Stope oporezivanja prihoda fizičkih lica u regionu

*Ovaj tekst izrađen je u sklopu informativno-edukativnih aktivnosti kampanje „Popravi sistem – znanjem do promena“

Nakon istraživanja o načinima poslovanja frilensera u zemljama okoline, napravili smo interaktivnu mapu na kojoj možete videti stope oporezivanja prihoda koje frilenseri ostvaruju iz inostranstva, kao fizička lica.

Na mapi su predstavljene stope oporezivanja, odnosno procentualni troškovi (za porez i doprinose) koje frilenseri imaju u zemljama regiona.

Za većinu zemalja iz regiona ovo pitanje nije detaljno rešeno, već su frilenseri prilagođeni postojećem poreskom sistemu.

U Grčkoj je do 2019. godine bila mnogo gora pozicija frilensera, jer su im obaveze bile veće, ali je država od 2021. počela da sprovodi poseban poreski tretman za frilensere.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori situacija je donekle slična, jer frilenseri posluju tako što sklapaju Ugovor o delu ili Autorski ugovor.

Način poslovanja frilensera u Bosni i Hercegovini je i dalje nedefinisan zbog čega za ovu zemlju nismo obrađivali i nije prikazan procenat.

Nešto je drugačija situacija kada su u pitanju nerezidenti. U Hrvatskoj postoji inicijativa da privuku digitalne nomade i da im omoguće poreske olakšice. Dok u Makedoniji ukoliko ste nerezident možete legalno poslovati ako platite samo 10% svoje zarade, jer nemate obavezu plaćanja doprinosa.

O načinima poslovanja frilensera u zemljama o kojima smo već pisali, možete detaljnije pročitati klikom na zastavicu. Uskoro možete očekivati tekstove i o drugim zemljama regiona.

U cilju poboljšanja sistema oporezivanja fizičkih lica koja rade sa inostranstvom i pronalaženja rešenja za trenutnu situaciju, Srbija u pokretu je započela kampanju Popravi sistem – znanjem do promena, koju je podržao i Pausal. Pored insistiranja na usvajanju prelaznih i nakon toga trajnih rešenja, fokus kampanje biće na informisanju i edukaciji zajednice. Pozivamo vas da se priključite kampanji, kao i da nam pišete u komentarima o kojim temama vezanim za poslovanje frilensera biste voleli da saznate više. Da pratite novosti vezane za kampanju prijavite se ovde.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *