Kako zamrznuti, a kako zatvoriti paušalnu agenciju?

Bilo da ste rešili da samo privremeno prestanete sa radom ili da u potpunosti obrišete svoju agenciju iz Privrednog registra, prvi korak je da je “zamrznete”. Ovim korakom prijavljujete privremeni prekid obavljanja delatnosti, zbog čega će obračun poreza i doprinosa biti prekinut i moći ćete da izmirite celokupno zaduženje bez daljeg gomilanja duga.

Da biste “zamrzli” agenciju potrebno je da uradite sledeće:

  • Predate Registracionu prijavu promene podataka i Dodatak 06 Agenciji za privredne registre, uz dokaz o uplati naknade (750 din) za promenu. Obratite pažnju da datum prestanka ne može biti pre datuma predaje prijave, ali može biti datum u budućnosti.
  • U roku od dva-tri dana, moći ćete da preuzmete Rešenje APR-a o prekidu obavljanja delatnosti (status predate prijave možete proveriti na ovoj stranici). Ukoliko ste se opredelili da Rešenje dobijete poštom, verovatno ćete morati da sačekate još koji dan više. 
  • Nakon donošenja Rešenja APR-a o prekidu obavljanja delatnosti dužni ste da (u roku od 30 dana) elektronski podnesete poresku prijavu PPDG-1R. Ovom prijavom ćete zapravo obavestiti Poresku upravu da ste obustavili delatnost, kako bi vam obračuni poreza i doprinosa bili stopirani.  

Ne zaboravite da uvek možete nastaviti delatnost, podnošenjem iste dokumentacije u APR-u. Ukoliko znate tačno kada biste nastavili, tj. “odmrzli” agenciju možete navesti i taj datum prilikom “zamrzavanja”. Takođe, nakon nastavka obavljanja delatnosti opet podnosite elektronsku poresku prijavu kako bi opet krenulo obračunavanje poreza i doprinosa.

U slučaju da se odlučite za brisanje agencije (pretpostavićemo da ste već obustavili obavljanje delatnosti) pre nego što krenete u postupak uverite se da ste izmirili sva zaduženja proverom stanja u Poreskoj upravi. Naredni koraci su navedeni ispod:

 • Podnosi se Zahtev nadležnoj Poreskoj upravi za izdavanje Uverenja o izmirenim dugovanjima Preduzetnika za poreze i doprinose, uz uplatu takse od 640,00 din. Koliko dugo ćete čekati na uverenje zavisi od Poreske uprave, a u proseku je to 7 dana. Može se desiti da vaša Poreska uprava ima svoj obrazac za podnošenje Zahteva, ali podaci koje je potrebno da upišete biće isti. 
 • Podnosi se Zahtev nadležnoj Upravi prihoda za izdavanje Uverenja o izmirenim obavezama Preduzetnika prema lokalnoj administraciji, uz uplatu takse od 310,00 din. U praksi pomenuto uverenje se dobija u roku od 2 dana. I ovde se, kao i u Poreskoj upravi, može desiti da postoji poseban obrazac za izdavanje uverenja. Takođe, da biste bili sigurni najbolje je da na licu mesta proverite poziv na broj za uplatu takse.
 • Nakon dobijanja ovih uverenja, u roku od 5 dana podnesite u APR-u Registracionu prijavu brisanja preduzetnika, uz uplatu takse od 1.200,00 din.
 • Kao i nakon zamrzavanja, imate rok od 30 dana da podnesete elektronsku poresku prijavu.

Savet plus: Imajte na umu da Uverenja važe samo 5 dana, a da Poreska uprava i Uprava javnih prihoda imaju različite rokove za izdavanje uverenja. Pre podnošenja zahteva raspitajte se na oba mesta za koliko ćete dobiti Uverenje, pa predajte Zahteve u razmacima tako da ih dobijete isti dan.

Podnošenje elektronske poreske prijave

U aplikaciji ePorezi, izaberite prijavu PPDG-1R i unesite :

1.1. Vrsta prijave – 1 Opšta prijava

1.1a Osnov za prijavu – 4 Prekid obavljanja samostalne delatnosti (ukoliko zamrzavate) ili 3 Prestanak obavljanja samostalne delatnosti (ako ste zatvorili agenciju)

1.2. Poreski period od 01.01. (ili od datuma osnivanja) do datuma prekida, odnosno prestanka obavljanja delatnosti

1.3. Datum dospelosti – 30 dana od datuma prekida/prestanka

3.1. Osnov osiguranja – 1 ako je u pitanju osnovna delatnost, 2 ukoliko ste u radnom odnosu u drugoj firmi

7.2. Broj zaposlenih – upisujete 0 (sebe ne smatrate zaposlenim) osim ukoliko nemate zaposlene radnike za koje plaćate porez i doprinose

7.3. Površina sedišta radnje – ukoliko nemate definisan prostor ugovorom o zakupu, već radite kod kuće, možete navesti 6m2 kao optimalan prostor za rad

Na kraju dodajte kontakt podatke i u prilogu Rešenje APR-a o prekidu obavljanja delatnosti, odnosno brisanju.

Kada zamrzavate agenciju, vi zapravo privremeno prestajete sa radom i u tom periodu ne vršite delatnost, ne možete da izdajete fakture niti da upravljate novcem agencije, a takođe i ne plaćate porez i doprinose.

Ne postoji ograničenje za zamrzavanje agencije, možete to činiti i više puta u toku godine, i svaki put kada je odmrznete možete regularno nastaviti sa radom.

Kada gasite agenciju, vi je zapravo potpuno brišete iz registra i ne možete je ponovo aktivirati. Međutim, ukoliko odlučite da ponovo poslujete putem paušalne agencije, možete otvoriti novu agenciju prateći istu proceduru kao i prilikom prve registracije prateći sledeće korake.

165 comments

 1. A postoji li vremensko ograničenje koliko dugo agencija može da bude zamrznuta? Tipa „najduže godinu dana“. Ili je to dokle god se ne podnese prijava za ponovno otpočinjanje obavljanja delatnosti?

  1. Ne postoji zakonom definisan vremenski period u kojem se agencija mora ponovo aktivirati, tako da je ona zamrznuta dokle god ne prijavite početak obavljanja delatnosti. Postoje drugi uslovi za prinudno brisanje preduzetnika iz prvirednog registra, kao što je na primer blokada poslovnog računa duže od dve godine. Ove specifične uslove možete videti u Zakonu o privrednim društvima, član 91.

    1. Draga Ivana,

     Ukoliko vam je blokiran PIB, što možete proveriti ovde ne možete izvršiti bilo kakvu promenu. Ukoliko je samo račun u blokadi, ne bi trebalo da imate problema, ali je bolje da proverite sa APR koji će moći da proveri za vaš konkretan slučaj.

 2. Poštovana
  Vlasnik sam preduzetničke radnje-paušalac već 12 godina. Hteo bih da iskoristim mogućnost zamrzavanja statusa na tri meseca tokom leta jer zbog prirode posla tada ga nema.
  Da li to prekidanje plaćanja doprinosa utiče(pravi li problem) na radni staž tj da li radni staž mora da ima neku neprekidnost, kasnije kada se bude određivalo pravo na penziju kada se stekne uslov godina života?
  Da li je dovoljno samo da u zbiru radni staž to bude minimum 15 godina?
  Hvala

  1. Dragi Vladane,
   Možete obustaviti obavljanje delatnosti i s obzirom da u tom periodu nećete plaćati doprinose, neće vam biti obračunat staž. Međutim, dovoljno je da radni staž u zbiru bude 15 godina. Kada budete podnosili zahtev za penziju, Poreska uprava će napraviti izvod uplaćenih doprinosa i osnovica po kojima su uplaćeni, na osnovu čega će se obračunavati penzija.

 3. Šta tačno podrazumeva ‘… niti da upravljate novcem agencije.’?
  Da li to znači da nije moguće prebaciti pare sa preduzetničkog na lični račun, sve dok je agencija zamrznuta?

  Hvala.

  1. Dragi Miloše,

   Naš savet je da ne koristite novac sa preduzetničkog računa na bilo koji način, jer iako ne bi trebalo da primate novac, ne možemo da garantujemo da će vaš inspektor smatrati da je opravdano da prebacite novac na lični račun dok vam je agencija u stanju mirovanja.

   1. Hvala na brzom odgovoru!

    Da li je izuzetak ako recimo danas zamrznem firmu, a desetog treba da platim doprinose za prethodni mesec?

    1. Dragi Miloše,

     Ne bi trebalo da bude nikakvih problema ukoliko plaćate porez i doprinose dok je preduzetnička radnja u stanju mirovanja.

   2. A sta ako uplate po fakturama koje sam izdavao dok je agencija radila pristignu nakon zamrzavanja? Meni sad desilo da mi stigne uplata od pre 2,5 godine u tom periodu sam 2 puta zamrzavao i odmrzavao.

    1. Dragi Branislave,

     S obzirom da ne možete uticati na to kada će vam klijent uplatiti novac, ne bi trebalo da bude problema ukoliko primite novac dok je agencija zamrznuta ako je faktura izdata dok je agencija bila aktivna. Samo taj novac ne bi trebalo da koristite dok ne budete ponovo aktivni. Ukoliko ste trenutno aktivni i primili ste uplatu od pre 2,5 godine, nije važno što ste u prethodnom periodu bili zamrznuti.

     1. Dragi Nemanja,

      Prema informacijama koje smo dobili od Poreske uprave, ne možete primiti novac ukoliko vam je preduzetnički račun ugašen.

  1. Draga Majo,

   Prema našim informacijama, ukoliko vam nije blokiran PIB možete da obustavite obavljanje delatnosti. Ipak, savetujemo vam da pozovete info centar APR i proverite da li je to konkretno i sa vašom radnjom slučaj.

  1. Dragi Branislave,

   Ukoliko mislite na poreski period pri podnošenju poreske prijave upisujete datum od kada se delatnost nastavlja do kraja godine.

 4. Postovani interesuje me sta se desava ukoliko je preduzetnik u APR-u registrovao prestanak obavljanja delatnosti 2011. godine, a nije od tada podneo poresku prijavu za prekid obavljanja samostalne delatnosti?

  Da li je zakonito resenje poreske uprave kojim je preduzetniku utvrdjeno akontaciono zaduzenje za obavezno socijalno osiguranje za period nakon donosenja resenja APR-a, konkretno za period 01.01.2019. do 31.12.2019. godine ?

  Da li se zahtev za storniranje zaduzenja koji je podnet poreskoj upravi u 2017. godini moze smatrati podnetom poreskom prijavom?

  1. Draga Danice,

   Ukoliko vaša agencija nije bila aktivna od 2011. godine ne bi trebalo da imate bilo kakava zaduženja od tog datuma. Ukoliko ste dobili rešenje za 2019. godinu najbolje bi bilo da posetite svog poreskog inspektora kome ćete objasniti situaciju i koji će vam reći onda šta morate da učinite. Ponesite rešenje i prestanku obavljanja delatnosti i zahtev za storniranje, koji ste spomenuli da ste već podneli. Savetujem da svakako proverite svoje stanje da biste bili sigurni da nemate zaduženja koja ne bi trebalo da imate.

 5. Poštovana,

  Da li se Registraciona prijavu promene podataka i Dodatak 06 Agenciji za privredne registre može podneti elektronski ili to mora lično da se odnese? Ja pporesku upravu mi je jasno da može elektronski.

  Pozdrav,
  Slobodan

  1. Dragi Slobodane,

   Elektornski je moguće samo osnovati preduzetničku radnju, sve druge prijave moraju se još uvek predavati fizički. Tako i vašu prijavu promene i dodatak 06 morate odneti u APR, ali ne morate lično može neko umesto vas da preda potpisanu prijavu.

  1. Dragi Vladimire,

   Nije potrebno da se predaje obrazac u Poreskoj upravi, ali je potrebno da putem aplikacije ePorezi podnesete poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom 3 – prestanak obavljanja delatnosti. Možete pratiti upustvo u tekstu.

 6. Tako i vašu prijavu promene i dodatak 06 morate odneti u APR, ali ne morate lično može neko umesto vas da preda potpisanu prijavu.

  Vezano za Vaš prethodni odgovor: mogu li prijavu poslati poštom?

  1. Dragi Atila,

   Nažalost nije moguće poslati poštom, jedina opcija je da predate u sedištu ili filijali APR.

 7. Ako stavim predizetnicku radnju u mirovanje a pritom preduzetnik na licnoj zradi i jedan zaposlen kome nisu uplacivani doprinosi vec duze vreme, sta se desava sa njima dok je radnja u mirovnju?

  1. Ukoliko zamrzavate agenciju, naš savet je da otpustite radnika, tj. odjavite ga u PIO fondu kako ne biste imali obaveze i u ovom periodu. Ukoliko ga ne odjavite, nastaviće da vas zadužuju za porez i doprinose za zaposlenog, iako je agencija u mirovanju.

 8. Pozdrav,

  Hvala na informacijama koje ste pruzili sto u tekstu, sto u komentarima.

  Mene zanima sledece. Ako zatvorim preduzetnicku radnju ovog meseca npr.
  Kad mogu ponovo da otovirm novu pod drugim imenom ?
  I ako mogu da li inspektor ta dva predmeta gleda objedinjeno ?
  Da li mozete da nam kazete nesto vise o ponovnom otvaranju agencije.

  Hvala u napred.

  1. Dragi Miloše,

   S obzirom da kao preduzetnik možete imati samo jednu registrovanu radnju, u APR-u se možete registrovati čim obrišete iz registra trenutno aktivnu.
   S druge strane preko vašeg matičnog broja, te dve radnje bi bile povezane iako bi se posmatrale odvojeno. Npr. ukoliko bi se stvorio problem sa radnjom koju ste zatvorili blokirali bi vam PIB i na novootvorenoj. Takođe, ako čim zatvorite radnju, otvorite novu sa istim podacima, odnosno na istom sedištu i sa istom delatnošću, bićete kod istog inspektora kome naravno ovakvi postupci mogu biti opravdan razlog za veću kontrolu.

   1. Pozdrav Dijana,

    Hvala na brzom odgovoru.
    Samo bi hteo da potvrim ono sto sam procitao sad na realnom primeru.
    Prva agencija nema nikakav problem na sebi, sve je regularno do poslednjeg zareza.
    Ja sad zatvorim agenciju i otvorim novu posle mesec dana, na istoj opstini ali drugoj adresi. Da li bi mi inspektor po zakonu mogao sabrati ukupan prihod iz prethodne agencije sa novom ?
    To da bi bio pod vecom ili manjom kontrolom je skroz ok, posto sve placam i radim po zakonu.
    Mene zanima samo da li bi mi drzava po zakonu sabirala zaradu iz prosle agencije sa novom ? Posto sam u staroj dosao do granice i moram da napravim sledeci korak i pravim plan sta da uradim.

    Hvala unapred.

    1. Dragi Miloše,

     Ne mogu vam sabrati prihod, s obzirom da su dve različite radnje u pitanju. Samo razmislite ako vam se uvećavaju prihodi da li vam je i dalje isplativo da radite kao paušalac ili je bolje da registrujete neki drugi poslovni oblik.

     1. Dajana,

      Da li imate neki predlog necega sto bi bilo bolja / isplatljivija opcija ?
      Da li pausal vrsi neku vrstu savetovanja ?
      Zainteresovan sam da cujem predloge s’obzirom da imam kompleksniju situaciju ?

 9. Poštovana,

  Kao preduzetnik paušalac izvršio sam privremeni prekid obavljanja delatnosti od 01.08.2019. (dobio rešenje APR).
  Da li se prijava PPDG-1R za prestanak plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje pored elektronske može podneti i u papirnatom obliku?

  1. Dragi Zorane,

   Od 2018. godine sve poreske prijave se podnose iskuljučivo elektronskim putem, ali neće smetati ako i pored te prijave predate kopiju rešenja o prekidu obavljanja delatnosti. Ukoliko nemate elektronski potpis ili imate nekih drugih problema možete nam se javiti na office@pausal.rs kako bismo vam pomogli oko podnošenja prijave.

 10. Postovana,
  ako zamrznem preduzetnicku radnju na neodredjeno ili odredjeno vreme,da li u tom periodu dok mi je radnja zamrznuta mogu da budem zaposlen kod nekog poslodavca na puno radno vreme?

  1. Dragi Srđane,

   Ako poslujete kao paušalac možete biti zaposleni puno radno vreme kod poslodavca i dok vam je agencija zamrznuta i dok je aktivna. Ako ponovo nastavite obavljanje delatnosti i ostanete u radnom odnosu potrebno je da podnesete poresku prijavu sa osnovom 16. – nastavak ovaljanja samostalne delatnosti, a osnov osiguranja biće 2. – obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos. Više o obavezama kao vlasnika paušalne agencije dok ste u radnom odnosu pročitajte ovde.

 11. Poštovana,

  Osnovao sam preduzetničku radnju 2.8.2018. godine, u kojoj sam bio jedini zaposleni. Poreze i doprinose plaćao sam paušalno. Od 8.7.2019. godine, imam stalno zaposlenje u Nemačkoj. Rešenjem APR, moja preduzetnička radnja je prekinula delatnost 7.8.2019. godine. Sračunao sam i izmirio sve poreze i doprinose zaključno sa 6.8.2019. godine.

  Najlepše Vas molim da mi kažete:

  1. Treba li da šaljem Poreskoj upravi elektronsku poresku prijavu za prekid plaćanja poreza i doprinosa?
  2. Treba li da se odjavim na šalteru PIO fonda radi prekida radnog staža i plaćanja doprinosa?
  3. Treba li da se odjavim na šalteru Fonda zdravstvenog osiguranja?
  4. Da li se radni staž tokom obavljanja delatnosti preduzetničke radnje upisuje u Radnu knjižicu?
  5. Kako će se, kod PIO fonda, tretirati jednomesečno preklapanje mog radnog staža po osnovu preduzetničke radnje i zaposlenja u inostranstvu?

  Izvinjavam se ako sam preterao sa pitanjima i unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru 🙂

  1. Poštovani Živorade,

   Vaše zaposlenje u Nemačkoj nema uticaja na ono što je potrebno da uradite vezano za vašu preduzetničku radnju. Tako da:
   1. Je potrebo da podnesete elektronsku prijavu PPDG1-R za zatvaranje radnje
   2. Da se odjavite sa zdravstvenog osiguranja u PIO fondu, za šta vam je potrebno rešenje APR o brisanju radnje i lična karta
   3. Nije potrebno da se odjavljujete i na šalteru RFZO
   4. Poreska uprava će poslati evidenciju PIO fondu za obračun staža, nije potrebno ništa da Vi uradite
   5. Nema nikakvih problema sa preklapanjem, biće vam obračunat i taj period.

   Nadam se da sam pomogla. 🙂

 12. Poštovana,
  imam agenciju koja je pausalno oporezivana. Sada sam pronasao drugi posao i hteo bi da agenciju stavim u mirovanje, a kasnije da mi bude dodatna delatnost. Molim Vas da mi objasnite korake koje bi trebao da preduzmem. Nije mi jasno oko podnosenja elektronske prijave o stopiranju placanja doprinosa jer nikada nisam koristio portal do sada. Cuo sam da za pristup portalu treba licna karta sa cipom (koju ja nemam) i da li postoji drugi nacin .

  1. Dragi Nebojša,

   Pre svega ukoliko nemate čipovanu karticu možete izvaditi elektronski sertifikat u pošti ili Privrednoj komori Srbije ili ovlastiti nekog ko ima potpis da može da podnese prijavu u vaše ime, što verujem da vam je najjednostavnija opcija. Ukoliko želite, možete nam pisati na office@pausal.rs i poslaćemo vam instrukcije i podatke kako da ovlastite nas.
   Kada zamrznete agenciju prema upustvu iz teksta, potrebno je da podnesete poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom 4- prekid obavljanja samostalne delatnosti. Ukoliko to budete činili sami, pratite korake koji su navedeni u tekstu, biće vam jasniji kada budete imali aplikaciju ePorezi ispred sebe. Naravno, ako vam bude bila potrebna pomoć slobodno nas kontaktirajte.

 13. Poštovana,

  Koliko puta preduzetnik moze da prijavi mirovanje firme?
  Da li na primer moze da radi 1 mesec, pa da zatvori 3 meseca, opet otvori 1 mesec, pa opet zatvori ?

  Sradčno,
  Vladimir

  1. Dragi Vladimire,

   Ne postoje ograničenja, možete raditi mesec dana, pa zamrznuti na tri meseca. Samo je potrebno pri svakoj promeni da podnesete poresku prijavu PPDG-1R.

 14. Postovana,

  Situacija je sledeca:
  Registrovan sam kao preduzetnik pausalac.
  Jednog trenutka resio sam da zamrznem agenciju dok ne nadjem novi agazman.
  S obzirom da je plata (od tog prethodnog posla kasnila) i stigla kad je agencija vec bila u stanju mirovanja.
  Ja sam izdao sam fakturu za tu zaradu (dok mi je agencija bila u stanju mirovanja).
  Nedelju dana posle toga mi stize jos jedna uplata jer nisu dobro izracunali prvi put tako da sam i za taj iznos izdao fakturu i sve to dok je agencija bila zamrznuta.
  Na zalost ja nisam znao da to ne moze jer se stvarno ne razumem.
  Koji je vas savet, kako ovaj problem da resimo i da li se to vec nekom desilo i kakve su posledice?

  1. Dragi Milane,

   Fakturu je trebalo da izdate kada je usluga izvršena (dok je agencija jos bila aktivna), a ne kada je novac primljen. U slučaju kontrole može postojati problem, pretopostavljam da kazne mogu biti novčane ili oduzimanje paušala, ali ne znam primer iz prakse kojim bih vam to potvrdila. Verujem da bi imali razumevanja za vašu priču, ako uopšte dođe to kontrole.

 15. Postovana,
  preduzetnicku radnju-pausalac smo zamrzli 08.11.2013 i od tada nije bilo nikakve aktivnosti.
  Medjutim slucajno smo videli na sajtu APR da se od pre nekog vremena status vodi kao AKTIVAN, takodje sam otisao i na sajt ePorezi da vidimo da slucajno nema nekog zaduzenja i tu sam videli da se skupio iznos od oko 5000-6000 rsd sa kamatama i kao status se navodi AKTIVAN. Do pre par godina svuda je stajalo 0 rsd i status je bio ZAMRZNUT. Na sajtu APR ne vidim resenje da je delatnost radnje aktivirana, niti sam podnosio ikakav zahtev nakon zamrzavanja delatnosti, tako da ne mozemo da vidimo od kada se ponovo vodi radnja kao AKTIVNA ni po kom osnovu.

  Kome mogu da uputim zalbu na ovo?

  1. Draga Majo, na sajtu APR-a će kao status Aktivna stajati i u slučaju da je vaša radnja zamrznuta. Ukoliko je u sekciji Odluke registratora poslednje navedeno da ste prijavili prekid obavljanja delatnosti, vaša radnja je trenutno i zamrznuta.
   Što se tiče vašeg stanja u Poreskoj upravi, savetovala bih vam da uzmete analitiku vašeg stanja i u tom listingu vidite kada i kako tačno je nastao taj dug. Svakako, da se radnja vodi kao aktivna, dug bi sada sigurno bio dosta veći od tog iznosa, tako da što se toga tiče mislim da ne trebate brinuti. Ukoliko ne budete mogli da se snađete sa analiziranjem stanja, slobodno nam se javite putem mejla kako bi vam pomogli. Kada budete saznali kako je nastao dug, onda se može i videti kome je najbolje da se obratite.

   1. Postovana,

    hvala puno na informaciji. Kako je u pitanju relativno mali iznos, da li mogu taj dug da platim uplatnicom u banci kao fizicko lice ili sa mog licnog tekuceg racuna?
    Racun u banci vec godinama nije aktivan i nema sredstava.

    Onda bi krenula u proceduru zatvaranja preduzetnicke radnje.

    Unapred hvala.

     1. Poštovani,

      Da li se porez i doprinosi mogu platiti gotovinski u pošti/banci?
      Da li se u gotovini plačanje vrši u lokalnoj poreskoj filijali ili u centrali PU u Beogradu ili je svejedno? Nisam primetila da se u mojoj lokalnoj PU može plaćati.

      Hvala

     2. Draga Suzana,

      U banci ne možete izvršiti plaćanje, a u pošti možete da probate imamo različita iskustva. Trebalo bi da plaćate u lokalnoj PU, ali nažalost nemamo informacije da li u svim filijalama postoji ta mogućnost.

 16. Postovani,

  Posto bi mi banka naplacivala mesecno odrzavanje racuna dok mi je agencija zamrznuta (iako naravno ne bih imala nikakve uplate u tom periodu), da li je legalno ugasiti racun u banci dok je agencija zamrznuta?

  Hvala unapred,

 17. Postovani,
  sta se desava ako je podnet zahtev za zamrzavanje pausalne firme, a nije predato resenje u poresku u datom roku od 30 dana? Koje to posledice ima i da li se moze prededati nakon tog roka i koja je tada procedura?
  Unapred hvala.

  1. Draga Jelena,

   U tom slučaju možete podneti prijavu na isti način samo u polju 1.1. – Vrsta prijave stavljate broj 3. Prijava po članu 182b ZPPPA (što koristite kada istekne rok za podnošenje prijave). Sve druge podatke unosite kako je navedeno u tekstu. Posledica može biti da platite određenu kamatu na iznose poreza i doprinosa koji ste obavezni da platite, jer prijava nije mogla da bude obrađena na vreme.

 18. Postovana Dajana,

  Da li je neophodno da se nakon zahteva za privremeno zamrzavanje agencije u APR-u, a posto je i podneta elektronska poreska prijava, Poreskoj upravi odnese i Resenje iz APR-a i ukoliko jeste, da li postoji vremensko ogranicenje za to? Pitam jer mi niko to nije naglasio (nisam bila u mogucnosti da Resenje do danas preuzmem), a prijava je podneta 15.10.2019. u APR-u, dok je datum elektroske prijave 16.10.
  Hvala unapred

  1. Draga Olivera,

   Nije potrebno da nosite dokumentaciju u PU, dovoljno je samo da podnesete elektronsku prijavu. U praksi se često dešava da Poreska uprava nastavi da vas zadužuje kao da niste obustavili delatnost dok ne obradi prijavu, pa iz tog razloga možda možete posetiti svog poreskog inspektora i odneti rešenje iz APR. Nemate zakonski rok, već to možete učiniti preventivno.

   1. Najlepse Vam hvala na brzom odgovoru.

    S obzirom da bi u periodu do 01.12. trebalo ponovo da aktiviram agenciju, a kako nemam elektronski sertifikat, iz nekih od prethodnih odgovora koje ste dali, vidim da mogu dobiti vasu pomoc u vezi sa podnosenjem elektronske prijave. Zmolila bih vas za uputstvo kako da to obavim.

    Srdacan pozdrav i unapred hvala 🙂

     1. Hvala vam jos jednom na odgovoru.
      Javicu vam se povodom elektronske prijave, samo mi, molim vas, odgovorite jos da li u PU mogu odneti kopiju Resenja, tj. onu koju sama odstampam ili mora original iz APR-a?

     2. Draga Olivera,

      Obevezno predajte kopiju resenja i to u dva primerka da biste imali kod sebe dokaz da ste predali dokument.

 19. Pozdrav svima.

  Interesuje me vaš stav i mišljenje prema jednoj mojoj nedoumici. Imam paušalnu agenciju od 2018. godine i sada mislim da promenim šifru delatnosti. Pitanje za vas je da li je bolje, pametnije i smislenije zatvoriti postojeću, koja radi normalno tj. nije imala nikakvih problema u poslovanju, ili da postojećoj samo promenim šifru delatnosti. Danas su mi iz poreske rekli da pošto su srodne delatnosti tako da „slobodno“ mogu postojećoj da promenim šifru ali mene zanima vaše mišljenje. Takođe tu je i pitanje novih 6.000.000 sa novim paušalom i da li to može biti problem.

  1. Draga Sanja,

   Pre svega da vam skrenem pažnju da možete fakturisati usluge koje nisu vaša osnovna delatnost dokle god te usluge spadaju u delatnosti koje us paušalno oporezive i ukoliko su prihodi od tih usluga do 49% ukupnih prihoda. Ako je to slučaj, nema potrebe da menjate šifru delatnosti. Svakako jednostavnije vam je da samo promenite šifru, nego da prolazite ceo proces otvaranja i zatvaranja. Plus ova agencija vam posluje od 2018. čime ostvarujete bolje uslove za kredit kod banke.

   1. Hvala na odgovoru.

    Sada imam nedoumicu, a to je u pitanju šifra delatnosti i to što kažete da mogu fakturisati usluge iz domena paušalno oporezivih.

    Konkretno me interesuje da li mogu sa širom 7022 pružati uslugu konsaltinga kao sa širfom 6202?

    Ako je slučaj da može onda nije potrebno menjati šifru delatnosti i samim tim čekati na novo poresko rešenje zbog promene iste.

    Još jednom se zahvaljujem na odgovoru i hvala vam na trudu.

    1. Tako je, možete fakturisati usluge šifre 6202, ukoliko one neće činiti većinu vaših prihoda.
     Nema načemu, drago mi je da sam pomogla. 🙂

 20. Poštovana Dajana!
  Imam preduzetničku radnja , poslove koje radim , uglavnom su takve prirode da mesečno odradim za jedan dan, ili zadnji ili prvi radni dan u mesecu. Meni bi odgovaralo da za ostale dane idem na mirovanje PR. Upoznat sam da prilikom prijave mirovanja može da se prijavi i sledeći početak itd. Pitanje je : ako ja znam datume za celu godinu kada ću PR raditi i kada će mirovati , mogu li to odjednom prijaviti za celu godinu, (datume početka mirovanja i datume rada)?

  pozdrav

  1. Poštovani,

   Kao što verovatno znate na prijavi možete uneti jedan datum za prekid obavljanja delatnosti i jedan za nastavak, tako da ne možete u jednoj prijavi podneti uneti više datuma, već biste morali da čekate da dobijete rešenje po prvom zahtevu da biste mogli da podnesete drugi.

   1. Hvala Vam!
    Još dva pitanja konkretne prirode: 1. znači preduzetnik sam u paušalu iz radnog odnosa, ako ja svaki mesec odradim svoje poslove za 1 dan a za ostale dane prijavim mirovanje, prijavim poreskoj svaki mesec kao što i treba , ja plaćam svaki mesec dažbine podeljeno sa 30? 2. za taj prijavljeni dan izdam i račune npr. iznos tih računa je ukupno 50.000RSD što je za godinu dana 600.000RSD, da li na kraju godine poreska računa da sam radio npr. 12 dana (svaki mesec 1 dan) i prihode projektuje na tih 12 dana ili na celu godinu. Da ne bude iznenađenja za narednu godinu da mi drastično povećaju dažbine.

    1. Poštovani,

     Tako je, plaćate samo za one dane kada ste bili aktivni. Ako radite samo 1 dan, samo za taj dan će biti obračunati porez i doprinos za PIO. Vaše poresko rešenje za narednu godinu će se verovato svakako uvećati, ali ne više od 10%.

 21. Postovani,
  da li se vrsi odjava sa Centralnog registra u slucaju mirovanja preduzetnika, kada ne zelite da nastavite placanje doprinosa?

  1. Draga Jelena,

   Iz našeg iskustva u RFZO hoće da vas odjave samo ukoliko ste u potpunosti zatvorili agenciju. Možete probati da se odjavite po osnovu mirovanja, ali ne bi trebalo da bude problema i ako o ne učinite. Svakako ako želite da plaćate dobrovoljno osiguranje morate da se odjavite.

 22. Postovani,
  preduzetnik sam i zelela bih da stavim UR u mirovanje sa nastavkom placanja doprinosa jos 18 meseci, kada mi sleduje nadoknada 24 meseca do starosne penzije.Da li bi mi takvo placanje doprinosa mozda napravilo problem da ostvarim nadoknadu RFZO ?

  1. Draga Vesna,

   Naš je savet da ne stavljate radnju u mirovanje, već da nastavite da plaćate doprinose i predajete prazne bilanse, jer bi mogao da postoji problem ostvarivanja nadoknade.

   1. Postovani ,posle mirovanja bih zatvorila UR tacno 24 meseca pre starosne penzije .A ako u mirovanju redovno placam doprinose trebalo bi valjda da mi ide radni staz ili ga RFZO tako ne priznaje? Odgovor od malopre mi ne pomaze jer kad je kagic u mirovanju odjavila bih dazbine tipa .kirija smece .voda .nadoknada javne povrsine.sokoj itd .koji su ma moje ime.Znaci sve sem doprinosa.

 23. Postovani ,posle mirovanja bih zatvorila UR tacno 24 meseca pre starosne penzije .A ako u mirovanju redovno placam doprinose trebalo bi valjda da mi ide radni staz ili ga RFZO tako ne priznaje? Odgovor od malopre mi ne pomaze jer kad je kafic u mirovanju odjavila bih dadzbine tipa .kirija smece .voda ,struja.nadoknada javne povrsine.sokoj itd .koji su na moje ime.(Lokal bi bio izdat nekom drugom i ja ne bih radila do ispunjenja uslova).

 24. Postovana,

  Zamrzavam svoju preduzetnicku agenciju pocev od 01.01.2020. Kako mi ostaje jedna nenaplacena faktura za decembar 2019. da li ta uplata moze da mi legne na racun posle 01.01.2020. i da li mogu da podignem taj novac sa racuna agencije koje ce tada biti zamrznuta?

  Hvala na odgovoru.

  1. Dragi Miloše,

   Dok je preduzetnik u mirovanju i stanje na računu ne bi trebalo da se menja. Jasno je da ne možete uticati na to kada će vam klijent uplatiti novac i ne bi trebalo da bude problema ukoliko primite novac u tom peiodu, ako je faktura izdata dok je agencija bila aktivna. Samo taj novac ne bi trebalo da koristite dok ne budete ponovo aktivni. Naš savet je uvek prvo da izmirite sve obaveze i podignete novac, pa tek onda zamrznete.

 25. Postovani,
  zamrzao sam agenciju. Nije mi stiglo jos resenje, ali sam video na apr sajtu da je to proslo.
  Kada sam hteo da popunim na eporezi prijavu po vasem upustvu, izasla mi je greska:
  Polje 1.1b vrsta poreske obaveze je obavezno
  Sta tu treba da se stavi:
  1 – Konačna poreska obaveza za prethodni poreski period
  4 – Konačna poreska obaveza za tekući poreski period

  1. Poštovani,

   U polje unesite broj 1 – Konačna poreska obaveza za prethodni poreski period. Kao prilog možete staviti i dokument sa sajta APR.

 26. Poštovana,
  Da li je posle dobijanja rešenja iz APR-a o zamrzavanju paušalne radnje, potrebno da podnesem samo prijavu PPDG-1R osnov 4 ili mora još jedna gde je osnov 23?
  Hvala unapred Dragan

  1. Poštovani,

   Potrebno je samo da podnesete prijavu obustave obavljanja delatnosti (osnov 4). Da ste nastavili sa plaćanjem doprinosa nakon obustave delatnosti, pa želeli i to da prekinete – u tom slučaju bi podnosili prijavu sa osnovom 23.

 27. Poštovana,
  Htela bih da zamrznem agenciju i koliko novca i na koji račun treba da se uplati naknada za zamrzavanje?
  Pozdrav
  Sonja

  1. Draga Sonja,

   Taksa za zamrzavanje je, kao i za sve promene, 750 din, a ovde možete pronaći račun i generisati poziv na broj za uplatu. Takođe, u filijali APR bi trebalo da postoje već pripremljene uplatnice, koje možete uplatiti u pošti.

  1. Draga Milena,

   Najraniji datum aktiviranja radnje je dan kada predajete prijavu u APR, nažalost retroaktivno nije moguće prekidati ili nastavljati obavljanje delatnosti.

  1. Poštovani,

   Vas poslodavam može prijaviti u bilo kom trenutku i dok vam je aktivna agencija, samo je potrebno da izvršite prijavu PPDG-1R, osnov 7 – promena osnova osiguranja. Možete ovde detaljnije pročitati o svemu. Inače, odjava sa osiguranja se ne vrši automatski, već je potrebno da to učinite samostalno, osim u slučaju zaposlenja jer je taj osnov „jači“ i automatski vas odjavljuje.

   1. Hvala na brzom odgovoru, inače odgovore na sva druga pitanja sam pronasao u vasim odgovorima drugim korisnicima.Svaka čast

    1. Dragi Anđelko,

     Drago nam je da ste pronašli sve odgovore koje ste tražili, a posebno vam hvala na podršci. 🙂

 28. Da li se za zamrzavnje pausalne radnje, predajom poreske prijave zavrsavaju sve obaveze prema poreskoj upravi, odnosno automatski obustavljaju dalja zaduzenja za RFZO, PIO, Pausalni porez, Doprinosi za nezaposlenost sa datumom pocetka mirovanja, ili su potrebne neke dodatne aktivnosti ?

  1. Dragi Predraže,

   To je sve što je potrebno s vaše strane, međutim potrebno je vreme da se prijava obradi, pa se dešava da nastave da vas zadužuju. Možete predati kopiju rešenja o zamrzavanju i potvrde o podnetoj poreskoj prijavi na pisarnici Poreske uprave, to možda pomogne da se brže obradi prijava.

 29. Zasto nije moguce podici novac koji je uplacen u trenutku dok je pausalna radnja zamrznuta, a racun je izdat dok je pausalna radnja radila?
  Racun je izdat i porez je placen ranije, dok je pausalna radnja radila. Nije pausalac krvi sto mu je neko sa zakasnjenjem platio dato potrazivanje.

  1. Dragi Ilija,

   Po pravilu dok je radnja u mirovanju ne bi trebalo da koristite novac sa računa. Generalno, u praksi ne znamo primer da je neko imao problema u ovakvim situacijama, ali nije naša preporuka da to radite.

   1. Da li je moguce onda da doo koji treba da uplati gore pomenuti novac pausalcu, na ime racuna izdatog ranije dok je radnja radila, ucini to tako sto ce podici novac sa racuna na ime te fakture i isplatiti pausalca u gotovini?

    1. Dragi Ilija,

     Nažalost ovim ništa ne rešavate. Paušalac bi u tom slučaju trebalo da uplati pazar za gotovinu koju primi, a doo bi trebalo da ima gotovinski račun kojim bi pravdao takav trošak.

 30. Poštovani,
  interesuje me šta se dešava ako sad zamrznem agenciju i odlučim da je odmrznem za nekoliko meseci u ovoj godini, pa podnesem poresku prijavu, da li je porez isti kao što je doneto rešenje u Januaru 2020. godine ili će se računati kao kada bih otvarao novu agenciju.

  Srdačan pozdrav i hvala,
  Dragiša.

  1. Poštovani,

   Porez bi bio prema rešenju za 2020. godinu, koje bi već trebalo da vam je urađeno, neće se računati kao da je nova agencija.

   1. U tom slucaju, ako recimo pausalna agencija ima priliv novca samo 4-5 puta godisnje, onda je mnogo bolje drzati zamrznutu agenciju, sve vreme, a odmrznuti je samo tih 4-5 puta kada imas uplate, nego da placas porez svih 12 meseci. Ogromna je razlika u troskovima.
    Naravno to vazi za one koji nemaju na stotine fakture, nego rade neke vece poslove, pa naplate sve iz 4-5 puta maksimalno.

    1. Dragi Ilija,

     Svakako je bolje da agencija ne bude aktivna ako nemate priliva i ako posmatramo sa strane troškova. Treba samo imati u vidu da se u tom periodu onda nema ni uplata za PIO ni za zdravstveno.

 31. Sve pohvale na iscrpnim odgovorima. Odgovor na moje pitanje nisam nasla, pa me interesuje. Septembra 2019 sam stavila preduzetnicku radnju u mirovanje na neodredjeno, sve izmirila, racun u banci nije ugasen, doprinosi stopirani, na vreme predat PPDG-1, bila u sistemu pdv, svaki mesec saljem poresku prijavu na 0. Sad me interesuje da li moram da radim i predam zavrsni racun i kako?

  1. Draga Majo,

   Ako dobro razumem, s obzirom da ste bili u PDV-u, pretpostavljam da ste bili knjigaš. Kako knjigaš potrebno je da predate završni račun, ali to za vas čini knjigovođa.

 32. Postovani,

  Stavio sam agenciju u stanje mirovanja novembra 2017 godine. Nastavio sam sa radom a nisam odmrznuo status u APR, pa mi samim tim nisu ni stizala resenje o porezu.

  Postoji li mogucnost da napisem zahtev poreskoj upravi i da trazim obracun poreza za prethodne dve godine retroaktivno a da je u medjuvremenu odmrznem?

  Srdacan pozdrav
  Goran

  1. Dragi Gorane,

   Najbolje je da proverite sa svojim inspektorom. Ono što je sigurno u APR ne možete retroaktivno da prijavite nastavak obavljanja delatnosti, pa ga prijavite što pre. Čak i ako budete dobili obračun poreza i doprinosa, svakako nije trebalo da obavljate delatnost dok vam je agencija u mirovanju.

 33. Postovani,

  PPDG-1C prijava se promenila na sajtu e-porezi
  Dodata su nova obavezna polja, datumi za bilans, ucesce u ukupnom prihodu itd…
  U pitanju je zamrzavanje agencije i treba da popunim i prosledim resenje iz APRa
  Da li mozete da azurirate vase uputstvo jer e-porezi sada izbacuju greske sa starim uputstvom

  Hvala unapred

   1. Tako je, promasio sam prijavu…
    Medjutim, podneta PPDG-1R je odbijena/neispravna a ne znam zasto..
    Agencija je osnovana 5.2.2016, a pocetak zamrzavanja po resenju je 1.2.2020
    Ovako sam popunio i odbili su prijavu?
    1.1 > 1
    1.1a > 4
    1.16 > 1
    1.2 > 1.1.2020 – 01.02.2020
    1.3 > 29.02.2020
    1.4 > automatski danasnji datum
    3.1 1 > R.br (upisao registarski/maticni broj?)
    3.1 2 > 1 (osnovna delatnost)
    3.1 3 > 01.01.2020 – 01.02.2020
    7.2 > 0
    7.3 > 6
    9.2 > popunio
    9.3 > popunio

    Zasto su odbili, placeno sve ukljucujuci i januar 2020…
    Da nisu datumi pogresni? ne znam ni kako da saznam i kome da se zalim…

    Hvala unapred

    1. 3.1 1 > R.br (upisao registarski/maticni broj?) – ovo ne unosite, ovo je u slučaju da stornirate prijavu. Probajte samo bez toga da podnesete prijavu.

 34. Postovana,

  Hteo bih da zamrznem firmu. U banci cekam knjizenje priliva za januar. Da li smem da zamrznem u Apr-u preduzetnicku firmu pre nego sto podignem novac sa bankovnog dinarskog racuna? Jasno je da se novac odnosi na januar tj. Period kad je firma poslovala, ali bi samo podizanje novca bilo nakon zamrzavanja firme, pa se plasim da bi moglo da moglo da uzrokuje problem kod poreske sluzbe. U poreskoj su mi rekli da se racuni takodje zamrzavaju, dok su mi u banci objasnili da racuni rade i nakon zamrzavanja.

  Srdacan pozdrav,
  Mirko

  1. Dragi Mirko,

   Račun vam ostaje aktivan i nakon zamrzavanja, ali je naša preporuka zbog poreske uprave da nemate promena na računu dok je agencija u mirovanju.

   1. Postovana Dajana,

    Hvala na odgovoru!
    Mozda mozete da mi kazete i da li je moguce zatvoriti racun u banci dok je firma u mirovanju?

    Jos me zanima da li je bolje da zatvorim racun nakon sto zatvorim firmu, ili mogu vec u toku mirovanja? Jer cu mozda imati troskove odrzavanja racuna, kao i mozda neki zaostali iznos.

    Hvala unapred i srdacan pozdrav,
    Mirko

    1. Postovana,

     Danas sam saznao da se odrzavanje racuna u banci ne vodi kao promet po racunu (tj. da za poresku nije od znacaja za razliku od uplata/isplata). Takodje u Intesi na primer se ne naplacuje odrzavanje racuna u slucaju mirovanja firme, a po gasenju firme se zatvara racun automatski.

     Pozdrav,
     Mirko

     1. Dragi Mirko,

      Hvala na podeljenim informacijama. Naravno, kada kažemo da ne bi trebalo da bude promena na računu mislimo da ne bi trebalo da imate uplate i isplate, a troškovi održavanja računa se podrazumevaju.

    2. Dragi Mirko,

     Ukoliko ne očekujete zakasnele uplate, možete zatvoriti račun kako ne biste plaćali održavanje.

 35. Postovanje,

  Zamrzla sam pausalnu agenciju zakljucno sa datumom 31.1.2020. Pretpostavljam da je poreski period od 1.1-31.1.
  Interesuje me sta je potrebno da se stavi pod 1.1b Vrsta poreske prijave – Konacna poreska obaveza za prethodni ili tekuci poreski period? Skoro sam zvala poresku da pitam te neke sitnice oko popunjavanja i zena mi je rekla da bi trebalo da se stavi pod 4, a ovde sam videla da ste stavili pod 1, pa mi nije bas najjasnije.

  Da li mi mozete reci sta se stavlja pod 3, kao osnov osiguranja?
  Od 1.2.2020 sam u radnom odnosu u drugoj firmi, pa me malo zbunio opis osnova osiguranja pod
  2. obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos (zaposleni/osnivač, odnosno član koji je zasnovao radni odnos u privrednom društvu čiji je osnivač, odnosno član)

  Da li je potreban neki dokument da se prilozi uz ovu prijavu?

  Hvala
  Srdacan pozdrav
  Ana

  1. Draga Ana,

   Za poreski period stavljate 01.01.-31.01. kao što ste i pretpostavili, a pod 1.1b možete slobodno staviti 1, mada sam sigurna da će sve biti u redu bilo da stavite 1 ili 4. Kao osnov osiguranja navodite 1. obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti, za period 01.01.-31.01. Kao prilog stavljate rešenje APR o obustavljanju delatnosti.
   Ukoliko budete nastavljali obavljanje delatnosti dok ste u radnom odnosu, onda kao osnov osiguranja navodite 2. obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos.

   1. Hvala puno na odgovoru, samo jos jedno pitanje
    Ja sam dobila poresko resenje i platila sam porez i doprinose za mesec januar 2020.
    Jel to menja nesto?

 36. Poštovana,

  Preduzetnik sam paušalac kome je to osnovna delatnost. Zbog mogućeg zaposlenja želim da „zamrznem“ agenciju i to sa istim datumom (datum zamrzavanja da bude i datum zaposlenja).
  Kojim redosledom bi trebalo obaviti ove radnje i da li je potrebna neka odjava na PIO ili RFZO?

  Takođe, da li je moguće ujedno podneti elektronsku prijavu PPDG-1R i za prekid obavljanja samostalne delatnosti i za promenu osnova osiguranja (iz osnovne u dodatnu) ili se moraju podneti dve prijave?
  Ukoliko se podnose dve prijave da li mogu biti sa istim datumom i ima li uticaja kojim redosledom se podnose?

  Hvala na strpljenju!
  Pozdrav, Miroslav

  1. Poštovani,

   Možete u istom danu zamrznuti agenciju i zaposliti se. Firma koja vas zapošljava će vas prijaviti Centralnom registru tako da nema potrebe da vršite promene u PIO ili RFZO.
   Potrebno je da podnesete poreske prijave i one moraju biti odvojene. Moj savet je da prvo podnete prijavu promene osiguranja za period od datuma zaposlenja do kraja godine, a zatim prijavu obustavljanja delatnosti gde ćete kao osnov osiguranja navesti prvo 1. obavljanje samostalne delatnosti kao osnovne delatnosti od 01.01. do dan pre nego što vas firma prijavi u radni odnos. A kao drugu tačku za osnov osiguranja navodite 2. obavljanje samostalne delatnosti i radni odnos od datuma kada vas prijave do datuma kada zamrzavate (što bi trebalo da bude isti dan).

 37. Postovani,

  Zanima me najbolji tajming za podnosenje prijava prilikom zamrzavanja pausalne firme kako bi se sto manji porez i doprinosi obracunali za mesec u kome se zamrzava firma. Dozvolite da pojasnim na primeru sta mislim.

  Recimo da hocu da zamrznem firmu od narednog meseca ali da pre toga naplatim fakture iz ovog.

  Podnosim obrazce za zamrzavanje u APR recimo 5 dana pre 1. sa naznakom da zamrzavanje pocinje od 3.

  Prvog naplatim fakturu i prebacim novac na svoj fizicki racun. Odma toga dana mogu da podnesem elektronski prijavu u poresku i da se nadam da ce ona biti obradjena do 3.

  Posle 15. proverim zaduzenje koje je obracunato za ta 3 dana i uplatim eventualno dugovanje sa svog fizickog racuna.

  Da li sam dobro ovo skontao?

  1. Poštovani,

   Odličan je tajming. 🙂 Samo računajte da prijava najverovatnije neće biti obrađena do 15. i da je bolje da pozovete inspektora da obavestite kako bi što pre obustavio zaduženja.

   1. Dajana hvala puno na odgovoru.

    Upravo je to scenario koji bih zeleo da izbegnem ako je moguce 🙂 . Cemu onda elektronska prijava ako ja opet treba nesto da zavrsavam fizicki.

    Da li je onda moguce da prijavu u APR podnesem recimo 15. ovog meseca sa naznakom za zamrsavanje firme od 5. narednog meseca. Kada dobijem resenje iz APR-a odmah elektronski podnesem prijavu poreskoj i valjda ce videti do 5. da od 5. mi firma prelazi u stanje mirovanja i da mi vise ne obracunavaju porez i doprinose?

    1. Možete to svakako uraditi, ali nažalost nije garancija da će prijava biti obrađena. Znamo slučajeve koje su i po nekoliko meseci zaduživali, ali bi to trebalo da može da se reši telefonom.

 38. Poštovani,
  08.01.2020 sam zamrzao agenciju, pri čemu sam isplatio sva dugovanja za 2019. Cilj je gašenje agencije. Da li mogu sada podneti zahtev za potvrde da nemam trenutno dugovanje i podneti zahtev za gašenje u APRu? Pa zatim nakon gašenja podneti prijavu i dobiti rešenje kojim ću platiti tih 8 dana koliko dugujem u januaru, a koji još nisu dospeli za naplatu jer još uvek zahtev za mirovanje nije obradjen u poreskoj. HVALA UNAPRED.

  1. Dragi Igore,

   Možete podneti zahtev dokle god nemate dugovanja, samo se može desiti da uverenje ne dobijete pre 15. kada će vas zadužiti za januar. Svakako, ne zaboravite da je potrebno da podnesete i poresku prijavu za obustavljanje obavljanja delatnosti, ukoliko već niste.

 39. Postovana,
  Zanima me da li je moguce da recimo ako agenciju zamrznem pre 1.marta sa datumom 1.mart i kad dobijem resenje o zamrzavanju posaljem taj zahtevo Poreskoj upravi da ne bih placao porez da li cu moci da platim zaostali porez u martu iako sam prijavio privremenu obustavu delatnosti?
  Hvala unapred!

  1. Dragi Marko,

   Nisam sigurna da sam razumela na šta mislite. Nakon zamrzavanja ne bi trebalo da bude promena na računu, pa je tako naš savet da novac podignete ili prebacite na lični račun pre zamrzavanja. Onda ćete moći da platite porez i doprinose sa ličnog računa. Vama račun ostaje i dalje aktivan dok vam je agencija u mirovanju, pa možete primiti uplatu ili vršiti plaćanje što se banke tiče, ali nije preporučljivo što se tiče Poreske uprave. S obzirom da bi plaćanje išlo ka Poreskoj upravi, verujem da ne biste imali problema, ali je jednostavnije da podignete novac ili uplatite zaduzenje za februar pre zamrzavanja.

 40. Hvala na brzom odgovoru,
  S obzirom da ovaj novi zakon stupa na snagu 1.marta a platu za februar bih primio posle toga pa bih svakako morao da imam promenu na racunu posle datuma zamrzavanja agencije.

 41. Postovana,

  Osnovao sam preduzetnicku radnju 1. novembra 2018.
  Radi prekida obavljanja delatnosti od 1. marta 2020. treba da podnesem PPDG-1R prijavu (vec sam dobio resenje iz APRa).

  1) Da li za poreski period upisujem 1.1.2020 – 29.02.2020. ili je potrebno upisati datum pocetka 01.11.2018 ?
  2) Sta upisujem za „1.1b Vrsta poreske obaveze“ (podrazumeva se da sam prethodno odabrao „4“ kao Osnov za prijavu)?

  Unapred hvala puno na odgovorima.

  1. Dragi Ivane,

   U poreskoj prijavi kao poreski period upisujete 01.01.2020. – 01.03.2020. (ako je to datum kada obustavljena delatnost), a u 1.1b upisujete oznaku 1.

 42. Šta se dešava ako poreski obveznik posle godinu dana od osnivanja i rada shvati da nije svoju delatnost prijavio lokalnoj Upravi javnih prihoda? Pošto to nije instrukcija koja se dobija tokom procesa osnivanja – ni od APRa, ni od Poreske uprave. Tek u postupku gašenja saznaje za tu obavezu i da mu je potrebna potvrda o izmirenim obavezama. Zašto je iz tog lanca informisanja izuzeta Uprava javnih prihoda?

  1. Dragi Filipe,

   Svaka uprava javnih prihoda ima svoja pravila, negde je potrebno popuniti prijavu za eko taksu, negde za prostor za reklamiranje (iako se ne reklamirate), negde je dovoljno da vam je izmiren porez na imovinu… U svakom slučaju, prijavu, ukoliko je potrebna, možete podneti u bilo kom trenutku, pa je najjednostavnije kada zatvarate, odmah se proveri da li je potrebno nešto da se uplati i dobijete uverenje.

 43. Ako sam menjao sedište agencije (promena grada), da li prilikom zatvaranja agencije moram da donesem i potvrdu o izmirenim obavezama od uprave javnih prihoda iz prvog grada ili samo gde mi je agencija sada?

  1. Dragi Branimire,

   U APR vam neće tražiti uverenja sa obe opštine, ali moguće je da će vam u Poreskoj upravi tražiti uverenje sa prethodne opštine, kako bi vam izdali uverenje.

 44. Poštovana,

  Bio sam u registrovan u Upravi javnih prihoda, ali sam na pisarnici greškom predao predugovor o zakupu, odnosno saglasnost zakupodavca da će da mi ustupi prostor za buduće preduzetničke potrebe (iz perioda pre nego što je firma zvanično i registrovana), umesto ugovora o zakupu. Sada sam zbog zakona o paušalu prinuđen da zatvorim firmu i ne znam da li za ovaj svoj gaf mogu da snosim neke sankcije.

  1. Dragi Srđane,

   Ne bi trebalo da imate bude problema, najverovatnije ćete morati da platite samo eko taksu. U Poreskoj upravi vam mogu tražiti ugovor o zakupu, pa to možete naknadno predati. U svakom slučaju, videćete na licu mesta šta će biti potrebno da predate od dokumentacije.

 45. Poštovana,
  U slučaju da se zaposlim za stalno i odlučim da zamrznem preduzetničku radnju 10 dana kasnije(npr.prijavljen kod novog poslodavca od 1.feb a zamrzao firmu 10-tog), šta unosim u PPDG-1R u delu za osnov osiguranja i period osiguranja? Ako dobro razumem, Osnov je „2“ a u Period bi trebalo uneti kao prvi datum datum kad me je novi poslodavac prijavio a drugi datim kad sam zamrzao radnju u APR-u, kako ne bi plaćao doprinose za zdravstveno jer ih novi poslodavac ionako plaća.

  1. Dragi Filipe,

   Ako dobro razumem prvo ste ušli u radni odnos, a zatim zamrznuli agenciju? Ako je to slučaj, prvo podnosite poresku prijavu sa osnovom 7-promena osnova osiguranja od kada ste zaposleni do kraja godine. Nakon toga podnosite prijavu za zamrzavanje (osnov 4), a kao osnov osiguranja navodite prvo 1. obavljanje osnovne delatnosti (od 01.01.2020. do dana pre nego što ste se zaposlili u navedenom primeru 31.01.), a zatim osnov 2. (datum od kada ste zaposleni do datuma zamrzavanja – u primeru 01.02. do 10.02.).

   1. Hvala na brzom odgovoru.

    Dobro ste razumeli, prvo sam stupio u radni odnos pa naknadno zamrzavam radnju.
    Za prvo podnošenje prijave sa osnovom 7 imam nedoumicu u vezi sledećih stavki:
    1.1.b Vrsta poreske obaveze
    Pretpostavljam da treba da izaberem tačku 5 – izmena akontacije poreske obaveze
    1.2. Poreski period od do
    Ovde unosim kao početni datum stupanja u radni odnos i kao krajnji kraj kalendarske godine?
    1.3. Datum dospelosti
    30 dana od dana zapošljavanja (u ovom slučaju 30 dana od 01. februara)?

    U prijavi za zamrzavanje kao osnov osiguranja za prvi unos biram početni datum od kada postoji radnja ili prvi dan tekuće godine kao što ste naveli

 46. Poštovana,

  U penziji sam, ali imam preduzetničku agenciju nekoliko godina, koju ću morati da zamrznem zbog promene zakona i testa samostalnosti. Zanima me, kod podnošenja PPDG-1R prijave za zamrzavanje, i tačke 3.1. Osnov osiguranja, da li ovde biram broj 2, jer do sada sam po rešenju plaćala samo PIO i porez, a ne doprinose za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost?

  Hvala unapred!

  1. Poštovana Ljiljana,

   Ukoliko ste u penziji kao osnov osiguranja navodite oznaju 5 – obavljanje samostalne delatnosti i korisnik penzije.

 47. Poštovani,

  Jel možete da mi date smernice kako se popunjava PPDG-1R formular ako od 1.3 prelazim u radni odnos, ali nastavljam da obavljam delatnost preko svoje preduzetničke paušalne agencije? Kako sam pročitao, u tom slučaju, potrebno mi je novo poresko rešenje, jer se od tog datuma plaćaju samo porez na delatnost i PIO, a ne doprinosi za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost. Hvala unapred!

  1. Dragi Petre,

   U pravu ste, dok ste u radnom odnosu plaćate samo doprinos za PIO i porez. Podnosite poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom 7 – promena osnova osiguranja, kao datum navodite od dana zaposlenja do kraja godine, a u polju 1.1.b – 5 (izmena akontacije poreske obaveze za tekući poreski period). Više o svemu možete pročitati ovde. Savetujem vam da nakon podnošenja poreske prijave kontaktirae svog inspektora, kako biste dobili informaciju koliko brzo možete očekivati novo poresko rešenje. S obzirom da se ne menja račun za uplatu poreza, njega možete nastaviti da plaćate i pre dobijanja novog rešenja.

 48. Draga Dajana,

  Trenutno imam pausalnu agenciju i zelim da je zatvorim zbog novog zakona (koliko sam razumeo, od 1. marta krece neka vrsta kontrole). Uspeo sam da napravim dogovor da moje usluge budu placene pre isteka februara. Na osnovu ovoga, imam nekoliko pitanje:
  1) S obzirom na to da sam doprinose za januar platio pre nedelju dana, pre svega me zanima da li ce biti problem da doprinose za februar platim vec sledece nedelje (inace, koristim pausal i vec sam poslao fakturu)?
  2) Ako tako nesto nije moguce, mozete li me posavetovati sta bi trebalo da radim?
  3) Ako je tako nesto moguce, koliko sam razumeo, prvo treba izvrsim placanje. Potom, da zamrznem agenciju, sto mi nije bas najjasnije u smislu da li onda treba da odradim sve korake navedene za zamrzavanje, pa potom sve korake navedene za zatvaranje, ili mogu da direktno zatvorim agenciju, bez zamrzavanja?
  4) U slucaju da mogu sledece nedelje da platim doprinose i krenem u proces zatvaranja agencije, u kom trenutku bi trebalo da zatvorim racun u banci?
  5) Takodje sam zvao APR i oni su mi rekli da prvo treba da odem u Poresku upravu da bih dobio potvrdu da nemam nikakva dugovanja i da to traje nekoliko dana. Posle toga treba da idem u opstinu po jos neko uverenje. Na kraju sa tim uverenjima bi trebalo da odem u APR i zavrsim sve tamo. S obzirom da gospodin na telefonu nije znao ni za novi zakon, zanima me koliko je tacno sve sto mi je rekao.

  Unapred, hvala na odgovorima!

  1. Dragi Luka,

   Od 01.03. počinje sa primenom Test samostalnosti, kojim se proverava da li je preduzetnik samostalan.
   Što se tiče vaših pitanja:
   – Možete direktno zatvoriti agenciju, ali je nasa preporuka da prvo zamrznete kako biste obustavili placanje poreza i doprinosa, jer dobijanje uverenja iz Poreske uprave i Uprave javnih prihoda, zna da se oduži. Samim tim za svaki dan koji vam je aktivna agencija, plaćate porez i doprinose.
   – Da biste zatvorili potrebna su vam spomenuta uverenja, a možete pratiti korake iz teksta.
   – Porez i doprinose za februar možete da platite unaped, a možete i kasnije sa ličnog računa.
   – Račun u banci možete da zatvorite u bilo kom trenutku, čim prebacite ili podignete novac sa računa.
   – Sve što vam je rečeno u APR je tačno, samo ispratite korake u tekstu

 49. Dajana hvala najlepse na odgovoru! 🙂

  Procitao sam da je preporuka da se posle podnete poreske prijave ode kod inspektora sa resenjem iz APRa kako bi ga licno informisali da zamrzavate delatnost (to bi valjda trebalo da ubrza obustavu poreza, da se ne racuna pausal u mesecima kada je radnja zamrznuta…).

  Da li mislite da ima svrhe tako nesto raditi?
  Unapred hvala!

  1. Dragi Ivane,

   Elektronska prijava bi trebalo da bude dovoljna, ali sigurno neće smetati i ako predate kopiju rešenja o obustavljanju obavljanja delatnosti i obaveštenje o podnetoj prijavi.

 50. Poštovana,

  Podneo sam poresku prijavu PPDG-1R za zamrzavanje agencije, medjutim prilikom podnosenja uopste nisam mogao da uploadujem resenje iz APR-a, jer je aplikacija ePorezi izbacivala Regular expression grešku, pa sam na kraju elektronsku prijavu podneo bez uploadovanog rešenja iz APR-a. Ovo se verovatno dogodilo jer sam koristio stariju verziju aplikacije, što sam kasnije uočio.
  Da li postoji mogućnost da će mi zahtev zbog ovoga biti negativno rešen i da li mogu da podnesem novu elektronsku prijavu, obzirom da postojeću ne mogu da editujem?

  Hvala unapred na odgovoru.

  Pozdrav,
  Miloš.

  1. Dragi Miloše,

   Moguće je da se greška javila ako rešenje koje ste dodavali nije bilo u PDF formatu. U svakom slučaju, ako ste podneli prijavu i možete da uzmete potvrdu o podnetoj prijavi, nema potrebe da to ponovo činite. Možete eventualno pozvati svog inspektora i pitati da li je potrebno da predate resenje na pisarnici.

 51. Poštovani,
  Dobila sam ponudu za stalno zaposlenje i u vezi s tim bih stavila svoju preduzetničku agenciju u stanje mirovanja. Interesuje me šta se dešava sa poreskim dugom za koji sam potpisala reprogram – da li mogu nadalje da ga plaćam kao fizičko lice ili je obavezno da sva dugovanja prema PU izmirim pre zamrzavanja agencije?
  U ovom trenutku bih mogla da otplatim reprogram, ali nikako ne mogu da saznam tačne cifre koje treba da uplatim da bih bila na nuli. Na svim računima sam trenutno u pretplati.
  Unapred zahvalna na odgovoru

  1. Draga Branka,

   Možete nastaviti da plaćate sa računa fizičkog lica, bitno je samo da unosite dobar račun i poziv na broj.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *