu lakše.

  18. Poštovani, u proceduri sam registrovanja agencije, pokušavam da sakupim sve informacije. Ako sam dobro razumeo, neko ko je u paušalu ne bi trebao da koristi privatni Payoneer nalog, već bi trebao da registruje Business nalog (čak i ako već poseduje privatni nalog).
    Ako je to tačno, da li možete dati odgovor šta teba izabrati u polju Type of bussiness entity? Šta odgovara našem paušalu od ponuđenog:
    Public Corporation, Private Corporation, Sole Proprietorship, Limited liability Company (LLC), Partnership, Limited Company (Ltd) ili Incorporation (Inc)?

  19. Dobar dan,
    Ja se vodim kao preduzetnik paušalac. U banci Intesa su mi rekli da PayPal mogu koristiti samo kao fizičko lice. Da li je to tačno? Da li u tom slučaju moram da plaćam porez i doprinose na svaku uplatu bez obzira što iste već plaćam kao paušalni obveznik?
    Najljubaznije vas molim vas za pojašnjenje.
    Unapred hvala!

    1. Draga Mina,
      Ne, paypal mozete koristiti i kao preduzetnik, otvaranjem business naloga i povezivanjem sa vasem poslovnom karticom u banci, a ne licnom.

  20. Dobar dan,

    Imam nalog na Payoneer-u kao pravno lice, pri prijemu novca u moju banku kao Nalogodavac vodio se Payoneer Inc. medjutim poslednji put kao Nalogodavac (Ordering Customer) vodilo se ime moje firme.
    Kontaktirala sam Payoneer i oni kazu da po novom pravilu pod nalogodavac ide moje ime/ime firme.

    Banka tvrdi da ne smeju da procesuiraju uplatu „od mene meni“ i da bi to bilo moguce morala bih da prijavim Payoneer racun Narodnoj Banci. (Moj Payoneer racun je otvoren kao racun firme, nisam ga otvorila kao fizicko lice.)

    Da li je tacno da banka ne sme da procesuira uplatu sa Payoneer-a ako se ja/moja firma vodi kao nalogodavac?

    Da li je tacno da moram da prijavim racun Narodnoj Banci?

    Koji bi mi bio sledeci korak da bih primila uplatu?

    Ako imate bilo kakve informacije na ovu temu bile bi mi od velike koristi, hvala.

      1. Dobar dan ,
        Imam slican problem. Imam nalog kao fizicko lice na Payoneeru vec duze vreme. U februaru ove godine sam otvorila firmu kao pusalac. Medjutim, prilikom prebacivanja novca sa Payoneera na devizni racun firme, banka me je opomenula da treba da im dostavim dokument kojim dokazujem po kom osnovu imam otvoren racun u inostranstvu , jer u suprotnom nece moci da mi proknjize tj. prebace novac na racun. Problem je , kako kazu, sto trenutno izgleda da sama sebi saljem novac, a to nije zakonom dozvoljeno. Takodje su mi rekli da imaju mnogo klijenata koji posluju preko Payoneera , samo da se kod mene prilikom prebacivanja novca potkrao neki problem. Iz Payoneera su mi rekli da ne moram da otvaram biznis nalog kod njih kako bih prebacivala novac, a iz nase banke su mi dali savet da se informisem preko blogova. Ne znam kako da resim ovaj problem 🙁
        Molim Vas pomozite, ako Vam je ovaj slucaj poznat.

  21. Postovani,

    koja je procedura ako dobijem par jednokratnih uplata na payoneer koje bih posle koristio za kupovinu kriptovaluta? Da li i dalje moram da se samooporezem kao fizicko lice? Isto pitanje, sta ukoliko sav novac potrosim u inostranstvu (kupovina onlajn servisa preko interneta itd). Koje kontrole i zakon postoje u Srbiji za ove slucajeve?

    Pozdrav, i hvala unapred na odgovoru

    1. Poštovani,

      Za svaku uplatu iz inostranstva koju primate na osnovu pruženih usluga, potrebno je da se samooporezujete. NBS i Poreska uprava mogu da vrše kontrole, a mogu se pozvati na Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o platnim usluga, Zakon o porezu na dohodak građana…

  22. Poštovani,

    Predajem online Engleski za Kinesku firmu. Napravila sam Payoneer account.
    Imam debitnu karticu u Banca Intesi u USD. Primam platu takođe u USD.

    Moje pitanje je da li mi preporučujete da naručim njihovu karticu (koliko sam shvatila ne mogu da je legalno koristim u Srbiji?) ili mi preporučujete da idem preko banke?

    Koja opcija je pogodnija što se tiče provizije i konverzije valuta?

    Hvala unapred

    1. Draga Saro,
      Tako je, payoneer karticu mozete koristiti za ino placanja, ali ne bi trebalo za domaca placanja ili podizanja na bankomatu. Ukoliko cete novac koristiti u Srbiji, nas savet je da ga prebacite na racun u preduzetnicki racun u domacoj banci, pa onda trosite. Sto se tice provizija, najbolje je da proverite na sajtu Payoneera i vase banke.
      Pozdrav!

  23. Ako sam dobro shvatio dakle devize mogu da se povlače sa paypal-a i na dinarski račun preko kartice. U tom slučaju banka sama vrši konverziju a fakturisanje i knjiženje je isto?

  24. Pozdrav,

    Interesuje me, da li iko moze da prati priliv novca na Payoneer racunu, ako se nikada novac ne prevacuje na devizni u Srbiji vec se podize na bankomatu u inostranstvu?
    Prekinula bih sa radom na Upwork-u, ali bih zadrzala karticu (racun) i klijenta.
    I da napomenem, ne interesuje me uplacivanje poreza i doprinosa u Srbiji jer vec radim u inostranstvu, ovo bi bilo samo “honorarno” i ponekad.

    Unapred zahvalna.

  25. Postovani, moj sin je stekao preko 15000 pratilaca na Youtube pa je usao na sistem AdSense, tako da su pocele da stizu uplate od Google, Dublin, Ireland na moj devizni racun kao fizicko lice jer su oni trazili neki racun za uplatu jer je sin maloletan. Posto sam ujeno i preduzetnik pausalac, zanima me da li nekako mogu da uklopim taj iznos u svoja primanja kao preduzetnik ili da otvorim Payoneer racun,…treba mi savet. Hvala!

  26. Postovni,

    Imam Payoneer nalog preko koga mi firma uplacuje novac. Takodje, otovrila sam agenciju, placam pausal. Zanimaju me sledece stvari:

    1) da li ja moram da pravim fakturu i saljem poslodavcu ili ja jednostavno mogu da izdam fakturu na kojoj stoji da sam taj novac prakticno poslala sama sebi sa svog Payonner racuna? Posto sam vec primio upalte pre nego sto sam otovrio agenciju jel mogu da napravim fakture u kojima sotji da je to prebacceno sa Payonnera i da tkao prebacim novac na agenciju?

    2) sta raditi sa novcem koji se podize u inostrasntvu na bankomatu?

    Hvala unapred 🙂

  27. Postovani,
    Dizajner sam na upwork sajtu i imam iskljucivo inostrane klijente. Novac mi leze na PayPal racun. Prevelik bi porez placala kada bih svaki put novac prebacivala na svoj racun u banci i podizala ga. Plan je otvaranje pausalne filme. Dakle, otvorim firmu i poreska mi izracuna moje mesecne obaveze. Otvorim racun u banci koji povezam sa svojim paypal racunom. Taj deo sam shvatila. Medjutim, bune me same fakture. Kako bi ih pravila za svoje upwork klijente (to su mi trenutno jedini klijenti). Da li bi morala svakom svom upwork klijentu da saljem fakture nakon svakog priliva novca na svoj racun? Kako bi sastavljala date fakture?
    U sustini, shvatila sam za mesecni iznos koji bih placala ako sam pausalac ali i ne kako bih dosla do svog novca. Vas blog je idealan, dosta mi je pomoglo sve gore napisano pa se nadam da cete biti ljubazni da i meni odgovoriti na sve ovo.
    Srdacan pozdrav,
    VELIKO HVALA

  28. Poštovani, već više od mesec dana imamo novac na Payoneer računu. Dobili smo novu karticu koju smo uspešno aktivirali ali sredstva sa računa ne prelaze na karticu. Na kartici je stanje nula. Pošto izdajemo stan preko Airbnb uplate za to dobijamo preko Payoneera. Molim vas za savet kako da dođemo da svojih sredstava. Pozdrav

  29. Hoću da prodam neke stvari preko oglasa npr.Ebay , npr.gitaru…
    Da li će mi se odbiti kao što pišu 20% na primljenu sumu pa još 20% na ostatak ? Možda još nešto ?
    Na to sam platio kad sam kupovao carinu,pdv…
    Evo platih pre neki dan za kobilicu za el.gitaru od 990din. preko Aliekspresa 350din dažbine . (carina100+pdv200+50?) ?

  30. Zdravo, kada prebacimo novac sa UpWorka na poslovni Payoneer i tek posle par meseci pošaljemo novac na poslovni devizni račun, da li se vidi da je novac poslat posle par meseci, a npr fakturu napišemo na taj dan slanja? Hvala!

      1. Nemam firmu i ne radim ali hipotetički gledano ako bi napravio peyonir nalog vezan za ino banku i dobio master card da li bi dobijenu zaradu od uplata za freelensing mogao legalno da dižem na bakomatu u nekoj od eu zemalja? Napominjem da imam dvojno drž.
        Da li bi mi bilo bolje da otvorim firmu u eu a da novac podižem ovde?

        1. Ukoliko ste rezident Srbije, po mišljenju ministarstva, sa payoneer naloga ne bi trebalo podižete novac ili koristite karticu u Srbiji, nego je pak potrebno prvo da uvezete novac u neku od banaka u Srbiji. Ukoliko vam je prebivaliste u nekoj stranoj državi čije državljanstvo imate, vi ćete se oporezivati kao njihov rezident i karticu ćete moći da koristite po njihovim zakonom propisanim pravilima.

      2. Pozdrav, videla sam ovaj odgovor pa imam dodatno pitanje. Ukoliko smo imali uplatu na Paypal od stranog fizickog lica pre nego sto smo otvorili preduzetnicku/pausal agenciju, da li uz naknadnu fakturu mozemo i taj novac prebaciti na racun ili ne? Hvala unapred!

        1. Ako ste novac primili na Paypal nalog pre nego što ste otvorili agenciju, taj novac je potrebno da oporezujete kao fizicko lice. Ako vam bude potrebna pomoć, možete nas kontaktirati na office@pausal.rs i mi ćemo vas uputiti u to šta vam je potrebno za prijavu.

  31. Pozdrav,
    planiram otvaranje firme za elektronsku trgovinu u Srbiji. Kupci će biti i iz Srbije i iz inostranstva.
    Da li mogu da omogućim da mi kupci plaćaju preko paypal-a? Shvatio sam da mi ne mogu kupci iz Srbije uplatiti preko paypal-a već samo kupci iz inostranstva, Medjutim, kako ja da budem siguran da je kupac iz inostranstva platio preko paypal-a (može neko iz Srbije da napiše da ima adresu van Srbije a da mu je paypal račun otvoren u Srbiji)? Znači, ko filtrira da li je paypal račun iz inostranstva ili iz Srbije (da li to radi sam paypal i ne dozvoljava uplatu ako se radi o 2 računa iz Srbije)?
    Pozdrav, Saša

    1. Zakonom o deviznom poslovanju govori da između rezidenata je dozvoljeno obavljanje transakcija samo u dinarima, što znači da je poslovanje u devizama između dva rezidenta zakonom zabranjeno. Paypal ne filtrira da li vi novac primate od rezidenta ili ne, ne postoje nikakve zabrane koje će vas ograničiti u tome da vi novac primite na Paypal, ali biste mogli da imate problem sa zakonom ukoliko dođe do uplate od rezidenata, ukoliko niste u mogućnosti da kontrolišete uplate, onda vam preporučujemo da koristite drugi način uplate.

  32. Postovanje,

    ono sto mi nije jasno ovde, sta ako imam neku pretplatu gde 50 ljudi dnevno to kupi i plati preko npr. PayPla-a, da li moram da za svaku tu uplatu da kreiram fakturu i upisujem u KPO knjigu (kao pausalac) ?

    1. Ukoliko pretplatu kupuju fizicka lica, potrebno je da izdate fiskalni racun i na kraju dana mozete da kreirate jedu fakturu koja ce se zvati dnevni pazar ili nedeljni pazar.

  33. Da li preduzetnici pausalci mogu slobodno vrsiti knoverzije iz jedne u drugu valutu na payoneeru pa ona odredjenu valutu prebaciti na preduzetcnicki racun, nema nekih zakosnkih ogranicenja za to?

    1. Možete slobodno konvertovati iz jedne u drugu valutu, ali je potrebno da kad izdajete fakturu da napišete u napomeni u kojoj je valuti uplaćeno na vaš račun.

    1. Plaćanje Payoneer karticom se ne preporučuje po savetima koje smo dobili od NBS. Ukoliko želite da izvršite plaćanje, novac možete prebaciti na vaš račun, nakon čega možete izvršiti plaćanje.

  34. Postovani,

    Preduzetnik sam, knjigas. Zelim da paypal zamenim payoneerom jer je manja provizija pri prijemu novca na payoneer. Zanima me da li payoneer ima business nalog kao paypal, da li je moguce povezati payoneer sa racunom/karticom firme kao na paypalu? Da li imate nekih saznanja da li je , konkretno, moguce povezati visa karticu rajfajzen banke za payoneer?

    Hvala

    1. Kada je u pitanju povezivanje Payoneer naloga sa računom ili karticom firme, Payoneer podržava povezivanje poslovnog naloga sa bankovnim računima i karticama. Međutim, podržane opcije zavise od lokalnih bankarskih partnera i propisa.
      Što se tiče povezivanja Visa kartice Raiffeisen banke sa Payoneerom, precizne informacije o tome morate dobiti od samog Payoneera ili od Raiffeisen banke. Oni će moći da vam pruže tačne informacije o mogućnostima povezivanja Vaše kartice sa Payoneerom.
      Preporučujem da kontaktirate Payoneer direktno ili proverite informacije na njihovom zvaničnom veb sajtu kako biste saznali više o opcijama povezivanja Payoneer naloga sa bankovnim računima i karticama firme.

  35. Postovani, super su Vam odgovori. Imam nedoumicu oko sledeceg. NBS na svom sajtu ima spisak odobrenih institucija e novca medju kojima su PayPal, Payoneer, Google i jos par njih. Medju njima nije recimo Deel. Da li firma u Srbiji sme da radi sa tom institucijom ili samo sa jednom od ovih dozvoljenih na NBS sajtu?

    Hvala i pozdrav

    1. Poštovani, Deel nije institucija elektronskog novca, vec sajt za zapošljavanje radnika poput Upworka, tako da je dozvoljeno korititi Deel platformu kao takvu. Sto se tice saradnje sa Deel nemate nikakvu smetnju da dobijate uplate preko njih. Ali ukoliko koristite njihovu karticu, to nije dozvoljeno unutar zemlje kako je to i u slucaju sa drugim institucijama elektronskog novca.

  36. Donar dan, na payoneer u ima opcija narucivanja kartica u tri valute. Ja sam narucila u EUR,ali sam tek kasnije videla da sam izgleda pogresilsa jer na mom nalogu pise da tu nemam novac. A na kartici u USD imam novac uplacen od strane Air bnb ja. Onda sam narucila i tu drugu karticu u USD 09.05 ali jos uvek nije odobrena. Sta da radim? Da li ovu karticu u EUR mogu da upotrebim da uzmem taj novac koji je u dolarima. I da li je bolje da imam karticu dolarima s obzirom da mi treba samo zbog Air bnb ja. Pozdrav i hvala

    1. Napomenula bih par bitnih stvari:
      Ukoliko koristite paypall vodite računa da uplate ne primate od rezidenata Srbije, jer to po našem zakonu nije dozvoljeno
      Prema mišljenju ministarstva ne smete da koristite tu karticu za plaćanja, kao ni za podizanje novca sa bankomata u zemlji, već je potrebno da novac prvo uvezete na vaš račun u Srbiji
      Što se tiče novca na payoneeru, vi u svakom momentu možete da konvertujete iznos kod njih – ali za tehničke stvari, molim vas da se obratite direktno njima
      podizanje novca sa bankomata u zemlji.

  37. Poštovani, dobar dan.
    Pre svega da pohvalim Vaš blog, mnogo korisnih informacija sam saznao ovde i hvala Vam na tome.
    Imam dva pitanja, nedoumice?
    1. Imam paušalnu agenciju, otvoren business Payoneer račun, koji mi je povezan sa deviznim računom firme u Raiffeisen banci. Klijent mi uplati novac po fakturi koju sam mu izdao. Npr. klijent mi uplati 1.000 USD na Payoneer na osnovu fakture, sa Payoneera prebacujem na svoj devizni račun firme, ali u mom slučaju, da bi rasknjižili, traže mi LORO doznaku, tj. osnov priliva i tu nije ništa sporno, prilažem fakturu itd., ali od tih 1.000 USD ne prebacujem sav novac, nego 800 USD. Iznos za rasknjiženje je 800 USD, a na fakturi mi stoji 1.000 USD. Da ne bih pravio problem, pa jednu fakturu slao banci na 800 USD, a drugu klijentu na 1.000(mislim da je jedino ispravno da ide faktura na iznos koliko je uplaćeno na Payoneer), šta da pišem banci kao dodatno objašnjenje i da li će mi rasknjižiti ukoliko je faktura veća od novca koji povlačim sa Payoneera.
    2. Da li moram da imam trag da sam klijentu u inostranstvo poslao fakturu, naravno putem mejla ili je dovoljno da imam odloženu fakturu u registrator, koju sam upisao u KPO knjigu. Sa klijentom se čujem pre uplate i kada se dogovorimo oko cifre, ja mu fakturišem i on mi prebaci na Payoneer, ali za mog klijenta nije bitna faktura i nikada mi ne traže da im pošaljem, tako da mogu da pošaljem proforme radi, ali ako nisam u obavezi da šaljem i da imam trag, ne bih to radio.

    Hvala Vam na svim ovim odgovorima i strpljenju sa svima nama koji smo puni pitanja.

    1. Banci dostavljate uvek fakturu koju šaljete klijentu, nije potrebno da kreirate dve fakture i jednu šaljete klijentu, drugu banci, već ćete kada vam banka odobri korišćenja novca, sumu koju želite povući na vaš bankovni račun, a ostatak ostaviti na Payoneer nalogu.
      Kada imate kontrolu od strane Poreske uprave, njima je bitna faktura od strane vas, uplata koju ste primili, kao i međusobni odnos sa klijentom, dok se način dostavljanja fakture ne uzima u obzir.

  38. Poštovani, ukoliko kao fizičko lice naplatim usluge programiranja od klijenta fizičkog lica stranca preko Payoneer kartice i prijavim poreskoj ovu zaradu na koji iznos plaćam doprinose i poreze ukoliko sam stalno zaposlen i već plaćam maksimalnu mesečnu osnovicu doprinosa. Da li u tom slučaju imam neka umanjenja? I da li u tom slučaju mogu da prebacim novac na svoj račun?

    1. Poštovana,

      Pošto ste zaposleni, neće vam se obračunavati doprinos za zdravstveno. Prijavu svakako podnosite, plaćate doprinos za PIO i porez. Na kraju godine možete tražiti povrat s obzirom da je uplata iznad maksimale osnovice doprinosa.

  39. Postovani,
    Da li kao pausalac dizajner mogu da naplacujem usluge stranim fizickim licima preko Payoneer-a bez fiskalne kase?
    U Srbiji poslujem samo sa pravnim subjektima, tako da izdajem fakture preko efaktura. Razumem da i za Payoneer trebam da imam izdatu fakturu u devizama i po srednjem kursu NBS upisan iznos u KPO. Da li ta faktura u devizama moze da se izda i pravnom i fizickom subjektu nerezidentu?
    Hvala

      1. Hvala puno na odgovoru. Imam i dopunu pitanja.
        Ako usluge ka stranim fizickim licima sa Payoneer-a oporezujem preko roditelja u starosnoj penziji kao frilensera… da li bi onda Payoneer mogao u frilens opciji da koristim i za naplatu usluga ka domacim fizickim licima (iako Payoneer ne mogu da setujem u valuti RSD) ?

        1. Dragi Uroše,

          U slučaju da radite kao frilenser morate da oporezujete sebe, a ne roditelje 😊
          Payoneer/Paypal svakako ne možete koristiti za klijente u Srbiji jer da je razmena valuta između rezidenata zabranjena.

  40. Poštovani, molim Vas za odgovor.
    Vlasnik sam websajta koji je u formi bloga sa medicinskim temama i novostima iz sveta medicinskih istraživanja. Hoću da na sajtu otvorim i stranicu za donacije, koje bi pomogle održavanju sajta i kvalitetnijem dizajnu. Koji račun treba da stavim, lični ili biznis paypal, da li se za donacije izdaju fakture i da li se prijavljuju radi oporezivanja.
    Hvala unapred.

    1. Draga Sanja,

      Ukoliko ste paušalac, zakonom nije dozvoljeno da u vaš biznis ulaže drugo lice, pa ne biste mogli da primate donacije. Da bismo mogli da vam damo neki određeniji odgovor morali bismo da znamo više o vašem poslovanju.

      Možete nam se javiti na mejl office@pausal.rs kako bismo zakazali konsultacije ukoliko želite.

  41. Pozdrav, imam web shop na Shopify platformi. Od nedavno payoneer je uveo tzv Native Cards Payments, odosno, pruža usluge platnog procesora. Firma je doo u sistemu PDV-a.

    Pitanje: ako aktiviramo naplatu gde kupci (fizička lica) svojim Visa, Mastercard itd karticama plaćaju proizvode na našem sajtu, cena je iskazana u RSD.

    Nakon kupovine, novac će verovatno leći u EUR ili USD na naš business Payoneer račun, koji je vezan sa dinarskim firminim računom u Banca Intesi.

    Taj novac je sada u € valuti na našem Payoneer business nalogu. Šta sada?
    Dakle kako taj novac knjgovodstveno legalno zavesti i na kraju dana – podići odnosno prebaciti na bakovni račun firme u domaćoj valuti?

    Hvala unapred – srdačan pozdrav!

    1. Zdravo,

      Payoneer posmatrate kao svoj drugi devizni račun. I, ako su u pitanju uplate vezane za vaše poslovanje, povezujete ga sa poslovnim računom.
      Kada poslujete sa fizičkim licima potrebna vam je fisklana kasa putem koje ćete izdati fiskalni račun, bez obzira što su lica u insotranstvu. Račun izdajete u RSD, konvertovan po srednjem kursu NBS na dan izdavanja.
      Nakon što sredstva legnu na Payoneer, možete da prebacite na poslovni račun, jer je već izdat fisklani račun i imate “opravdanje”. Svakako, naša preporuka je da sa svojim knjigovođom ustanovite proceduru.

  42. Pozdrav!

    Imam neke nedoumice. Radim neko vreme kao tutor sa stranim studentima i obicno mi jednom mesecno leze uplata na racun na payoneer. Htela bih da se prijavim za samooporezivanje, pa me zanima da li krecem da placam porez od trenutka kada se prijavim ili moram i retroaktivno da dostavim prethodne uplate koje sam primala na racun?

    1. Zdravo,

      Ne razumemo iz vašeg pitanja da li mislite da želite da se oporezujete kao frilenser ili da se registrujete kao preduzetnik koji se samooporezuje. U svakom slučaju, ako ste prihode ostvarili kao fizičko lice, potrebno je da ih prijavite za prethondni period. Prijave se podnse kvartalno, instrukcije možete pronaći ovde, a ako je potrebna pomoć pišite na office@pausal.rs.

  43. Pozdrav,
    Imam jedno pitanje.
    Da li kao preduzetnik paušalac mogu preko Payoneerovog business naloga da šaljem uplate u USD fizičkim licima u inostranstvu (Evropa i Azija)?

    1. Zdravo,

      Kao paušalac ne možete vršiti uplate drugim fizičkim licima, osim ako ne postoji neki osnov za to (npr. Ugovor o delu, autorski ugovor…) na šta se uglavnom obračunava i plaća porez.

  44. Poštovani,
    registrovana sam kao preduzetnik paušalac i poslujem isključivo sa pravnim licima, jer bih po šifri delatnosti bila u obavezi da imam fiskalnu kasu. Trebalo bi da počnem da radim preko platforme remotasks i oni mi sada traže da napravim nalog i tamo registrujem paypal kao način primanja uplate.
    1.) Da li i kakav paypal nalog mi je potreban da bi mi novac stizao na račun preduzetničke agencije?
    2. ) Da li se uplate koje bih dobila preko platforme vode kao uplate od pravnih ili fizičkih lica? Za konkretan posao me ne bi angažovala fizička lica, ali mi je važno da znam da li se platforma vodi kao pravno lice, jer bih, ako poslujem sa fizičkim licima, morala da imam fiskalnu kasu.
    Hvala

    1. Draga Tijana,

      Ukoliko poslujete samo sa pravnim licima, nije vam potrebna fiskalna kasa.

      Možete registrovati Paypal, potrebno je da napraviti ebiznis nalog koji ćete povezati sa poslovnim računom (proverite da li je sada moguće direkt sa računom ili je neophodno da povežete sa biznis karticom koja je povezana sa poslovnim računom).
      Sama platforma je verovatno registrovana kao pravno lice, pitanje je samo da li bi vam krajnji klijenti bili fizička lica, jer bi u tom slučaju bilo potrebno da izdajete fiskalne račune.

  45. Poštovani,
    koristio bih peyoneer račun samo za plaćanja i to provizuju koju mi naplaćuje Booking.com. Interesuje me na koji način da prebacujem novac na peyoneer račun/karticu sa svog deviznog računa, koje su provizije, da li mogu biti uvezani?

    Srdačan pozdrav!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *