Da li će biti povećanja limita za paušalce i zašto ne?

Postoji li šansa da dođe do povećanja limita za paušalce? Inflacija i rast troškova poslovanja postavljaju pitanje koliko je aktuelni paušalni limit održiv za današnje paušalce. Da li je vreme za promenu?

Paušalno oporezivanje

Paušalno oporezivanje je jedan od najjednostavnih modela poslovanja. Ono ne zahteva veliku administraciju i poznavanje komplikovane knjigovodstvene prakse. Ipak, paušalci imaju ograničenja, odnoso dva limita koja moraju da poštuju. 

To su:

  • Limit od 6 miliona – prati prihode u kalendarskoj godini (od 01.01. do 31.12.)
  • Limit od 8 miliona – prati prihode u periodu od 365 uzastopnih dana. To je ujedno limit za ulazak u sistem PDV-a. 

Ukoliko se bilo koji limit prekorači gubi se pravo na paušalno oporezivanje i prelazi se na vođenje knjiga. To zahteva dodatne obaveze i drugačiji način poslovanja. 

Razlozi za povećanje limita za paušalce

Limit od 6 miliona dinara za paušalce nije se menjao od 2013. godine. 
Prema navodima NALED-a, od tog perioda potrošačke cene su usled inflacije porasle 60%. 

Glavni argument za povećanje limita, je upravo inflacija, koja je naročito porasla u prethodne 2-3 godine. To, praktično postaje ograničavjući faktor za razvoj poslovanja paušalaca. 

Predlog iz NALED-ove sive knjige je izjednačavanje limita za paušalce sa limitom za ulazak u sistem PDV-a, odnosno limitom od 8 miliona.

Koji je odgovor države?

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović, odgovorio je da je država otvorena za saradnju. Limiti za paušalno oporezivanje i PDV su teme o kojima treba razmisliti. 

Međutim, Demirović navodi da postoji ograničenje u tom pogledu. Jedan od zahteva za pristupanje Evropskoj uniji je smanjenje limita za PDV. Tako bi eventualne promene bile u suprotnosti sa propisima EU. 

U ovoj godini ne možemo da očekujemo promene, a da li će do njih doći naredne godine, ostaje da vidimo. Da budeš u toku sa svim promenama prati nas na mrežama i prijavi se za newsletter

Ako imaš pitanja o paušalnom oporezivanju i limitima, iskoristi oktobarsku akciju i prijavi se za konsutlacije po sniženim cenama. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *