Ko i kako plaća zakup poslovnog prostora?

Ukoliko želite da se registrujete na adresi, odnosno u prostoru koji nije u vašem vlasništvu, potrebno je da uzmete taj prostor pod zakup. U većini slučajeva ugovor o zakup mora biti s naknadom, a u određenim slučajevima plaća se i porez na zakup.

Zakup poslovnog prostora bez naknade

Do sada ste možda imali priliku da se susretnete sa Ugovorima o ustupanju poslovnog prostora bez naknade, što je bila česta praksa ako npr. iznajmljujete prostor od prijatelja. Međutim, Poreska uprava može da smatra da ne postoji ekonomski interes za iznajmljivanje prostora bez naknade odnosno da se na ovaj način izbegavaju poreske obaveze ili se vrši isplata zakupa na „crno“.

Zato u najvećem broju slučajeva u praksi Poreska uprava dozvoljava ustupanje poslovnog prostora bez naknade, samo u slučaju da je vlasnik prostora rodbinski povezan sa preduzetnikom. U tom slučaju možemo da kažemo da postoji interes i logika da se prostor ne naplaćuje. U drugim slučajevima, smatra se da ne postoji ekonomski interes i traži se obračun i plaćanje porez na zakup.

Zakup prostora od pravnog ili fizičkog lica

Postoji razlika da li prostor iznajmljujete od pravnog ili fizičkog lica. 

Kada se zakupljuje prostor od pravnog lica, to pravno lice će vam izdati fakturu. Fakturu plaćate kao i bilo koju drugu, sa svog poslovnog računa. Time ste izmirili obavezu plaćanja zakupa, dok obračun poreza na zakup nije potreban. 

Ukoliko se iznajmljuje prostor od fizičkog lica, situacija je drugačija. Ugovorom se utvrđuje iznos zakupa, a na osnovu njega se obračunava i porez na zakup, koji plaćate vi.

Dakle, ako iznajmljujete prostor od fizičkog lica, potrebno je da obračunate i platite porez na zakup.

Obračun poreza na zakup

Zakonom o porezu na dohodak građana utvrđeno je da iznos poreza na zakup iznosi 20%, koji se obračunava na bruto iznos umanjen za 25%

Kako se u ugovoru uglavnom navodi iznos zakupa koji je potrebno isplatiti (neto), potrebno je da obračunamo bruto. Za to ćemo iskoristiti prečicu i pronaći koeficijent za računanje bruto prihoda.

Koeficijent u ovom slučaju iznosi 1,176470588 i on se množi sa neto naknadom kako bi se dobio bruto prihod.

Ukoliko vam je dostupan samo neto iznos zakupa, možete još jednostavnije videti koliki će vam biti porez, tako što ćete izračunati koliko je 17,65% od neto iznosa.

Primer: Ako je ugovorom definisana neto naknada zakupa od 10.000 din, primenom koeficijenta dobićemo bruto iznos od 11.764,7. Njega umanjujemo za 25%, a zatim obračunavmo porez od 20%.
Ukupan porez koji bi se plaćao iznosio bi
1.765 din.

Plaćanje poreza

Sada znamo kako da obračunamo koliki porez je potrebno platiti. Međutim, da bi se izvršilo plaćanje potrebno je da se prvo podnese poreska prijava, kako bi se dobile instrukcije za uplatu

Dakle, podnosi se poreska prijava PPP-PD, putem portala ePorezi. Nakon podnošenja poreske prijave, dobijaju se instrukcije za plaćanje, odnosno poziv na broj. Za svako plaćanje podnosi se zasebna poreska prijava i dobija se poseban poziv na broj.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko obračuna poreza na zakup, možete nam pisati na office@pausal.rs.

Možda će vas zanimati:
Promena sedišta agencije

35 comments

  1. Hvala na objašnjenju. Imam jednu nedoumicu: da li je sklapanje Ugovora o ustupanju poslovnog prostora bez naknade obavezno ako je sedište preduzetničke radnje na adresi roditelja preduzetnika i preduzetnik je prijavljen na istoj adresi?

    1. U vašem slučaju, nije potrebno sklapati ugovor o ustupanju prostora, zato što se u slučaju da se prostor nalazi u vlasništvu bliže rodbine, ugovor se ne sklapa, samo u slučaju poreske kontrole, poreski inspektor može tražiti odluku o ustupanju prostora.

  2. Postovana.
    Postoje li izuzeci kada se porez ne placa, iako prostor izdake fizicko loce a zakupac je pravno ( indirektni budzetski korisnik koji nije u sistemu Pdv-a)? Hvala.

  3. Poštovani,
    Kao fizičko lice htela bi da izdam zemljište u zakup sa naknadom na godišnjem nivou na pet godina drugom fizičkom licu koje ima poljoprivredno gazdinstvo. Koje su moje obaveze, kako se vrši obračun poreza?

    1. Postovana,

      Mozete dati u zakup zemljiste poljoprivrednom gazdinstvu.

      Vasa jedina obaveza je da imate ugovor o zakupu zemljista sa tim PG.

      Dok su obaveze samog PG da vama isplacuje naknadu za izdavanje zemljista, da rade obracun poslovnog zakupa i placanju porez na zakup (oko 18%).

      Za sve dodatno, tu smo 🙂

  4. Izdao sam lokal preduzetniku kao fizicko lice i napravio ugovor o zakupu kod javnog beleznika.Preduzetnik je lice koje drzi jos jadan lokal u drustvenoj svojini i tamo ima sediste.U medjuvremenu je lokal koji sam mu izdao odjavio u APR,a nastavio drzavninu po zakupu i placa mi porez sa privatnog racuna.Sada sam od epsa dobio dopis da sam prepoznat kao privatno lice jer nije hteo da struju prebaci na svoje ime.Obavestio sam ga i trazio od epsa da mi pojasne sta treba da uradim.Oni nemaju nacin da ga njateraju ali od mene traze da sklopim ugovor o komercijalnom snabdevanju kao fizicko lice.Sta dalje,kada drzava stiti zakupca koji je ne placa porez na kiriju a zakupodavca uvodi u situaciji da ga taj isti zakupac tuzi za eventualnu stetu zbog nisporucivanja elektricne energije, jer dopisom je zapreceno obustavom i demontiranjem mernog mesta?

    1. U sličnoj sam situaciji, pa da prenesem iskustvo. Zakupac nije uradio ništa sporno. Prešao je na zakup kao fizičko lice, i plaća zakup kao fizičko lice. Sada su poreske obaveze na Vama, a ne na njemu. Zakupac može biti u prekršaju ako je nastavio da koristi Vaš prostor u poslovne svrhe, npr kao magacin, kancelariju, za prijem stranaka, i sl, a to je Vaš problem samo ako je time prekršen ugovor sa zakupcem. Što se tiče struje, niste razumeli dopis. Vi po zakonu svakako niste imali pravo na garantovano snabdevanje kao fizičko lice vlasnik poslovnog prostora. To što ste bili na garantovanom snabdevanju je propust distributera koji je sada ispravljen i postaćete komercijalni potrošač. Nije obaveza zakupca da struju prebaci na sebe, već je to stvar dogovora između vas.
      Napravite novi ugovor, kao fizička lica i redefinišite prava i obaveze.

  5. Поштовани,
    Као физичко лице издајем пословни простор предузетнику који није у систему ПДВ-а.
    Ко плаћа порез на закуп ?
    Због закључења уговора са ЕПС-ом молим за хитан одговор.
    Хвала

    1. Ako izdajete poslovni prostor kao fizičko lice, zakupac odnosno preduzetnik je taj koji plaća porez na zakup.
      Za zaključenje novih ugovora EPS traži i ugovor o zakupu kao deo obavezne dokumentacije.

  6. Zdravo,
    Da li je neophodno priložiti/apoludovati na eporeze ugovor o zakupu prilikom podnošenja poreske prijave? (zakupodavac je fizičko lice)
    Ili se ovaj ugovor stavlja na uvid samo u slučaju poreske kontrole, na zahtev inspektora?

    Hvala,
    Aleks

  7. Postovani, da li preduzetnik samostalne delatnosti, moze uzeti u zakup garazu za putnicko vozilo koje sluzi u svrhu obavljanja delatnosti? I da li porez na zakup moze platiti 6meseci unapred? Da li se u tom slucaju predaje jedna prijava ppppd ili 6-st prijava unapred?za svaki mesec,sa rokom placanja do poslednjeg dana u mesecu za tekuci mesec.
    Hvala unapred ?

    1. Poštovana, možete uzeti u zakup garažu, u zavisnosti od ugovora može se obračunati zakup. Preporuka poreske uprave je da se obračun radi na mesečnom nivou, ali ne možete podneti prijavu za toliko meseci unapred.
      Ako je ugovorom definisano da se plaća za 6 meseci unapred, onda možete podneti jednu poresku prijavu.

  8. Poštovani,

    primer situacija: ja kao fizičko lice iznajmljujem prostor firmi. I prostor za iznajmljivanje i firma je moje vlasništvo. Da li ja imam obaveze plaćanja nekog poreza kao fizičko lice za iznajmljivanje tog prostora? Firma plaća svoj deo poreza, to je jasno, ali druga strana, izdavač prostora?

    Hvala unapred,

    1. Dragi Mladene,

      Ukoliko firma uzima u zakup prostor od fizičkog lica, to lice nije u obavezi da plaća porez pošto ga firma već plaća.

      S obzirom na to da je vaša firma u pitanju, a ujedno ste i vlasnik tog prostora, ne morate da imate ugovor. Dovoljan je vlasnički list ili neki drugi dokument gde se vidi da je vlašnistvo na vaše ime.

  9. Poštovani, šta se radi u slučaju kada fizičko lice kao podstanar ima ugovor o zakupu stana sa fizičkim licem (stanodavcem), pa zatim na toj adresi registruje svoju preduzetničku agenciju. Da li tad mora da pravi još jedan ugovor o zakupu između agencije i stanodavca?

    1. Poštovani,

      Ukoliko radite i živite na istoj adresi potrebno je da imate ugovor kao preduzetnik sa tim fizičkim licem. Što znači da bi u vašem slučaju bilo potrebno da izmenite ugovor, tako što ćete navesti da vam zakupodavac potvrđuje da pored stanovanja stan možete koristiti i kao poslovni prostor.

      Takođe, bićete u obavezi da svakog meseca obračunavate i plaćate zakup i porez na isti, koji iznosi 18%.

      Za više informacija i pomoći oko samog obračuna, mozete nam se javiti na office@pausal.rs.

    1. Pretpostavljamo da mislite na povrat PDV-a. Imate pravo ako ste u sistemu PDV-a i vi i zakupac. Ako ste paušalac, onda automatski znači da niste u sistemu PDV-a i ne ostvarujete pravo na povrat.

  10. Poštovani,

    Ako kao paušalac prijavim adresu u porodičnoj kući drugarice, da li moramo da overimo ugovor kod notara i unesemo iznos. U mom slučaju naknade nema. Da li moram da unesem neki simboličan iznos i svaki mesec plaćam porez?

    1. Zdravo, Katarina,

      Nije potrebno da ugovor bude overen od strane notara.
      Potrebno je da uneste iznos i radite obračun zakupa svaki mesec, obzirom da iznajmljujete prostor od fizičkog lica koje vam nije bliži rođak.
      U ugovoru možete navesti da se obračun zakupa radi jednom godišnje, pa nemate obavezu da ga radite svaki mesec.

      Pozdrav!

  11. Poštovani,

    Iznajmljujem lokal kao pausalac od fizickog lica od 2022. god
    Kod notara je overen 2023. da bi prilozili EPS-u.
    Za ceo ovaj period, porez nije prijavljen poreskoj na zakup lokala, zbog neobavestenosti. Da li ta greska moze naknadno da se prijavi? I kako je najbolje regulisati to?

    1. Draga Ljubice,

      Vi kao fizičko lice nemate obavezu obračuna poreza. Pravno lice, ako izdaje prostor za stanovanje fizičkom licu, ima pravo na poresko oslobođenje, bez prava na odbitak prethodnog poreza prema Zakonu o PDV-u (član 25. stav 2. tačka 4). U ugovoru je potrebno nagalsiti da se prostor izdaje za stanovanje. Ukoliko se izdaje za obavljanje delantosti, iskazuje i plaća PDV.

  12. Postovani, pravno lice je uzelo u zakup lokal od fizickog lica na godinu dana. Dogovoreno je da zakup bude placen unapred za godinu dana. Neto iznos zakupa bice uplacen u celosti. Da li treba da se i celokupan iznos poreza za zakup obracuna i plati u celosti,ili se moze mesecno obracunavati i placati?

    1. Ako je u ugovoru navedeno da će iznos zakupnine biti plaćen u celosti, za godinu dana, onda obračunavate porez u skladu sa ugovorom. Odnosno i porez plaćate za celu godinu odjednom, jer isplaćujete nakandu za celu godinu.

  13. Plaćam porez na zakup Poreskoj i plaćam zakup sa računa firme. Nisam stavljala poziv na broj prilikom plaćanja zakupa fizičkom licu,da li sam grešila?
    Hvala

    1. Ne bi trebalo da ste mogli da platite bez poziva na broj, ako ste koristili ispravnu šifru plaćanja. 248 je šifra plaćanja koju treba da koristite prilikom plaćanja zakupnine.

  14. Da li je bolje poslovni prostor izdati kao pravno ili fizicko lice?Koje su prednosti a koje mane?
    Koliki je porez i ko ga placa u slucaju da se otvori firma da bih izdavao prostor?Hvala.

    1. Dragi Petre,

      Sve zavisi od situacije 🙂
      Sam porez na zakup iznosi oko 18%.

      Ukoliko izdajete prostor kao:

      Fizičko lice -> fizičkom licu, vi ste, kao osoba koja izdaje prostor u obavezi da platite porez na zakup
      Fizičko lice -> pravno lice, u ovom slučaju pravno lice koje je registrovano na adresi je u dužnosti da plaća porez na zakup.
      Pravno lice – pravnom licu -> nema obračuna zakupa
      Pravno lice – fizičkom licu -> nema obračuna zakupa.

      Za sve dodatno, tu smo! Pozdrav!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *