Kako zamrznuti, a kako zatvoriti paušalnu agenciju?

Bilo da ste rešili da samo privremeno prestanete sa radom ili da u potpunosti obrišete svoju agenciju iz Privrednog registra, prvi korak je da je “zamrznete”. Ovim korakom prijavljujete privremeni prekid obavljanja delatnosti, zbog čega će obračun poreza i doprinosa biti prekinut i moći ćete da izmirite celokupno zaduženje bez daljeg gomilanja duga.

Da biste “zamrzli” agenciju potrebno je da uradite sledeće:

  • Predate Registracionu prijavu promene podataka i Dodatak 06 Agenciji za privredne registre. Obratite pažnju da datum prestanka ne može biti pre datuma predaje prijave.
  • U roku od dva-tri dana, moći ćete da preuzmete rešenje APR-a o prekidu obavljanja delatnosti (status predate prijave možete proveriti na ovoj stranici).
  • Nakon donošenja Rešenja APR-a o prekidu obavljanja delatnosti dužni ste da (u roku od 30 dana) izvršite elektronsku poresku prijavu kojom zahtevate stopiranje obračuna poreza i doprinosa od datuma donošenja rešenja o prekidu obavljanja delatnosti.

Ne zaboravite da uvek možete nastaviti delatnost, podnošenjem iste dokumentacije u APR-u. Ukoliko znate tačno kada biste nastavili, tj. “odmrzli” agenciju možete navesti i taj datum prilikom “zamrzavanja”. Takođe, nakon nastavka obavljanja delatnosti opet podnosite elektronsku poresku prijavu kako bi opet krenulo obračunavanje poreza i doprinosa.

U slučaju da se odlučite za brisanje agencije (pretpostavićemo da ste već obustavili obavljanje delatnosti) pre nego što krenete u postupak uverite se da ste izmirili sva zaduženja proverom stanja u Poreskoj upravi. Naredni koraci su navedeni ispod:

 • Podnosi se Zahtev nadležnoj Poreskoj upravi za izdavanje Uverenja o izmirenim dugovanjima Preduzetnika za poreze i doprinose, uz uplatu takse od 620,00 din. Koliko dugo ćete čekati na uverenje zavisi od Poreske uprave, a u proseku je to 7 dana.
 • Podnosi se Zahtev nadležnoj Upravi prihoda za izdavanje Uverenja o izmirenim obavezama Preduzetnika prema lokalnoj administraciji, uz uplatu takse od 310,00 din. U praksi pomenuto uverenje se dobija u roku od 2 dana.
 • Nakon dobijanja ovih uverenja, u roku od 5 dana podnesite u APR-u Registracionu prijavu brisanja preduzetnika, uz uplatu takse od 1.200,00 din.
 • Kao i nakon zamrzavanja, imate rok od 30 dana da podnesete elektronsku poresku prijavu.

Savet plus: Imajte na umu da Uverenja važe samo 5 dana, a da Poreska uprava i Uprava javnih prihoda imaju različite rokove za izdavanje uverenja. Pre podnošenja zahteva raspitajte se na oba mesta za koliko ćete dobiti Uverenje, pa predajte Zahteve u razmacima tako da ih dobijete isti dan.

Podnošenje elektronske poreske prijave

U aplikaciji ePorezi, izaberite prijavu PPDG-1R i unesite :

1.1. Vrsta prijave – 1 Opšta prijava

1.1a Osnov za prijavu – 4 Prekid obavljanja samostalne delatnosti (ukoliko zamrzavate) ili 3 Prestanak obavljanja samostalne delatnosti (ako ste zatvorili agenciju)

1.2. Poreski period od 01.01. (ili od datuma osnivanja) do datuma prekida, odnosno prestanka obavljanja delatnosti

1.3. Datum dospelosti – 30 dana od datuma prekida/prestanka

3.1. Osnov osiguranja – 1 ako je u pitanju osnovna delatnost, 2 ukoliko ste u radnom odnosu u drugoj firmi

7.2. Broj zaposlenih – upisujete 0 (sebe ne smatrate zaposlenim) osim ukoliko nemate zaposlene radnike za koje plaćate porez i doprinose

7.3. Površina sedišta radnje – ukoliko nemate definisan prostor ugovorom o zakupu, već radite kod kuće, možete navesti 6m2 kao optimalan prostor za rad

Na kraju dodajte kontakt podatke i u prilogu Rešenje APR-a o prekidu obavljanja delatnosti, odnosno brisanju.

Kada zamrzavate agenciju, vi zapravo privremeno prestajete sa radom i u tom periodu ne vršite delatnost, ne možete da izdajete fakture niti da upravljate novcem agencije, a takođe i ne plaćate porez i doprinose.

Ne postoji ograničenje za zamrzavanje agencije, možete to činiti i više puta u toku godine, i svaki put kada je odmrznete možete regularno nastaviti sa radom.

Kada gasite agenciju, vi je zapravo potpuno brišete iz registra i ne možete je ponovo aktivirati. Međutim, ukoliko odlučite da ponovo poslujete putem paušalne agencije, možete otvoriti novu agenciju prateći istu proceduru kao i prilikom prve registracije prateći sledeće korake.

23 comments

 1. A postoji li vremensko ograničenje koliko dugo agencija može da bude zamrznuta? Tipa „najduže godinu dana“. Ili je to dokle god se ne podnese prijava za ponovno otpočinjanje obavljanja delatnosti?

  1. Ne postoji zakonom definisan vremenski period u kojem se agencija mora ponovo aktivirati, tako da je ona zamrznuta dokle god ne prijavite početak obavljanja delatnosti. Postoje drugi uslovi za prinudno brisanje preduzetnika iz prvirednog registra, kao što je na primer blokada poslovnog računa duže od dve godine. Ove specifične uslove možete videti u Zakonu o privrednim društvima, član 91.

 2. Poštovana
  Vlasnik sam preduzetničke radnje-paušalac već 12 godina. Hteo bih da iskoristim mogućnost zamrzavanja statusa na tri meseca tokom leta jer zbog prirode posla tada ga nema.
  Da li to prekidanje plaćanja doprinosa utiče(pravi li problem) na radni staž tj da li radni staž mora da ima neku neprekidnost, kasnije kada se bude određivalo pravo na penziju kada se stekne uslov godina života?
  Da li je dovoljno samo da u zbiru radni staž to bude minimum 15 godina?
  Hvala

  1. Dragi Vladane,
   Možete obustaviti obavljanje delatnosti i s obzirom da u tom periodu nećete plaćati doprinose, neće vam biti obračunat staž. Međutim, dovoljno je da radni staž u zbiru bude 15 godina. Kada budete podnosili zahtev za penziju, Poreska uprava će napraviti izvod uplaćenih doprinosa i osnovica po kojima su uplaćeni, na osnovu čega će se obračunavati penzija.

 3. Šta tačno podrazumeva ‘… niti da upravljate novcem agencije.’?
  Da li to znači da nije moguće prebaciti pare sa preduzetničkog na lični račun, sve dok je agencija zamrznuta?

  Hvala.

  1. Dragi Miloše,

   Naš savet je da ne koristite novac sa preduzetničkog računa na bilo koji način, jer iako ne bi trebalo da primate novac, ne možemo da garantujemo da će vaš inspektor smatrati da je opravdano da prebacite novac na lični račun dok vam je agencija u stanju mirovanja.

   1. Hvala na brzom odgovoru!

    Da li je izuzetak ako recimo danas zamrznem firmu, a desetog treba da platim doprinose za prethodni mesec?

    1. Dragi Miloše,

     Ne bi trebalo da bude nikakvih problema ukoliko plaćate porez i doprinose dok je preduzetnička radnja u stanju mirovanja.

   2. A sta ako uplate po fakturama koje sam izdavao dok je agencija radila pristignu nakon zamrzavanja? Meni sad desilo da mi stigne uplata od pre 2,5 godine u tom periodu sam 2 puta zamrzavao i odmrzavao.

    1. Dragi Branislave,

     S obzirom da ne možete uticati na to kada će vam klijent uplatiti novac, ne bi trebalo da bude problema ukoliko primite novac dok je agencija zamrznuta ako je faktura izdata dok je agencija bila aktivna. Samo taj novac ne bi trebalo da koristite dok ne budete ponovo aktivni. Ukoliko ste trenutno aktivni i primili ste uplatu od pre 2,5 godine, nije važno što ste u prethodnom periodu bili zamrznuti.

  1. Draga Majo,

   Prema našim informacijama, ukoliko vam nije blokiran PIB možete da obustavite obavljanje delatnosti. Ipak, savetujemo vam da pozovete info centar APR i proverite da li je to konkretno i sa vašom radnjom slučaj.

  1. Dragi Branislave,

   Ukoliko mislite na poreski period pri podnošenju poreske prijave upisujete datum od kada se delatnost nastavlja do kraja godine.

 4. Postovani interesuje me sta se desava ukoliko je preduzetnik u APR-u registrovao prestanak obavljanja delatnosti 2011. godine, a nije od tada podneo poresku prijavu za prekid obavljanja samostalne delatnosti?

  Da li je zakonito resenje poreske uprave kojim je preduzetniku utvrdjeno akontaciono zaduzenje za obavezno socijalno osiguranje za period nakon donosenja resenja APR-a, konkretno za period 01.01.2019. do 31.12.2019. godine ?

  Da li se zahtev za storniranje zaduzenja koji je podnet poreskoj upravi u 2017. godini moze smatrati podnetom poreskom prijavom?

  1. Draga Danice,

   Ukoliko vaša agencija nije bila aktivna od 2011. godine ne bi trebalo da imate bilo kakava zaduženja od tog datuma. Ukoliko ste dobili rešenje za 2019. godinu najbolje bi bilo da posetite svog poreskog inspektora kome ćete objasniti situaciju i koji će vam reći onda šta morate da učinite. Ponesite rešenje i prestanku obavljanja delatnosti i zahtev za storniranje, koji ste spomenuli da ste već podneli. Savetujem da svakako proverite svoje stanje da biste bili sigurni da nemate zaduženja koja ne bi trebalo da imate.

 5. Poštovana,

  Da li se Registraciona prijavu promene podataka i Dodatak 06 Agenciji za privredne registre može podneti elektronski ili to mora lično da se odnese? Ja pporesku upravu mi je jasno da može elektronski.

  Pozdrav,
  Slobodan

  1. Dragi Slobodane,

   Elektornski je moguće samo osnovati preduzetničku radnju, sve druge prijave moraju se još uvek predavati fizički. Tako i vašu prijavu promene i dodatak 06 morate odneti u APR, ali ne morate lično može neko umesto vas da preda potpisanu prijavu.

  1. Dragi Vladimire,

   Nije potrebno da se predaje obrazac u Poreskoj upravi, ali je potrebno da putem aplikacije ePorezi podnesete poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom 3 – prestanak obavljanja delatnosti. Možete pratiti upustvo u tekstu.

 6. Tako i vašu prijavu promene i dodatak 06 morate odneti u APR, ali ne morate lično može neko umesto vas da preda potpisanu prijavu.

  Vezano za Vaš prethodni odgovor: mogu li prijavu poslati poštom?

  1. Dragi Atila,

   Nažalost nije moguće poslati poštom, jedina opcija je da predate u sedištu ili filijali APR.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *