Kako upisujem fiskalne račune u KPO knjigu?

Fiskalne račune prema novom Zakonu o fiskalizaciji moraće da izdaju i paušalci ukoliko rade s fizičkim licima. Zakon je počeo s primenom 01.05.2022. godine. Za mnoge privredne subjekte, posebno paušalce, upotreba fiskalne kase postala je novina. Samim tim susreli su se sa nepoznatim pitanjima, a na neke od njih ćemo pokušati da odgovorimo u ovom tekstu. 

Da li izdajem fakture, ako kucam fiskalne račune?

Sav prihod koji ostvarite morate da upišete u KPO knjigu. Ukoliko nemate maloprodajni objekat fiskalne račune izdajete samo za usluge pružene ili proizvode prodate fizičkim licima. 

To znači da ćete nastaviti da izdajete fakture pravnim licima, kao i do sada, dok ćete fizičkim licima izdavati fiskalne račune. Ostaje pitanje – Da li i kako upisujem fiskalne račune u KPO knjigu?

S obzirom da je i ovo prihod koji ostvarujete potrebno je da upišete u KPO knjigu. Hajde sada da pogledamo kako?

Napomena: Maloprodajnim objektom se smatra objekat koji je primarno namenjen pružanju usluga ili prodaji proizvoda fizičkim licima. To npr može biti prodavnica, frizerski ili kozmetički salon, auto-mehaničarska radnja… U ovom slučaju fiskalni računi izdaju se i fizičkim i pravnim licima. 

Na koji način upisujem fiskalne račune u KPO knjigu?

Prihod koji ste “otkucali” na fiskalnom uređaju možete upisati na dva načina u KPO knjigu:

  1. Izdavanjem pojedinačnih faktura – Pored fiskalnog računa, možete izdati i fakturu koju ćete upisati u KPO knjigu, kao što ste i do sada radili. Ovaj način će vam možda biti pogodniji ako ne izdajete puno računa na dnevnom nivou.

  2. Upisivanjem pazara – Ukoliko imate više računa na dnevnom nivou, možda će vam biti jednostavnije da upišete dnevni pazar. To znači da ćete na kraju dana upisati u KPO knjigu zbirno sve što ste u toku dana kucali na fiskalnom uređaju. 

Važno je da znate: I u slučaju da poslujete sa fizičkim licima iz inostranstva, potrebno je da ubeležite promet kroz fiskalni uređaj. Kada pružite uslugu ili prodate proizvod, izdajte fiskalni račun u dinarskoj protivvrednosti (konvertovano prema srednjem kursu NBS na datum izdavanja). 

Kako mogu da upišem pazar u Pausal aplikaciji?

Ukoliko koristite Pausal aplikaciju, poznato vam je kako možete izdati pojedinačnu fakturu. Sada ćemo objasniti kako možete da unesete dnevni pazar:

  1. Kreirajte komitenta “Dnevni pazar” – Komitenta možete uneti prilikom kreiranja fakture ili odabirom opcije “Komitenti”, pa “Dodaj komitenta”. Određeni podaci poput PIB-a, matičnog broja i adrese su obavezni, pa možete uneti podatke vaše agencije u tražena polja.

  2. Na kraju dana izdajte jednu fakturu – Kreirajte fakturu ka komitentu “Dnevni pazar”. Kao uslugu navedite “Pazar” i upišite ukupan iznos koji ste tog dana kucali na fiskalnom uređaju. Izaberite opciju “Štampaj” kako bi faktura bila izdata i dobila svoj redni broj. 

Aplikacija će sama upisati fakturu u KPO knjigu i pratiti vaše prihode kroz limite paušalnog oporezivanja. Na taj način ste sigurni da poslujete u skladu sa propisima. 

Ne zaboravite: Ako naplaćujete u gotovini, dužni ste da izvršite uplatu pazara na preduzetnički račun u roku od 7 dana od prijema novca.

One comment

  1. Postovani, kada kazete da pravnim licima i dalje izdajemo fakture kao i do sad, zasto onda u kasi imam opciju kupca pravno lice gde upisujem pib i ostale podatke… Ako vec imamo kasu zasto ne bi kucali promet bez obzira da li je pravno lice, fizicko ili dr..?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *