Šta su kriptovalute?

Kripotovalute postoje već više od 10 godina, ali su velikom broju ljudi i dalje nepoznanica. Ovim tekstom pokušaćemo da demistifikujemo kriptovalute i vidimo kako možeš da ih koristiš u Srbiji. 

Kriptovalute – šta je uopšte to?

Kriptovalute su digitalni zapisi vrednosti koji se mogu kupovati, prodavati, razmenjivati ili koristiti za investicije. Kriptovalute nisu digitalne verzije zvaničnih valuta koje izdaju države, poput EUR ili RSD, niti se odnose na finansijsku imovinu poput akcija ili obveznica. 

Najpoznatije kriptovalute

3 najpoznatije, ali i najčešće korišćene kriptovalute u Srbiji kao i globalno jesu Bitkoin, Ether i Tether.

Bitcoin

Bitcoin je digitalna, decentralizovana kriptovaluta. Omogućava brz i transparentan prenos vrednosti. Proces slanja Bitkoin traje samo nekoliko minuta, za razliku od tradicionalnih bankarskih transfera koji mogu trajati danima. 

Bitcoin koristi blokčejn tehnologiju koja veleži svaku  transakciju u decentralizovanom registru (mreži), što sprečava da se jedan isti Bitcoin koristi više puta. To doprinosi transparentnosti sistema i njegovoj sigurnosti. 

Ethereum

Ethereum platforma koja koristi na blokčejn tehnologiju, a omogućava programerima da razvijaju decentralizovane aplikacije. To je otvoreni softver, što znači da svako može koristiti i modifikovati kod. Ethereum mreža ima svoj sopstveni pretraživač, programski jezik (Solidity), i sopstvenu valutu (Ether) koja se koristi za plaćanja unutar te mreže. Programeri mogu kreirati aplikacije na Ethereum platformi bez ograničenja, cenzure ili kontrole od strane bilo koje treće strane.

Tether

Tether je prvi i najpopularniji stabilni koin napravljen još davne 2014. godine. Tether funkcioniše tako što je vezan za američki dolar u odnosu 1:1, što znači da za svaki izdati Tether u opticaju mora postojati 1 dolar u rezervi. 

Sistem je osmišljen da funkcioniše tako što korisnik deponuje 1 dolar na račun izdavaoca Tethera – kompanije Tether Limited. Na osnovu toga stvara se jedan Tether i šalje na novčanik korisnika. Korisnik u svakom trenutku ima pravo da zameni Tether koji poseduje za dolareiznosu 1:1.

Kako da koristim kriptovalute

Kriptovalute su zakonski regulisana kategorija u Srbiji od 2020. godine. Na njih se primenjuju odredbe Zakona o digitalnoj imovini. Zanimljivo je da je ovaj zakon Srbija usvojila pre Evropske unije.

Pravna lica i preduzetnici koriste kriptovalute najčešće na dva načina:

  • Ulaganje u kriptovalute – Imajući u vidu da je Bitkoin za 15 godina prešao put od 0,003 dolara do 73.000 dolara, jasno je zašto ulaganje u kriptovalute može biti itekako isplativo.
  • Naplate/plaćanja – Zbog brzine transfera, kao i mogućnosti korišćenja Tether kao stabilnog koina, koji se može lako konvertovati u RSD i obrnuto. 

Ukoliko želiš da koristiš kriptovalute imaj u vidu da se prevare u kripto svetu dešavaju. Zato je preporuka da se zbog bezbednosti koriste ovlašćene kripto menjačnice, čije poslovanje nadzire Narodna banka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti. 

Jedna od dve licencirane kripto menjačnice koje posluju u Srbiji je Crypto12, čije usluge možeš da koristiš za sigurno korišćenje kriptovaluta. Zadovoljstvo nam je da objavimo početak saradnje sa Crypto 12, koja ti donosi edukacije i savete o kripto valutama, a ukoliko si korisnik Pausal aplikacije, ostvaruješ specijalne popuste na kupovinu i prodaju kripto valuta, kao i besplatnu verifikaciju korisničkog naloga. Za više detalja možeš da nam se javiš na office@pausal.rs 🙂


U međuvremenu prati naš blog i Instagram za još korisnih objava o ovoj temi.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *