Ko i kako plaća zakup poslovnog prostora?

Ukoliko želite da se registrujete na adresi, odnosno u prostoru koji nije u vašem vlasništvu, potrebno je da uzmete taj prostor pod zakup. U većini slučajeva ugovor o zakup mora biti s naknadom, a u određenim slučajevima plaća se i porez na zakup.

Zakup poslovnog prostora bez naknade

Do sada ste možda imali priliku da se susretnete sa Ugovorima o ustupanju poslovnog prostora bez naknade, što je bila česta praksa ako npr. iznajmljujete prostor od prijatelja. Međutim, Poreska uprava može da smatra da ne postoji ekonomski interes za iznajmljivanje prostora bez naknade odnosno da se na ovaj način izbegavaju poreske obaveze ili se vrši isplata zakupa na „crno“.

Zato u najvećem broju slučajeva u praksi Poreska uprava dozvoljava ustupanje poslovnog prostora bez naknade, samo u slučaju da je vlasnik prostora rodbinski povezan sa preduzetnikom. U tom slučaju možemo da kažemo da postoji interes i logika da se prostor ne naplaćuje. U drugim slučajevima, smatra se da ne postoji ekonomski interes i traži se obračun i plaćanje porez na zakup.

Zakup prostora od pravnog ili fizičkog lica

Postoji razlika da li prostor iznajmljujete od pravnog ili fizičkog lica. 

Kada se zakupljuje prostor od pravnog lica, to pravno lice će vam izdati fakturu. Fakturu plaćate kao i bilo koju drugu, sa svog poslovnog računa. Time ste izmirili obavezu plaćanja zakupa, dok obračun poreza na zakup nije potreban. 

Ukoliko se iznajmljuje prostor od fizičkog lica, situacija je drugačija. Ugovorom se utvrđuje iznos zakupa, a na osnovu njega se obračunava i porez na zakup, koji plaćate vi.

Dakle, ako iznajmljujete prostor od fizičkog lica, potrebno je da obračunate i platite porez na zakup.

Obračun poreza na zakup

Zakonom o porezu na dohodak građana utvrđeno je da iznos poreza na zakup iznosi 20%, koji se obračunava na bruto iznos umanjen za 25%

Kako se u ugovoru uglavnom navodi iznos zakupa koji je potrebno isplatiti (neto), potrebno je da obračunamo bruto. Za to ćemo iskoristiti prečicu i pronaći koeficijent za računanje bruto prihoda.

Koeficijent u ovom slučaju iznosi 1,176470588 i on se množi sa neto naknadom kako bi se dobio bruto prihod.

Ukoliko vam je dostupan samo neto iznos zakupa, možete još jednostavnije videti koliki će vam biti porez, tako što ćete izračunati koliko je 17,65% od neto iznosa.

Primer: Ako je ugovorom definisana neto naknada zakupa od 10.000 din, primenom koeficijenta dobićemo bruto iznos od 11.764,7. Njega umanjujemo za 25%, a zatim obračunavmo porez od 20%.
Ukupan porez koji bi se plaćao iznosio bi
1.765 din.

Plaćanje poreza

Sada znamo kako da obračunamo koliki porez je potrebno platiti. Međutim, da bi se izvršilo plaćanje potrebno je da se prvo podnese poreska prijava, kako bi se dobile instrukcije za uplatu

Dakle, podnosi se poreska prijava PPP-PD, putem portala ePorezi. Nakon podnošenja poreske prijave, dobijaju se instrukcije za plaćanje, odnosno poziv na broj. Za svako plaćanje podnosi se zasebna poreska prijava i dobija se poseban poziv na broj.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko obračuna poreza na zakup, možete nam pisati na office@pausal.rs.

Možda će vas zanimati:
Promena sedišta agencije

11 comments

 1. Hvala na objašnjenju. Imam jednu nedoumicu: da li je sklapanje Ugovora o ustupanju poslovnog prostora bez naknade obavezno ako je sedište preduzetničke radnje na adresi roditelja preduzetnika i preduzetnik je prijavljen na istoj adresi?

  1. U vašem slučaju, nije potrebno sklapati ugovor o ustupanju prostora, zato što se u slučaju da se prostor nalazi u vlasništvu bliže rodbine, ugovor se ne sklapa, samo u slučaju poreske kontrole, poreski inspektor može tražiti odluku o ustupanju prostora.

 2. Postovana.
  Postoje li izuzeci kada se porez ne placa, iako prostor izdake fizicko loce a zakupac je pravno ( indirektni budzetski korisnik koji nije u sistemu Pdv-a)? Hvala.

 3. Poštovani,
  Kao fizičko lice htela bi da izdam zemljište u zakup sa naknadom na godišnjem nivou na pet godina drugom fizičkom licu koje ima poljoprivredno gazdinstvo. Koje su moje obaveze, kako se vrši obračun poreza?

  1. Postovana,

   Mozete dati u zakup zemljiste poljoprivrednom gazdinstvu.

   Vasa jedina obaveza je da imate ugovor o zakupu zemljista sa tim PG.

   Dok su obaveze samog PG da vama isplacuje naknadu za izdavanje zemljista, da rade obracun poslovnog zakupa i placanju porez na zakup (oko 18%).

   Za sve dodatno, tu smo 🙂

 4. Izdao sam lokal preduzetniku kao fizicko lice i napravio ugovor o zakupu kod javnog beleznika.Preduzetnik je lice koje drzi jos jadan lokal u drustvenoj svojini i tamo ima sediste.U medjuvremenu je lokal koji sam mu izdao odjavio u APR,a nastavio drzavninu po zakupu i placa mi porez sa privatnog racuna.Sada sam od epsa dobio dopis da sam prepoznat kao privatno lice jer nije hteo da struju prebaci na svoje ime.Obavestio sam ga i trazio od epsa da mi pojasne sta treba da uradim.Oni nemaju nacin da ga njateraju ali od mene traze da sklopim ugovor o komercijalnom snabdevanju kao fizicko lice.Sta dalje,kada drzava stiti zakupca koji je ne placa porez na kiriju a zakupodavca uvodi u situaciji da ga taj isti zakupac tuzi za eventualnu stetu zbog nisporucivanja elektricne energije, jer dopisom je zapreceno obustavom i demontiranjem mernog mesta?

 5. Поштовани,
  Као физичко лице издајем пословни простор предузетнику који није у систему ПДВ-а.
  Ко плаћа порез на закуп ?
  Због закључења уговора са ЕПС-ом молим за хитан одговор.
  Хвала

  1. Ako izdajete poslovni prostor kao fizičko lice, zakupac odnosno preduzetnik je taj koji plaća porez na zakup.
   Za zaključenje novih ugovora EPS traži i ugovor o zakupu kao deo obavezne dokumentacije.

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *