Kako zamrznuti, a kako zatvoriti paušalnu agenciju?

Bilo da ste rešili da samo privremeno prestanete sa radom ili da u potpunosti obrišete svoju agenciju iz Privrednog registra, prvi korak je da je “zamrznete”. Ovim korakom prijavljujete privremeni prekid obavljanja delatnosti, zbog čega će obračun poreza i doprinosa biti prekinut i moći ćete da izmirite celokupno zaduženje bez daljeg gomilanja duga.

Da biste “zamrzli” agenciju potrebno je da uradite sledeće:

    • Predate Registracionu prijavu promene podataka i Dodatak 06 Agenciji za privredne registre, uz dokaz o uplati naknade (850 din) za promenu. Obratite pažnju da datum prestanka ne može biti pre datuma predaje prijave, ali može biti datum u budućnosti.
    • U roku od dva-tri dana, moći ćete da preuzmete Rešenje APR-a o prekidu obavljanja delatnosti (status predate prijave možete proveriti na ovoj stranici). Ukoliko ste se opredelili da Rešenje dobijete poštom, verovatno ćete morati da sačekate još koji dan više. 
    • Nakon donošenja Rešenja APR-a o prekidu obavljanja delatnosti dužni ste da (u roku od 30 dana) elektronski podnesete poresku prijavu PPDG-1R. Ovom prijavom ćete zapravo obavestiti Poresku upravu da ste obustavili delatnost, kako bi vam obračuni poreza i doprinosa bili stopirani.  
      Update: od početka 2023. godine poreske prijave za zamrzavanje se ne podnose Poreskoj upravi. 

Ne zaboravite da uvek možete nastaviti delatnost, podnošenjem iste dokumentacije u APR-u. Ukoliko znate tačno kada biste nastavili, tj. “odmrzli” agenciju možete navesti i taj datum prilikom “zamrzavanja”. Takođe, nakon nastavka obavljanja delatnosti opet podnosite elektronsku poresku prijavu kako bi opet krenulo obračunavanje poreza i doprinosa.

U slučaju da se odlučite za brisanje agencije (pretpostavićemo da ste već obustavili obavljanje delatnosti) pre nego što krenete u postupak uverite se da ste izmirili sva zaduženja proverom stanja u Poreskoj upravi. Naredni koraci su navedeni ispod:

  • Podnosi se Zahtev nadležnoj Poreskoj upravi za izdavanje Uverenja o izmirenim dugovanjima Preduzetnika za poreze i doprinose, uz uplatu takse od 760,00 din. Koliko dugo ćete čekati na uverenje zavisi od Poreske uprave, a u proseku je to 7 dana. Može se desiti da vaša Poreska uprava ima svoj obrazac za podnošenje Zahteva, ali podaci koje je potrebno da upišete biće isti. 
  • Podnosi se Zahtev nadležnoj Upravi prihoda za izdavanje Uverenja o izmirenim obavezama Preduzetnika prema lokalnoj administraciji, uz uplatu takse. Iznos takse zavisi od lokalne samouprave (u Beogradskim opštinama je 330,00 din). U praksi pomenuto uverenje se dobija u roku od 2 dana. I ovde se, kao i u Poreskoj upravi, može desiti da postoji poseban obrazac za izdavanje uverenja. Takođe, da biste bili sigurni najbolje je da na licu mesta proverite poziv na broj za uplatu takse.
  • Nakon dobijanja ovih uverenja, u roku od 5 dana podnesite u APR-u Registracionu prijavu brisanja preduzetnika, uz uplatu takse od 1.300,00 din.
  • Kao i nakon zamrzavanja, imate rok od 30 dana da podnesete elektronsku poresku prijavu.
    Update: od početka 2023. godine poreske prijave za zatvaranje se ne podnose Poreskoj upravi. 

Savet plus: Imajte na umu da Uverenja važe samo 5 dana, a da Poreska uprava i Uprava javnih prihoda imaju različite rokove za izdavanje uverenja. Pre podnošenja zahteva raspitajte se na oba mesta za koliko ćete dobiti Uverenje, pa predajte Zahteve u razmacima tako da ih dobijete isti dan.

Podnošenje elektronske poreske prijave
Update: od početka 2023. godine poreske prijave za zatvaranje/zamrzavanje se ne podnose Poreskoj upravi. 

U aplikaciji ePorezi, izaberite prijavu PPDG-1R i unesite :

1.1. Vrsta prijave – 1 Opšta prijava

1.1a Osnov za prijavu – 4 Prekid obavljanja samostalne delatnosti (ukoliko zamrzavate) ili 3 Prestanak obavljanja samostalne delatnosti (ako ste zatvorili agenciju)

       1.1b Vrsta poreske obaveze  – 1 konačna poreska obaveza za prethodni poreski period

1.2. Poreski period od 01.01. (ili od datuma osnivanja) do datuma prekida, odnosno prestanka obavljanja delatnosti

1.3. Datum dospelosti – 30 dana od datuma prekida/prestanka

3.1. Osnov osiguranja – 1 ako je u pitanju osnovna delatnost, 2 ukoliko ste u radnom odnosu u drugoj firmi

7.2. Broj zaposlenih – upisujete 0 (sebe ne smatrate zaposlenim) osim ukoliko nemate zaposlene radnike za koje plaćate porez i doprinose

7.3. Površina sedišta radnje – ukoliko nemate definisan prostor ugovorom o zakupu, već radite kod kuće, možete navesti 6m2 kao optimalan prostor za rad

Na kraju dodajte kontakt podatke i u prilogu Rešenje APR-a o prekidu obavljanja delatnosti, odnosno brisanju.

Kada zamrzavate agenciju, vi zapravo privremeno prestajete sa radom i u tom periodu ne vršite delatnost, ne možete da izdajete fakture niti da upravljate novcem agencije, a takođe i ne plaćate porez i doprinose.

Ne postoji ograničenje za zamrzavanje agencije, možete to činiti i više puta u toku godine, i svaki put kada je odmrznete možete regularno nastaviti sa radom.

Kada gasite agenciju, vi je zapravo potpuno brišete iz registra i ne možete je ponovo aktivirati. Međutim, ukoliko odlučite da ponovo poslujete putem paušalne agencije, možete otvoriti novu agenciju prateći istu proceduru kao i prilikom prve registracije prateći sledeće korake.

435 comments

  1. A postoji li vremensko ograničenje koliko dugo agencija može da bude zamrznuta? Tipa „najduže godinu dana“. Ili je to dokle god se ne podnese prijava za ponovno otpočinjanje obavljanja delatnosti?

    1. Ne postoji zakonom definisan vremenski period u kojem se agencija mora ponovo aktivirati, tako da je ona zamrznuta dokle god ne prijavite početak obavljanja delatnosti. Postoje drugi uslovi za prinudno brisanje preduzetnika iz prvirednog registra, kao što je na primer blokada poslovnog računa duže od dve godine. Ove specifične uslove možete videti u Zakonu o privrednim društvima, član 91.

        1. Draga Ivana,

          Ukoliko vam je blokiran PIB, što možete proveriti ovde ne možete izvršiti bilo kakvu promenu. Ukoliko je samo račun u blokadi, ne bi trebalo da imate problema, ali je bolje da proverite sa APR koji će moći da proveri za vaš konkretan slučaj.

  2. Poštovana
    Vlasnik sam preduzetničke radnje-paušalac već 12 godina. Hteo bih da iskoristim mogućnost zamrzavanja statusa na tri meseca tokom leta jer zbog prirode posla tada ga nema.
    Da li to prekidanje plaćanja doprinosa utiče(pravi li problem) na radni staž tj da li radni staž mora da ima neku neprekidnost, kasnije kada se bude određivalo pravo na penziju kada se stekne uslov godina života?
    Da li je dovoljno samo da u zbiru radni staž to bude minimum 15 godina?
    Hvala

    1. Dragi Vladane,
      Možete obustaviti obavljanje delatnosti i s obzirom da u tom periodu nećete plaćati doprinose, neće vam biti obračunat staž. Međutim, dovoljno je da radni staž u zbiru bude 15 godina. Kada budete podnosili zahtev za penziju, Poreska uprava će napraviti izvod uplaćenih doprinosa i osnovica po kojima su uplaćeni, na osnovu čega će se obračunavati penzija.

  3. Šta tačno podrazumeva ‘… niti da upravljate novcem agencije.’?
    Da li to znači da nije moguće prebaciti pare sa preduzetničkog na lični račun, sve dok je agencija zamrznuta?

    Hvala.

    1. Dragi Miloše,

      Naš savet je da ne koristite novac sa preduzetničkog računa na bilo koji način, jer iako ne bi trebalo da primate novac, ne možemo da garantujemo da će vaš inspektor smatrati da je opravdano da prebacite novac na lični račun dok vam je agencija u stanju mirovanja.

      1. A sta ako uplate po fakturama koje sam izdavao dok je agencija radila pristignu nakon zamrzavanja? Meni sad desilo da mi stigne uplata od pre 2,5 godine u tom periodu sam 2 puta zamrzavao i odmrzavao.

        1. Dragi Branislave,

          S obzirom da ne možete uticati na to kada će vam klijent uplatiti novac, ne bi trebalo da bude problema ukoliko primite novac dok je agencija zamrznuta ako je faktura izdata dok je agencija bila aktivna. Samo taj novac ne bi trebalo da koristite dok ne budete ponovo aktivni. Ukoliko ste trenutno aktivni i primili ste uplatu od pre 2,5 godine, nije važno što ste u prethodnom periodu bili zamrznuti.

          1. Dragi Nemanja,

            Prema informacijama koje smo dobili od Poreske uprave, ne možete primiti novac ukoliko vam je preduzetnički račun ugašen.

    1. Draga Majo,

      Prema našim informacijama, ukoliko vam nije blokiran PIB možete da obustavite obavljanje delatnosti. Ipak, savetujemo vam da pozovete info centar APR i proverite da li je to konkretno i sa vašom radnjom slučaj.

    1. Dragi Branislave,

      Ukoliko mislite na poreski period pri podnošenju poreske prijave upisujete datum od kada se delatnost nastavlja do kraja godine.

  4. Postovani interesuje me sta se desava ukoliko je preduzetnik u APR-u registrovao prestanak obavljanja delatnosti 2011. godine, a nije od tada podneo poresku prijavu za prekid obavljanja samostalne delatnosti?

    Da li je zakonito resenje poreske uprave kojim je preduzetniku utvrdjeno akontaciono zaduzenje za obavezno socijalno osiguranje za period nakon donosenja resenja APR-a, konkretno za period 01.01.2019. do 31.12.2019. godine ?

    Da li se zahtev za storniranje zaduzenja koji je podnet poreskoj upravi u 2017. godini moze smatrati podnetom poreskom prijavom?

    1. Draga Danice,

      Ukoliko vaša agencija nije bila aktivna od 2011. godine ne bi trebalo da imate bilo kakava zaduženja od tog datuma. Ukoliko ste dobili rešenje za 2019. godinu najbolje bi bilo da posetite svog poreskog inspektora kome ćete objasniti situaciju i koji će vam reći onda šta morate da učinite. Ponesite rešenje i prestanku obavljanja delatnosti i zahtev za storniranje, koji ste spomenuli da ste već podneli. Savetujem da svakako proverite svoje stanje da biste bili sigurni da nemate zaduženja koja ne bi trebalo da imate.

      1. Postovana Dajana i Danice,
        Isti problem je u pitanju. Resenje o prestanku obavljanja delatnosti postoji,ali nije podneta evidenciona prijava. Sada nas duze za taj period. Da li mozemo izbeci placanje tog duga?

      2. Poštovani,

        Da li gašenje paišalne agencije može da obavi drugo ovlašćeno lice umesto nas?
        Takođe, recimo ako želim da ugasim agenciju 5. u mesecu, da li onda moram da platim poreze i doprinose za tekuci mesec ili?

        Hvala na odgovoru

  5. Poštovana,

    Da li se Registraciona prijavu promene podataka i Dodatak 06 Agenciji za privredne registre može podneti elektronski ili to mora lično da se odnese? Ja pporesku upravu mi je jasno da može elektronski.

    Pozdrav,
    Slobodan

    1. Dragi Slobodane,

      Elektornski je moguće samo osnovati preduzetničku radnju, sve druge prijave moraju se još uvek predavati fizički. Tako i vašu prijavu promene i dodatak 06 morate odneti u APR, ali ne morate lično može neko umesto vas da preda potpisanu prijavu.

    1. Dragi Vladimire,

      Nije potrebno da se predaje obrazac u Poreskoj upravi, ali je potrebno da putem aplikacije ePorezi podnesete poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom 3 – prestanak obavljanja delatnosti. Možete pratiti upustvo u tekstu.

  6. Tako i vašu prijavu promene i dodatak 06 morate odneti u APR, ali ne morate lično može neko umesto vas da preda potpisanu prijavu.

    Vezano za Vaš prethodni odgovor: mogu li prijavu poslati poštom?

      1. Poštovana,
        Na sajtu APR-a sam našao drugu informaciju:

        „Uredno popunjene prijave sa pratećom dokumentacijom i dokazom o uplati naknade se podnose:

        lično, u sedištu APR u Beograd;
        u organizacionim jedinicama APR;
        preporučenom poštom.“

  7. Ako stavim predizetnicku radnju u mirovanje a pritom preduzetnik na licnoj zradi i jedan zaposlen kome nisu uplacivani doprinosi vec duze vreme, sta se desava sa njima dok je radnja u mirovnju?

    1. Ukoliko zamrzavate agenciju, naš savet je da otpustite radnika, tj. odjavite ga u PIO fondu kako ne biste imali obaveze i u ovom periodu. Ukoliko ga ne odjavite, nastaviće da vas zadužuju za porez i doprinose za zaposlenog, iako je agencija u mirovanju.

  8. Pozdrav,

    Hvala na informacijama koje ste pruzili sto u tekstu, sto u komentarima.

    Mene zanima sledece. Ako zatvorim preduzetnicku radnju ovog meseca npr.
    Kad mogu ponovo da otovirm novu pod drugim imenom ?
    I ako mogu da li inspektor ta dva predmeta gleda objedinjeno ?
    Da li mozete da nam kazete nesto vise o ponovnom otvaranju agencije.

    Hvala u napred.

    1. Dragi Miloše,

      S obzirom da kao preduzetnik možete imati samo jednu registrovanu radnju, u APR-u se možete registrovati čim obrišete iz registra trenutno aktivnu.
      S druge strane preko vašeg matičnog broja, te dve radnje bi bile povezane iako bi se posmatrale odvojeno. Npr. ukoliko bi se stvorio problem sa radnjom koju ste zatvorili blokirali bi vam PIB i na novootvorenoj. Takođe, ako čim zatvorite radnju, otvorite novu sa istim podacima, odnosno na istom sedištu i sa istom delatnošću, bićete kod istog inspektora kome naravno ovakvi postupci mogu biti opravdan razlog za veću kontrolu.

      1. Pozdrav Dijana,

        Hvala na brzom odgovoru.
        Samo bi hteo da potvrim ono sto sam procitao sad na realnom primeru.
        Prva agencija nema nikakav problem na sebi, sve je regularno do poslednjeg zareza.
        Ja sad zatvorim agenciju i otvorim novu posle mesec dana, na istoj opstini ali drugoj adresi. Da li bi mi inspektor po zakonu mogao sabrati ukupan prihod iz prethodne agencije sa novom ?
        To da bi bio pod vecom ili manjom kontrolom je skroz ok, posto sve placam i radim po zakonu.
        Mene zanima samo da li bi mi drzava po zakonu sabirala zaradu iz prosle agencije sa novom ? Posto sam u staroj dosao do granice i moram da napravim sledeci korak i pravim plan sta da uradim.

        Hvala unapred.

        1. Dragi Miloše,

          Ne mogu vam sabrati prihod, s obzirom da su dve različite radnje u pitanju. Samo razmislite ako vam se uvećavaju prihodi da li vam je i dalje isplativo da radite kao paušalac ili je bolje da registrujete neki drugi poslovni oblik.

          1. Dajana,

            Da li imate neki predlog necega sto bi bilo bolja / isplatljivija opcija ?
            Da li pausal vrsi neku vrstu savetovanja ?
            Zainteresovan sam da cujem predloge s’obzirom da imam kompleksniju situaciju ?

  9. Poštovana,

    Kao preduzetnik paušalac izvršio sam privremeni prekid obavljanja delatnosti od 01.08.2019. (dobio rešenje APR).
    Da li se prijava PPDG-1R za prestanak plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje pored elektronske može podneti i u papirnatom obliku?

    1. Dragi Zorane,

      Od 2018. godine sve poreske prijave se podnose iskuljučivo elektronskim putem, ali neće smetati ako i pored te prijave predate kopiju rešenja o prekidu obavljanja delatnosti. Ukoliko nemate elektronski potpis ili imate nekih drugih problema možete nam se javiti na office@pausal.rs kako bismo vam pomogli oko podnošenja prijave.

    1. Dragi Srđane,

      Ako poslujete kao paušalac možete biti zaposleni puno radno vreme kod poslodavca i dok vam je agencija zamrznuta i dok je aktivna. Ako ponovo nastavite obavljanje delatnosti i ostanete u radnom odnosu potrebno je da podnesete poresku prijavu sa osnovom 16. – nastavak ovaljanja samostalne delatnosti, a osnov osiguranja biće 2. – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos. Više o obavezama kao vlasnika paušalne agencije dok ste u radnom odnosu pročitajte ovde.

  10. Poštovana,

    Osnovao sam preduzetničku radnju 2.8.2018. godine, u kojoj sam bio jedini zaposleni. Poreze i doprinose plaćao sam paušalno. Od 8.7.2019. godine, imam stalno zaposlenje u Nemačkoj. Rešenjem APR, moja preduzetnička radnja je prekinula delatnost 7.8.2019. godine. Sračunao sam i izmirio sve poreze i doprinose zaključno sa 6.8.2019. godine.

    Najlepše Vas molim da mi kažete:

    1. Treba li da šaljem Poreskoj upravi elektronsku poresku prijavu za prekid plaćanja poreza i doprinosa?
    2. Treba li da se odjavim na šalteru PIO fonda radi prekida radnog staža i plaćanja doprinosa?
    3. Treba li da se odjavim na šalteru Fonda zdravstvenog osiguranja?
    4. Da li se radni staž tokom obavljanja delatnosti preduzetničke radnje upisuje u Radnu knjižicu?
    5. Kako će se, kod PIO fonda, tretirati jednomesečno preklapanje mog radnog staža po osnovu preduzetničke radnje i zaposlenja u inostranstvu?

    Izvinjavam se ako sam preterao sa pitanjima i unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru 🙂

    1. Poštovani Živorade,

      Vaše zaposlenje u Nemačkoj nema uticaja na ono što je potrebno da uradite vezano za vašu preduzetničku radnju. Tako da:
      1. Je potrebo da podnesete elektronsku prijavu PPDG1-R za zatvaranje radnje
      2. Da se odjavite sa zdravstvenog osiguranja u PIO fondu, za šta vam je potrebno rešenje APR o brisanju radnje i lična karta
      3. Nije potrebno da se odjavljujete i na šalteru RFZO
      4. Poreska uprava će poslati evidenciju PIO fondu za obračun staža, nije potrebno ništa da Vi uradite
      5. Nema nikakvih problema sa preklapanjem, biće vam obračunat i taj period.

      Nadam se da sam pomogla. 🙂

  11. Poštovana,
    imam agenciju koja je pausalno oporezivana. Sada sam pronasao drugi posao i hteo bi da agenciju stavim u mirovanje, a kasnije da mi bude dodatna delatnost. Molim Vas da mi objasnite korake koje bi trebao da preduzmem. Nije mi jasno oko podnosenja elektronske prijave o stopiranju placanja doprinosa jer nikada nisam koristio portal do sada. Cuo sam da za pristup portalu treba licna karta sa cipom (koju ja nemam) i da li postoji drugi nacin .

    1. Dragi Nebojša,

      Pre svega ukoliko nemate čipovanu karticu možete izvaditi elektronski sertifikat u pošti ili Privrednoj komori Srbije ili ovlastiti nekog ko ima potpis da može da podnese prijavu u vaše ime, što verujem da vam je najjednostavnija opcija. Ukoliko želite, možete nam pisati na office@pausal.rs i poslaćemo vam instrukcije i podatke kako da ovlastite nas.
      Kada zamrznete agenciju prema upustvu iz teksta, potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom 4- prekid obavljanja samostalne delatnosti. Ukoliko to budete činili sami, pratite korake koji su navedeni u tekstu, biće vam jasniji kada budete imali aplikaciju ePorezi ispred sebe. Naravno, ako vam bude bila potrebna pomoć slobodno nas kontaktirajte.

  12. Postovana,

    Situacija je sledeca:
    Registrovan sam kao preduzetnik pausalac.
    Jednog trenutka resio sam da zamrznem agenciju dok ne nadjem novi agazman.
    S obzirom da je plata (od tog prethodnog posla kasnila) i stigla kad je agencija vec bila u stanju mirovanja.
    Ja sam izdao sam fakturu za tu zaradu (dok mi je agencija bila u stanju mirovanja).
    Nedelju dana posle toga mi stize jos jedna uplata jer nisu dobro izracunali prvi put tako da sam i za taj iznos izdao fakturu i sve to dok je agencija bila zamrznuta.
    Na zalost ja nisam znao da to ne moze jer se stvarno ne razumem.
    Koji je vas savet, kako ovaj problem da resimo i da li se to vec nekom desilo i kakve su posledice?

    1. Dragi Milane,

      Fakturu je trebalo da izdate kada je usluga izvršena (dok je agencija jos bila aktivna), a ne kada je novac primljen. U slučaju kontrole može postojati problem, pretopostavljam da kazne mogu biti novčane ili oduzimanje paušala, ali ne znam primer iz prakse kojim bih vam to potvrdila. Verujem da bi imali razumevanja za vašu priču, ako uopšte dođe to kontrole.

  13. Postovana,
    preduzetnicku radnju-pausalac smo zamrzli 08.11.2013 i od tada nije bilo nikakve aktivnosti.
    Medjutim slucajno smo videli na sajtu APR da se od pre nekog vremena status vodi kao AKTIVAN, takodje sam otisao i na sajt ePorezi da vidimo da slucajno nema nekog zaduzenja i tu sam videli da se skupio iznos od oko 5000-6000 rsd sa kamatama i kao status se navodi AKTIVAN. Do pre par godina svuda je stajalo 0 rsd i status je bio ZAMRZNUT. Na sajtu APR ne vidim resenje da je delatnost radnje aktivirana, niti sam podnosio ikakav zahtev nakon zamrzavanja delatnosti, tako da ne mozemo da vidimo od kada se ponovo vodi radnja kao AKTIVNA ni po kom osnovu.

    Kome mogu da uputim zalbu na ovo?

    1. Draga Majo, na sajtu APR-a će kao status Aktivna stajati i u slučaju da je vaša radnja zamrznuta. Ukoliko je u sekciji Odluke registratora poslednje navedeno da ste prijavili prekid obavljanja delatnosti, vaša radnja je trenutno i zamrznuta.
      Što se tiče vašeg stanja u Poreskoj upravi, savetovala bih vam da uzmete analitiku vašeg stanja i u tom listingu vidite kada i kako tačno je nastao taj dug. Svakako, da se radnja vodi kao aktivna, dug bi sada sigurno bio dosta veći od tog iznosa, tako da što se toga tiče mislim da ne trebate brinuti. Ukoliko ne budete mogli da se snađete sa analiziranjem stanja, slobodno nam se javite putem mejla kako bi vam pomogli. Kada budete saznali kako je nastao dug, onda se može i videti kome je najbolje da se obratite.

      1. Postovana,

        hvala puno na informaciji. Kako je u pitanju relativno mali iznos, da li mogu taj dug da platim uplatnicom u banci kao fizicko lice ili sa mog licnog tekuceg racuna?
        Racun u banci vec godinama nije aktivan i nema sredstava.

        Onda bi krenula u proceduru zatvaranja preduzetnicke radnje.

        Unapred hvala.

          1. Poštovani,

            Da li se porez i doprinosi mogu platiti gotovinski u pošti/banci?
            Da li se u gotovini plačanje vrši u lokalnoj poreskoj filijali ili u centrali PU u Beogradu ili je svejedno? Nisam primetila da se u mojoj lokalnoj PU može plaćati.

            Hvala

          2. Draga Suzana,

            U banci ne možete izvršiti plaćanje, a u pošti možete da probate imamo različita iskustva. Trebalo bi da plaćate u lokalnoj PU, ali nažalost nemamo informacije da li u svim filijalama postoji ta mogućnost.

  14. Postovani,

    Posto bi mi banka naplacivala mesecno odrzavanje racuna dok mi je agencija zamrznuta (iako naravno ne bih imala nikakve uplate u tom periodu), da li je legalno ugasiti racun u banci dok je agencija zamrznuta?

    Hvala unapred,

  15. Postovani,
    sta se desava ako je podnet zahtev za zamrzavanje pausalne firme, a nije predato resenje u poresku u datom roku od 30 dana? Koje to posledice ima i da li se moze prededati nakon tog roka i koja je tada procedura?
    Unapred hvala.

    1. Draga Jelena,

      U tom slučaju možete podneti prijavu na isti način samo u polju 1.1. – Vrsta prijave stavljate broj 3. Prijava po članu 182b ZPPPA (što koristite kada istekne rok za podnošenje prijave). Sve druge podatke unosite kako je navedeno u tekstu. Posledica može biti da platite određenu kamatu na iznose poreza i doprinosa koji ste obavezni da platite, jer prijava nije mogla da bude obrađena na vreme.

  16. Postovana Dajana,

    Da li je neophodno da se nakon zahteva za privremeno zamrzavanje agencije u APR-u, a posto je i podneta elektronska poreska prijava, Poreskoj upravi odnese i Resenje iz APR-a i ukoliko jeste, da li postoji vremensko ogranicenje za to? Pitam jer mi niko to nije naglasio (nisam bila u mogucnosti da Resenje do danas preuzmem), a prijava je podneta 15.10.2019. u APR-u, dok je datum elektroske prijave 16.10.
    Hvala unapred

    1. Draga Olivera,

      Nije potrebno da nosite dokumentaciju u PU, dovoljno je samo da podnesete elektronsku prijavu. U praksi se često dešava da Poreska uprava nastavi da vas zadužuje kao da niste obustavili delatnost dok ne obradi prijavu, pa iz tog razloga možda možete posetiti svog poreskog inspektora i odneti rešenje iz APR. Nemate zakonski rok, već to možete učiniti preventivno.

      1. Najlepse Vam hvala na brzom odgovoru.

        S obzirom da bi u periodu do 01.12. trebalo ponovo da aktiviram agenciju, a kako nemam elektronski sertifikat, iz nekih od prethodnih odgovora koje ste dali, vidim da mogu dobiti vasu pomoc u vezi sa podnosenjem elektronske prijave. Zmolila bih vas za uputstvo kako da to obavim.

        Srdacan pozdrav i unapred hvala 🙂

          1. Hvala vam jos jednom na odgovoru.
            Javicu vam se povodom elektronske prijave, samo mi, molim vas, odgovorite jos da li u PU mogu odneti kopiju Resenja, tj. onu koju sama odstampam ili mora original iz APR-a?

          2. Draga Olivera,

            Obevezno predajte kopiju resenja i to u dva primerka da biste imali kod sebe dokaz da ste predali dokument.

  17. Pozdrav svima.

    Interesuje me vaš stav i mišljenje prema jednoj mojoj nedoumici. Imam paušalnu agenciju od 2018. godine i sada mislim da promenim šifru delatnosti. Pitanje za vas je da li je bolje, pametnije i smislenije zatvoriti postojeću, koja radi normalno tj. nije imala nikakvih problema u poslovanju, ili da postojećoj samo promenim šifru delatnosti. Danas su mi iz poreske rekli da pošto su srodne delatnosti tako da „slobodno“ mogu postojećoj da promenim šifru ali mene zanima vaše mišljenje. Takođe tu je i pitanje novih 6.000.000 sa novim paušalom i da li to može biti problem.

    1. Draga Sanja,

      Pre svega da vam skrenem pažnju da možete fakturisati usluge koje nisu vaša osnovna delatnost dokle god te usluge spadaju u delatnosti koje us paušalno oporezive i ukoliko su prihodi od tih usluga do 49% ukupnih prihoda. Ako je to slučaj, nema potrebe da menjate šifru delatnosti. Svakako jednostavnije vam je da samo promenite šifru, nego da prolazite ceo proces otvaranja i zatvaranja. Plus ova agencija vam posluje od 2018. čime ostvarujete bolje uslove za kredit kod banke.

      1. Hvala na odgovoru.

        Sada imam nedoumicu, a to je u pitanju šifra delatnosti i to što kažete da mogu fakturisati usluge iz domena paušalno oporezivih.

        Konkretno me interesuje da li mogu sa širom 7022 pružati uslugu konsaltinga kao sa širfom 6202?

        Ako je slučaj da može onda nije potrebno menjati šifru delatnosti i samim tim čekati na novo poresko rešenje zbog promene iste.

        Još jednom se zahvaljujem na odgovoru i hvala vam na trudu.

  18. Poštovana Dajana!
    Imam preduzetničku radnja , poslove koje radim , uglavnom su takve prirode da mesečno odradim za jedan dan, ili zadnji ili prvi radni dan u mesecu. Meni bi odgovaralo da za ostale dane idem na mirovanje PR. Upoznat sam da prilikom prijave mirovanja može da se prijavi i sledeći početak itd. Pitanje je : ako ja znam datume za celu godinu kada ću PR raditi i kada će mirovati , mogu li to odjednom prijaviti za celu godinu, (datume početka mirovanja i datume rada)?

    pozdrav

    1. Poštovani,

      Kao što verovatno znate na prijavi možete uneti jedan datum za prekid obavljanja delatnosti i jedan za nastavak, tako da ne možete u jednoj prijavi podneti uneti više datuma, već biste morali da čekate da dobijete rešenje po prvom zahtevu da biste mogli da podnesete drugi.

      1. Hvala Vam!
        Još dva pitanja konkretne prirode: 1. znači preduzetnik sam u paušalu iz radnog odnosa, ako ja svaki mesec odradim svoje poslove za 1 dan a za ostale dane prijavim mirovanje, prijavim poreskoj svaki mesec kao što i treba , ja plaćam svaki mesec dažbine podeljeno sa 30? 2. za taj prijavljeni dan izdam i račune npr. iznos tih računa je ukupno 50.000RSD što je za godinu dana 600.000RSD, da li na kraju godine poreska računa da sam radio npr. 12 dana (svaki mesec 1 dan) i prihode projektuje na tih 12 dana ili na celu godinu. Da ne bude iznenađenja za narednu godinu da mi drastično povećaju dažbine.

        1. Poštovani,

          Tako je, plaćate samo za one dane kada ste bili aktivni. Ako radite samo 1 dan, samo za taj dan će biti obračunati porez i doprinos za PIO. Vaše poresko rešenje za narednu godinu će se verovato svakako uvećati, ali ne više od 10%.

    1. Draga Jelena,

      Iz našeg iskustva u RFZO hoće da vas odjave samo ukoliko ste u potpunosti zatvorili agenciju. Možete probati da se odjavite po osnovu mirovanja, ali ne bi trebalo da bude problema i ako o ne učinite. Svakako ako želite da plaćate dobrovoljno osiguranje morate da se odjavite.

    1. Draga Vesna,

      Naš je savet da ne stavljate radnju u mirovanje, već da nastavite da plaćate doprinose i predajete prazne bilanse, jer bi mogao da postoji problem ostvarivanja nadoknade.

      1. Postovani ,posle mirovanja bih zatvorila UR tacno 24 meseca pre starosne penzije .A ako u mirovanju redovno placam doprinose trebalo bi valjda da mi ide radni staz ili ga RFZO tako ne priznaje? Odgovor od malopre mi ne pomaze jer kad je kagic u mirovanju odjavila bih dazbine tipa .kirija smece .voda .nadoknada javne povrsine.sokoj itd .koji su ma moje ime.Znaci sve sem doprinosa.

  19. Postovani ,posle mirovanja bih zatvorila UR tacno 24 meseca pre starosne penzije .A ako u mirovanju redovno placam doprinose trebalo bi valjda da mi ide radni staz ili ga RFZO tako ne priznaje? Odgovor od malopre mi ne pomaze jer kad je kafic u mirovanju odjavila bih dadzbine tipa .kirija smece .voda ,struja.nadoknada javne povrsine.sokoj itd .koji su na moje ime.(Lokal bi bio izdat nekom drugom i ja ne bih radila do ispunjenja uslova).

  20. Postovana,

    Zamrzavam svoju preduzetnicku agenciju pocev od 01.01.2020. Kako mi ostaje jedna nenaplacena faktura za decembar 2019. da li ta uplata moze da mi legne na racun posle 01.01.2020. i da li mogu da podignem taj novac sa racuna agencije koje ce tada biti zamrznuta?

    Hvala na odgovoru.

    1. Dragi Miloše,

      Dok je preduzetnik u mirovanju i stanje na računu ne bi trebalo da se menja. Jasno je da ne možete uticati na to kada će vam klijent uplatiti novac i ne bi trebalo da bude problema ukoliko primite novac u tom peiodu, ako je faktura izdata dok je agencija bila aktivna. Samo taj novac ne bi trebalo da koristite dok ne budete ponovo aktivni. Naš savet je uvek prvo da izmirite sve obaveze i podignete novac, pa tek onda zamrznete.

  21. Postovani,
    zamrzao sam agenciju. Nije mi stiglo jos resenje, ali sam video na apr sajtu da je to proslo.
    Kada sam hteo da popunim na eporezi prijavu po vasem upustvu, izasla mi je greska:
    Поље 1.1б врста пореске обавезе је обавезно
    Sta tu treba da se stavi:
    1 – Коначна пореска обавеза за претходни порески период
    4 – Коначна пореска обавеза за текући порески период

  22. Poštovana,
    Da li je posle dobijanja rešenja iz APR-а о zamrzavanju paušalne radnje, potrebno da podnesem samo prijavu PPDG-1R osnov 4 ili mora još jedna gde je osnov 23?
    Hvala unapred Dragan

    1. Poštovani,

      Potrebno je samo da podnesete prijavu obustave obavljanja delatnosti (osnov 4). Da ste nastavili sa plaćanjem doprinosa nakon obustave delatnosti, pa želeli i to da prekinete – u tom slučaju bi podnosili prijavu sa osnovom 23.

    1. Draga Sonja,

      Taksa za zamrzavanje je, kao i za sve promene, 750 din, a ovde možete pronaći račun i generisati poziv na broj za uplatu. Takođe, u filijali APR bi trebalo da postoje već pripremljene uplatnice, koje možete uplatiti u pošti.

    1. Draga Milena,

      Najraniji datum aktiviranja radnje je dan kada predajete prijavu u APR, nažalost retroaktivno nije moguće prekidati ili nastavljati obavljanje delatnosti.

    1. Poštovani,

      Vas poslodavam može prijaviti u bilo kom trenutku i dok vam je aktivna agencija, samo je potrebno da izvršite prijavu PPDG-1R, osnov 7 – promena osnova osiguranja. Možete ovde detaljnije pročitati o svemu. Inače, odjava sa osiguranja se ne vrši automatski, već je potrebno da to učinite samostalno, osim u slučaju zaposlenja jer je taj osnov „jači“ i automatski vas odjavljuje.

  23. Da li se za zamrzavnje pausalne radnje, predajom poreske prijave zavrsavaju sve obaveze prema poreskoj upravi, odnosno automatski obustavljaju dalja zaduzenja za RFZO, PIO, Pausalni porez, Doprinosi za nezaposlenost sa datumom pocetka mirovanja, ili su potrebne neke dodatne aktivnosti ?

    1. Dragi Predraže,

      To je sve što je potrebno s vaše strane, međutim potrebno je vreme da se prijava obradi, pa se dešava da nastave da vas zadužuju. Možete predati kopiju rešenja o zamrzavanju i potvrde o podnetoj poreskoj prijavi na pisarnici Poreske uprave, to možda pomogne da se brže obradi prijava.

  24. Zasto nije moguce podici novac koji je uplacen u trenutku dok je pausalna radnja zamrznuta, a racun je izdat dok je pausalna radnja radila?
    Racun je izdat i porez je placen ranije, dok je pausalna radnja radila. Nije pausalac krvi sto mu je neko sa zakasnjenjem platio dato potrazivanje.

    1. Dragi Ilija,

      Po pravilu dok je radnja u mirovanju ne bi trebalo da koristite novac sa računa. Generalno, u praksi ne znamo primer da je neko imao problema u ovakvim situacijama, ali nije naša preporuka da to radite.

      1. Da li je moguce onda da doo koji treba da uplati gore pomenuti novac pausalcu, na ime racuna izdatog ranije dok je radnja radila, ucini to tako sto ce podici novac sa racuna na ime te fakture i isplatiti pausalca u gotovini?

        1. Dragi Ilija,

          Nažalost ovim ništa ne rešavate. Paušalac bi u tom slučaju trebalo da uplati pazar za gotovinu koju primi, a doo bi trebalo da ima gotovinski račun kojim bi pravdao takav trošak.

  25. Poštovani,
    interesuje me šta se dešava ako sad zamrznem agenciju i odlučim da je odmrznem za nekoliko meseci u ovoj godini, pa podnesem poresku prijavu, da li je porez isti kao što je doneto rešenje u Januaru 2020. godine ili će se računati kao kada bih otvarao novu agenciju.

    Srdačan pozdrav i hvala,
    Dragiša.

      1. U tom slucaju, ako recimo pausalna agencija ima priliv novca samo 4-5 puta godisnje, onda je mnogo bolje drzati zamrznutu agenciju, sve vreme, a odmrznuti je samo tih 4-5 puta kada imas uplate, nego da placas porez svih 12 meseci. Ogromna je razlika u troskovima.
        Naravno to vazi za one koji nemaju na stotine fakture, nego rade neke vece poslove, pa naplate sve iz 4-5 puta maksimalno.

        1. Dragi Ilija,

          Svakako je bolje da agencija ne bude aktivna ako nemate priliva i ako posmatramo sa strane troškova. Treba samo imati u vidu da se u tom periodu onda nema ni uplata za PIO ni za zdravstveno.

  26. Sve pohvale na iscrpnim odgovorima. Odgovor na moje pitanje nisam nasla, pa me interesuje. Septembra 2019 sam stavila preduzetnicku radnju u mirovanje na neodredjeno, sve izmirila, racun u banci nije ugasen, doprinosi stopirani, na vreme predat PPDG-1, bila u sistemu pdv, svaki mesec saljem poresku prijavu na 0. Sad me interesuje da li moram da radim i predam zavrsni racun i kako?

    1. Draga Majo,

      Ako dobro razumem, s obzirom da ste bili u PDV-u, pretpostavljam da ste bili knjigaš. Kako knjigaš potrebno je da predate završni račun, ali to za vas čini knjigovođa.

  27. Postovani,

    Stavio sam agenciju u stanje mirovanja novembra 2017 godine. Nastavio sam sa radom a nisam odmrznuo status u APR, pa mi samim tim nisu ni stizala resenje o porezu.

    Postoji li mogucnost da napisem zahtev poreskoj upravi i da trazim obracun poreza za prethodne dve godine retroaktivno a da je u medjuvremenu odmrznem?

    Srdacan pozdrav
    Goran

    1. Dragi Gorane,

      Najbolje je da proverite sa svojim inspektorom. Ono što je sigurno u APR ne možete retroaktivno da prijavite nastavak obavljanja delatnosti, pa ga prijavite što pre. Čak i ako budete dobili obračun poreza i doprinosa, svakako nije trebalo da obavljate delatnost dok vam je agencija u mirovanju.

  28. Postovani,

    PPDG-1C prijava se promenila na sajtu e-porezi
    Dodata su nova obavezna polja, datumi za bilans, ucesce u ukupnom prihodu itd…
    U pitanju je zamrzavanje agencije i treba da popunim i prosledim resenje iz APRa
    Da li mozete da azurirate vase uputstvo jer e-porezi sada izbacuju greske sa starim uputstvom

    Hvala unapred

      1. Tako je, promasio sam prijavu…
        Medjutim, podneta PPDG-1R je odbijena/neispravna a ne znam zasto..
        Agencija je osnovana 5.2.2016, a pocetak zamrzavanja po resenju je 1.2.2020
        Ovako sam popunio i odbili su prijavu?
        1.1 > 1
        1.1a > 4
        1.16 > 1
        1.2 > 1.1.2020 – 01.02.2020
        1.3 > 29.02.2020
        1.4 > automatski danasnji datum
        3.1 1 > R.br (upisao registarski/maticni broj?)
        3.1 2 > 1 (osnovna delatnost)
        3.1 3 > 01.01.2020 – 01.02.2020
        7.2 > 0
        7.3 > 6
        9.2 > popunio
        9.3 > popunio

        Zasto su odbili, placeno sve ukljucujuci i januar 2020…
        Da nisu datumi pogresni? ne znam ni kako da saznam i kome da se zalim…

        Hvala unapred

          1. Postovana,
            Da li mi mozete pojasniti da li se poreska prijava PPDG-1R moze obrisati ili izmeniti? Unela sam pogresan datum .

            Hvala unapred!

            Pozdrav

          2. Draga Milice,

            Prijava se može stornirati tako što ćete podneto novu prijavu ali ćete u polju 1.5. Izmena prijave izabrati oznaju 1, a u polju 1.5a identifikacioni broj prijave – uneti proj pogrešno podnete prijave

  29. Postovana,

    Hteo bih da zamrznem firmu. U banci cekam knjizenje priliva za januar. Da li smem da zamrznem u Apr-u preduzetnicku firmu pre nego sto podignem novac sa bankovnog dinarskog racuna? Jasno je da se novac odnosi na januar tj. Period kad je firma poslovala, ali bi samo podizanje novca bilo nakon zamrzavanja firme, pa se plasim da bi moglo da moglo da uzrokuje problem kod poreske sluzbe. U poreskoj su mi rekli da se racuni takodje zamrzavaju, dok su mi u banci objasnili da racuni rade i nakon zamrzavanja.

    Srdacan pozdrav,
    Mirko

      1. Postovana Dajana,

        Hvala na odgovoru!
        Mozda mozete da mi kazete i da li je moguce zatvoriti racun u banci dok je firma u mirovanju?

        Jos me zanima da li je bolje da zatvorim racun nakon sto zatvorim firmu, ili mogu vec u toku mirovanja? Jer cu mozda imati troskove odrzavanja racuna, kao i mozda neki zaostali iznos.

        Hvala unapred i srdacan pozdrav,
        Mirko

        1. Postovana,

          Danas sam saznao da se odrzavanje racuna u banci ne vodi kao promet po racunu (tj. da za poresku nije od znacaja za razliku od uplata/isplata). Takodje u Intesi na primer se ne naplacuje odrzavanje racuna u slucaju mirovanja firme, a po gasenju firme se zatvara racun automatski.

          Pozdrav,
          Mirko

          1. Dragi Mirko,

            Hvala na podeljenim informacijama. Naravno, kada kažemo da ne bi trebalo da bude promena na računu mislimo da ne bi trebalo da imate uplate i isplate, a troškovi održavanja računa se podrazumevaju.

  30. Postovanje,

    Zamrzla sam pausalnu agenciju zakljucno sa datumom 31.1.2020. Pretpostavljam da je poreski period od 1.1-31.1.
    Interesuje me sta je potrebno da se stavi pod 1.1b Vrsta poreske prijave – Konacna poreska obaveza za prethodni ili tekuci poreski period? Skoro sam zvala poresku da pitam te neke sitnice oko popunjavanja i zena mi je rekla da bi trebalo da se stavi pod 4, a ovde sam videla da ste stavili pod 1, pa mi nije bas najjasnije.

    Da li mi mozete reci sta se stavlja pod 3, kao osnov osiguranja?
    Od 1.2.2020 sam u radnom odnosu u drugoj firmi, pa me malo zbunio opis osnova osiguranja pod
    2. обављање самосталне делатности и радни однос (запослени/оснивач, односно члан који је засновао радни однос у привредном друштву чији је оснивач, односно члан)

    Da li je potreban neki dokument da se prilozi uz ovu prijavu?

    Hvala
    Srdacan pozdrav
    Ana

    1. Draga Ana,

      Za poreski period stavljate 01.01.-31.01. kao što ste i pretpostavili, a pod 1.1b možete slobodno staviti 1, mada sam sigurna da će sve biti u redu bilo da stavite 1 ili 4. Kao osnov osiguranja navodite 1. obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti, za period 01.01.-31.01. Kao prilog stavljate rešenje APR o obustavljanju delatnosti.
      Ukoliko budete nastavljali obavljanje delatnosti dok ste u radnom odnosu, onda kao osnov osiguranja navodite 2. obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos.

  31. Poštovana,

    Preduzetnik sam paušalac kome je to osnovna delatnost. Zbog mogućeg zaposlenja želim da „zamrznem“ agenciju i to sa istim datumom (datum zamrzavanja da bude i datum zaposlenja).
    Kojim redosledom bi trebalo obaviti ove radnje i da li je potrebna neka odjava na PIO ili RFZO?

    Takođe, da li je moguće ujedno podneti elektronsku prijavu PPDG-1R i za prekid obavljanja samostalne delatnosti i za promenu osnova osiguranja (iz osnovne u dodatnu) ili se moraju podneti dve prijave?
    Ukoliko se podnose dve prijave da li mogu biti sa istim datumom i ima li uticaja kojim redosledom se podnose?

    Hvala na strpljenju!
    Pozdrav, Miroslav

    1. Poštovani,

      Možete u istom danu zamrznuti agenciju i zaposliti se. Firma koja vas zapošljava će vas prijaviti Centralnom registru tako da nema potrebe da vršite promene u PIO ili RFZO.
      Potrebno je da podnesete poreske prijave i one moraju biti odvojene. Moj savet je da prvo podnete prijavu promene osiguranja za period od datuma zaposlenja do kraja godine, a zatim prijavu obustavljanja delatnosti gde ćete kao osnov osiguranja navesti prvo 1. obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti od 01.01. do dan pre nego što vas firma prijavi u radni odnos. A kao drugu tačku za osnov osiguranja navodite 2. obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos od datuma kada vas prijave do datuma kada zamrzavate (što bi trebalo da bude isti dan).

  32. Postovani,

    Zanima me najbolji tajming za podnosenje prijava prilikom zamrzavanja pausalne firme kako bi se sto manji porez i doprinosi obracunali za mesec u kome se zamrzava firma. Dozvolite da pojasnim na primeru sta mislim.

    Recimo da hocu da zamrznem firmu od narednog meseca ali da pre toga naplatim fakture iz ovog.

    Podnosim obrazce za zamrzavanje u APR recimo 5 dana pre 1. sa naznakom da zamrzavanje pocinje od 3.

    Prvog naplatim fakturu i prebacim novac na svoj fizicki racun. Odma toga dana mogu da podnesem elektronski prijavu u poresku i da se nadam da ce ona biti obradjena do 3.

    Posle 15. proverim zaduzenje koje je obracunato za ta 3 dana i uplatim eventualno dugovanje sa svog fizickog racuna.

    Da li sam dobro ovo skontao?

    1. Poštovani,

      Odličan je tajming. 🙂 Samo računajte da prijava najverovatnije neće biti obrađena do 15. i da je bolje da pozovete inspektora da obavestite kako bi što pre obustavio zaduženja.

      1. Dajana hvala puno na odgovoru.

        Upravo je to scenario koji bih zeleo da izbegnem ako je moguce 🙂 . Cemu onda elektronska prijava ako ja opet treba nesto da zavrsavam fizicki.

        Da li je onda moguce da prijavu u APR podnesem recimo 15. ovog meseca sa naznakom za zamrsavanje firme od 5. narednog meseca. Kada dobijem resenje iz APR-a odmah elektronski podnesem prijavu poreskoj i valjda ce videti do 5. da od 5. mi firma prelazi u stanje mirovanja i da mi vise ne obracunavaju porez i doprinose?

        1. Možete to svakako uraditi, ali nažalost nije garancija da će prijava biti obrađena. Znamo slučajeve koje su i po nekoliko meseci zaduživali, ali bi to trebalo da može da se reši telefonom.

  33. Poštovani,
    08.01.2020 sam zamrzao agenciju, pri čemu sam isplatio sva dugovanja za 2019. Cilj je gašenje agencije. Da li mogu sada podneti zahtev za potvrde da nemam trenutno dugovanje i podneti zahtev za gašenje u APRu? Pa zatim nakon gašenja podneti prijavu i dobiti rešenje kojim ću platiti tih 8 dana koliko dugujem u januaru, a koji još nisu dospeli za naplatu jer još uvek zahtev za mirovanje nije obradjen u poreskoj. HVALA UNAPRED.

    1. Dragi Igore,

      Možete podneti zahtev dokle god nemate dugovanja, samo se može desiti da uverenje ne dobijete pre 15. kada će vas zadužiti za januar. Svakako, ne zaboravite da je potrebno da podnesete i poresku prijavu za obustavljanje obavljanja delatnosti, ukoliko već niste.

  34. Postovana,
    Zanima me da li je moguce da recimo ako agenciju zamrznem pre 1.marta sa datumom 1.mart i kad dobijem resenje o zamrzavanju posaljem taj zahtevo Poreskoj upravi da ne bih placao porez da li cu moci da platim zaostali porez u martu iako sam prijavio privremenu obustavu delatnosti?
    Hvala unapred!

    1. Dragi Marko,

      Nisam sigurna da sam razumela na šta mislite. Nakon zamrzavanja ne bi trebalo da bude promena na računu, pa je tako naš savet da novac podignete ili prebacite na lični račun pre zamrzavanja. Onda ćete moći da platite porez i doprinose sa ličnog računa. Vama račun ostaje i dalje aktivan dok vam je agencija u mirovanju, pa možete primiti uplatu ili vršiti plaćanje što se banke tiče, ali nije preporučljivo što se tiče Poreske uprave. S obzirom da bi plaćanje išlo ka Poreskoj upravi, verujem da ne biste imali problema, ali je jednostavnije da podignete novac ili uplatite zaduzenje za februar pre zamrzavanja.

  35. Hvala na brzom odgovoru,
    S obzirom da ovaj novi zakon stupa na snagu 1.marta a platu za februar bih primio posle toga pa bih svakako morao da imam promenu na racunu posle datuma zamrzavanja agencije.

  36. Postovana,

    Osnovao sam preduzetnicku radnju 1. novembra 2018.
    Radi prekida obavljanja delatnosti od 1. marta 2020. treba da podnesem PPDG-1R prijavu (vec sam dobio resenje iz APRa).

    1) Da li za poreski period upisujem 1.1.2020 – 29.02.2020. ili je potrebno upisati datum pocetka 01.11.2018 ?
    2) Sta upisujem za „1.1b Vrsta poreske obaveze“ (podrazumeva se da sam prethodno odabrao „4“ kao Osnov za prijavu)?

    Unapred hvala puno na odgovorima.

  37. Šta se dešava ako poreski obveznik posle godinu dana od osnivanja i rada shvati da nije svoju delatnost prijavio lokalnoj Upravi javnih prihoda? Pošto to nije instrukcija koja se dobija tokom procesa osnivanja – ni od APRa, ni od Poreske uprave. Tek u postupku gašenja saznaje za tu obavezu i da mu je potrebna potvrda o izmirenim obavezama. Zašto je iz tog lanca informisanja izuzeta Uprava javnih prihoda?

    1. Dragi Filipe,

      Svaka uprava javnih prihoda ima svoja pravila, negde je potrebno popuniti prijavu za eko taksu, negde za prostor za reklamiranje (iako se ne reklamirate), negde je dovoljno da vam je izmiren porez na imovinu… U svakom slučaju, prijavu, ukoliko je potrebna, možete podneti u bilo kom trenutku, pa je najjednostavnije kada zatvarate, odmah se proveri da li je potrebno nešto da se uplati i dobijete uverenje.

  38. Ako sam menjao sedište agencije (promena grada), da li prilikom zatvaranja agencije moram da donesem i potvrdu o izmirenim obavezama od uprave javnih prihoda iz prvog grada ili samo gde mi je agencija sada?

    1. Dragi Branimire,

      U APR vam neće tražiti uverenja sa obe opštine, ali moguće je da će vam u Poreskoj upravi tražiti uverenje sa prethodne opštine, kako bi vam izdali uverenje.

  39. Poštovana,

    Bio sam u registrovan u Upravi javnih prihoda, ali sam na pisarnici greškom predao predugovor o zakupu, odnosno saglasnost zakupodavca da će da mi ustupi prostor za buduće preduzetničke potrebe (iz perioda pre nego što je firma zvanično i registrovana), umesto ugovora o zakupu. Sada sam zbog zakona o paušalu prinuđen da zatvorim firmu i ne znam da li za ovaj svoj gaf mogu da snosim neke sankcije.

    1. Dragi Srđane,

      Ne bi trebalo da imate bude problema, najverovatnije ćete morati da platite samo eko taksu. U Poreskoj upravi vam mogu tražiti ugovor o zakupu, pa to možete naknadno predati. U svakom slučaju, videćete na licu mesta šta će biti potrebno da predate od dokumentacije.

  40. Poštovana,
    U slučaju da se zaposlim za stalno i odlučim da zamrznem preduzetničku radnju 10 dana kasnije(npr.prijavljen kod novog poslodavca od 1.feb a zamrzao firmu 10-tog), šta unosim u PPDG-1R u delu za osnov osiguranja i period osiguranja? Ako dobro razumem, Osnov je „2“ a u Period bi trebalo uneti kao prvi datum datum kad me je novi poslodavac prijavio a drugi datim kad sam zamrzao radnju u APR-u, kako ne bi plaćao doprinose za zdravstveno jer ih novi poslodavac ionako plaća.

    1. Dragi Filipe,

      Ako dobro razumem prvo ste ušli u radni odnos, a zatim zamrznuli agenciju? Ako je to slučaj, prvo podnosite poresku prijavu sa osnovom 7-promena osnova osiguranja od kada ste zaposleni do kraja godine. Nakon toga podnosite prijavu za zamrzavanje (osnov 4), a kao osnov osiguranja navodite prvo 1. obavljanje osnovne delatnosti (od 01.01.2020. do dana pre nego što ste se zaposlili u navedenom primeru 31.01.), a zatim osnov 2. (datum od kada ste zaposleni do datuma zamrzavanja – u primeru 01.02. do 10.02.).

      1. Hvala na brzom odgovoru.

        Dobro ste razumeli, prvo sam stupio u radni odnos pa naknadno zamrzavam radnju.
        Za prvo podnošenje prijave sa osnovom 7 imam nedoumicu u vezi sledećih stavki:
        1.1.b Vrsta poreske obaveze
        Pretpostavljam da treba da izaberem tačku 5 – izmena akontacije poreske obaveze
        1.2. Poreski period od do
        Ovde unosim kao početni datum stupanja u radni odnos i kao krajnji kraj kalendarske godine?
        1.3. Datum dospelosti
        30 dana od dana zapošljavanja (u ovom slučaju 30 dana od 01. februara)?

        U prijavi za zamrzavanje kao osnov osiguranja za prvi unos biram početni datum od kada postoji radnja ili prvi dan tekuće godine kao što ste naveli

  41. Poštovana,

    U penziji sam, ali imam preduzetničku agenciju nekoliko godina, koju ću morati da zamrznem zbog promene zakona i testa samostalnosti. Zanima me, kod podnošenja PPDG-1R prijave za zamrzavanje, i tačke 3.1. Osnov osiguranja, da li ovde biram broj 2, jer do sada sam po rešenju plaćala samo PIO i porez, a ne doprinose za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost?

    Hvala unapred!

  42. Poštovani,

    Jel možete da mi date smernice kako se popunjava PPDG-1R formular ako od 1.3 prelazim u radni odnos, ali nastavljam da obavljam delatnost preko svoje preduzetničke paušalne agencije? Kako sam pročitao, u tom slučaju, potrebno mi je novo poresko rešenje, jer se od tog datuma plaćaju samo porez na delatnost i PIO, a ne doprinosi za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost. Hvala unapred!

    1. Dragi Petre,

      U pravu ste, dok ste u radnom odnosu plaćate samo doprinos za PIO i porez. Podnosite poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom 7 – promena osnova osiguranja, kao datum navodite od dana zaposlenja do kraja godine, a u polju 1.1.b – 5 (izmena akontacije poreske obaveze za tekući poreski period). Više o svemu možete pročitati ovde. Savetujem vam da nakon podnošenja poreske prijave kontaktirae svog inspektora, kako biste dobili informaciju koliko brzo možete očekivati novo poresko rešenje. S obzirom da se ne menja račun za uplatu poreza, njega možete nastaviti da plaćate i pre dobijanja novog rešenja.

  43. Draga Dajana,

    Trenutno imam pausalnu agenciju i zelim da je zatvorim zbog novog zakona (koliko sam razumeo, od 1. marta krece neka vrsta kontrole). Uspeo sam da napravim dogovor da moje usluge budu placene pre isteka februara. Na osnovu ovoga, imam nekoliko pitanje:
    1) S obzirom na to da sam doprinose za januar platio pre nedelju dana, pre svega me zanima da li ce biti problem da doprinose za februar platim vec sledece nedelje (inace, koristim pausal i vec sam poslao fakturu)?
    2) Ako tako nesto nije moguce, mozete li me posavetovati sta bi trebalo da radim?
    3) Ako je tako nesto moguce, koliko sam razumeo, prvo treba izvrsim placanje. Potom, da zamrznem agenciju, sto mi nije bas najjasnije u smislu da li onda treba da odradim sve korake navedene za zamrzavanje, pa potom sve korake navedene za zatvaranje, ili mogu da direktno zatvorim agenciju, bez zamrzavanja?
    4) U slucaju da mogu sledece nedelje da platim doprinose i krenem u proces zatvaranja agencije, u kom trenutku bi trebalo da zatvorim racun u banci?
    5) Takodje sam zvao APR i oni su mi rekli da prvo treba da odem u Poresku upravu da bih dobio potvrdu da nemam nikakva dugovanja i da to traje nekoliko dana. Posle toga treba da idem u opstinu po jos neko uverenje. Na kraju sa tim uverenjima bi trebalo da odem u APR i zavrsim sve tamo. S obzirom da gospodin na telefonu nije znao ni za novi zakon, zanima me koliko je tacno sve sto mi je rekao.

    Unapred, hvala na odgovorima!

    1. Dragi Luka,

      Od 01.03. počinje sa primenom Test samostalnosti, kojim se proverava da li je preduzetnik samostalan.
      Što se tiče vaših pitanja:
      – Možete direktno zatvoriti agenciju, ali je nasa preporuka da prvo zamrznete kako biste obustavili placanje poreza i doprinosa, jer dobijanje uverenja iz Poreske uprave i Uprave javnih prihoda, zna da se oduži. Samim tim za svaki dan koji vam je aktivna agencija, plaćate porez i doprinose.
      – Da biste zatvorili potrebna su vam spomenuta uverenja, a možete pratiti korake iz teksta.
      – Porez i doprinose za februar možete da platite unaped, a možete i kasnije sa ličnog računa.
      – Račun u banci možete da zatvorite u bilo kom trenutku, čim prebacite ili podignete novac sa računa.
      – Sve što vam je rečeno u APR je tačno, samo ispratite korake u tekstu

  44. Dajana hvala najlepse na odgovoru! 🙂

    Procitao sam da je preporuka da se posle podnete poreske prijave ode kod inspektora sa resenjem iz APRa kako bi ga licno informisali da zamrzavate delatnost (to bi valjda trebalo da ubrza obustavu poreza, da se ne racuna pausal u mesecima kada je radnja zamrznuta…).

    Da li mislite da ima svrhe tako nesto raditi?
    Unapred hvala!

    1. Dragi Ivane,

      Elektronska prijava bi trebalo da bude dovoljna, ali sigurno neće smetati i ako predate kopiju rešenja o obustavljanju obavljanja delatnosti i obaveštenje o podnetoj prijavi.

  45. Poštovana,

    Podneo sam poresku prijavu PPDG-1R za zamrzavanje agencije, medjutim prilikom podnosenja uopste nisam mogao da uploadujem resenje iz APR-a, jer je aplikacija ePorezi izbacivala Regular expression grešku, pa sam na kraju elektronsku prijavu podneo bez uploadovanog rešenja iz APR-a. Ovo se verovatno dogodilo jer sam koristio stariju verziju aplikacije, što sam kasnije uočio.
    Da li postoji mogućnost da će mi zahtev zbog ovoga biti negativno rešen i da li mogu da podnesem novu elektronsku prijavu, obzirom da postojeću ne mogu da editujem?

    Hvala unapred na odgovoru.

    Pozdrav,
    Miloš.

    1. Dragi Miloše,

      Moguće je da se greška javila ako rešenje koje ste dodavali nije bilo u PDF formatu. U svakom slučaju, ako ste podneli prijavu i možete da uzmete potvrdu o podnetoj prijavi, nema potrebe da to ponovo činite. Možete eventualno pozvati svog inspektora i pitati da li je potrebno da predate resenje na pisarnici.

  46. Poštovani,
    Dobila sam ponudu za stalno zaposlenje i u vezi s tim bih stavila svoju preduzetničku agenciju u stanje mirovanja. Interesuje me šta se dešava sa poreskim dugom za koji sam potpisala reprogram – da li mogu nadalje da ga plaćam kao fizičko lice ili je obavezno da sva dugovanja prema PU izmirim pre zamrzavanja agencije?
    U ovom trenutku bih mogla da otplatim reprogram, ali nikako ne mogu da saznam tačne cifre koje treba da uplatim da bih bila na nuli. Na svim računima sam trenutno u pretplati.
    Unapred zahvalna na odgovoru

  47. Postovani,
    Preduzetnicku radnju sam stavio u mirovanje 28.2.2020 jer mi je ponudjen posao u jednoj firmi i trebalo bi da se javim na posao 5.3.2020.
    Da li sam odjavljen u centralnom registru sa PIO-a kada sam podneo prijavu za mirovanje ili moram da cekam resenje iz APR-a. Jer ce me u toj firmi odmah prijaviti i moram biti odjavljen. Unapred hvala..

    1. Dragi Igore,

      Prijavu mogu da izvrše i ukoliko niste odjavljeni, tako da to ne treba da vas brine. Svkakako možete otići do PIO sa rešenjem o zamrzavanju da proverite da li je sve ok, mada se po pravilu vrši odjava tek kada se obriše radnja.

  48. Postovanje,

    planiram da svoju preduzetnicku radnju stavim u mirovanje i zaposlim se po ugovoru o radu.

    Jasna mi je procedura stavljanja radnje u mirovanje (opisano u ovom tekstu).

    Da li je potrebna neka akcija sa moje strane prilikom zasnivanja radnog odnosa, dok mi je agencija u mirovanju? (Tj da li treba jos 1 prijava prilikom zasnivanja radnog odnosa gde cu staviti osnov osiguranja br. 2 – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos)

    Takodje imao bih jos jedno pitanje – vezano za radnu knjizicu. Ne znam koliko imaju svrhu, ali bio sam zaposlen pre pausala i kazu ko ima ne skodi da nastavi.. Koje datume popunjavam za samostanu delatnost, tj da li kraj samostalne delatnosti datum kada agenciju stavljam u mirovanje ili ce kraj biti kada budem zatvarao agenciju i brisao iz registra?

    Hvala najlepse,
    Milan

    1. Dragi Milane,

      Ukoliko vam je agencija u mirovanju pre nego što ste se zaposlili, nije potrebno da podnositedodatnu prijavu. Ukoliko je obrnut slučaj, onda prvo podnosite prijavu za promenu osnova osiguranja, a zatim za obustavljanje obavljanja delatnosti. Radne knjižice se više ne koriste, ali ukoliko upisujete onda je datum do kada ste plaćali doprinose, odnosno mirovanja.

  49. Postovana, treba da registrujem firmu iz radnog odnosa, posto mi je zaposlenje primarno, ja bih registrovala firmu kao dodatnu delatnost, da li mogu istog dana kaada otvorim firmu da je i zamrznem, zato sto nije sezona posla? A kasnije kad odmrznem da istog dana zatvorim firmu? Pr. Otvorim firmu 1.3. Zamrzavam 1.3 ili 2.3. Odmrznem je 1.9 i 1.9. Je zatvorim? Da li je to moguce i koliko bi mi bili doprinosi u tom slucaju? I koji je period koliko moze firma da bude registrovana da bi se zatvorila?
    Hvala unapred

    1. Poštovana,

      Ne možete isti dan otvoriti i zamrznuti, ali možete naknadno prijaviti početka obavljanja delatnosti. To znači da ćete se registrovati, ali da neće još otpočeti obavljanje delatnosti. Takođe ne možete je isti dan odmrznuti i zamrznuti, mora postojai bar jedan dan aktivnosti. Koliki će biti porez i doprinosi zavisi od delatnosti i sedišta, najbolje je da proverite na kalulatoru. On će vam pokazati mesečni iznos, a vi možete podeliti sa 30 kako biste dobili okviran dnevni iznos. Plaćaćee za onoliko dana koliko ste aktivni, a savet je da vam agencija bude aktivna dok obavljate posao za koji primate uplatu. Procedura zatvaranja, odnosno brisanja radnje je malo komplikovanija i možete je videti ovde.

  50. Poštovani,
    Ja sam preduzetnik paušalac (šifra 7112, obavljam delatnost iz radnog odnosa), trenutno u aktivnom statusu. Kako poslove nalazim sporadično (do sada 2-5 poslova godišnje), ne isplati mi se da plaćam paušal za celu godinu, tako da razmišljam o prebacivanju u status mirovanja i ponovnog aktiviranja kada budem imao neki konkretan posao. Odnosno, da prelazim iz aktivnog statusa u mirovanje i obratno po potrebi (verovatno 2-3 puta godišnje).
    S obzirom da sam dobio ponudu da hitno izradim dokumentaciju za naručioca, planiram da, nakon izrađene dokumenatacije i izdate fakture, pređem u status mirovanja. Kasnije planiram da podižem novac sa računa dok sam u statusu mirovanja (za posao za koji je izdata faktura dok sam bio aktivan jer mi je naručilac otvoreno rekao da će mi platiti u roku od 2-3 meseca od predate fakture). Da li je to moguće? Moji prijatelji/kolege paušalci većinom tvrde da jeste, kao i da oni to rade na par meseci, ali ima i onih koji kažu da je to prekršaj i da je kažnjivo. Video sam da ste više puta odgovorili na slična pitanja, ali vas molim da odgovorite ponovo kako bih definitivno znao šta da radim.
    Hvala na razumevanju i odgovoru, Uroš

    1. Dragi Uroše,

      Naš savet je da ne koristite novac dok vam je agencija u mirovanju. Nije problem da on legne na račun ako ste izdali ranije fakturu, ali ne bi trebalo da ga koritite dok vam agencija e bude ponovo aktivna. Znamo dosta slučajeva koji nisu imali problema, ali znamo i one koji jesu, tako da to nije nešto što bismo preporučili. Nije sporno da budete aktivni samo par meseci godišnje dok imate posla, ali novac sa računa ne bi trebalo da koristite dok niste aktivni.

  51. Pozdrav, zakasnio sam sa elektronskom prijavom PPDG – 1R,proslo je vise od 30 dana, i kada sam pogledao za porez stavljeno mi je da dugujem za doprinose za sve mesece dok je firma bila zamrznuta. Sta moze da se uradi?

    1. Dragi Andro,

      Možete podneti prijavu sa zakašnjenjem, samo je potrebno da u polju 1.1 izaberete broj 3. A zatim je najbolje da posetite svog inspektora kako bi vam što pre stornirali zaduženja.

  52. Poštovana,
    Zamrzao sam paušalnu agenciju 01.03. ali fakturisani iznos od 29.02. očekujem da bude uplaćen oko 15.03.
    Moje pitanje je da li smem da te pare podignem sa poslovnog računa u ovakvom statusu?
    Hvala unapred.
    Dragan

  53. Postovana
    Ovorio sam firmu kao pausalac da bih mogao da uzmem tezgu u najam na buvljaku. Posto nisam uspeo da placam porreze i napravio dug,stavio sam firmu u mirovanje. Sada mi je stiglo pismo da ce izbrisati firmu iz registra zbog blokade racuna duze od dve godine.Moje pitanje je sta se desava sa racunom kada se ugasi firma i porezima koje dugujem.
    Sta bi trebalo da uradim ?
    Hvala

    1. Poštovani,

      Dugovanje vam se svakako neće izbrisati. S obzirom na trenutnu situaciju, najbolje je da probate da se čujete sa inspektorom da li postoji mogućnost da podnesete zahtev za reprogram kako biste plaćali u ratama.

  54. Postovana,
    Zamrzao sam agenciju 19.02 sreda,vec 25.02 utorak resenje je bilo gotovo.Kada sam otisao po resenje u APR ,receno mi je da mi je poslato postom i ako ja to nisam naznacio sto su mi i oni tamo i potvrdili,ali ne znaju kako je do toga doslo.Zanima me samo da li znate koliko se ceka,posto je proslo vec 10ak dana,a resenje nije stiglo.Da li ponovo da idem u APR.Hvala unapred

    1. Poštovani,

      Ukoliko do sada niste dobili rešenje, možete proveriti ovde spisak vraćene pošte. Ukoliko je na spisku, trebalo bi da možete da pruzmete u APR, ali svakako probajte da dobijete tu informaciju telefonom.

  55. Poštovana Dajana,
    Hvala na svim korisnim odgovorima.
    Zbog novog zakona neću moći da nastavim saradnju sa jedinim klijentom sa kojim sam sarađivao do sada. Ne bih voleo da zamrznem ili ugasim agenciju dok ne pokušam da pronađem drugo rešenje. Pošto na poslovnom računu nemam dovoljno novca za duži period, da li je moguće da poreze i doprinose plaćam iz svoje privatne ušteđevine? Da li postoji neki limit na pozajmicu osnivača za likvidnost?

    1. Dragi Marko,

      Možete plaćati sa ličnog računa ili kešom, bitno je samo da unesete dobar račun i poziv na broj. Ali ukoliko nećete imati prihoda, svakako vam je bolje da zamrznete, da ne plaćate porez i doprinose dok niste aktivni. Ne morate da uplaćujete pozajmicu, a ukoliko uplaćujete pozajmice preko 15.000e mogu biti sklone kontroli.

  56. Poštovana,

    da li mi možete pomoći oko popunjavanja obrasca PPDG 1R?
    Pratila sam Vaša uputstva iz teksta (uzgred, mnogo hvala na objašnjenju), ali pokazuje mi ‘fatalne greške’, naročito u polju 3. Koje datume je tu potrebno uneti? Pri svakom unošenju,nakon klika na ‘sačuvaj’ otvori se dodatno polje sa istim zahtevima.
    U radnom sam odnosu u drugoj firmi.
    Molim za pomoć i detaljnije smernice za sva polja.
    Hvala mnogo unapred!

  57. Postovani,
    Prilikom podnosenja poreske prijave PPDG 1R usled prestanka obavljanja samostalne delatnosti, u polju 1.1b vrsta poreske obaveze koji broj odabrati:
    1.Konacna poreska obaveza za prethodni poreski period
    2.Konacna poreska obaveza za tekuci poreski period
    Unapred hvala na odgovoru

  58. Postovani,
    Zatvorio sam preduzetnicku radnju a imao sam imao radnika za kojeg sam imao subvencije.Te subvencije kasne i do 3 meseci.Sada me interesuje kako mogu da podignem te pare koje sam trebao da primim za zaposleno lice?

  59. platio sam doprinose za februar i planiram do kraja marta da podnesem zahtev za zamrzavanje paušalne agencije,
    Kako ide obračun poreza i doprinosa za taj period u martu i sa kog računa se to plaća ako sam zamrzao firmu zamrzao sam i račun?.
    imam neki novac na računu koji bih da podignem u kešu ali deo da ostavim za tu razliku u potraživanjima.

    1. Poštovani,

      Uplatu poreza i doprinosa možete izvršiti i sa privatnog računa. Ako zamrznete sa 31.03. plaćate ceo mesec, ako je neki dan pre kraja meseca, možete čekati konačno rešenje ili izračunati okvirno tako što ćete podeliti mesečni iznos sa 31 i pomnožiti sa brojem aktivnih dana.

  60. Poštovanje,interesuje me kakva je procedura zamrzavanja firme,konkretno frizerskog salona,sa 3 zaposlena radnika.Ukoliko ne bude dovoljno posla zbog novonastale situacije nemam mogucnosti da isplatim sve obaveze.Hvala unapred na odgovoru.

    1. Draga Kristina,

      S obzirom da imate zaposlene sigurno imate i knjigovođu koji vam može pomoći. Svakako bi tebalo da prvo odjavite radnike i isplatite plate, a zatim možete pratiti ovu proceduru. S obzirom na trenutnu situaciju, kako je APR objavio zahtevi se mogu slati i poštom, nažalost nije ponuđeno neko drugo elektronsko rešenje.

  61. Pozdrav, preduzetnik zeli da stavi radnju u mirovanje ali ima dug i zamrznut je racun i stigla je opomena. Kada stavi radnju u mirovanje da li dug mora da isplati do zadatog roka ili moze da isplacuje na rate? Kada je radnja u mirovanju da li mora da placa cistocu i ostalo? Hvala

    1. Draga Jelena,

      Ukoliko vam PIB nije oduzet možete staviti radnju u mirovanje u suprotnom morate prvo da izmirite dugovanje. Ovde možete uneti svoj PIB i videti da li je i dalje aktivan ili privremeno oduzet. Najbolje je da se konsultujete sa svojim inspektorom oko plaćanja, sve zavisi od njega i visine duga.

  62. Pozdrav! Ako samo zamrznem tj „privremeno obustavim preduzetnika“ i ne ugasim firmu, da li imam pravo na subvencije kao kvalifikovani novozaposleni, i zaposlim se u nekom D O O?

    1. Dragi Aleksandre,

      Ne morate zatvoriti, čak ni zamrznuti agenciju da biste ostvarili benefite. Vi ste kvalifikovani novozaposleni ako u 2019. godini niste bili angažovani ugovorom o radu, s benefite ostvarujete ukoliko vas zaposle do 30.04. i ukoliko komanija povećava broj zaposlenih u odnosu na 31.12.2019.

  63. Postovana,
    od 01.04.2020 zamrzavam radnju,podneo zahtev APR
    Interesuje me sledece-imacu uplatu za predhodno obavljen posao tek sredinom aprila.Da li mogu tek tada da platim dospele obaveze za mart ili cu morati da ubacim pozajmicu pa najkasnije 31.marta uplatim ta dugovanja s obzirom da od 01.aprila radnja ide u stanju mirovanja,da li ce poreska prihvatiti stanje mirovanja ako imam dug za predhodni mesec tj. za mart.Nemam dugovanja zakljucno sa februarom i nemam radnike.
    Pozdrav.

  64. Postovani,

    Da li pored navedenog u clanku, koji mi je inace veoma pomogao i zahvalan sam sto ste izdvojili vremena da ga napisete i objavite, potrebno jos nesto uraditi prilikom zamrzavanja preduzetnika?

    Dobio sam rešenje APR-a o prekidu obavljanja delatnosti i podneo poresku prijavu PPDG-1R, tu sam verovatno pogresio nesto ali to cemo tek da vidimo.

    Da li je potrebno jos nesto? Npr. repulička poreska (ili je ovaj PPDG-1R pokrio istu?), socijalno, gradska poreska itd.?

    Veliko hvala!

    1. Dragi Nemanja,

      Što se poreske uprave tiče dovoljno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R. U upravi javnih prihoda će vam reću ukoliko je potrebno još nešto da dostavite, a nakon zatvaranja potrebno je da se odjavite u PIO fondu.

    1. Dragi Bojane,

      Procedura je detaljno opisana u tekstu. Samo preskačete prvi korak zamrzavanja, jer ste to već učinili. Prvo je važno da izmirite sva dugovanja. zatim da izvadite uverenja iz Poreske uprave i Uprave javnih prihoda, koja važe samo 5 dana, koja treba da onda predate u APR. Nakon toga se podnosi poreska prijava, čime završavate ceo proces.

  65. Postovani,radnik sam u frizerskom salonu koji je,zbog nastale situacije,trenutno zamrznut. Interesuje me sta se desava sa mojom platom,da li je poslodavac duzan da mi da neku naknadu ili nemam nikakvo primanje za vreme zamrzavanja.
    Hvala

    1. Draga Jovana,

      Dokle god ste prijavljeni, poslodavac ima obavezu da vam isplati platu. Međutim, s obzirom na treutno stanje, možda je najbolje da vidite s njim kakve su mogućnosti.

  66. Poštovana,

    Interesuje me da li kada zamrznem paušalnu agenciju, mogu samo da uplaćujem zdravstveno kako ne bih ostala bez osiguranja? Ako ne, koji je najlakši način da ponovo aktiviram zdravstveno?

    Hvala Vam puno unapred.

    1. Draga Anka,

      Postoji opcija da uplaćujete sve doprinose dok vam je agencija zamrznuta, ali ne samo zdravstveno. Druga opcija je da plaćate dobrovoljno zdravstveno osiguranje, ali je najbolje da pozovete kontakt centar rfzo kako bi vam rekli da li postoji način da se to u ovim uslovima realizuje.

      1. Draga Dajana,

        Hvala Vam puno na brzom i korisnom odgovoru.
        Zanima me još, ako ne stigne do 1. aprila rešenje od APR-a o mirovanju da li ću morati da plaćam i doprinose za ceo april mesec bez obzira što je u stanju mirovanja recimo od 4. aprila?
        Takođe, da li zdravstvena knjizica važi za ceo period koliko je overena ili samo do datuma do kojeg je agencija aktivna?

  67. Poštovana,

    Interesuje me da li mogu da zamrznem paušalnu agenciju, ukoliko imam zaposlenu trudnicu na bolovanju, odnosno da li mogu da zamrznem sve obaveze, kao i one prema drugim zaposlenima, a da samo za nju uplaćujem bolovanje dok ne pređe na porodiljsko? Naravno, ostao bi aktivan namenski račun za refundaciju bolovanja preko koga bi nam država refundirala obavezu i preko koga bi mi vršili plaćanja njoj naknadu bolovanja i pripadajuće poreze i doprinose.

    Hvala Vam puno unapred.

    1. Draga Ljiljana,

      Možete zamrznuti radnju, ali morate isplaćivati neku vrstu naknade svima koji su prijavljeni. Možda da sačekate uredbu kojom će biti definisane nove ekonomske mere u toku vanrednog stanja i da se posavetujete sa svojim knjigovođom koja vam je najpovoljnija opcija.

  68. Pozdrav.

    Preduzetnicka agencija mi je zamrznuta. Da li smem sa svog privatnog racuna da uplatim novac na racun preduzetnika koji mi je tamo potreban za odrzavanje racuna i pod kojom sifrom? U pitanju je iznos od 500 dinara.

    1. Dragi Ognjene,

      Da biste uplatili novac na preduzetnički račun morate da imate ugovor u pozajmici. Proverite sa vašom bankom da li je moguće uplatu izvršiti online ili da li postoji mogućnost da na neki drugi način izvršite uplatu.

  69. Postovani,
    Zamrznuta mi je agencija u aprilu 2018. godine. Inace, registrovana 2013. godine. Sifra delatnosti 6201 – racunarsko programiranje. Jasan mi je postupak ponovne aktivacije, jasan mi je postupak sa poreskom prijavom. Ali me zanima okvirni iznos pausala sad u 2020. godini? Koliko je iznos osnovice u 2019. godini kako bih proverio preko kalkulatora PU. Vlada RS je danas donela odluku za 3 minimalca pausalcima, da li to sleduje mene ako sledece nedelje odmrznem agenciju?

    1. Draga Milice,

      Kao osnovicu možete uzeti vašu osnovicu iz poreskog rešenja za 2018. i uvećati je za 10%, kako biste dobili okviran iznos poreza i doprinosa na kalkulatoru. Da li ćete ispunjavati uslove za najavljene mere, nažalost ne možemo da vam kažemo, jer još uvek nije doneta uredba kojom se to definiše. Mada, kako je najvljeno neće važiti za preduzetnike koji su obustavili obavljanje delatnosti pre početka vanrednog stanja.

  70. Postovani,

    Ja sam privremeno zamrzao agenciju za inzenjerske delatnosti i tehnicko savetonaje – preduzetnik sam pausalac. Kada sam podigao resenje u APR u Brankovoj pitao sam da li treba jos nesto da uradim ili nekoga obavestim rekli su mi NE i da samo kada budem odmrzavao agenciju ponovo predam zahtev u APR. U vasim komentarima sam video da pisete kako posle dobijanja resenja u APR u treba da se posalje prijava Poreskoj. Ja to nisam uradio a resenje o zamrzavanju mi je od Juna 2019. Inace sada planiram da odmrznem agenciju i nastavim sa radom. Pleace help 🙂

    1. Poštovani,

      Nažalostu APR ili nisu znali ili su mislili da vam nije potrebno ništa više za njih. trebalo je da podnesete prijavu, ali to možete učiniti i sad, samo ćete u polju 1.1 vrsta prijava uneti oznaku 3, jer se unosi sa zakašnjenjem. Svakako proverite vaše stanje i ukoliko postoje zaduženja koja ne bi trebalo, kontaktirajte svog inspektora. Naravno, kada nastavite da obavljate delatnost, ponovo podnosite poresku prijavu, ali sa osnovom 16. nastavak obavljanja delatnosti nakon prekida. Imajte u vidu da u toku vanrednog stanja javne uprave, pa i APR rade izmenjenim režimom.

  71. Poštovana,

    Dobio sam rešenje iz APR-a o zamrzavanju paušalne agencije, dostavljeno mi je na kućnu adresu. U aplikaciji ePorezi, u „poreskom sandučetu“ nije prispelo rešenje u PDF formatu, verovatno zato što to nisam ni zahtevao, prilikom slanja zahteva za zamrzavanje. Prilikom popunjavanja poreske prijave PPDG-1R, ne mogu da pristupim tabu „Prilozi“ (kad kliknem na njega, ništa se ne dešava), sa ciljem da dodam poresko rešenje kao prilog (pretpostavljam da je to neophodno?!). Šta, u tom slučaju, raditi? Da li se poreska prijava može poslati bez priloga

    1. Dragi Milorade,

      Rešenje APR o zamrzavanju ne možete ni dobiti u aplikaciji ePorezi, ali možete očekivati novo poresko rešenju u skladu sa vašim datumom zamrzavanja, nakon određenog vremena posle podnošenja prijave.
      Da li ste pre nego što pokušate da dodate prilog išli na opciju „Sačuvaj“? Nakon toga bi trebalo da možete da dodate prilog. Ukoliko i dalje ne možete, možete predati prijavu bez priloga.

      1. Draga Dajana,

        Nakon opcije „Sačuvaj“, može se pristupiti tabu „Prilozi“, kao što kažete, međutim , tu nemam ponuđenih priloga. Prijava poslata bez priloga!
        Hvala na brzim odgovorima i sve pohvale za trud i želju da pomognete svima nama!

        Srdačan pozdrav!

  72. Poštovana,

    s obzirom na trenutnu situaciju (vanredno stanje i zatvoreni salteri javne uprave), postoji li mogućnost da se poresko uverenje, neophodno za zatvaranje preduzetnika dobije putem E-poreza? Na stranici poreske uprave, koju ste naveli u tekstu stoji da može. Moje pitanje je: prilikom zahteva za to uverenje u E-porezima, šta treba navesti kao svrhu? Sa one liste mi ništa ne deluje odgovarajuće. Ili ipak nije moguće pribaviti to uverenje elektronskim putem?

    Unapred hvala

    1. Draga Lidija,

      Uverenje za zatvaranje je jedno od retkih koje još uvek ne možete dobiti online. Zahtev verovatno možete da pošaljete mejlom, ali s obzirom da vam je potrebno i uverenje iz Uprave javnih prihoda, da uverenja važe 5 dana, a da svi rade izmenjenim režimom, možda je najbolje da sačekate da se završi vanredno stanje da biste nastavili sa procedurom. Ukoliko već niste, možete zamrznuti agenciju u APR, kako bi vam se obustavila zaduženja. Prijavu možete poslati poštom.

  73. Poštovani,

    Zamrzavam agenciju (paušalac), deo sa APR-om sam obavio preko Pošte, medjutim ostao mi je deo sa Poreskom koji zbog vanrednog stanja mogu da obavim jedino online, ali pošto nemam ličnu kartu sa čipom ta opcija mi ne odgovara.

    Ukoliko npr, vanredno stanje prodje kroz 3 meseca i ja tek tada odradim poreski deo (na šalteru), da li to znači da ću morati da platim 3 meseca paušalnog poreza bez obzira što mi je radnja zamrznuta?

    Hvala.

    1. Dragi Miloše,

      Nećete plaćati za deo koji niste bili aktivni, ali bi se najverovatnije javio sledeći problem – PU bi nastavila da vas zadužuje, a kako ne biste vršili uplate, rasla bi i kamata koja prati dugovanje. Kada bi se konačno desilo da se storniraju zaduženja, kamata bi najverovatnije ostala i nju biste morali da platite. Postoji mogućnost i da se neće računati kamata zbog vanredne situacije. Ali imam predlog za vas – javite nam se na office@pausal.rs i poslacemo vam PEP obrazac kojim možete nas da ovlastite da podnesemo prijavu, tako da ne morate da razmišljate da li će biti nekih problema. 🙂

  74. Poštovana,

    Imam PR, ali sutra treba da potpišem ugovor o radu i da se zaposlim da radim u firmi. Ja želim da ostavim PR aktivnom. Da li je potrebno obavestiti poresku (verujem da da) da se status menja u „PR iz radnog odnosa“ ili je ovo automatski?

    S Poštovanjem
    Branislav

    1. Dragi Branislave,

      Tako je, potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R, sa osnovom 7 – promena osnova osiguranja. Nešto više možete pročitati ovde. Takođe, ako vam je potrebno uverenje da ste kvalifikovan radnik da bi firma mogla da koristi olakšice za porez i doprinose, možete videti ovde kako da to učinite.

    1. Draga Jano,
      Preduzetnici koji su radnju zamrzli nakon 15.03.2020. godine, mogu ostvariti pravo na ovu pomoć. Međutim, i dalje nemamo odgovor na pitanje da li je potrebno da radnju i odmrznete kako bi ostvarili ovu pomoć. Na ovo, i još neodgovorenih pitanja, pokušaćemo da dobijemo odgovor, pa možete pratiti naš blog i društvene mreže za sve novosti koje objavimo.

  75. Preduzetnik paušalac sam, samo sam ja prijavljena, koja je tacna procedura prijave da ostvarim pravo na Mere Vlade za uplatu minimalca na poslovni racun?

    1. Draga Biljana,
      Preduzetnici paušalci će automatski biti prijavljeni ukoliko ispunjavaju uslove. Više detalja o ovim merama možete pročitati i u našem tekstu koji smo posvetili upravo ovim merama.

  76. Postovani,
    Preduzetnicku delatnost sam prestala da obavljam 13.3.2020.( resenje iz APR-a stiglo 16.03.2020), PIB je obrisan 17.03.2020.
    Pokusala sam da se prijavim na nacionalnu slizbu za zaposljavanje, gde sam saznaa da se u Centralnlm registru vodim kao zaposlena u gore plmenutoj firmi. Pokusala sam online da se odjavim iz centralnog registra, ali mi konstantno izbacuje gresku.

    Molim Vas za savet, sta da radim…
    Hvala unapred,
    Tamara

  77. Poštovani,
    zamrzla sam zanatsku radnju 6.4.2020. Dobila sam rešenje od APR-a. Podnela sam ППДГ-1Р poreskoj upravi ali su mi oni odgovorili da je prijava neispravna. U opisu neispravnosti piše ovo

    cvc-pattern-valid: Value ‘aprdoc-2020-4-16-10-6-34.doc’ is not facet-valid with respect to pattern ‘[^\s]+(\.(((J|j)(P|p)(E|e)?(G|g))|((P|p)(N|n)(G|g))|((G|g)(I|i)(F|f))|((B|b)(M|m)(P|p))|((P|p)(D|d)(F|f))))’ for type ‘FileNameType’.#cvc-type.3.1.3: The value ‘aprdoc-2020-4-16-10-6-34.doc’ of element ‘ns1:FileName’ is not valid.#
    Ne razumem šta je greška? Ne znam koga da kontaktiram, da mi objasni….

    Hvala na odgovoru!

    1. Ovako sam popunila prijavu

      1.1.> 1
      1.1a>4
      1.1b>1
      1.2.>1.1.2020.-6.4.2020.
      1.3.>30.4.2020.
      1.4.>16.4.2020.
      3.1.1.>1
      3.1.2.>1
      3.1.3.>1.1.2020.
      3.1.4.>6.4.2020.
      6.1.> 0 (nije mogla da se upiše ni jedna cifra)
      10.> br. rešenja o zamrzavanju

          1. Ne možete upload-ovati word dokument, u logu Vam kaže ‘aprdoc-2020-4-16-10-6-34.doc’ is not facet-valid… Prihvata se pdf format.

  78. Postovani, bila sam zaposlena u kozmetickom salonu, ali zbog pandemije, vlasnik je zamrznuo firmu. Zanima me kako mogu da saznam da li me je odjavio? Da li postoji sajt na kome mogu to da proverim? Hvala unapred!

  79. Poštovani, zanima me da li poslodavac koji zamrznuo firmu mora da podnese prijavu za dobijanje novcane pomoci od drzave, zbog vanrednog stanja i kada ce mu to isplatiti? Da li on mora da uplati i doprinose i poreze, redovno, kada je ovakva situacija u pitanju? Pozdrav.

    1. Draga Dea,
      Ukoliko ste paušalac, jedina prijava koju ste u obavezi da podnesete je za odabir banke u kojoj će biti otvoren namenski račun. Nažalost, još uvek nemamo odgovor da li će biti potrebno da platite porez i doprinose dok ste zamrznuti ukoliko primate direktna davanja. Naše mišljenje je da nećete, ali još uvek čekamo odgovor. Sve nove informacije koje budemo dobili objavljivaćemo na našem blogu ili društvenim mrežama.

  80. Imala sam problem sa podnošenjem poreske prijave posle „zamrzavanja“ radnje. Stalno su mi je vraćali kao neospravnu.
    Problem je bio u prilogu uz tu prijavu (rešenje APR-a o zamrzavanju radnje). Kad sam izbrisala prilog prihvatili su mi prijavu.

    Nadam se da sam nekome ko ima isti problem pomogla.

    Pozdrav!

    1. Draga Marina,
      Hvala vam što ste javili! Ukoliko ste kao prilog dodali fajl koji je u word-u, to je verovatno razlog zašto vam je prijava odbijena, jer portal ePorezi ne prihvata dokumenta koja su u tom formatu.
      Pozdrav!

  81. Postovani, molim za odgovor na jos jedno pitanje. Naime, posto imam racun u dve banke, duzan sam da najkasnije do 25. aprila izaberem banku u koju zelim da mi se otvori namesnki racun za uplatu pomoci i da to uradim preko aplikacije E porezi, ali ja jos uvek nemam taj elektronski sertifikat. To je dakle prekosutra. Sta mi je ciniti?

  82. Poštovani,
    moja šifra delatnosti je 5911, želim da zamrznem agenciju,
    zanima me tačka 3.1
    Ne razumem na šta se odnosi period koji treba da se popuni?
    Takođe, zanima me kako popunjavam PPDG-1R u slučaju da želim i dalje da koristim zdravstveno osiguranje, tj. da budem korisnik zdravstvene knjižice tokom perioda zamrzavanja?
    Unapred Hvala!

    1. Draga Katarina,

      U polju 3.1 unosite osnov osiguranja – 1. ukoliko niste nigde zaposleni, 2. ako ste zaposleni u drugoj firmi i 5. ukoliko ste penzioner. Za period stavljate od početka godine do datuma zamrzavanja. Ako želite da nastavite sa plaćanjem doprinosa potrebno je da podneset poresku prijavu sa osnovom 18. U tom slučaju samo isključujete plaćanje poreza. Imate i opciju prijave na dobrovoljno zdravstveno osiguranje, pa se možete raspitati u RFZO za uslove i videti šta vam je povoljnije.

  83. Poštovani,

    Nakon sto sam poslao PPDG-1R prateci uputstvo svhatio sam da sam napravio gresku prateci sta je napisano ovde po pitanju datuma na dva mesta.

    „Порески период од до: “
    Stavio sam da bude od datuma pocetka pausalnog rada ( 31.10.2018) do datuma zamrzavanja podnetog APR-u (01.04.2020)

    „3.1 Основ осигурања и период осигурања“
    Sam stavio 1 ali pošto je tražen i datum stavio sam isti kao gore navedeni.

    Citajuci ponovo vodic shvatio sam da sam trebao da stavim 01.01.2020 do 01.04.2020 za oba slucaja.

    Da li je ovo tačno?

    Ako jeste sta treba da uradim kako bi korigovao ovu grešku i posalo dobar PPDG-1R

    1. Poštovani,

      U pravu ste, trebalo je da unesete period od početka godine do datuma zamrzavanja. Potrebno je da podnesete novu ispravnu prijavu, ali da u polju 1.5 izaberete oznaku 1, a 1.5a unesete broj prethodne prijave koju ispravljate. Na taj način je stornirate.

  84. Poštovana,
    kako može paušalac dok je u stanju mirovanja da plaća zakup i porez na zakup?
    Otkazni rok po ugovoru o zakupu je 3 meseca, i to zakupac traži da se plaća, a preduzetnik neće ponovo pokretati posao (zbog posledica vanrednog stanja) dok ne nađe drugi poslovni prostor i dobije uslove za rad.
    Hvala unapred na odgovoru..

    Srdačan pozdrav!

  85. Poštovani,

    Da li sam dobro razumeo da zaostale doprinose mogu da platim i nakon zamrzavanja – odnosno da mogu da zamrznem agenciju, iako nisu sve obaveze izmirene?

    Hvala!

  86. Poštovani,
    da li imate nekih novih informacija oko uplata na tzv. covid racun i raspolaganjem tih sredstava? Ja sam paušalni obvezvnik, firmu sam stavio u mirovanje počev od 01.05.2020. Prethodno sam razumeo da pomoć imaju svi koji su firmu stavili u mirovanje posle 15.03. Uplaćena je prva rata i moje pitanje je da li mogu ta sredstva isplatiti sebi na tekući račun ili moram čekati da firma izađe iz statusa mirovanja?
    U prijavi APR sam već naveo da će firma nastaviti sa radom od 01.12.2020.

    1. Dragi Nemanja,
      S obzirom da pravo na koriscenje ovih mera imaju pausalci koji su zamrzli agenciju posle 15.03. cak i ako je ne odmrznu, po nasem misljenju smete raspolagati novcem i dok je zamrznuta. Medjutim, nismo dobili odgovor od poreske uprave, pa mozete i sami pokusati da proverite u poreskoj upravi pre nego sto budete koristili novac, jer nemamo jos uvek konkretan odgovor.

      1. Hvala Vam na brzom odgovoru. Iz poreske imam samo kontradiktorne informacije pa bih vas zamolio da, ukoliko dodjete do bilo cega po ovom pitanju, da mi svakako napisete ovde na post. Jedino sto su mi iz banke su mi rekli da ne cekam decembar i odmrzavanje firme, jer prema informacijama koje oni imaju, covid racun ce se gasiti nakon ta tri meseca (eventualno nesto duze)

  87. Postovani,
    11.02 sam odmrznuo firmu( pausalac iz radnog odnosa). 11.05 sam podneo u APR zahtev za ponovno zamrzavanje.
    Pitanje 1: Da li ja mogu vec 13.05 npr da popunim ppdg 1r ili da cekam da mi stigne resenje iz APRa?
    Pitanje 2: Poreski period od od?
    Pitanje 3: Datum dospelosti za podnosenje prijave? Datum podnosenja prijave?
    Jel to sve ili moram da popunim i ostale kolone Dole? Npr podaci za utvrdjivanje obaveza placanja doprinosa? I koje datume tu upisujem?
    Hvala vam mnogo.

    1. Dragi Dejane,
      Ne preporucujemo vam da prijavu podnosite ukoliko jos uvek nije doneto resenje u APRu o ovoj promeni.
      Za svaku od ove dve promene je potrebno da podnesete zasebnu poresku prijavu, za sta mozete koristiti instrukcije iz gornjeg teksta.
      Pozdrav!

  88. Postovani
    ako smatarm da nije dobro primenjena osnovica za pausalno oporezivanje za odredjenu opstinu u skaldu sa Uredbom ,osim zalbe koja je odmah napisana /pre tri meseca /i na koju nema odgovora , osim kontakta sa inspektorima koji kazu da vise nise nadlezni za resenja pausalaca ,sta mi jos preostaje…ili da odmah zatvorim radnju jer je porez nerealno visok a poreske obaveze se uredno knjize prema akontacionom resenju

  89. Molim vas za odgvor
    Naime, dobio sam resenje APRa datuma 22.05 o prekidu obavljanja samostalne delatnosti (zamrzavanju pausala) pocev od datuma 31.05.
    Nije mi jasna stavka : 1.3. Datum dospelosti
    Da li upisujem datum 30 dana od donosenja resenja ili 30 dana od datuma koji sam naveo kao datum prestanka delatnosti?
    Hvala puno

  90. Poštovani,
    prvo hteo bih da vam lično zahvalim što ste mi brzo i naravno tačno odgovarali na moja pitanja! HVALA! Vaše instrukciji i mišljenja na ovom sajtu su odlična/profesionalna.

    Izvinite, ali imam dodatno pitanje:
    – Pauzirao sam firmu (preduzetnik paušalac) zbog smanjenje obima posla (KORONA), i ako ne bude u sledećih 2-3 meseca nekih naznaka poboljšanja za posao, moraću da zatvorim firmu. Poreze i doprinose sam plaćao uredno. Pitanje, dok ne zatvorim skroz moju firmu (jedini sam zaposlenik), da li mogu da se zaposlim u nekoj drugoj firmi dok je moja firma u statusu PAUZIRANJA, a naknadno da zatvorim firmu? Da li mora budući poslodavac da ima problema zbog moje ne zatvorene firme, a ja ga naravno moram pre toga informisati o mom statusu.
    Ako mogu da radim u drugoj firmi, da li se nešto dodatno radi/obaveštava novi poslodavac kada zatvorim moju firmu u dogledno vreme?

    Hvala unapred,
    Aleksandar

          1. Trebalo bi da dobijete, kako nam je rečeno u Poreskoj upravi imate pravo da obstavite delatnost, bez posledica za prijem uplata, ali ne smete zatvarati.

    1. Poštovani,

      još jednom hvala na vašim kometarima, puno ste mi pomogli!

      Na žalost, otvorio sam Paušalnu firmu 01/2020 i kako je počela KORONA nestalo je posla, pa sam pauzirao firmu 31/05/2020. , i zatvorio je 24/10/2020..

      Pitanje: negde sam pročitao da posle zatvaranja, i naravno pre toga, morao sam izmiriti sva dugovanja (porez, PIO,…) da bih mogao zatvoriti firmu (dobio sam rešenje iz APRa), i da posle toga nema nikakvih izdataka (dodatnih plaćanja u vezi firme)! Ali sad sam čuo da moram platiti „zavodu za zaštitu životne sredine“ za 2020. do maja ove godine 2021.?!

      Moja Šifra delatnosti: 74.10.

      Da li je to istina ili ne? Da li se to plaća lokalno ili na nivou države?! Ja sam iz Apatina. Ne znam kako ja sa kompijuterom zagađujem životnu sredinu!

      Možete li mi sa sigurnošću reći da li se plaća i koliko? Da li će me još nešto sačekati kasnije za plaćanje slično…

      Hvala unapred,
      Aleksandar

  91. Poštovani,
    Agenciju sam zamrzao 1.4.2020, a odmrzao 8.6.2020.
    Sada treba da popunim PPDG-1R obrazac i podnesem ga ponovo (kada sam zamrzavao, vi ste popunjavali taj obrazac pa zbog toga nisam siguran za te datume).
    Šta upisati kod datuma:
    za rubrike: 1.2, 1.3. i 1.4.
    ?

    Hvala unapred!

    1. Dragi Denise,

      U polju 1.2 upisujete od – datum odmrzavanja, do – 31.12.2020.
      U polju 1.3. upisujete 30 dana od datuma odmrzavanja, a polje 1.4. biće automatski popunjeno sa datumom kada odnosite prijavu.

  92. Poštovani, zamolio bih vas za odgovor na dva kratka pitanja
    ako zamrznem radnju na period od 6 meseci,
    1.)da li mogu da raskinem i ugovor o zakupu poslovnog prostora i da prestanem sa plaćanjem poreza na zakup?
    2.)Da li mogu da zatvorim račun u banci, pa da otvorim drugi kada ponovo odmrznem poslovanje

    1. Dragi Branko,

      1) Ukoliko se vaš zakupodavac slaže, ne bi trebalo da imate problema da ne plaćate zakup u tom periodu
      2) Možete da zatvorite račun, ali proverite sa bankom da li postoji mogućnost da i njega zamrznete, odnosno da ne plaćate održavanje dok ponovo ne aktivirate radnju.

  93. Poštovani,

    Da li se „zamrzavanje“ završava podnošenjem poreske prijave ili je potrebna i neka odjava u PIO/RFZO, budući da poreska prijava još nije obrađena a nastavili su da me zadužuju? Sve pohvale za blog.

    1. Dragi Petre,

      Dovoljna je poreska prijava, osim ukoliko ne želite da se prijavite na dobrovoljno zdravstveno osiguranje.
      Ukoliko vas poreska uprava i dalje zadužuje probajte da kontaktirate svog poreskog inspektora, a dodatno vam savetujemo da pošaljete mejl poreskoj upravi sa rešenjem APR o zamrzavanju, potvrdom da je podneta poreska prijava i obrazloženjem. Najverovatnije nećete dobiti nikakav odgovor, ali je naše iskustvo da se brže obradi prijava i donese rešenje. Hvala na lepim rečima, drago nam je da vam pomažemo. 🙂

  94. Postovanje, preduzetnicka radnja mi je zamrznuta,dobio sam resenje od APRa. Treba da podnesem poresku prijavu. Sve sam proucio iz vasih saveta, zanima me samo da li je potrebno nesto od priloga da posaljem uz prijavu,ili je dovoljno samo da popunim podatke koji se nalaze na portalu E porezi. Radnju sam osnovao iz radnog odnosa,kao dodatnu delatnost,ako ima neki znacaj ta informacija. Hvala vam unapred na odgovoru.
    Srdacan pozdrav

    1. Dragi Zorane,

      Dovoljno je da kao prilog postavite rešenje APR. Obratite pažnju da dokument bude u pdf ili jpg formatu. Da ste zapolseni upisaćete u delu 3, podaci o osiguranju, a ukoliko ste taj status stekli u međuvremenu, odnosno niste registrovali preduzetnika kao dodatnu delatnost, onda možete dodati i MA obrazac prijave na socijalno osiguranje.

  95. Postovani ,mene zanima za radnju koja nije pausalna (knjigas).Prekid(zamrzavanje)radnje krece od danas do daljnjeg.Sta treba da stavim u poreski period od-do?

    1. Poštovani,

      I u ovom slučaju upisujete od 01.01.2020. (osim ako niste osnovali radnju kanije, onda je taj datum u pitanju) do datuma zamrzavanja, a datum dospelosti 30 dana od zamrzavanja.

  96. Poštovani,
    Hvala na velikoj pomoći koju nam pružate.
    Na osnovu vašeg članka sam ušao u proces gašenja firme, tačnije predao sam zahtev za „zamrzavanje“.
    Imam problem koji ne zam kako da rešim.
    Podigao sam prve dve uplate sa COVID računa. U međuvremenu sam pronašao posao.
    Pošto želim da ugasim firmu, ne znam kako da vratim novac koji sam podigao i da li je pored podignutog novca potrebno da uplatim i neku kamatu.
    Takođe nisam siguran da li je dovoljno da novac ostane na računu, te da će on biti povučen automatski. Pošto sam trenutno pokrenuo postupak zamrzavanja i čekam da se on obradi, da li je pametnije da taj status zadržim do oktobra?

  97. Postovani,
    bila sam registrovana u APR-u kao preduzetnik i dobila resenje o zamrzavanju u novembru 2019.god, ali nakon toga nisam popunila elektronsku prijavu Poreske uprave. Pretpostavljam da sam duzna porez za sve mesece od novembra do sad? Da li znate koliki je rok za izmirenje tog duga ukoliko sada popunim elektronsku prijavu?

    Pozdrav

    1. Draga Marina,

      Niste dužni da plaćate porez i doprinose za period kada niste bili aktivni. Podnesite poresku prijavu i pošaljite vašoj poreskoj upravi mejl (spisak možete naći ovde) sa rešenjem APR i potvrdom o podnetoj prijavi. Verovatno ćete morati da platite kamatu koja je nastala u međuvremenu, ali ne i porez i doprinose.

  98. Pozdrav.
    Pokrenula sam postupak zamrzavanja pausalne agencije u februaru, dobila resenje iz APR-a i podnela poresku prijavu sa osnovom 23 od datuma zamrzavanja do kraja godine (tako me je knjigovodja uputila), ali kada sam pre par dana proverila stanje na ePorezi, videla sam da su nastavili da me zaduzuju.
    Ovde sam procitala da je bilo potrebno da se podnese prijava sa osnovom 4, pa me zanima da li je to razlog sto zaduzivanje nije prekinuto i sta je potrebno da uradim da bih otpisala dug?

  99. Poštovana
    Danas sam u obrazcu poreske prijave/odjave uneo podatke za gašenje firme moje koleginice i non stop mi izbacuje poruku da je prijava pogrešna iako pre prijave nema nijedne greške preduzetnička firma je ugašena 24.06.2020.g.

    1. Dragi Milutine,

      Trebalo bi da vam očita u čemu je greška, pa da možete da ispravie. Ne bi trebalo da ima problema da se podnese prijava, osim ukoliko PIB nije blokiran, što možete videti ovde.

  100. Postovani, zanima me da li obaveze moraju biti izmirene u slucaju privremenog prekida obavljanja delatnosti (dug je oko 11000 za pio i akontacioni, pausal)

  101. Poštovani,

    Dobio sam rešenje od APR-a o prekidu obavljanja delatnosti počev od 1.8.2020. Želim da podnesem poresku prijavu, ali nisam siguran kako popuniti deo „3.1 Osnov osiguranja i period osiguranja“. Naime, od 18. maja do 17. juna ove godine sam bio zaposlen kod drugog poslodavca, ali sam zadržao PR kao dodatnu delatnost tih mesec dana. Tada sam uredno podneo prijavu vezano za to i dobio novo rešenje od Poreske uprave.
    Sada, prilikom zamrzavanja, da li treba u poreskoj prijavi da pojedinačno navodim sve te periode od kada do kada sam bio osiguran samostalno, a kada preko poslodavca? Pretpostavljam da bih u tom slučaju morao da navedem sva tri perioda – od početka godine do 18. maja, zatim od 18.5. do 17.6. i od 18.6. do 31.7. odnosno prekida obavljanja delatnosti. Ili se ovaj deo popunjava drugačije?

    Hvala unapred!
    Vladimir

  102. Postovani,
    Zatvorio sam agenciju.
    Zatrazio sam uvid od pio fonda i video da oni tamo nemaju taj podatak.
    Sta ja treba da uradim kako bi se unela ta odjava u centralnom registru?

  103. Postovani,

    Zeleo bi da zamrznem svoju agenciju.
    Moje pitanje je da li moram da placam porez za septembar kada bi zamrznuo svoju delatnost 29 avgusta?

    Hvala unapred!
    Aleksandar.

  104. Pozdrav,
    Da li postoji mogucnost da negde zavrsim zamrzavanje sa aplikacijom, jer na sopstvenom laptopu imam problema, odnosno da li to neko moze da uradi umesto mene, uz moje prisustvo, ili da odem u poresku upravu i tamo zavrsim sve?
    Unapred hvala!

  105. Postovani,

    Pausalac sam i jedini zaposlen. Zbog zaposlenja zamrzao sam firmu 08.07.2020. Prve 3 uplate pomoci sam povukao sa racuna dok su mi nove dve uplate, od 18000RSD, legle na racun, verovatno po automatizmu, iako sam zamrzao firmu. Koliko sam razumeo prve tri uplate pomoci sam smeo da uzmem/iskoristim, samo da ne zatvaram firmu. Zanima me koja je procedura za 2 nove uplate? Da li ih samo ostavljam na namenskom racunu?

    Hvala unapred.

  106. Poštovana,
    imam par pitanja

    1. da li je dovoljno odštampati obrasce sa linka koje ste naveli (Registracionu prijavu promene podataka i Dodatak 06), popuniti i tako ih predati ili taj obrazac mora da se preuzme ili kupi na nekom posebnom mestu?
    2. Ako ja zamrznem agenciju recimo 5. u mesecu da li se obračunava ceo mesec za poreze i doprinose ili proporcionalno za tih 5 dana?

  107. Poštovana,
    Paušalac sam i zamrznuo sam radnju 02.10.2019. godine međutim, svi porezi i doprinosi mi i dalje idu. Bilo je duga za poreze i doprinose pre zamrzavanja koji su isplaćivani tokom vremena ali se uvek pojavljivao novo zaduženje. Šta mi je činiti? Hvala na odgovoru

  108. Zamrzla sam agenciju, odnela sam popunjenu dokumentaciju u APR, stiglo mi je resenje na adresu firme, i posle toga sam podnela prijavu elektronski. Ali, obzirom da je datum zamrzavanja 15ti, pretpostavljam da za tih 15 dana trebam da platim dugovanja za poreze i doprinose? jel to mogu sa privatnog racuna, i jel da to sama izracunam, tj da uplatim polovinu onoga sto uobicajno placam?

  109. Postovani. preduzetnicku radnju sam otvorio 2006. Zamrznuo sam 2016. Ponovo sam aktivirao 01.08.2020. Dobio sam resenje iz APR-a i to resenje predao fizicki u RFZO, Penzioni fond i u Poresku upravu. Danas me zovu iz Poreske uprave i kazu da po zakonu moram njima prijavu da predam elektronskim putem i da sam vec u prekrsaju. Kako najjednostavnije to da ucinim i da li moram prvo da kupim kvalifikovani elektronski sertifikat ili moze i jednostavnijim putem. Koja je procedura da to ucinim.

    Hvala, Nenad.

  110. Poštovani,

    Da li je moguće ovog trenutka zamrznuti paušalnu firmu bez snošenja posledica(dobio pomoć države i odlaganje poreza), odnosno vraćanja sredstava? Ako nije moguće ovog trenutka, kada bi prvom prilikom mogao da je zamrznem na određeni period?

  111. Molim Vas!
    Kako ide kod žena paušalca trudničko bolovanje i porodjajno kada je paušalna delatnost sporedna delatnost? Ona je u redovnom radnom odnosu u jednoj školi a paušalnu delatnost radi kao sporednu delatnost. Šta treba onda uraditi? I onda može da privremeno zatvori,mora li ili ne mora samo može?
    I pretpostavljam da naknadu će dobiti i za trudničko i za porodjaj preko redovnog radnog mesta.
    S poštovanjem

  112. Poštovani,
    Da li paušalci moraju da vade poresko uverenje (nakon zatvaranja radnje u APR-u i nakon donesenog konačnog poreskog rešenja) kako bi upisali staž? Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru.
    Tanja

  113. Poštovani, zbog nemogućnosti poslovanja u uslovima covid krize (uz pokušaj da zadnjih 6 meseci na silu nastavim rad) nameravam da zamrznem rad moje radnje 31.12.2020. god. Prinudjen sam da posle 20 god prestanem sa radom. Imam 4 upošljena radnika. Koje su moje obaveze prema njima.
    Unapred zahvaljujem naodgovoru.

  114. Pozdrav,
    Zanima me da li preduzetnik kada zamrzne firmu ima pravo na novcanu naknadu za nezaposlene? Takodje posto jos uvek cekam uplate po fakturama koje su izdate dok je firma radila da li mogu iz tih uplata da platim obaveze prema dobavljacima koje su takodje nastale dok je firma radila?
    Unapred hvala na odgovoru

  115. Postovani interesuje me sledece. Imam pausalnu preduzetnicku radnju iz radnog odnosa. Zbog prirode posla ne obavljam delatnost u prvoj polovini godine. Ukoliko bih prijavio prekid obavljanja delatnosti od 01.01 do 01.07. na koji nacin bi mi se posmatrali limiti od 6 miliona u kalendarskoj godini odnosno limit od 8 miliona u 365 dana? Da li se racunaju dani kada se ne obavlja delatnost?

  116. Poštovana,

    Imam paušalnu agenciju i reprogram poreza koji uredno plaćam, ali redovan porez ove godine nisam mogao da plaćam. Da li mogu privremeno da zatvorim agenciju kako bih sprecio dalje gomilanje redovnog poreza? Nadao sam se da cu imati dovoljno posla, ali nazalost, cela godina je bila na ivici prezivljavanja….PS- redovan porez bih isplatio ali bih da sprecim da mi dolazi i dalje a da nemam nikakvih ugovorenih poslova.

  117. Poštovanje,
    prilikom registovanja preduzetničke radnje, (bio sam a i dalje sam u radnom odnosu),2019., popunio sam i podneo prijavu PPDG-1R i dobio Rešenje za porez i PIO za 2019 te posle i za 2020. U prijavi sam u rubrici 7.2 pod „Broj zaposlenih radnika“ upisao 1, iako sad po vašem uputstvu gore vidim da treba 0, pošto nemam nijednog zaposlenog (a i ja sam zaposlen u drugoj firmi).
    Sad hoću da podnesem novu prijavu PPDG-1R za zamrzavanje-prekid rada i u toj rubrici 7.2 za broj zaposlenih radnika – DA LI DA UPIŠEM 0 (po vašem uputstvu) ILI DA OSTAVIM 1 kako sam očigledno pogrešio u prvoj prijavi pri otvaranju?
    Ako upišem 0 da li to poteže neke dopune, ispravke, nova rešenja i sl po pitanju stare prijave?
    Hvala unapred na svakom odgovoru

  118. Postovani,
    zamrznuo sam radnju 31.12.2019. godine. Poresku prijavu sam podneo tek 31.3.2020. godine a kompletan porez za 2019 godinu izmiro 15.6.2020. U decembru ove godine stigla mi je tuzba Porske uprave i poziv od sudije za prekrsaje. U tuzbi se navodi da sam prekrsio Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji jer sam kasnio sa prijavom. Takodje se navedi da je poreska kontrola izvrsena 2.11.2020, dakla nekoliko meseci nakon sto sam podneo poresku prijavu PPDG 1S i potpunosti izmirio porez za 2020. godinu.
    Moje pitanje je: kako je moguce da je Poreska uprava podnela prijavu kad u clanu 182b pomenutog zakona stoji da protiv poreskog obveznika koji samoinicijativno i pre pokretanja bilo kakvih radnji Poreske uprave prijavi propust i uplati kompletan poreski dug nece podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka?
    Hvala NIkola

  119. Postovana,

    Zamrzao sam agenciju prosle godine i podne ppdg-1r obrazac. Sada sam zatvorio agenciju. Koliko razumem ne moram ponovo da podnosim ppdg-1r obrazac posto je agencija vec zamrznuta?

  120. Postovana.

    Zelim da otvorim SZR, pravim sokove od jabuke. Mozete mi pomoci da sta su uslovi u registarnom objektu za preradu hrane. I koju subvenciju mogu traziti kad otvorim firmu? Dali mogu da prodajem sokove od mojeg sadesti dalje od 100 km ?
    Hvala unapred!

  121. Poštovana,

    Trenutno mi je obavljanje delatnosti u prekidu. Pošto planiram da nastavim obavljanje delatnosti uskoro a ujedno znam i kada bih opet zamrznula istu, da li je moguće da se predaju dva dodatka 06 uz registracionu prijavu: jedan koji bi sadržao datum nastavljanja obavljanja delatnosti i drugi koji bi imao ponovni datum prekida delatnosti? Ili moram svaki dodatak posebno da predajem uz posebnu registracionu prijavu?

    Hvala unapred.

  122. Supruga je preduzetnica i na trudnickom. Stiglo joj je da joj je pib privremeno oduzet zbog duga većeg od 100000 dinara, a za prethodnu agenciju koja je odjavljena krajem avgusta 2016 (predata su i uverenja da su svi doprinosi, porezi etc. plaćeni, jos uvek ne znamo na sta se ovo odnosi, treba da raspetljavamo). Da li se trudnicko nastavlja isplacivati tokom ovoga ili ne?

  123. Poštovani,

    Preduzetnička radnja je zamrznuta pre 5 godina. Vlasnik je u međuvremenu otišao u penziju, a imalo je dosta neizmirenih obaveza, radnja i dalje stoji kao aktivna (ali zamrznuta) u APR-u. Da li je penzija umanjena za te neizmirene obaveze i da li radnja sad može da se ugasi (zatvori) ili oni i dalje potražuju sva ta dugovanja?

  124. Izvrsio sam zamrzavanje radnje u APR-u i preuzeo resenje sa njihovog sajta, medjutim prilikom podnosenja PPDG 1R nisam “prikacio” to resenje u prijavi.
    Da li da cekam da postojeca prijava bude obradjena ili da podnesem odmah drugu prijavu?

  125. Poštovani,
    Otvorila sam preduzetničku radnju 09.12.2021.i odmah počela da radim.10.12.mi je došla inspekcija rada i zatekla posle podne radnicu koja je takođe radila ali tehnički nije mogla biti prijavljena jer socijalno više ne vrši prijave radnika.Desetog pre podne sam podnela dokumentaciju u Beograd za dobijanje ovlašćenja za prijave na croso sistem te nakon toga sam imala nameru da je prijavim.Obzirom da znam da ne mogu prijaviti radnicu unazad nisam pravila ugovor o radu.Molim Vas imam li neki pravni osnov da nedobijem kaznu jer se tu radi o vakum prostoru što se tiče prijave.Inspektor mi je rekao da nisam trebala početi sa radom a s druge strane meni teku obaveze od prvog dana rešenja

  126. Imao sam preduzetnicku agenciju koju sam „uspavao“ u septembru 2021.
    Prosao sam kroz proceduru, dobio resenje od APR-a i podneo zahtev Poreskoj upravi.
    Tokom godina rada agencije sam podnosio prijavu za EKO taksu i od kako sam „uspavao“ agenciju ocekivao sam da moja prijava Poreskoj upravi pauzira i placanja za eko taksu, medjutim na sajtu (LPA) oni to i dalje racunaju. Sada ispada kao da im dugujem novac za mesece iz 2022. godine.
    Zar nije trebalo da se eko taksa ne racuna (ne naplacuje) ako je preduzentik agencija „uspavana“. Ono sto hocu da uradim je da zatvorim agenciju, ali ne znam da li ce ovo da predstavlja problem?

  127. Poštovani,

    Da li je moguće koristiti bankovni račun sa kojim je bila povezana paušalna agencija, koja je sada zamrznuta. Naime, na tom računu i dalje imam sredstava i u nedoumici sam, da li ja sa tim parama mogu da raspolažem. Jasno je da ne mogu da primam uplate, ali nigde ne mogu da nadjem pouzdanu informaciju o tome da li mogu i dalje da povlačim pare sa tog računa.

    Unapred zahvalan na odgovoru,
    Dušan

  128. Poštovana,

    Hvala na odgovorima. Čitajući prethodne odgovore nasao sam dosta toga što sam nameravao da pitam ali ovo sto ću sad pitati nisam uspeo da nadjem i pored detaljnog čitanja. Pitanja su više tehničke prirode i verovatno ih ne smatrate značajnim ali ja se plašim da nešto ne pogrešim.

    U procesu brisanja preduzetnka iz registra kod APR-a:
    1. Da li se pre toga, uverenja iz Poreske uprave i LPA mogu platiti sa računa preduzetničke radnje koji se vodi kod poslovne banke?
    2. Da li je na isti način moguće platiti taksu od 1200 din. za brisanje preduzetnika iz registra APR-u?
    3. Kad zatvoriti račun radnje u banci i šta s parama na računu? Da li novac pre donošenja rešenja APR-a prebaciti na lični račun (koji se slučajno vodi kod druge banke) ili novac podići prilikom zatvaranja računa?
    4. Posle podnošenja elektronske prijave preko e-poreza posto je preduzetnik brisan iz registra kod APR-a, dobija se konačno rešenje za porez i doprinose, (do dana zatvaranja) da li taj iznos može da se uplati gotovinom iz uprave za trezor ili neke banke ili pošte, menjačnice i sl?
    5. Ako preduzetnik bude brisan iz registra npr. u septembru 2022. da li ima obavezu da se naredne godine podnese prijavu za eko taksu kod LPA za period koji je poslovau u 2022. (01.01. do brisanja)?

    Hvala na izdvojenom vremenu.

  129. Postovani,

    Ukoliko bi preduzetnicku radnju prijavili u stanje mirovanja od 1.8.2022. a preduzetnik je na isplati licne zarade, da li za taj jedan dan treba obracunati platu ili ne? Tj. da li je mirovanje od 1.8. Ili od 2.8. to mi nije najjasnije. Za ostale radnike je uradjen obracun za jul sa 29.7. Zelimo da zatvorimo firmu. Iz komentara smo shvatili da prvo treba da sve izmirimo pa tek onda u mirovanje i gasenje firme…

    Hvala unapred

    1. Draga Mirjana,

      Ako je prekid prijavljen 01.08.2022. nije potrebno da obračunavate zaradu za taj dan. Tako je, potrbno je da izmirite sve obaveze kako biste mogli da dobijete uverenje potrebno za zatvaranje.

  130. Postovani,
    Zamrzavanje pausalne agencije sam obavio u januaru 2020. godine. U slucaju odmrazavanja iste, da li se na novo poresko resenje i utvrdjen porez primenjuje pravilo da ne moze biti vece od 10% u odnosu na utvrdjen iznos poreza kroz poresko resenje dobijeno 2020. godine?
    Svako dobro.

    1. Dragi Bogdane,

      Kako se navodi u Uredbi, a možete videti i na kalkulatoru Poreske uprave, ukoliko je prekid nastao nakon 01.01.2017. godine, primenjivaće se pravilo da rešenje ne može biti veće od 10%, pa u kalkulator možete uneti osnovicu sa poslednjeg poreskog rešenja.

  131. Poštovani,
    imala bi 3 pitanja za Vas, a u vezi sa temom brisanje paušala.

    1. na sajtu APR pod Uputsva za brisanje stoji sledeće:
    „Nakon sprovedenog postupka brisanja, preduzetnik ima obavezu podnošenja vanrednih finansijskih izveštaja Registru finansijskih izveštaja i boniteta.“ – o kakvim izveštajima je ovde reč ako biste bili ljubazni da pojasnite i da li se odnosi na sve paušalce?

    2. ono što me još zanima je – ako se brisanje radi sredinom meseca – za koji period treba izmiriti sve obaveze? Primera radi ako se firma brise u februaru – da li treba uplatiti poreze i doprinose i za februar (s obzirom da po kalendaru plaćanja oni dospevaju tek 15og marta)?

    3. poslednje pitanje za Vas: da li je Poresko uverenjo, koje sad moze da se dobije elektronskim putem na portalu E-Porezi, validno pri predaji dokumentacije za brisanje ili ipak mora da se preda zahtev na „šalteru“?

    Hvala u napred.

    1. 1.Paušalci ne podnose godišnje finansijske izveštaje APR-u, tako da tu nemate nikakvu obavezu.
      2.Uplatićete poreze do 15. februara po rešenju koje je potrebno ispratiti nakon zatvaranja agencije. Poreska Uprava ima 15 dana nakon zatvaranja da donese rešenja po kojim ćete biti zaduzeni za period koji ste poslovali u mesecu u kom ste zatvorili agenciju.
      3.Potrebno je da po uverenje iz Poreske Uprave odete lično ili da ovlastite neokga kako biste podneli zahtev za uverenje za gašenje.

  132. Poštovani,

    nakon što je doneto rešenje o zamrzavanju agencije, pokušao sam da podnesem PPDG-1R prijavu putem ePorezi portala. Dobio sam grešku ‘Prijava sa navedenim osnovom podnošenja se ne podnosi (rešenje se automatski donosi). Za više informacija obratite se nadležnoj filijali.’
    Pretpostavljam da ovo ima veze sa stavkom koju ste naveli – Update: od početka 2022. godine poreske prijave za zamrzavanje se ne podnose Poreskoj upravi.
    Da li to znači da nije potrebno ništa više da uradim, ili se prijava podnosi na neki drugi način?

    Hvala unapred na odgovoru.

    1. Poresku prijavu PPDG-1R od 1.1.2023. podnosite samo u slučaju da ulazite ili izlazite iz radnog odnosa, ostale prijave se se ne podnose, nego idu automatski.

  133. Poštovana,
    Prethodnih godina sam podnosio prijave za privremeni prekid rada paušalne agencije ili za nastavak delatnosti preko E-poreza. U januaru ove godine sam ponovo podneo kao i obično jednu prijavu za nastavak delatnosti i nakon zatvaranja prijavu za prekid delatnosti. Obe prijave su mi odbijene sa komentarom:
    Пријава са наведеним основом подношења се не подноси (решење се аутоматски доноси). За више информација обратите се надлежној филијали.
    Da li to znači da od 2023. godine nemam obavezu podnošenja prijave za nastavak i prijave za prekid delatnosti? Hvala unapred na odgovoru. Srdačan pozdrav, Saša

    1. Tako je, od 1.1. 2023 podnosi se samo poreska prijava PPDG-1R se podnosi samo ukoliko udjete ili izadjete iz radnog odnosa za promenu osnova osiguranja.

  134. Pozdrav,

    Cuo sam danas da pocev od 2023. godine, vise nismo duzni da po dobijanju rešenja APR-a podnosimo poresku prijavu PPDG-1R, nego da to sam APR radi. Da li mozete ovo da potvrdite molim vas? Hvala!

  135. Postovani,
    Uredno sam zamrzla pausalnu firmu, dobila resenje iz APR, podnela PPDG-1R prijavu, i nakon toga mi je stiglo resenje da trebam za poslednji mesec da platim polovinu iznosa poreza i doprinosa, s obzirom da je naveden datum prestanka poslovanja 15.u mesecu, medjutim, kada sam otisla do poreske uprave i podnela zahtev za konsolidovani upit stanja, u izvodu stoji dug do punog iznosa poreza i doprinosa, kako da resim taj problem? Takodje, ukoliko sam vlasnik pausalne firme koja je zamrznuta, da li mogu da stupim u radni odnos kod drugog poslodavca?

    1. Možete nas kontaktirati na office@pausal.rs i preneti nam ovlašćenje kako bismo videli šta se dešava sa vašim stanjem sintetike i analitike, nakon čega ćemo moći da rešimo vaš problem.
      Što se tiče stupanja u radni odnos dok je agencija zamrznuta, vi možete stupiti u radni odnos kad god, potrebno je da podnesete PPDG-1R prijavu za promenu osnova osiguranja.

  136. Za zamrzavanje agencije ste napisali „Update: od početka 2023. godine poreske prijave za zamrzavanje se ne podnose Poreskoj upravi.“. Ne nađoh nigde to na sajtu APR-a i poreske uprave. Može bliže pojašnjenje, neki link?
    Unapred hvala.

    1. Ovaj dodatak biste mogli da pročitate u Izmenama zakona o porezu na dohodak gradana.

      Poreska uprava će poresku obavezu utvrditi rešenjem na osnovu podataka preuzetih iz nadležnog registracionog organa. Mozete videti u vasem sanducetu da ce se pojaviti resenje koje je vezano za vasu promenu, ukoliko se to ne desi, potrebno je da kontaktirate Poresku upravu. Na zalost medijski je to preneseno, nemamo zvanican link.

    1. Ukoliko ste se zamrzli vasu pausalnu agenciju, niste u obavezi da plaćate eko taksu i porez i doprinose za vašu agenciju. U periodu mirovanja, obaveze za struju i druge komunalne usluge ne miruju ukoliko imate objekat koji iznajmljujete, dakle, te obaveze se moraju plaćati i u periodu dok je preduzetnik zamrznut.

  137. Poštovana,
    Imam specifičan problem vezan za zaduženje akontacijama za obavezno socijalno osiguranje u periodu kada sam već prešao u paušal.
    Naime, iz 2021 sam kao knjigaš prešao u 2022 u status paušalca (uredne prijave i rešenje).
    No, prilikom podnošenja PPDG-1S prijave od strane tadašnjeg knjigovođe, greškom je u prijavi u polju 1.1b (Vrsta poreske obaveze) ostala oznaka 2 (Konačna poreska obaveza za prethodni poreski period i akontacije poreske obaveze za tekući poreski period).
    Prijavu je PU naravno odbila jer sam u 2022 paušalac. ALI, nastavili su da me zadužuju akontacijama za obavezno socijalno osiguranjem tokom cele 2022, valjda po automatizmu.
    U međuvremenu sam privremeno prekinuo delatnost zaključno sa junom 2022 (uredne prijave u APR i ka PU, PPDG-1R).
    Tada sam ostao bez usluga knjigovođe (paušalac, plus prekid delatnosti).
    Prema dobijenom rešenju po osnovu obračuna nakon podnošenja PPDG-1R o prekidu, sve zaostale poreske obaveze su izmirene (do u dinar). No, i dalje su pristizala zaduženja po akontacijama za 2022.
    Išao sam u PU i nakon iteracija učenja i preporuka, napokon sam podneo konačnu prijavu za 2021 (PPDG-1S) koja je proknjižena.
    Ostaje pitanje na koje mi u PU nisu dali konačan odgovor. Kako da otpišem/storniram sva zaduženja po akontacijama za 2022, sa obračunatim kamatama, a kojima sam automatski opterećivan? Čini se da to PU neće automatski rešiti. Unapred hvala.

    1. U vašem slučaju nije potrebno privremeno odjaviti fiskalnu kasu, zato što se za promenu koja se zavodi u APR-u ne odjavljuje kasa. Privremeno se odjavljuje kada na primer idete na odmor i nećete poslovati iz tog razloga.

  138. Postovana,

    Firmu pausalnog preduzetnika sam otovrila prosle godine 13/04/2022.
    Redovno sam uplacivala poreze i sve doprinose online putem (eporezi).
    Htela bih da zamrznem firmu jer znam da necu imati prometa u naredna 3 meseca.
    Samo za jednu stvar nisam sigurna a to je EKO taksa. Procitala sam da se prijava podnosi putem interneta ekotaksa. Rs, do 01/07/2023 godine za prethodnu godinu.
    Ukoliko sam dobro razumela moram pre svega da isplatim eko taksu od 13/04/2022 do 31/12/2022 pre nego sto zamrznem firmu ? Sta se desava za period od 01/02023 do danas ?

    Ukoliko zelim da zamrznem firmu ne smem imati nikakv dug?

    Unapred zahvalna,
    Ivana

    1. Poštovana,

      Ukoliko zamrzavate agenciju, možete imati dugovanja, ali je potrebno da ih izmirite kako ne bi došlo kažnjavanja od strane Poreske Uprave.

      Što se tiče eko takse podnosi se za svaku godinu poslovanja, za prethodnu godinu. U 2022. Godini iznos vaše eko takse će biti 0, jer je to godina u kojoj ste otpočeli poslovanje. Napomena, bez obzira što je iznos 0, imate obavezu da podnesete poresku prijavu.

      Za 2023. potrebno je da podnesete sa prihodom iz KPO knjige za 2022. Od 1.1. do datuma zamrzavanja. Takođe ako planirate kasnije da odmrzavate agenciju, potrebno je da podnesete još jednu prijavu od datuma omrzavanja do 31.12., jer se eko taksa podnosi za svaku promenu.

      Ako vam je potrebna pomoć za podnošenje eko takse, pišite nam na office@pausal.rs

  139. Poštovani,

    Preduzetnik-paušalac je zamrznuo poslovanje ali nije proverio zaduženja na Poreskoj upravi, dospeće poreza i doprinosa je obustavljeno, ali je ostalo zaduženje na računu iz 2023. godine koje je uplaćeno na račun iz 2022. godine pa je taj račun u pretplati. Podnet je zahtev za preknjiženje, da li za izmirenje preostalog zaduženja koju neće pokriti preknjiženje, paušalac može da uplati na svoj račun ulog u kapital jer nema dovoljno sredstava na računu, i izvrši plaćanje sa poslovnog računa?

    1. Poštovani,

      Kada ste u fazi obustave delatnosti, odnosno kada je vaša agencija zamrznuta, ne možete koristiti poslovni račun ni u koje svrhe. Ukoliko nemate dovoljno sredstava na poslovnom računu u banci, imate mogućnost da porez i doprinose uplatite sa svog privatnog računa ili u gotovini putem banke, pošte ili menjačnice.

      Kada vršite uplatu poreza i doprinosa, najbitnije je da tačno navedete poziv na broj i račun na koji vršite uplatu, kako biste osigurali da se sredstva pravilno usmere.

  140. Draga Dajana,

    Hvala puno na vrrrlo korisnom tekstu! Ja sam dosad popunjavala PPDG-1R samo radi trenutnih prekida obavljanja delatnosti. Nedavno sam zatvorila paušalnu radnju i sad mi nije jasno koji period osiguranja treba da unesem, s obzirom da je firma bila zamrznuta još od juna prošle godine i da je sve do ovog trenutka (zatvaranja firme) nisam odmrzavala.

    Hvala puno unapred!

  141. Poštovanje,

    Imam pitanja u vezi eko takse, postavljeno je slično par postova iznad, ali mislim da se moja situacija malo razlikuje. Preduzetnik-paušalac je u pitanju, zamrznuto je poslovanje agencije prošle godine u maju mesecu, pa me sad interesuje da li se za ovu godinu prijavljujem za eko taksu, ili nema potrebe jer je firma vec u stanju mirovanja više od godinu dana? Pretpostavljam da ne trebam da šaljem prijavu

      1. Hvala puno na odgovoru. Da da, te godine kada je agencija zamrznuta, podneta je i prijava za eko taksu. E sad kad udjem na lpa tamo se vidi dug za ovu godinu. Verovatno to radi po automatizmu.

        1. Tako je! Ukoliko su nastavili da vas zaduzuju, potrebno je da podnesete zahtev kod njih na salteru, ili da pokusate telefonom.
          Naravno mozete se i nama javiti ukoliko vam je potrebna pomoc.

  142. Poštovanje,

    Реците ми, да ли ће бити потребно платити порез за први месец ако је компанија основана 1. септембра, а активност је замрзнута 7. септембра?

    Hvala unapred?!

    1. Postovani,

      U obavezi ste da platite porez za onoliko dana koliko ste aktivno obaljali delatnost, a u vasem slucaju je to 6 dana.

      U vase poresko sanduce na portalu ePorezi ce stici konacno resenje o zamrzavanju pausalne agencije, i u tom resenju ce biti iskazana finalna suma koju morate da platite za taj period.

      Ukoliko vam je potrebna pomoc oko preuzimanja resenja ili kreiranja naloga za placanje, mozete nam se javiti na office@pausal.rs

      Lep pozdrav;

  143. Pozdrav, u decembru 2019.godine zamrzla sam predizetmicku agenciju u Apr-u ali nisam znala da sam u obavezi da to prijavim poreskoj. U periodu dok je agencija bila aktivna izmirivala sam porez. Sad bih htela da ugasim agenciju i interesuje me da li sam u prekrsaju za ove skoro tri i po godine 🙁 tj da li moram da placam porez i ako je agencija zamrznuta. Koja je procedura, hvala na pomoci.

    1. Postovana,

      Ukoliko ste u APR-u prijavili privremeni prekid obavljanja delatnosti, a niste na vreme podneli poresku prijavu PPDG-1R, mozete je u dogovoru sa poreskim inspekotorm podneti retroaktivno. Kada inspektor donese konacna resenja o zaduzivanju, zakljucno sa datumom zamrzavanja, vase obaveze za period kada ste bili neaktivni u APR-u ce se otpisati.

      Takodje, bice potrebno i da podnesete zahtev za otpis u medjuvremenu nastale kamate.

      A nakon sto ne bude dugovanja, mozete da krenete u proces gasenje preduzetnicke agencije. Nasa preporuka je da budete u kontaktu sa vasim poreskim inspektorom, kako bi on bio upucen i samim tim cete ubrzati proces.
      Ukoliko vam je potrebna pomoc oko celokupne procedure, mozete se javiti kolegama na office@paussal.rs

      Srdacan pozdrav,

  144. Poštovana,
    Brisala sam svoj agenciju kod APR-a. Na računu kod Poštanske štedionice ostala su neka stredstva. Dobila sam izvod gde stoji da je novi saldo 0 din a iznos je na specijalnom računu za prenos salda pri gašenju računa – brisan. Interesuje me da li i kako mogu da dobijem ovaj novac?

    1. Postovana,

      Najbolje bi bilo da se obratite banci.

      U praksi, procedura nije komplikovana. Najverovatnije cete morati da odete licno u filijalu da podnesete zahtev za isplatu sredstva na licu mesta ili podnesete zahtev za isplatu na vas licni racun.

      Za sve dodatno, tu smo ?

      Lep pozdrav,

  145. Postovana,
    Prilikom otvaranja pausala u APRu nisam bila u obavezi da podnesem ugovor o najmu stana. Bila sam prijavljena na jednoj adresi a posle odredjenog vremena sam promenila srediste kako sam primetila da stanodavac nije otvoren za izdavanje potvrda.
    Da li prilikom gasenja pausala ovo moze biti problem? Da li se u tom procesu gleda samo poslednja adresa sredista? Hvala unapred.

    1. Poštovana,

      Uverenje potrebno za zatvaranje paušala dobijate od Poreske uprave i Lokalne samouprave gde vam je trenutno sedište. Može se desiti da Poreska uprava traži uverenje sa prethodne opštine da su izmirene sve obaveze, kako bi vam izdali potrebna uverenja.

        1. Poštovana,

          Ne bismo mogli da vas savetujemo da radite bilo šta bez ugovora i bez saglasnosti vlasnika. Poreska uprava svakako može zahtevati ugovor na osnovu kojeg je izvršen obračun zakupa.

  146. Kažete od 2023. se nakon zamrzavanja ne podnosi prijava poreskoj.

    – da li to znaci da se NIŠTA ne podnosi poreskoj ili ipak treba nesto online uraditi?
    – kako da znam kolike iznose za doprinose da platim poreskoj za mesec u kom zamrzavam, ako sam zamrznuo npr 7. u mesecu? I da li mogu to unapred da platim ili da cekam neko njihovo rešenje za taj deo meseca nakon zamrzavanja?

    Hvala.

    Za APR i prijavljivanje da sam placam zdravstveno znam.

    1. Poštovani,

      Tako je, nakon zamrzavanja/odmrzavanja paušalne radnje ništa se ne podnosi Poreskoj upravi. Međutim iz iskustva znamo da na nekim opštinama preuzimanje informacija od APR-a ne funkcioniše savršeno, tako da nije loše da pošaljete mejl poreskoj upravi ili kontaktirate svog poreskog inspektora kako biste proverili da je sve u redu.

      Možete da uplatite unapred, da okvirno izračunate proporcionalno koliko biste platili za 7 dana ili da sačekate rešenje, kako biste znali tačan iznos za uplatu. Uplatu možete da izvršite i sa ličnog računa ili gotovinom u Pošti ili Poreskoj upravi.

  147. Poštovana, posle pola godine rada zamrznuo sam svoju firmu krajem septembra prošle 2022 sa namerom da bude u statusu mirovanja u narednih godinu dana, ali sam je greškom zamrznuo na neodređeno vreme i sada imam problem što mi se nije reaktivirala po automatizmu nakon 12 meseci jer je to maksimalni period mirovanja dozvoljen po uslovima za NSZ subvencije za samozapošljavanje. Pošto ne mogu preko APR retroaktivno da aktiviram odmrzavanje, da li je moguće da tražim od poreske uprave da mi rešenja o poreskim zaduženjima za 2023 počnu računati (na moj sopstveni zahtev) od septembra (npr 1.9.2023. ili 15.9.2023.) a ne od datuma njenog odmrzavanja sada u oktobru? Koje još imam opcije ili kome da se obratim da mi se i septembar (ili jedan njegov deo) takođe obračunava, ili možda ako je to moguće da platim onda doprinose i poreze za prošli oktobar (prvi mesec mirovanja), da me ovih nekoliko dana zakašnjenja ne košta puno komplikacija, možda i para? Izvinjavam se na opširnosti, unapred hvala!

    1. Dragi Đorđe,

      Nažalost koliko je nama poznato ne postoji način da odmrznete agenciju retroaktivno.

      Možete proveriti sa Poreskom upravom, za svaki slučaj, da li postoji mogućnost da platite porez i doprinose za period kada niste aktivni.

      Možda je bolje da proverite sa NSZ da li postoji neka mogućnost pisanja molbe ili slično, što bi vam pomoglo u ovoj situaciji.

    1. Draga Sanja,
      Za sada je elektronski omogućeno samo otvaranje preduzetničke agencije. Još uvek se čeka da APR uvede i elektronske prijave promena (u koje spada i zamrzavanje/odmrzavanje). U međuvremenu nastavak poslovanja možete prijaviti lično ili poslati dokumentaciju poštom.
      Ukoliko vam je potrebna pomoć oko popunjavanja i podnošenja prijave, slobodno nam pišite na office@pausal.rs. Možemo da pripremimo dokumentaciju, a u Beogradu imamo i uslugu podnošenja prijave za zamrzavanje/odmrzavanje sa kurirom.

  148. Poštovani,

    Moje pitanje je vezano za limit od 6 (kalendarska godina) odnosno 8 (uzastopnih 365 dana) mil. dinara.

    Kako se obračunava limit u slučaju mirovanja? Da li se obračunava srazmerno danima obavljanja delatnosti – kada je firma bila odmrznuta, ili isto kao da je aktivna non stop?

    Primera radi: U 2023 imam ukupno 37 radnih dana (ostalo je mirovanje), da li je moj limit 0.6 mil. ili 6 mil. za 2023?

    1. Draga Dragana,

      Limit od 6 miliona se posmatra za jednu kalendarsku godinu počevši do 01.01, pa sve do 31.12. bez obzira da li vam je agencija bila u statusu mirovanja ili ne.

      Dok se limit od 8 miliona posmatra 365 dana unazad i nikad se ne restartuje.

      Vise o limitima možete pročitati na sledećoj objavi.

      Za sve dodatno, tu smo!

      Pozdrav

  149. Postovani,

    posto je APR omogucio i online brisanje preduzetnika imam pitanje oko uverenja iz PU kao i Lokalne Poreske Administracije da li su jos uvek potrebni ili APR sada automatski to trazi od njih, nisam mogao naci ovaj info? Ako su jos uvek potrebna ova uverenja, koliko sam citao upustvo od APR-a za ovaj novi eServis ona moraju da se pretvore u el. dokument i to mora npr Notar da ih el. potpise da bi bilo validno. U slucaju da nije sve automatski onda nikakva „brzina“ i „udobnost“ se ne dobija vec se gubi dodatno vreme trcanjem kod notara umesto da se svi papiri posalju isti dan postom APR-om. Jel mozda imate vise informacija oko online zatvaranja ?

    Hvala.

    1. Dragi Saša,

      Prema dobijenom odgovoru od APR-a, rečeno nam je da je neophodno dostaviti uverenja izdata od strane Poreske uprave i Lokalne poreske administracije, budući da APR ne može automatski da pribavi ove dokumente. Takođe, naglašeno je da se uverenja moraju dostaviti u elektronskom obliku ili biti digitalizovana od strane advokata ili notara.

      Srdačan pozdrav!

      1. Postovani,

        hvala na odgovoru.

        Ako mogu jos samo da pitam, mozete li mi reci (planiram da zamrznem a zatim i zatvorim preduzetnika) koji datum da stavim da bih imao zaokruzen pun mesec u pogledu doprinosa za penzijsko, npr 31.03.2024 ili 01.04.2024.

        1. Dragi Saša,

          Kao datum za zamrzavanje, možete uneti prvi datum u mesecu kako bi agencija zaključno sa tim datumom bila zamrznuta.

          Poreska uprava će obustaviti zaduživanje od 1. u mesecu, a celokupan prethodni mesec će biti završen i evidentiran.

          Za sve dodatno, tu smo!

  150. Poštovani, stavio sam stomatološku ordinaciju u stanje mirovanja 2020.e godine, sad bih želeo da je zatvorim. Koju proceduru treba da ispoštujem? Treba li da je odmrzavam pa zatvaram, ili nije neophodno odmrzavanje? Takođe, imam li pravo na naknadu sa Biroa, kad se prijavim kao nezaposlen, ako zatvorim radnju, a bila je u mirovanju tako dugo?

    1. Zdravo, Aleksandre,

      Nije potrebno da odmrzavate agenciju, samo nastavite proceduru gašenja.

      U proces možete krenuti kada izmirite sva nastala dugovanja poreza, doprinosa i eko takse.

      Prvi korak je predaja zahteva za izdavanje Uverenja Poreskoj i Upravi javnih prihoda sa pratećom dokumentacijom, nakon što prikupite Uverenja podnosite prijavu APRu o gašenju.

      Ukoliko vam je potrebna pomoć, možete se javiti na mejl office@pausal.rs kako bismo vam pomogli.

      Za nakandu sa biroa, najbolje je da se njima obratite.

  151. Poštovana,
    da li zanatska paušalna radnja može biti zamrznuta i pored nekih neslaganja u plaćanju poreza. Postoje pretplate i dugovanja koje se moraju preknjižiti.
    Da li je to moguće posle zamrzavanja.?
    Srdačan pozdrav!

    1. Zdravo, Biljana,

      Imate mogućnost da zamrznete paušalnu agenciju ukoliko postoje dugovanja, ali treba da znate da će se na ta dugovanja obračunavati kamata.

      Takođe, obzirom da ste naveli da imate pretplate i dugovanja, možete podneti zahtev za preknjiženje na portalu ePorezi, te nakon što se prijava odobri platiti razliku.

      Ukoliko vam je potrebna pomoć oko zamrzavanja ili podnošenja prijave, pišite nam na office@pausal.rs.

  152. Poštovani, agenciju sam zamrzla 31.12.2023. a poresko rešenje za 2024. godinu mi je ipak stiglo 27.01.2024. Budući da od 2023. godine nije potrebno obaveštavati Poresku upravu da je delatnost privremeno prekinuta, to nisam ni uradila, pa nisam očekivala da ću dobiti rešenje za 2024.

    Da li je ovo rešenje samo „informativno“ i poslato u slučaju da se delatnost u nekom trenutku nastavi u 2024. ili sam dužna da plaćam za sve mesece u 2024. po rešenju iako je agencija zamrznuta? Na konsolidovanom upitu stanja sa aplikacije ePorezi na današnji dan poziv na broj za 2024. nije naveden, pa bih po tome rekla da za 2024. nisam u dugovanju, ali bih volela ako možete da mi potvrdite da li je neka akcija sa moje strane ipak potrebna.
    Hvala unapred na odgovoru!

    1. Poštovana Jelena,

      Poreska uprava u trenutku kreiranja rešenja verovatno nije imala podatak o vašoj obustavi. Možete sačekati još nekoliko dana da vidite da li ćete dobiti novo rešenje ili odmah kontaktirati poresku upravu. Ovo rešenje treba da bude poništeno, odnosno da se donese novo na iznos nula. Ne treba da plaćate dok vam je agencija zamrznuta.

  153. Postovani,

    Nakon odmrzavanja agencije, dobio sam resenje od APR-a i poreske uprave. Da li je to sve ili je potrebno da izvrsim neku izmenu na CROSO portalu? Samo da napomenem da prilikom zamrzavanja agencije nisam radio nikakvu odjavu na CROSO portalu.

    Hvala unapred

    1. Poštovani Darko,

      Kao preduzetnik ne možete ni da radite promene na CROSO portalu. Sada ne morate ništa da uradite, proverite samo sa RFZO oko overe knjižice, a naredni put se možete javiti PIO za promenu.

  154. Postovani,

    ako moze pomoc oko jos dve nedoumice. Prva je, mozete li mi reci u obrazcu za Izdavanje poreskog uverenja, da li preduzetnik popunjava deo „Подаци о овлашћеном лицу које подноси захтев за издавање пореског уверења: “ ili je to samo u slucaju da neko drugi predaje zahtev umesto preduzetnika licno ? Drugo, dobio sam ovlascenje obveznika na CROSO za prijavu/odjavu i zanima me da li ja mogu kad zatvorim preduzetnika da se sam prijavim na 232 i da li ce me sistem sam prebaciti sa preduzetnika ili moracu prvo u PIO da me oni odjave da sam bio preduzetnik? Hvala

    1. Poštovani,

      Unosite svoje podatke preduzetnika, a u slučaju da drugo lice preuzima uverenje, potrebno je ovlašćenje potpisano od strane preduzetnika.
      Morate se prvo odjaviti u PIO fondu, pa se tek onda možete prijaviti kao frilenser.

      1. Postovani,

        hvala na brzom odgovoru.
        Sto se tice CROSO nisam znao da cak i sa logovanjem kao obveznik necu biti u mogucnosti sam da se prijavim a da onda me automatski odjavi kao preduzetnika. Mozete li mi reci a kako funkcionise ako bih se zaposlio u nekoj firmi znaci ni oni ne bi mogli da me prijave i da se automatski odjavi preduzetnik ? Hvala

        1. Ne, u firmi bi mogli da vas prijave, jer je osnov osiguranja po zaposlenju “jači” od osnova poslovanja kao preduzetnik. Zaposlenje prekida osiguranje preko PR i frilensa, a obrunuto ne važi.

  155. Pozdrav, tri pitanja imam:

    1) da li biste mogli da mi kazete da li prilikom zamrzavanja pausalne agencije, svi doprinosi automastki staju (porezi ali i zdravstveno, pio, taksa u slucaju nezapozlenosti ) ili je potrebno fizicki podnositi neke prijave? Hvala Vam!

    2) dobila sam informaciju da se masovno desavalo da bez obzira na uredno placene doprinose i poreze, prilikom zatvaranja ili zamrzanja pausalci su umeju da dobijaju konacna resenja u nesladu sa akontacionim – pri cemu je poreska nastavila da ih zaduzuje (sa sve kamatom) iako su zapravo sve uredno placali.l do datuma prestanka ili zamrzavanja. U poreskoj mi je receno da se to resava pisanjem molbe i da poreska sredjuje gresku, medjutim praksa kaze da znam coveka koji je platio na kraju “dug” koji nije bio njegov vec “administrac. greska” jer je postalo iscrpljujuce dokazivati, i vec je trajao proces prilicno dugo.

    3) da li savetuje da se novac sa biznis racuna prebaci na racun fizickog lica pre datuma stavljanog za zamrzavanje? U suprotnom, moze da se desi da se sa tim novcem ne moze raspolagati, jel tako?

    Kao neko ko se sprema na zamravanje, ove stavke me prilicno briny te se nadam vasem odgovoru.

    Pozdrav

    1. Zdravo,

      1. Nije potrebno podnositi prijavu, ali bi trebalo da ispratite. Ukoliko ne dobijete konačno rešenje u roku od nekoliko dana potrebno je da kontaktirate Poresku upravu. Takođe, trebalo bi da se odjavite sa zdravstvenog osiguranja.
      2. Dešavaju se greške Poreske uprave, ali to nije tako česta pojava. Bitno je da ispratite da ste dobili sva konačna rešenja i da je sve zaduženo ispravno, kako biste mogli na vreme da reagujete. Uglavnom kada se na vreme reaguje, može brzo da se ispravi greška.
      3. Tako je, naš savet je da podignete novac ili prebacite na lični račun pre zamrzavanja. Vama će račun u banci ostati aktvan i vi bi trebalo da tehnički možete da koristite taj novac, ali je naš savet da nema promena po računu dok agencija nije aktivna.

      Nadamo se da smo pomogli. 🙂

  156. Postovani, sta znaci ako firma ima PB u registru Poreske uprave i uz PIB upisan MBR na njihovom sajtu, ali MBR ne moze da se nadje u zvannicnog registru u APR-u sa filterom „sva pravna lica“ ? Da li to znaci da je firma zatvorena, pri cemu nema podatka da je bilo otvaranja i zatvaranja? Ili se ovaj MB odnosi na neki drugi registar.
    Hvala unapred!

    1. Ne, na sajtu APR se mogu videti i podaci lica koja su izbrisana iz registra. Ako MB ne daje rezultate, onda nije registrovan u APR, već nekom drugom registru, kao što je npr. slučaj sa advokatima.

  157. Pozdrav, pročitala sam da se ne može zatvoriti paušalna firma ukoliko postoji poreski dug. Moje pitanje je da li se može zamrznuti firma ukoliko postoji poreski dug kako bi se on isplatio dok je firma zamrznuta. Hvala

  158. Pozdrav. Koji dodatni koraci su potrebni za frilensera koji zatvori preduzetničku radnju, odn. da li je potrebno još negde se odjaviti pre registracije na frilens portal? Da li frilenser može da prima uplate na priv.račun čim prestane da obavlja delatnost i preda dokumentaciju APR-u, a potom plaća porez na kraju kvartala? Hvala.

    1. Zdravo, Petre,

      Prvo je neophodno da ugasite paušalnu agenciju, odnosno da ista bude izbrisana iz registra.

      Nakon što procedura gašenja bude gotova, možete da primate uplate na lični racun, i naravno treba da se prijavite na CROSO kao frilenser i da na kvartalnom nivou podnosite prijave na Frilenseri portalu.

      Za sve dodatno, tu smo!

        1. Zdravo,

          Zvanična informacija koja važi je da preduzetnici koji su prekinuli obavljanje delatnosti (zamrznute agencije) ne smeju da ostvaruju u isto vreme prihode kao frilenseri, već je potrebno da agenciju izbrišu iz registra.

          Ali ukoliko preduzetnik aktivno posluje, ima mogućnost da oporezuje svoje prihode kao frilenser, samo i isključivo ako sa tim klijentom pada Test samostalnosti.

          Pozdrav!

          1. Zdravo,

            Od Poreske uprave smo mi dobili odgovor da to nije zakonski ispravno.

            Takođe, na samom Frilenseri portalu, u delu “Korisne informacije” je objavljen ažurirani Vodič za prijavu i plaćanje poreza putem portala. Na 10. strani vodiča je direktno naznačeno da preduzetnik čija je radnja u mirovanju ne može ostvarivati prihode kao frilenser.

          2. Upravo sam se cuo sa Poreskom Upravo Republike Srbije (poslao upit preko frilens portala, pozvali me telefonom) i potvrdili su mi DA MOZE frilens paralelno sa zamrznutim pausalom.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *