Kalkulator troškova poslovanja

Kako bismo pomogli početku vašeg poslovanja, pripremili smo kalkulator pomoću kojeg možete da izračunajte kolike troškove možete da očekujete. U ovom kalkulatoru obrađeni su troškovi koje mogu imati fizička lica (za uplate iz inostranstva), kao i troškovi preduzetnika paušalaca i knjigaša.

Napominjemo da je kod knjigaša računata najniža bruto osnovica za obračun poreza i doprinosa, a porez na dohodak građana na razliku ostvarenog prihoda i troškova. Obračun se može razlikovati ukoliko se odlučite za obračun veće plate.

Kako radi kalkulator?

U polju „mesečni priliv“ unesite prihod koji očekujete da ostvarite. Kalkulator će izračunati koji način poslovanja je najpovoljniji za vas u skladu sa aktuelnim zakonima i obeležiti ga ljubičastom bojom.

Obratite pažnju:

  • Ako ste u radnom odnosu obeležite polje „radni odnos„.
  • U polju Normirani troškovi upisano je 20% koliko se najčešće priznaju kada je u pitanju oporezivanje ostalih prihoda. Ovaj iznos možete promeniti u skladu sa Zakonom.
  • U polju „kalkulator poreza“ kod paušalca upišite iznos dobijen na kalkulatoru Poreske uprave, unosom neophodnih podataka.
  • U polju „cena knjigovodstva“ i „lični troškovi“ kod knjigaša možete uneti očekivane troškove knjigovođe i troškove koje možete plaćati kao preduzetnik knjigaš (internet, telefon, struja…).
  • Obeležite „detaljan pregled“ za informativniji prikaz visine poreza i doprinosa.

Ukoliko primate uplatu iz inostranstva kao fizičko lice, potrebno je da sami obračunate pripadajuće poreze i doprinose i podnesete poresku prijavu.

Ukoliko rešite da poslujete kao preduzetnik, možete birati između dva oblika – paušalca i knjigaša. Kada ste preduzetnik, bez obzira na oblik koji odaberete, suočavate se sa testom samostalnosti. Ovaj test radite samostalno, sa svakim klijentom ponaosob. Test se sastoji od 9 kriterijuma, a preduzetnik može da ispunjava 4 i da se smatra samostalnim.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *