Porodiljsko i trudničko bolovanje za preduzetnice?

Pravo na naknadu za porodiljsko i trudničko bolovanje ostavaruju i preduzetnice. Međutim, način na koji one ostvaruju ovo pravo razlikuje se od zaposlenih žena. 
Pre svega, napravimo razliku između trudničkog i porodiljskog bolovanja.

Trudničko bolovanje

Trudničko bolovanje možete otvoriti na početku trudnoće. Ukoliko želite da primate pun iznos nakande, neophodno je da obustavite delatnost. To činite kada podnesete zahtev, jer radnja mora da bude aktivna kada se zahtev podnosi. Ukoliko se obustavi delatnost, ne uplaćuju se obaveze, pa samim tim se ne uplaćuje ni staž.

Ako ne obustavite delatnost primate 50% naknade i morate da angažujete poslovođu za koga obračunavate i plaćate doprinose.

Zahtev podnosite u nadležnom RFZO, a za to je potrebna sledeća dokumentacija:

  • doznaka od lekara (Izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad),
  • uverenje Poreske uprave o uplaćenim porezima i doprinosima
  • fotokopija rešenja iz APR-a, ukoliko se odlučite da privremeno obustavite obavljanje delatnosti
  • Fotokopija tekućeg računa

Izabrani lekar može izdati potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad za prvih 30 dana. Nakon ovog perioda, potvrdu izdaje lekarska komisija. Prvi mesec pada na teret poslodavca, u ovom slučaju vas, a nakon toga RFZO koja vrši isplatu.

Napomena: Ako ste istovremeno u radnom odnosu, morate da obustavite obavljanje preduzetničke aktivnosti, a pravo na naknadu ostvarujete iz radnog odnosa. 

U slučaju otvaranja trudničkog bolovanja, ostvaruje se pravo na refundiranje troškova u visini od prosečnih prihoda za 12 meseci. Kod paušalaca se za potrebe proseka gleda osnovica iz poreskog rešenja, umanjena za iznos poreza i doprinosa.

Porodiljsko odsustvo

Kada govorimo o porodiljskom mislimo na period 3 meseca od rođenja deteta i odsustvo radi nege deteta (9 meseci). 

Porodiljsko odsustvo za preduzetnice počinje danom rođenja deteta. Ostvaruje se pravo na godinu dana naknade za prvo i drugo dete,  dok za treće i svako sledeće ostvaruje pravo od 2 godine. 

Tokom ovog perioda preduzetnica ne mora da obustavi delatnost kako bi ostvarila pun iznos naknade. Ukoliko se se nastavi obavljanje delantosti, nastavlja se plaćanje poreza i doprinosa – obračunava se staž. 

Zahtev se prilaže Sekretarijatu za socijalnu zaštitu (U Beogradu, 27. marta 43-45) najranije 45 dana pre porođaja, a najkasnije godinu dana od rođenja deteta. 

Pored zahteva prilaže se:

  • Kopija računa
  • Uverenje poreske uprave sa iskazanim osnovicama u prethodnih 18 meseci
  • Izvod iz matične knjige rođenih deteta (naknadno se dostavlja, po rođenju deteta)

Pravo naknade za vreme porodiljskog odsustva, koje ostvaruju preduzetnice vodi se u Zakonu pod Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta.

Pravo na odsustvo radi nege deteta, može da ostvari i otac, ukoliko je u radnom odnosu. Ovo pravo ne mogu da koriste oba roditelja istovremeno, dakle koristi ili samo preduzetnica ili otac.

Koliku naknadu možete očekivati za porodiljsko odsustvo?

Visina naknade računa se po proseku osnovica po kojoj su plaćani doprinosi u prethodnih 18 meseci, koji se zatim deli sa 1,5. Ukoliko je vaša agencija bila aktivna sve vreme u poslednjih 18 meseci, vaš prosek će biti poreska osnovica, dok će visina naknade biti osnovica/1,5.

Ukoliko ste poslovali manje od 18 meseci, vaš prosek biće manji, pa samim tim i naknada. Recimo da ste radili samo 6 meseci pre početka porodiljskog bolovanja, a da je osnovica za plaćanje doprinosa 45.000 din. vaš prosek biće 6*45.000/18=15.000, a naknada 15.000/1,5=10.000. Ali ako ste otvorili trudničko bolovanje, u obračun proseka ulaziće meseci do otvaranja trudničkog bolovanja.

Za preduzetnice ne postoji zagarantovana minimalna naknada, za razliku od zaposlenih žena. 

S druge strane, maksimalni iznos naknade je propisan i za preduzetnice, i ne može biti veći od 5 prosečnih zarada u Republici Srbiji.

Ukoliko ste i zaposleni i imate preduzetničku radnju, možete da ostvarite pravo na naknadu zarade i naknadu kao preduzetnica, koje sleduju nezavisno jedna od druge.

Bitno je napomenuti da je trudnicama, odnosno porodiljama, i deci zagarantovana zdravstvena zaštita i da je mogu ostvariti i bez overene zdravstvene knjižice.

📧Ukoliko vam je potrebna pomoć oko papirologije ili želite konsultacije o svojim pravima tokom trudničkog i porodiljskog, pošaljite nam mejl na office@pausal.rs!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *