Kalkulator troškova poslovanja

Edit 24.11.2022: Novo u ponudi! Aplikacija Digitalni test samostalnosti – prvi online alat u Republici Srbiji koji na jednostavan, lako razumljiv i sveobuhvatan način olakšava testiranje statusa tvoje samostalnosti.  Budi samostalan i siguran.

Kako bismo pomogli početku vašeg poslovanja, pripremili smo kalkulator pomoću kojeg možete da izračunajte kolike troškove možete da očekujete. U ovom kalkulatoru obrađeni su troškovi koje mogu imati fizička lica (za uplate iz inostranstva), kao i troškovi preduzetnika paušalaca i knjigaša.

Napominjemo da je kod knjigaša računata najniža bruto osnovica za obračun poreza i doprinosa, a porez na dohodak građana na razliku ostvarenog prihoda i troškova. Obračun se može razlikovati ukoliko se odlučite za obračun veće plate.

Kako radi kalkulator?

U polju „mesečni priliv“ unesite prihod koji očekujete da ostvarite. Kalkulator će izračunati koji način poslovanja je najpovoljniji za vas u skladu sa aktuelnim zakonima i obeležiti ga ljubičastom bojom.

Obratite pažnju:

  • Ako ste u radnom odnosu obeležite polje „radni odnos„.
  • U polju Normirani troškovi upisano je 20% koliko se najčešće priznaju kada je u pitanju oporezivanje ostalih prihoda. Ovaj iznos možete promeniti u skladu sa Zakonom.
  • U polju „kalkulator poreza“ kod paušalca upišite iznos dobijen na kalkulatoru Poreske uprave, unosom neophodnih podataka.
  • U polju „cena knjigovodstva“ i „lični troškovi“ kod knjigaša možete uneti očekivane troškove knjigovođe i troškove koje možete plaćati kao preduzetnik knjigaš (internet, telefon, struja…).
  • Obeležite „detaljan pregled“ za informativniji prikaz visine poreza i doprinosa.

Ukoliko primate uplatu iz inostranstva kao fizičko lice, potrebno je da sami obračunate pripadajuće poreze i doprinose i podnesete poresku prijavu.

Ukoliko rešite da poslujete kao preduzetnik, možete birati između dva oblika – paušalca i knjigaša. Kada ste preduzetnik, bez obzira na oblik koji odaberete, suočavate se sa testom samostalnosti. Ovaj test radite samostalno, sa svakim klijentom ponaosob. Test se sastoji od 9 kriterijuma, a preduzetnik može da ispunjava 4 i da se smatra samostalnim.

2 comments

  1. Postovani,

    Registrovao bih se kao preduzetnik sa sifrom delatnosti 47.91, trgovina na malo posredstvom interneta i poste. Da li mi preporucujete, iako nemam iskustva, samostalno vodjenje knjiga? Drugo pitanje bi bilo sledece: Da li je racionalnije za pocetak biti preduzetnik koji se odlucio na samooporezivanje ili sa isplatom licne zarade? Uzevsi u obzir pocetak poslovanja, deluje mi da bi samooporezivanje bilo bolja opcija, dok bih se kasnije (ukoliko bi se posao razvio) mogao prebaciti na isplatu licne zarade.
    Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

  2. Poštovani,

    možda je pitanje trivijalno; deluje mi da kalkulator ne funkcioniše kako treba za iznose koji u zbiru daju preko 8 miliona dinara godišnje. Zar ne bi trebalo, u slučaju da se taj iznos prekorači, da paušalac ne bude moguća opcija već da knjigaš bude ponuđen?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *