Da li mogu da fakturišem usluge koje nisu moja registrovana šifra delatnosti?

Prilikom registracije, preduzetnik, kao i drugi privredni subjekti, bira šifru delatnosti s kojom će biti registrovan. Zakonom je određeno da se može registrovati samo jedna šifra delatnosti. Šta se dešava ukoliko imate potrebu da pružate i usluge koje nisu obuhvaćene registrovanom šifrom?

Pretežna šifra delatnosti

Zakonom o privrednim društvima, je predviđeno da se prilikom registracije, privredni subjekt opredeljuje za jednu šifru delatnosti, ali da može obavljati i druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene.

Zato se prilikom registracije odlučujete za onu šifru koja će vam donositi najviše prihoda, koja se naziva pretežna šifra delatnosti.

Dakle, iako ste registrovani sa jednom šifrom delatnosti, možete pružati i druge usluge pod uslovom da:

  • one ne obuhvataju većinski deo prihoda (odnosno obuhvataju manje od 50% ukupnih prihoda)
  • one nisu zakonom zabranjene ili ne zahtevaju posebnu dozvolu

Kod paušalaca važi dodatni uslov, a to je da druge usluge koje se pružaju moraju biti paušalno oporezive.

Npr. možete ostvarivati 60% prihoda sa registrovanom šifrom Računarsko programiranje i pored toga ostvarivati 20% prihoda od konsultantskih usluga i 20% prihoda od grafičkog dizajna.

Šifra delatnosti može da se menja

U toku svog poslovanja možete promeniti šifru delatnosti. Ukoliko primetite da vam delatnost koja nije registrovana kao pretežna, donosi više prihoda možete podneti dokumentaciju za promenu šifre delatnosti u APR.

Da li mi je potrebna fiskalna kasa?

U slučaju da ste registrovani za šifru delatnosti koja je oslobođena fiskalizacije, za te usluge nije potrebno da izdajete fiskalne račune. Međutim, ukoliko pržite uslugu koja nije oslobođena fiskalizacije, za tu uslugu izdajete fiskalni račun, bez obzira što je pretežna delatnost oslobođena fiskalizacije.

Npr. Registrovani ste sa šifrom 85.52. Umetničko obrazovanje i držite obuku slikarstva koja je oslobođena fiskalizacije. Želite da pružite usluge iz oblasti Arhitektonske delatnosti koja nije oslobođena fiskalizacije. Za usluge arhitektonske delatnosti biće potrebno da izdate fiskalni račun.

Ukoliko niste sigurni da li određenu uslugu smete da fakturišete ili vam je potrebna pomoć oko izbora šifre delatnosti slobodno nam pišite na office@pausal.rs.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *