U kojim situacijama je paušalcima dozvoljeno podizanje deviza sa računa?

Kao paušalac možeš da fakturišeš usluge i domaćim i stranim klijentima i da primaš uplate iz inostranstva na svoj devizni račun. Ukoliko koristiš PayPal, Payoneer ili neku sličnu platformu, novac sa svog naloga takođe povlačiš na devizni račun u domaćoj banci. Koja su dalja pravila za raspolaganje i podizanje deviza koje primiš na svoj poslovni račun?

U kojim situacijama smem da podignem devize sa računa?

U Srbiji nije dozvoljeno plaćanje drugom domaćem licu, bilo fizičkom ili pravnom, u devizama. Iz tog razloga ukoliko želiš da ti sredstva budu raspoloživa za plaćanja prema domaćim licima, podizanje ili prenos na tvoj lični račun, moraš da ih konvertuješ u dinare. To se radi popunjavanjem zahteva za konverziju deviza na memorandumu koji šalješ banci. Potrebna dokumentacija može da se neznatno razlikuje od banke do banke. Prilikom konverzije primenjuje se prodajni kurs tvoje poslovne banke.

Međutim postoje dve situacije u kojima ti je dozvoljeno podizanje deviza sa računa

1. Plaćanje zakupa u devizama

Ukoliko imaš ugovor o zakupu kojim je definisano plaćanje u stranoj valuti (čak i u slučaju da je zakupodavac domaće lice), to predstavlja osnov za podizanje deviza. Uz zahtev za isplatu banci dostavljaš i ugovor o zakupu.

Ne zaboravi: u slučaju da iznajmljuješ poslovni prostor od fizičkog lica takođe si u obavezi da obračunavaš i plaćaš porez na zakup.

2. Službeni put

Devize sa svog poslovnog računa možeš podići i za svrhe službenog putovanja u inostranstvo. U ovom slučaju važno je da imaš u vidu da je Zakonom o porezu na dohodak građana (član 18) definisana maksimalna visina dnevnice od 50 evra. Dodatno možeš podići iznos u visini dokumentovanih troškova, poput avionskih karata, unapred plaćenog smeštaja i sl. O podizanju novca za svrhe službenog putovanja možeš pročitati u ovoj objavi.

I pored svega što smo prethodno rekli u situaciji službenog puta ne moraš da podižeš devize unapred. Isto tako možeš koristiti svoju platnu karticu vezanu za devizni račun za bezgotovinska plaćanja ili podizanje novca na bankomatu u inostranstvu. Ako biraš tu opciju povedi računa o mogućim dodatnim troškovima provizija banaka i ne zaboravi da poštuješ maksimalni iznos dnevnice od 50 evra.

Sve potrebne obrasce za podizanje deviza možeš preuzeti na ovom linku.

Da li smem da držim sredstva na deviznom računu ili moram da ih konvertujem u dinare?

Iako ti je podizanje deviza dozvoljeno samo u dve situacije koje smo naveli, to ne znači da moraš da ih konvertuješ u dinare. Niko te ne uslovljava na koji način da čuvaš sredstva koja primiš iz inostranstva. Prema tome možeš da ih zadržiš na svom deviznom računu onoliko dugo koliko želiš. Pored toga možeš da ih koristiš za plaćanja ka inostranstvu:

  • za plaćanje usluga na osnovu fakture stranog lica,
  • za onlajn kupovinu pomoću poslovne kartice (jer kao paušalac nemaš obavezu pravdanja svojih troškova). U ovoj poslednjoj situaciji je važno da obratiš pažnju u kojoj valuti vršiš plaćanje kako ne bi došlo do duple konverzije i posledično do gubitka novca zbog kursnih razlika.

👉Aplikacija Pausal.rs ti omogućava da u par klikova izdaš stranu fakturu u izabranoj valuti (koja se automatski upisuje u KPO knjigu u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan fakturisanja), i da lako kreiraš memorandum za banku za konverziju deviza. U slučaju da imaš nedoumice vezane za svoje obaveze tu je naš tim digitalnih računovođa koji ti stoji na raspolaganju svakog radnog dana 🙂

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *