Različiti gradovi, isti paušalni porez: Kako delatnost utiče na tvoje obaveze?

Pitaš se koliko ćeš plaćati paušalni porez, ako započinješ posao kao paušalac?  Možda već znaš da iznos zavisi od šifre delatnosti i mesta gde se registruješ. 

Ipak, šta ako ti kažemo da za određene delatnosti lokacija nije bitna? Postoje delatnosti gde ćeš plaćati isti iznos poreza, bez obzira da li si u velikom gradu ili maloj opštini. U ovom tekstu otkrivamo koje su to delatnosti i zašto pravila nisu ista za sve.

Šta sve utiče na paušalni porez?

Postoji sistem kojim se reguliše obračun paušalnog poreza i on je određen Uredbom o paušalnom oporezivanju.
Polazna osnovica za obračun poreza je prosečna zarada koja se nekada posmatra na nivou Srbije, a nekada specifično za grad ili opštinu. 

Tu su i drugi faktori koji mogu da smanje ili povećaju tvoj porez. Na primer, šifra delatnosti koju odabereš ima veliki značaj. Uredbom je određen koeficijent koji ima svaka delatnost i prilikom obračuna poreza, polazna osnovica (prosečna zarada) se množi sa tim koeficijentom. Što je veći koeficijent – veća će biti osnovica za obračun poreza, pa samim tim i porez.

Osim toga, i lokacija sedišta igra ulogu. Ako se registruješ u većem gradu, poresko zaduženje može biti veće nego u manjoj opštini.

I neki specifični slučajevi utiču na određivanje poreza, kao što su godine preduzetnika, vreme proteklo od registracije, da li su u pitanju stari zanati…

Sve parametre koji su uključeni u obračun poreza, možeš videti u izveštaju koji dobijaš uz poresko rešenje. 

Kako mesto sedišta utiče na visinu poreza?

Šifre delatnosti koje zavise od lokalnog tržišta i fizičke prisutnosti klijenata imaju ovu razliku u obračunu. Obračun polazi od prosečne zarade na opštini, koja je veća u razvijenim opštinama.  

Na primer, kozmetički salon u Vranju će zato imati manji porez od salona u centru Beograda. Čak i u istom gradu, od lokacije (centar ili na periferija) zavisi prosečna zarada, pa samim tim i na visina poreza.

Postoje i delatnosti kod kojih mesto sedišta nema nikakav uticaj na porez. Ove delatnosti su obično one koje se pružaju online ili gde su cene usluga približno iste, bez obzira na to gde se pružaju. Na primer, programer koji pruža usluge stranim kompanijama neće naplaćivati svoje usluge drugačije ako radi iz Novog Sada ili Ivanjice. Pošto lokacija ne igra ulogu u tome koliko može da naplati, njegov paušalni porez će biti isti bez obzira na mesto registracije.

Koje delantosti imaju isti paušalni porez gde god da se registruju?

U skladu sa Uredbom o paušalnom oporezivanju, postoji lista šifara delatnosti za koje mesto registracije ne utiče na visinu poreza i doprinosa. Ove delatnosti se oporezuju na osnovu prosečne zarade na nivou Republike Srbije. To znači da će iznos poreza biti isti bez obzira na to gde se preduzetnik registruje.

To su:

Šifra
delatnosti
Naziv delatnosti
4932Taksi prevoz
4939Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju
5911Proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa
6201Računarsko programiranje
6202Konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije
6209Ostale usluge informacione tehnologije
6311Obrada podataka, hosting i sl.
6312Veb portali
6399Informacione uslužne delatnosti na drugom mestu nepomenute
7022Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem
7111Arhitektonska delatnost
7112Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje
7410Specijalizovane dizajnerske aktivnosti
9001Izvođačka umetnost
9002Druge umetničke delatnosti u okviru izvođačke umetnosti

Lako možeš da proveriš iznos poreza i doprinosa uz pomoć kalkulatora Poreske uprave

Unesi sve neophodne paramtere i dobićeš ukupan iznos poreza i doprinosa koje ćeš plaćati na mesečnom nivou. Zato pre registracije proveri iznos poreza i doprinosa i vidi koliko on iznosi u drugim gradovima. 

Ne zaboravi da može postojati obaveza obračuna poreza na zakup. Ukoliko ti ili član porodice niste vlasnici prostora u kojem se registruješ. 

Ako ti je potrebna pomoć oko registracije ili odabira šifre delantosti, javi nam se na office@pausal.rs ili zakaži konsultacije

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *