Kako u Srbiji koristiti Payoneer

Da li je legalno korišćenje stranog elektronskog novca u Srbiji i koje su vam ovde mogućnosti?

Odgovor je – Da. Kada su u pitanju alternativne platne institucije koje nisu registrovane u našoj zemlji, potpuno je legalno koristiti ih. Njih posmatrate kao još jedan devizni račun vaše agencije/firme.

Ono što je bitno kod ovih računa jeste kako ih koristite. Pa hajde da prođemo neke osnove.

Za početak najbitnija stavka koju treba da znate je da račun koji otvorite na Payoneeru, PayPalu ili u nekoj od drugih institucija elektonskog novca, je vaš račun kao i svaki drugi koji registrujete unutar zemlje.

Ukoliko primate novac na ovaj račun, važe ista pravila kao i za svaki domaći račun – svaki priliv na računu mora imati svoj osnov, tj. odgovarajuću fakturu koja prati tu uplatu.

Iako taj novac možda nikad neće ući u Srbiju nego ćete vi potrošiti na devizna plaćanja, morate imati trag svakog ulaza novca, kako bi rekli mora da se “knjiži” uplata.

Prema objavi Narodne banke Srbije i Poreske uprave, vaš listing platnog prometa može biti sklon kontroli. Ovo znači da kada vam Poreska uprava traži da pošaljete KPO knjigu i fakture radi standardne kontrole, u vašim “knjigama” mora postojati promet i sa svih računa koji su registrovani u institucijama elektronskog novca.

Kako izgleda korišćenje jednog ovakvog računa?

Kupac je onaj kojem pružate neku uslugu i koji vam za tu uslugu vrši plaćanje. Samim tim, fakturu izdajete ka njemu na iznos koji ste primili na vaš nalog. Ono što je bitno jeste da fakturišete cenu koštanja vaše usluge, koju vam je i platio kupac – u ovaj iznos ne ulazi provizija banke ili platne institucije, troškovi transfera novca sa jednog računa na drugi i slično.

Sada imate novac na vašem nalogu, u valuti u kojoj ste odabrali da primite novac. Možete da ostavite novac na tom računu i sa njega ga trošite, a možete i da ga prebacite na vaš domaći devizni račun. Ovaj transfer novca je transfer u okviru istog pravnog lica i za njega ne pravite fakturu – posmatrajte to kao prebacivanje novca sa jednog vašeg računa na drugi.

Da bi prebacili novac na vaš dinarski račun, morate prvo prebaciti na devizni, ne možete sa ino deviznog računa direktno prebacivati na vaš dinarski.

Bitno! Nije dozvoljeno po našem zakonu o deviznom poslovanju da prebacujete devize između dva rezidenta. Ukoliko plaćate fakturu nekome ko je u Srbiji isto kao i vi, morate plaćanja da vršite u RSD valuti; isto važi i ukoliko neko iz Srbije vrši vama plaćanje. Takođe, kako su nam rekli iz NBS prema Zakonu o deviznom poslovanju, Zakonu o platnim institucijama i Zakonu o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost – rezidetni ne mogu obavljati platni promet u Republici Srbiji preko strane institucije elektronskog novca i iz tog razloga kartice koje su te institucije izdale ne bi mogle da se koriste za plaćanja preko POS terminala, kao ni za podizanje novca sa bankomata u zemlji.

Zaključak cele priče: Slobodno koristite Payoneer, PayPal i naloge u drugim stranim institucijama elektronskog novca, što vam i potvrđuje zvanično NBS. Ne zaboravite da kreirate fakturu za svaki priliv novca na taj nalog, a zatim dalje slobodno raspolažite ovim novcem – bilo da ga trošite sa tog računa ili prebacujete na svoj račun u zemlji, potpuno je svejedno.

Napomena: Kada uvezete novac u zemlju na vaš devizni račun, banka će vam tražiti da popunite takozvani raspored priliva, što je u suštini samo popunjavanje formulara kao dokaz za osnov dobijanja novca.

Bonus info: O Payoneer-u možete više pročitati ovde a za sve korisnike Pausal aplikacije smo pripremili super benefite za korišćenje ovog servisa.

34 comments

 1. „Da bi prebacili novac na vaš dinarski račun, morate prvo prebaciti na devizni, ne možete sa ino deviznog računa direktno prebacivati na vaš dinarski.“

  Može. Povežite Visa karticu dinarskog računa na Paypal i dobićete novac na taj račun, u dinarima. Kursne razlike i troškove transakcije knjižite kao trošak.

  1. Tacno, u pravu ste. Ali mi ovde govorimo o prebacivanju novca na racun. Kada je u pitanju kartica, takav je sistem da vi mozete primati novac ali ce on uvek leci u dinarima.
   Sto se tice kursnih razlika i troskova transakcije, vi njih ne knjizite jer pausalci ne pravdaju troskove – ne kreirate godisnje bilanse niti podnosite bilo kakve izvestaje.

 2. Ako primim novac na PayPal i PayPal skine proviziju od 4% da li to znači da fakturu pravim umanjenu za 4% jer sam ja primio 4% manje novca. I tu cifru upisujem u KPO. Da li sam u pravu?

  1. Ne, provizija PayPal-a nije ukljucena u vasu cenu. Vi fakturisete iznos koji vama vas kupac treba da plati na racun, koji god on bio. Provizije i slicni troskovi su troskovi koje vi snosite i nisu povezani sa pruzanjem usluge i njenim kostanjem.
   Zatim u KPO knjigu upisujete iznos koji se nalazi na fakturi, u RSD valuti (po srednjem kursu NBS-a na dan izdavanja fakture).

  1. Po pravilu, trebalo bi da imate sve racune na ime agencije (samim tim i business naloge), jer vi fakturisete u ime agencije i primate novac u njeno ime.

 3. Pozdrav,

  Da li je moguce kao pausalac koristiti personalne naloge na Paypal-u i Payoneer-u za primanje uplata od stranih klijenata? Ili ti nalozi moraju biti biznis nalozi?

 4. Ako ja fakturišem cenu koštanja svoje usluge kako onda posle da pravdam to što je priliv iznosa novca manji od moje fakturisane cene koštanja jer svakako će biti manji posle naplate provizija od strane Upwork-a i Paypal-a? I da li uopšte moram da pravdam manjak novca na računu u odnosu na fakturu? Hvala!

  1. U cenu kostanja je ukljucena i provizija Upworka, jer je to direktno vezano za klijenta (faktura se odnosi na Upwork, pa samim tim i svi troskovi vezani za njega uticu na ovu cenu).
   Znaci vi fakturisete onaj iznos novca koji vama uplacuje Upwork. Sve provizije od strane PayPal-a, Payoneera, banke itd. se mogu videti na izvestajima koje oni pruzaju, tako da u slucajevima kada postoji manjak novca moze se lako videti i zasto je to tako. Vi cete ovo pravdati samo u slucaju da se vrsi kontrola i vama traze na uvid i listing ovih racuna i izvode iz banke, ali ne brinite, svi imaju u vidu da se radi o devizama i da postoji transfer novca, zbog cega cete vi i naravno primiti manje novca. Veci je problem ako primite vise novca nego sto ste fakturisali 🙂

 5. Ovo su vrlo korisne informacije. Ipak zelela bih da razjasnim- potrebno je da se fakturise ona suma koja je uplacena na Paypal nalog od strane klijenta, ili suma koja je raspoloziva na Paypalu nakon sto Paypal uzme svoj procenat na sumu koja je meni uplacena? To me pomalo buni, tek se pripremam da postanem pausalni privrednik… nadam se da cete moci da odgovorite na ovo pitanje.

  1. Fakturise se ona suma koja je uplacena na PayPal (Payoneer, bankovni racun itd.) od strane klijenta. Procenat koji uzima PayPal se racuna kao bankarska provizija, sto predstavlja vas trosak i nije povezano sa troskovima koji su ukljuceni u vasu uslugu. U sustini, uvek fakturisete iznos koji vama klijent uplati, na koji god to racun bio.

 6. Zdravo. Pre svega, sve pohvale za ovaj blog jer zaista umnogome pomaže razumevanju svih zavrzlama u vezi sa paušalnin oporezivanjem.
  Hteo bih da pitam u vezi sa povlačenjem novca sa PayPal-a na devizni bankovni račun. Nameravam da otvorim agenciju/firmu/šta god, tj. da budem paušalac. Trenutno poslujem sa poslodavcina iz Kine i Amerike, a uplate mi stižu na PP u USD. Da li mogu tu uplatu da preusmerim na svoj devizni račun firme i da te novce podignem u USD na šalteru banke?
  Unapred hvala!
  Veliki pozdrav!

  1. Bojane, jako mi je drago da to čujem! 🙂
   Možete da preusmerite uplate i da novac primate na devizni račun, ali devize možete podići sa računa samo u dva slučaja – za plaćanje zakupa ili troškove službenog puta. Ono što možete da uradite pored toga jeste da konvertujete devize i prebacite na dinarski račun, a zatim podignete taj novac. Imamo u pripremi tekst na temu kako paušalac raspolaže novcem, pa će vam verovatno i to pomoći, očekujte ga uskoro 🙂
   I nema na čemu, veliki pozdrav!

 7. Kupac meni uplacuje na Paypal nalog u dolarima. A racun na koji prebacujem je u evrima. U kojoj valuti da izdam fakuturu? Unapred hvala.

  1. Žarko izvinjavamo se na kasnom odgovoru! Iz nekog razloga je sistem inicijalno odbacio vaš komentar, ali smo uspeli da ga povratimo.
   Ako novac primate na PayPal u dolarima, onda i u toj valuti izdajete fakturu. Šta nakon toga radite sa novcem, pa i prebacivanje u drugu valutu, je potpuno vaša stvar.

 8. Zdravo! Ovo je veoma korisna informacija, hvala! Imam pitanje, odnosno zelim da proverim da li sam dobro razumela: da li mogu da normalno podignem novac sa Payoneera na bankomatu, ako imam fakturu o tom iznosu koji mi je legao na racun? Ili moram da ga prebacim na devizni racun i podignem ako zelim da njime raspolazem „fizicki“? Hvala unapred!

  1. Svakako, šta god radili sa novcem na Payoneer-u, je bitno da imate fakturu za svaki priliv sredstava. A potpuno ste dobro razumeli – možete da podižete novac na bankomatu, jer se automatski vrši konverzija deviza u dinare, a dozvoljeno je da slobodno raspolažete dinarima. A ukoliko želite, možete i prebaciti novac na devizni račun, ali u tom slučaju da biste raspolagali njime, prvo ga morate prebaciti na dinarski račun. Možda će vam značiti i tekst koji smo pisali na ovu temu: Kako raspolažem novcem kao paušalac?

 9. pozdrav, imam payoneer povezan sa mts deviznim racunom, e sad moje pitanje je da li kada prebacim novac sa payonner racuna na domaci devizni(mts) podlezem nekom pacanju poreza? posto uradio sam za probu transver od 50e i u okviru maila su mi poslali da popunim izjavu o poreklu novca i tek onda mi pustili na racun. e sad da li je to neki prekrsaj ili mogu da prebacujem iznose na devizni sa payoneer-a na devizni?

  1. Dragi Bojane,

   Ukoliko govorimo o preduzetničkom računu ne plaćate nikakav dodatan porez. Međutim, ako govorimo o ličnom tekućem računu, uplata se posmatra kao prihod koji se oporezuje. Možete više o poslovanju fizičkih lica pročitati ovde.

 10. Jos uvek nisam kreirao payoneer business nalog ali ukoliko bih to uradio i zatrazio karticu od Payoneer-a, da li bi bilo legalno koristiti je kod nas i podizati novac na bankomatu recimo?

  Znam da je potpuno legalno koristiti Payoneer (kao sto ste i vi pomenuli u ovom clanku), ali me konkretno interesuje sta u slucaju kada imam Payoneer business karticu? Da li mogu podizati novac sa bankomata kod nas ili ne?

  Podizanje bi verovatno bilo u RSD.

  Hvala najlepse 🙂

  1. Poštovani,

   Prema poslednjim informacijama koje smo dobili od NBS prema Zakonu o deviznom poslovanju, Zakonu o platnim institucijama i Zakonu o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost – rezidetni ne mogu obavljati platni promet u Republici Srbiji preko strane institucije elektronskog novca i iz tog razloga kartice koje su izdale strane institucije elektronskog novca (u ovom slučaju Payoneer) ne bi mogle da se koriste za plaćanja preko POS terminala, kao ni za podizanje novca sa bankomata u zemlji.

 11. Bravo za Paušal ekipu i sve što radite 🙂

  Nadovezao bih se samo na poslednje pitanje na koje je razjašnjeno da Payoneer kartica ne može da se koristi u Srbiji (bilo na POS terminalima, bilo na ATMovima).

  Kakvo je stanje sa korišćenjem te kartice u inostranstvu? U principu, trebalo bi da je plaćanje na POS terminalima legalno jer je to poslovanje sa „ne-rezidentom“ R. Srbije… ali kakvo je stanje sa podizanjem gotovine u inostranstvu na ATMovim? :/

  1. Hvala na podršci, drago nam je da naš rad ostavlja pozitivan utisak. 🙂
   Što se Payoneer kartice tiče, možete je bez problema koristiti u inostranstvu i za plaćanje i na bankomatu. 🙂

   1. Nema na čemu i hvala na odgovoru 🙂
    Da li u slučaju podizanja gotovine na bankomatu u inostranstvu imamo neki limit (sa strane preduzetnika-paušalca)?

    1. Osim limita koji postavlja sam bankomat, odnosno banka, ne postoji drugi limit. Naravno, u ovom slučaju treba imati u vidu proviziju koja će biti naplaćena.

 12. Ćao,

  Malo su me zbunili prethodni odgovori, pa ako možete da mi razjasnite par stvari.

  Konkretno, ja sam preduzetnik paušalac – da li ja smem da dižem novac sa Payoneera na bankomatima ili MORAM sve da šaljem banci pa tek onda da slobodno koristim pare?

  Drugo pitanje – ako hoću da kupim nešto preko neta, npr. avio karte u stranoj valuti, da li ja smem to da uradim direktno sa Payoneera ili je to zabranjeno?

  U oba slučaja se podrazumeva da napravim fakture.

  Hvala, pozdrav!

  1. Draga Katarina,

   Kada primite novac na Payoneer račun, možete ga ostaviti u celini ili delom na računu ukoliko ćete imati plaćanja u inostranstvu. Dakle, možete kupiti karte ukoliko ih plaćate u stranoj valuti. Novac sa bankomata u Srbiji prema tumačenju NBS-a ne bi trebalo da dižete, pa ukoliko želite da dižete novac u zemlji, morali biste prvo da povučete na račun banke i konvertujete.

   1. Draga Sonja,
    Prvo, hvala vam na svemu što radite na ovom blogu, nama preduzetnicima mnogo znači.
    Drugo, a da se nadovežem na komentar iznad, ja sam mislila da smem da podižem novac sa Payoneera na bankomatima u zemlji i tako sam dizala novac otkako sam otvorila agenciju, pre nekih godinu dana. Pošto sad vidim da to nije dozvoljeno, pretpostavljam da sam u velikom problemu pa bih htela da vas pitam šta sada da radim?
    Puno vam hvala još jednom!!!

    1. Draga Kristina,

     Drago mi je da čujem da vam naši blogovi pomažu. Ako imate predlog o čemu biste voleli da čitate, slobodno nam pišite. 🙂
     Ne bi trebalo da budete u problemu, jer koliko nam je poznato, NBS i Poreska uprava još uvek ne postoji sistem provere. Savet je da izbegavate na dalje to da radite, za slučaj da do nekih promena dođe i da se uvede sistem kontrole. Možete ovde pročitati mišljenje koje su nam dali iz NBS.

     1. Draga Sonja,
      Hvala na izuzetno brzom odgovoru!
      Neću više to raditi, sve ću prebacivati na račun (osim ino plaćanja). Dakle, poreski inspektor ne bi trebalo da mi pravi problem oko tih faktura? Ukoliko dođe do inspekcije, pretpostavljam da bih onda zajedno sa KPO knjigom trebalo da predam i listing sa Payoneera?

      Još jedno pitanje vezano za vaše usluge – ako se ja sada pretplatim na vaše usluge, da li postoji mogućnost da unesem u aplikaciju sve fakture koje sam do sada imala od otvaranja firme? Koliko sam razumela, unosom faktura se automatski pravi i KPO knjiga?

      Hvala još jednom! 🙂

     2. Draga kristina,

      Bitno je da imate pokriveno fakturama sve uplate i ne bi trebalo da imate ikakvih problema. U slučaju kontrole možete predati listing i sa Payoneera, ali verujem da bi vam to naknadno tražili ukoliko im je potrebno.

      Slobodno se registrujte na Pausal aplikaciju, imaćete probni period u kojem ćete moći da vidite sve funskcionalnosti. Možete uneti sve prethodne fakture, a možete ih čak poslati i nama da vam ih unesemo. U pravu ste, unosom faktura automatski će biti napravljene i KPO knjige. 🙂

      Nema na čemu, slobodno nam se javite na office@pausal.rs. 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *